Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.01.2022 15:01 - © Митове и заблуди в дебата за Русия (!?)
Автор: kvg55 Категория: Политика   
Прочетен: 815 Коментари: 8 Гласове:
5

Последна промяна: 29.01.2022 15:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
29.01.2022г.

     Британският Кралски институт за международни отношения, известен още като "Чатъм Хаус"
image
(
The Royal Institute of International Affairs ; Chatham House ; 10 St James"s Square ; London SW1Y 4LE ; United Kingdom ; T : +44 (0) 20 7957 5700) 
image

, е водещ политически институт със седалище в Лондон. "Нашата мисия е да помогнем на правителствата и обществата да изградят устойчиво сигурен, проспериращ и справедлив свят", хвали се институтът.
На 13-ти май на сайта на института се появи доклад със заглавие "Митове и заблуди в дебата за Русия" – Как те влияят на западната политика и какво може да се направи?
Статутът на "Чатъм Хаус" е такъв, че в случая си имаме работа с идеологически манифест на колективния Запад по отношение на Русия.
Този доклад деконструира 16 от най-разпространените митове, които формират съвременното мислене на Запада за Русия, и обяснява тяхното пагубно въздействие върху разработването и изпълнението на политиката към нея.
Мит 01 : Русия и Западът са еднакво "лоши" – "Западът" е общност от споделени интереси и ценности; Разширяването на НАТО и ЕС се определяло от търсенето (!?).
Вместо това Русия се опитвала да наложи "твърдо добросъседство" на други съседни държави, независимо дали са съгласни или не, и ги разглежда по право като "сфера на привилегированите интереси".
Мит 02 : Русия и Западът искат едно и също – Както стратегически, така и подробно по конкретни въпроси, руските цели и основните предположения за отношенията между държавите са несъвместими с това, което западните държави и общества намират за приемливо.
Мит 04 : Русия не е в конфликт със Запада – Евроатлантическите политици може би не са склонни да го признаят, но естественото състояние на Москва е конфронтация със Запада. Кремъл се стреми да подкопае интересите на Запада чрез утвърден набор от инструменти, като намеса в изборите, целеви държавно санкционирани убийства и информационна война.
Мит 06 : Трябва да подобрим отношенията с Русия, дори без руски отстъпки, тъй като е твърде важно – Усилията в тези най-често изтъквани области – киберсигурност, Близкия изток и Северна Африка, търговия – досега са се проваляли поради нелибералния подход на Русия към всяка тема.
Мит 07 : Русия има право на защитен периметър – сфера на "привилегировани интереси", включително територията на други държави – Идеята, че Русия трябва да има право на изключителна сфера на влияние в други държави, особено в Източна Европа и Централна Азия, е дълбоко проблематична. Тя е несъвместима с изповядваните евроатлантически ценности около суверенитета и правата на самоопределение на държавите.
Мит 08 : Трябва да забием клин между Русия и Китай, за да възпрепятстваме способността им да действат в тандем срещу западните интереси – Идеята, че Западът може да използва напрежение между Русия и Китай, както погрешно разбира естеството на отношенията между двете страни, така и надценява възможностите си като външен лост.
Мит 10 : Евразийският икономически съюз (ЕАИС) е истински и значим аналог на ЕС
ЕАИС е политически проект, в който липсват характеристиките на истински общ пазар. Русия пренебрегва правилата на самата организация, чрез която тя се стреми да възстанови своята сила и с която иска ЕС да си сътрудничи. Търговската политика не представлява отделен, неполитизиран път във външната политика на Русия; тя е подчинена на него. Поради това инструментално използване и дълбоката политизация на икономическата дипломация, ЕАИС е функционално неспособен да действа като интеграционен орган в Евразия, не на последно място, защото Русия няма икономически интерес от цялостна либерализация на търговията нито в рамките на ЕАИС, нито чрез зона за свободна търговия с ЕС.
Мит 12 : Крим винаги е бил руски – В исторически план (преди 2014 година) Крим е принадлежал на Русия общо само 168 години, или по-малко от 6% от писмената си история. След независимостта на Украйна през 1991 година в Крим не е съществувало голямо сепаратистко движение. Украинци, руснаци и кримски татари съжителстваха мирно, с широка автономия, осигурена от конституцията на Автономната република Крим.
Мит 13 : Реформата на либералния пазар през 90-те години беше лоша за Русия – Митът е, че в Русия през 90-те години либералната пазарна реформа създаде продължителна рецесия. Вярно е, че беше направен опит за либерална реформа и че продукцията спадна силно в продължение на шест години, но първата не причини втората. Първоначално замислената либерална реформа никога не е била приложена изцяло или адекватно в Русия. За разлика от това в Полша, където беше проведена реформа, спадът на производството беше кратък и скромен. В Русия политически слабите власти не успяха да следят стабилизирането на икономиката (включително овладяването на инфлацията и управлението на публичните финанси), докато друга ключова реформа, приватизацията, беше помрачена от корупцията. Фалшивото убеждение, че една добре функционираща пазарна икономика по някакъв начин е несъвместима с Русия, отслабва западната политика.
Мит 15 : Всичко е свързано с Путин – Русия е ръчно управлявана, централизирана автокрация Управлението в Русия не е моноспектакъл. Противно на широко разпространеното мислене, много различни участници и институции могат да играят значима роля при вземането на решения и изпълнението на политиката в страната. Личната роля на президента често е преувеличена, като външни наблюдатели пренебрегват или не разбират ролите на колективните органи (например президентската администрация и Съвета за сигурност), надценявайки степента на управленска компетентност и дисциплина (президентските заповеди, например, често не са изпълнени), или не се взема под внимание егоистичното поведение на актьори извън Путин. Въпреки че Путин може да има способността да се намесва във всички видове вземане на решения, това не означава, че той винаги прави или иска. За да разберем как всъщност функционира управлението в страната, трябва да вземем предвид силата и сложността на руската бюрокрация – която само ще продължи да нараства по значение.
Мит 16 : Това, което идва след Путин, трябва да е по-добро от Путин Независимо кой в крайна сметка наследява Путин, политическата култура на Русия със сигурност ще продължи да възпрепятства развитието на по-конструктивни отношения със Запада.

