Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.01.2022 07:01 - © Западът срещу православния бог
Автор: kvg55 Категория: Политика   
Прочетен: 1280 Коментари: 8 Гласове:
9

Последна промяна: 20.01.2022 07:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
20.01.2022г.

     Центърът за стратегически и международни изследвания (CSIS – Център за стратегически и международни изследвания), наскоро публикувал невероятна статия, озаглавена "The Kremlin Playbook 3", което в превод означава "Книгата на Кремъл 3"
image

Сащската конституция отделя църквата от държавата
image
"Но какво ще стане, ако чужда сила
image
активно се стреми да повлияе на религиозните и традиционни възгледи, за да допринесе за собствения си дневен ред?", задават въпрос авторките Хедър Конли
image
и Донатиен Руи 
image

Впоследствие под "чужда сила" се разбира Руската федерация, руското православие и "стратегическия консерватизъм" – идеологията на Путин и днешната държава на руснаците 
image

"Това е нов и особено пагубен фронт на кампаниите за зловредно влияние на Русия", плашат се авторите – "Борбата с него ще бъде изключително трудно предизвикателство за Съединените щати и техните европейски съюзници, които вече имат много различни религиозни традиции и връзки с историческата и културната идентичност".
Знаем за тази различна идентичност – либерастия, фашизъм, джендърия и прочие изгъзици.
"Консерватизмът е "политическа философия, основана на традиция и социална стабилност, подчертаваща установените институции и предпочитаща постепенното развитие пред рязката промяна". Русия използва тактики, предназначени за стратегическо използване или засилване на елементи от този набор от вярвания, за да постигне своите политически цели в ключови държави", подозират Хедър Конли и Донатиен Руи.
"Стратегическият консерватизъм отразява идеята, че политическите и културните предпочитания могат да се използват като инструменти за влияние. Той включва специфичен набор от средства, използвани от Кремъл (а понякога и Руската православна църква и други издания) за постигане на редица вътрешни и външнополитически цели на Русия", пишат те.
"Тази концепция надува стойността на обичаите и традицията, като дава приоритет на безспорното уважение към йерархията (на режима или религиозното върховенство) и колективните интереси пред интересите на индивида. Стратегическият консерватизъм често се определя в опозиция на западните демократични идеали за плурализъм и либерализъм, в защита на руските действия и в подкрепа на дълголетието на режима на Путин", добавят те.
"В очите на Руската православна църква (РПЦ) всяко усилие за насърчаване или придаване на равенство с други религии или ценности се разглежда като пагубно и в крайна сметка разрушително за уникалната морална и културна цивилизация на Русия. Всяка промяна трябва да се управлява внимателно, за да не се нарушава политическият статус или културните идентичности в тази рамка" :
Споменават се главните идеолози на "стратегическия консерватизъм" – Константин Малофеев, Владимир Якунин и Александър Дугин.
Посочват се и целите на стратегически консервативният Кремъл, седем на брой :
1.             "Намаляване на прозападните настроения в целевите страни;
2.             Увеличаване подкрепата за политическите действия на Русия (вътрешно и в чужбина) и легитимиране наративите на Кремъл;
3.             Подкопаване на подкрепата за членство в ЕС сред държавите-членки и намаляване на подкрепата за членство в ЕС и НАТО в страните кандидатки;
4.             Задържане на страните от постсъветското пространство в сферата на влияние на Русия;
5.             Подкопаване на вътрешното сближаване, суверенитет и потенциално териториална цялост по начин, който подкрепя интересите на Кремъл (например Босна);
6.             Изместване или отслабване ръководството на Вселенската патриаршия (за която се смята, че пречи на консолидирания православен свят под ръководството на Русия) и
7.             Вдигане на санкциите (обезпечение и дългосрочна печалба) и подтикване на западните правителства към съобразяване с политическите интереси на Русия.
Стратегическият консерватизъм на Русия действа в международен план чрез два основни, многопосочни канала, за да спечели влияние и да извлече политически ползи.
Първият канал е православният свят и по-специално изграждането на единен православен свят под закрилата на Москва. Това е религиозният израз на това, което е известно като разказът за Третия Рим 
image

Стратегическият консерватизъм издига Русия като защитник на вярващите и тясно свързва църквата с Владимир Путин, точно както духовното ръководство на руските царе се свързваше с църквата 
image

