Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.12.2021 07:01 - © Сейф ал Ислам ал Кадафи
Автор: kvg55 Категория: Политика   
Прочетен: 643 Коментари: 4 Гласове:
4

Последна промяна: 23.12.2021 07:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
23.12.2021г.

     "Не съм бил с либийския народ от десет години. Трябва да се върнете бавно, като в стриптийза. Трябва да си поиграете малко с умовете им".
Това го е казал Сейф ал Ислам ал Кадафи, кандидат да обедини либийските племена, което не говори добре за заниманията му по време на пребиваването му като син на баща си в Западна Европа, където би трябвало да работи активно за каузата на "Джамахирията", а не да се снебива по парижките стрийптиз шантани, от където е добил представа за подробностите в стрийптиза, защото по времето на баща му, в Либия кабарета нямаше.
В Либия гражданската война продължи няколко години : след като Западът свали полковник Кадафи, страната се раздели на няколко части, които с външна подкрепа се бориха за власт. Не е възможно да ги примирим – вътрешните противоречия между многоплеменното либийско общество са твърде големи и интересите на външни сили, включително такива, които не се интересуват от възстановяването на единна и силна Либия, са твърде влиятелни. И тогава се появява Кадафи – младши, тоест Сейф ал Ислам ал Кадафи : image

За пленилите го преди години бунтовници казва : "Те се разочароваха от революцията", казва той, "и в крайна сметка разбраха, че мога да бъда мощен съюзник". Сейф се усмихна, докато описваше трансформацията си от пленник в принц в очакване. "Можеш ли да си представиш?" той каза. "Мъжете, които преди бяха моите пазачи, сега са ми приятели".
Сейф се възползва от отсъствието си от обществения живот, наблюдава теченията в близкоизточната политика и тихо реорганизира политическата сила на баща си – "Зеленото движение". Той се страхува дали да се кандидатира за президент на изборите през декември, но вярва, че неговото движение може да възстанови изгубеното единство на страната.
"Те изнасилиха страната – тя е на колене", казва той. "Няма пари, няма сигурност. Тук няма живот. Отидете на бензиностанцията – няма горива. Ние изнасяме нефт и газ за Италия – осветяваме половината от Италия – а тук имаме прекъсвания. Това е повече от провал. Това е фиаско". Либия все още е ефективно разделена на две, като източната ѝ половина до голяма степен се контролира от автократичния военачалник Халифа Хафтар, подкрепян от Русия.
Преди две години, се говори, че съперник е платил 30 милиона долара, за да го убият, което не е първият опит за посягане на живота му и говори за политическото влияние на Сейф – осем или девет от всеки 10 либийци се очертава да гласуват за него : image

Сейф изглежда вярва, че само той може да представлява държавата за всички либийци.
На вечеря близо до Лондон през 2003 година на въпроса "От какво най -много се нуждае Либия", Сейф отговаря : "Демокрация". "Либия се нуждае от повече демокрация?" – пита събеседникът. "– Не – отговаря Сейф. "Повече демокрация" би означавало, че имаме такива".
"Това, което се случи в Либия, не беше революция. Можете да го наречете гражданска война или дни на зло. Това не е революция", казва вече много по-късно той.
Сред хората виновни за съсипването на страната му Сейф споменава и тогавашния президент на Франция Никола Саркози, за когото се знае, че е дължал на Муамар Кадафи пари : image

€50 милиона дадени за предизборната кампания на французина, които така и не са върнати.
В първите години на пленничеството си Сейф не е имал достъп до външния свят. Живял е през това време в някаква пещера, мазе, изкопано в пустинната земя под къща в Зинтан. Няма прозорци и през повечето време не знае дали е ден или нощ. Беше съвсем сам. Знае, че може да умре по всяко време и станал по-религиозен. И така до един ден в началото на 2014 година, когато едно посещение променя кардинално всичко в живота и му отваря възможности.
Двама от бунтовниците искат да разговарят с него. Един от тях имал син, който е прострелян в главата по време на битка със съперничеща милиция от Мисурата. Те са огорчени и не само заради личните си загуби. Всичко е било грешка. Сейф и баща му са били прави през цялото време, казват те. Слушайки ги, Сейф усетил, че нещо се променя. Революцията изяжда децата си. В крайна сметка либийците ще бъдат толкова отвратени, че ще погледнат назад към ерата на Кадафи с носталгия. А това от своя страна му дава шанс да си върне, което е загубил : image

Фати Башага, 58-годишен бивш пилот, съперник на Сейф ал Ислам за президентския пост : image

Другият голям съперник на Сейф ал Ислам ал Кадафи за президент е човекът, който вече управлява голяма част от Източна Либия, генерал Халифа Хафтар : image
Абдел Моала Абу Обаид получава инсулт, след като видя какво е останало от домовете и бизнеса на семейството му в Айн Зара след настъплението на Хафтар : image
Садик ал-Кабер, управител на централната банка на Либия, която е платец на всички страни в гражданската война в Либия, откакто тя започна, в кабинета си в Триполи. Кабер може би е най-могъщият човек в Либия, въпреки че името му е малко известно на външни лица : image
Мощността на Кабер произтича от контрола на банката върху приходите на Либия от петрола. Той също така надзирава плащането на милициите в страната, които въпреки междуособните братоубийствени войни по закон са на ведомост към държавата от 2011 година.
За много либийци Сейф се е превърнал в един вид колективна национална фантазия, мечта за спасение. Неговата мистерия е балсам за тях. Искат да повярват, че той се е променил и се е научил на смирение. След толкова години на разочарование те се надяват на спасител.
"Глупавите араби унищожиха своите страни", казва той без да се колебае неговото отношение към другите арабски въстания.
"Ние сме като риба, а либийският народ е като море за нас", казва той. "Без него ние умираме. Тук получаваме подкрепа. Ние се крием тук. Ние се бием тук. Ние получаваме подкрепа от там. Либийският народ е нашият океан".
Който се интересува от станалото в Либия трябва да прочете целият разказ на Робърт Уърт
А утре са изборите за президент и парламент в страната.

https://www.nytimes.com/2021/07/30/magazine/qaddafi-libya.html





Гласувай:
4


Вълнообразно


1. 1997 - Нашите маскара- политици са същите
24.12.2021 23:17
Казват от свой личен опит, че "Нов бардак със стари курви не се прави". Толкова им е политическата култура и езиково богатство.
цитирай
2. kvg55 - До 1. 1997
25.12.2021 00:05
Ако успее да умири Либия ... ?
цитирай
3. 1997 - Уязвим е за манипулиране и злепоставяне
26.12.2021 11:25
kvg55 написа:
Ако успее да умири Либия ... ?

Прим. Нориега в Панама.
Ако този умири Либия, в момента в който поиска независимост, ще го свалят
цитирай
4. kvg55 - До 3. 1997
26.12.2021 11:38
Сигурно.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5755508
Постинги: 2808
Коментари: 25797
Гласове: 34178
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031