Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.01.2022 21:01 - © Как Западът поема контрола над чуждестранните компании
Автор: kvg55 Категория: Политика   
Прочетен: 526 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 15.01.2022 21:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
15.01.2022г.

     Руската федерация обаче беше ограбена от вътре, срещу което оръжието не помогна : image

Един от основните успехи на Запада в колонизацията на руската икономика през 90-те години беше широкото въвеждане на тезата, че една успешна компания задължително трябва да се търгува на фондовите борси. И за предпочитане на Запад. Или, както се нарича, трябва да отиде на IPO – трябва да предприеме първично публично предлагане (ППП).
Това правило, което е наложено на целия свят от глобалистите, преследва само една цел – да получи контрол над националните компании.
През 90-те години идеологията на така наречената пазарна икономика беше много популярна сред отказалите се от социализма страни. Между тях и България. Твърдеше се, че държавата не трябва да се меси в икономиката, трябва да улесни максимално правилата за правене на бизнес и да намали собственото си участие в икономическите процеси. Така и направихме.
На практика това води до факта, че мултинационалните компании изтласкват местните производители от националните пазари, тъй като без държавна подкрепа те при никакви обстоятелства не могат да се конкурират с онези фирми, които са трупали пари от векове.
Липсата на държавен контрол върху финансовите потоци води до отлив на капитали от слабо развитите страни към развитите. Разбира се, всеки ще пази пари там, където икономическите кризи и сътресения са изключени. Тоест в Швейцария, Лондон, Люксембург, офшорките, тоест в тези юрисдикции, където правителствата са определили минимални данъчни ставки.
И тук се откроява IPO. Тезата беше представена на националните компании, че критерият за успех е циркулацията на акции на чуждестранни фондови борси. Ако една компания е преминала всички условия за подбор и Лондон или Ню Йорк са допуснали нейните ценни книжа на фондовия си пазар, тогава тя е супер ефективна. Всъщност всичко се случва по следния начин. Западният капитал получава възможност да влезе в капитала на национална компания и да повлияе на нейната политика. Повечето акции, пуснати по време на IPO на чуждестранни борси, се купуват от така наречените Инвестиционни фондове, контролирани от глобалисти. Black Rock или Vanguard са най-изявените примери за такива фондове.
Пример – OZON се котира на фондовата борса Nasdaq. Освен това на компаниите се дават така наречените рейтинги – S&P, Moody"s, Fitch. В случай, че нещо не им харесва, те понижават рейтинга си и започват масово да се отърват от ценните книжа на компаниите, което може да доведе до непоправими последици. До разруха.
Тук трябва да се цитира примерът с Китай. В КНР на националните компании е забранено да пускат акции на чуждестранни борси. В изключителни случаи такова разрешение се издава от специално създаден регулаторен орган.
Изтичането на част от акциите на Запад води до следните последици : увеличаване на капитала, загуба на контрол над дружеството и промяна в политиката на компанията в съответствие със западните изисквания и интереси.
Съществува и мит, че предполагаемото IPO на компаниите помага за привличането на така необходимия капитал за развитие.
В Руската федерация раздържавители бяха Егор Гайдар и Анатолий Чубайс, а у нас Иван Костов. Резултатите и там и тук са налице. Особено тук – липса на национална индустрия.
И какво стана от 2020-та година насам? Адептите на невидимата ръка на пазара протегнаха просешка купичка към държавата за помощ в суха пара взета от данъкоплатците чрез ДДС.

https://rusonline.org/world/lovushka-dlya-rossii-kak-zapad-beryot-pod-kontrol-russkie-kompanii




Гласувай:
5


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5894454
Постинги: 2837
Коментари: 26131
Гласове: 34433
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930