Вторият канал е по-широка екосистема от традиционни ценности, които съставляват политико-културната реализация на концепцията на Третия Рим. Чрез медии, неправителствени организации, политически партии, руски служители и предприемачи с консервативни норми, Кремъл ефективно оспорва принципите на западния либерализъм : Следователно възприеманата от западните правителства подкрепа на "мултикултурализма", посрещането на мигрантите и празнуването на многообразието (като LGBTQ+ паради), създават пукнатини, които Кремъл използва" 
image

Европейски и американски политически партии и политици похвалиха модела на Русия по въпросите на ЛГБТК+, национализма и суверенитета и семейните ценности чрез неговото законодателство и съобщения. Други възхваляват руското лидерство и защитата на традиционните ценности – в противовес на Европейския съюз и алианса на НАТО – и неговата защита срещу определени религиозни и етнически групи image

Руският президент Владимир Путин (вдясно) се среща с президента на Република Сръбска в Босна и Херцеговина Милорад Додик в Москва на 22 септември 2016 година | АЛЕКСЕЙ НИКОЛСКИЙ/AFP чрез Getty Images
image

Кремъл принципно не създава културни войни. Той използва пукнатини в обществото, като идентифицира естествените идеологически връзки в определените страни и използва местни потребители. Някои от тези участници се свързват на интелектуално или ценностно ниво и не крият този афинитет, докато другите се опитват да скрият тези връзки.

https://www.csis.org/features/kremlin-playbook-3




Гласувай:
9


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. hristiqnskaprosveta - Добра статия...
20.01.2022 08:05
... само, че заглавието е некоректно. Няма "православен", "католически", "протестантски" и пр. Богове. А сао един Бог за всички християни - православни, католици и протестанти и Иисус е Негов Син и Сам Бог във второто лице на Господа. :)

Самите западни християни, отдавна са преследвани по политически цели от либералите и демократите и не е учудващо, че дори крайно консервативния американски щат Тексас, вече е жертва на бушуващия либерализъм в Щатите. Там христивяните (протестанти_ са натикани в трета глуха, без никакви права. :) Така, че тая война срещу християните се води срещу всички християни, а не само срещу православните. ;)
цитирай
2. nedovolen - Един е Господ, друго са религиите, ...
20.01.2022 08:38
Един е Господ, друго са религиите, трето църквите, четвърто поповете.
Като Е винаги навсякъде, някои ходят да Го търсят из църквите.
:)))
цитирай
3. kvg55 - До 1. hristiqnskaprosveta
20.01.2022 11:49
Прав си, съгласен съм с теб. Аз самият бях наясно, че заглавието не е точно, но го написах за по-силно. Наистина християнските ценности са подложени на натиск и изпитание, защото са природно естествени. Те са в противоречие с днешното извратено общество.
цитирай
4. kvg55 - До 2. nedovolen
20.01.2022 11:50
И ти си прав. Трябва да различаваме тези неща.
цитирай
5. blagovesteliseev - да, точно, срещу Бога
20.01.2022 12:39
hristiqnskaprosveta написа:
... само, че заглавието е некоректно. Няма "православен", "католически", "протестантски" и пр. Богове. А сао един Бог за всички християни - православни, католици и протестанти и Иисус е Негов Син и Сам Бог във второто лице на Господа. :)

Самите западни християни, отдавна са преследвани по политически цели от либералите и демократите и не е учудващо, че дори крайно консервативния американски щат Тексас, вече е жертва на бушуващия либерализъм в Щатите. Там христивяните (протестанти_ са натикани в трета глуха, без никакви права. :) Така, че тая война срещу християните се води срещу всички християни, а не само срещу православните. ;)

цитирай
6. blagovesteliseev - Бог е извън църквите
20.01.2022 12:40
А след Страшния съд, който е минал Бог е отхвърлил всички църкви.
nedovolen написа:
Един е Господ, друго са религиите, трето църквите, четвърто поповете.
Като Е винаги навсякъде, някои ходят да Го търсят из църквите.
:)))

цитирай
7. kvg55 - До 5. blagovesteliseev
20.01.2022 15:17
Да, вярата крепи доброто у много хора.
цитирай
8. kvg55 - До 6. blagovesteliseev
20.01.2022 15:20
Бог е всеобхватен и няма нужда от посредници.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5753770
Постинги: 2808
Коментари: 25797
Гласове: 34176
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031