https://www.chathamhouse.org/2021/05/myths-and-misconceptions-debate-russiahttps:
//www.chathamhouse.org/sites/default/files/2021-05/2021-05-13-myths-misconceptions-debate-russia-nixey-et-al_0.pdf

Докладът е повърхностен, но основното е, че е връх на западното буржоазно лицемерие : Руската федерация и Китайската народна република имали интереси!? Като че ли Европейският съюз и Съединените щати нямат. Де гиди дърво неокастрено!




Гласувай:
5


Вълнообразно


1. hristiqnskaprosveta - Добави...
29.01.2022 15:16
добави към списъка и мит 17: Че Путин щял да напада Украйна. :)

Една от шегите на русофобите е, че лидер като него, ще се занимава с гладите украински клошари и ще губи време и пари, да окупира територия, която няма никаква стратегическа цел за Путин. Руснаците и без това си взеха ония територия от Украйна които им принадлежат по право, така, че укрите могат да са спокойни вече. :)
цитирай
2. kvg55 - До 1. hristiqnskaprosveta
29.01.2022 16:00
Много навременно допълнение. Но едва ли в следващия си доклад "Чатъм Хаус" ще включи тази излагаща Запада лъжа.
цитирай
3. hristiqnskaprosveta - Да не забравяме...
29.01.2022 20:03
kvg55 написа:
Много навременно допълнение. Но едва ли в следващия си доклад "Чатъм Хаус" ще включи тази излагаща Запада лъжа.


И новата соросоидна партенка за "злите" руснаци, които дошли да "поробят" България и която била според някой русофби - поробена, а според други русофобо-соросоиди - освободена с плата от 32 т. злато, а някой като Инджев, дори ги качиха на 40 т. Очаквам да станат догодина над 70 тона, кой знае, каво ще роди либералния мозък на някой соросоидчик? :)
цитирай
4. kvg55 - До 3. hristiqnskaprosveta
29.01.2022 20:32
Русофобията е болестно състояние.
цитирай
5. hristiqnskaprosveta - Това е диагноза...
29.01.2022 22:25
kvg55 написа:
Русофобията е болестно състояние.



Това е диагноза. Болно състояние на извратен ум, които вярва, че руснаците го били "поробили", а турците - не :)

Странно, къде са народните разкази, песни, стихове, романи, националните герои и пр. българи, които да възстанат срещу "Руското робство"? Или може би не са знаели, че има такова ?! Въпроса ми е риторичен, за един агент от ДС, питам. :)
цитирай
6. kvg55 - До 5. hristiqnskaprosveta
29.01.2022 23:07
Плаща им се на днешните русофоби.
цитирай
7. hristiqnskaprosveta - За съжаление...
30.01.2022 21:53
kvg55 написа:
Плаща им се на днешните русофоби.


... За съжаление, има и такива кретени, които са толкова изпростели откъм исторически познания, че непрочели и една историческа книга, лаят като изнасилени псета как руснаците ни били "завладели", разбирай цитират едно изрязано откъм разказа на Достоевски парче, което се тълкува в смисъла на багородната "завист', която русите изпитвали към гладните, смазани от робията и унижени българи и как се чудили руснаците, какво правили у нас, а не си стоели у родината си. :)

Прочети го, засужава си! :)
цитирай
8. kvg55 - До 7. hristiqnskaprosveta
30.01.2022 22:58
Имам пълните събрани съчинения на Достоевски, но така и не сколасах да прочета Дневникът му.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5757202
Постинги: 2808
Коментари: 25799
Гласове: 34181
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031