Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.12.2021 11:01 - © Сталин днес сме ние самите
Автор: kvg55 Категория: Политика   
Прочетен: 857 Коментари: 2 Гласове:
8

Последна промяна: 21.12.2021 11:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
21.12.2021г.

     Злото започва там, където човек започва да вярва, че е по-добър от другите, казва Йосиф Бродски imageНо тъй като хората не са свикнали да вярват, че са по-лоши от другите (особено що се отнася до политическите възгледи), търсенето на злото обикновено се извършва навън. Образът на врага формира всеки актуален мироглед и ако това изображение е мътно по една или друга причина или трябва да бъде замаскирано, то със сигурност не може без фалшификат. Този е разбойник, другият – съвсем естествено – е светлината в края на тунела.
Сталин в този смисъл е най-очевидният пример. Изглежда, че е странно, че "най-големият злодей", най-големият политик и победителят в най-голямото зло са един и същ човек? Ако през "мирния" XXI век стотици хиляди убити, ранени или превърнати в бежанци станаха жертви на хуманитарни дейности на тихия демократ Барак Обама, тогава защо трябва да ни изненадва "мил грузинец", който не подбира средствата за постигане на целите?
Симптоматично е, че имаме общ навик да не разбираме историята, а да оправдаваме средствата. Ако Сталин е лош, значи всичко е ужасно, включително и Победата. Ако Елцин е добър, тогава чеченското клане е допустимо. И ако Сталин е добър, тогава репресиите са добри, а Голодоморът – с изключение на ексцесиите е на място, а Държавният комитет по извънредни ситуации е добронамерен (фактът, че той заби последния пирон в ковчега на любимата си империя, не се взема предвид в тази концепция). Тук "либералът" изобщо не се различава от "патриота".
Нищо не ни е дадено толкова скъпо или толкова евтино, колкото здравият разум. Усещането за собствена правда прави възможно да се вярва, че лъжите започват извън нея. Глупостта превръща думите в лозунги, а хората в символи : image

Но когато част от силата, която винаги иска зло, започне да върши добро, това явление изисква размисъл, вкарвайки мислителите в когнитивен дисонанс.
Стремежът да се преодолее този дисонанс изисква неочевидни и творчески решения. Подобно на това, че Победата не е празник, а скръб или че бомбардировките на цивилни могат да бъдат хуманитарни, в зависимост от това кой ги бомбардира.
За някои Сталин е символ на рабството, за други – на свободата. И желанието да се намери в този въпрос единственият правилен отговор – индикатор за робство или свобода? Необходимо ли е да се ограничи свободата в името на свободата? Ако е така, кое е възможно и кое не е? Когато започнете да копаете за истината, бучки лъжи излитат изпод лопатата. Лъжите не са мнения. Лъжите са купчини абсурди, с които тези мнения се опитват да се утвърдят като единствените верни. Това са единствените верни тълкувания, които се налагат на непокорните факти.
Например в Полша и Литва наистина не обичат напомнянията за Холокоста. Много по-изгодно е да се представяте като жертви, а не като палачи. Но се оказва, че и тук няма противоречие. Историите за геноцид в различни страни демонстрират приблизително едно и също нещо : отначало представители на по-малка група се оказват в погледа на по-голяма група като потисници, след това, при подходящо стечение на обстоятелствата, потисниците започват да страдат.
Докато пишех тази колона, в Норилск, опитвайки се да спаси човек, загина министърът на Министерството на извънредните ситуации Евгений Зиничев. Хората с добри лица и изгнили души не разочароваха, веднага започнаха да се състезават в остроумие. Опитът да се повиши самочувствието им или знамето на протеста по този начин е загадка за мен. Очевидно, ако не беше Путин и Сталин, те щяха да бъдат изпълнени с емпатия и самочувствие. И така – това, което е нараснало, е нараснало.
Ако Сталин (Горбачов, Елцин, Путин и така нататък) е лош – значи сме добри. Колективната безотговорност е единственият обществено достъпен урок по история. Ако вината съществува, тя трябва да бъде делегирана. Кой е виновен за всичко днес? Всеки инвалид на гражданската война на дивана знае правилния отговор : просто не е той. За някои Сталин е унижение, други – величие, трети – страх, четвърти – справедливост. Ние самите запълваме тази празнота.
Алексей Алешковский

https://vz.ru/opinions/2021/9/10/1118049.html




Гласувай:
8


Вълнообразно


1. mt46 - Много вярно!...
21.12.2021 12:50
"Тук "либералът" изобщо не се различава от "патриота".
Нищо не ни е дадено толкова скъпо или толкова евтино, колкото здравият разум. Усещането за собствена правда прави възможно да се вярва, че лъжите започват извън нея. Глупостта превръща думите в лозунги, а хората в символи..."
цитирай
2. kvg55 - До 1. mt46
21.12.2021 14:27
Да!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5867334
Постинги: 2832
Коментари: 26069
Гласове: 34382
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930