Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.09.2021 07:31 - © Данте Алигиери – новата жертва на "cancel culture"
Автор: kvg55 Категория: Политика   
Прочетен: 766 Коментари: 6 Гласове:
5

Последна промяна: 14.09.2021 07:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image
14.09.2021г.

     Здравите сили обявиха тази година за година на Данте Алигиери – 700 години от смъртта му на 14-ти септември 1321 година, само на петдесет и шест години :
image


С
поред закон от 1295 година благородниците, които искат да заемат държавни постове, трябва да станат членове на Corporazioni di Arti e Mestieri, така че Данте е приет набързо в аптекарската гилдия и след това вече може да започне да прави политическа кариера.
Данте не постига нищо значимо като политик, но участва във властта години наред в град, обзет от политически вълнения и спечелва омразата на политическите си противници :
image

Изучавали сме неговият "Ад" в гимназията, първото произведение от западноевропейската литература. Оттогава съм запомнил : "На попрището жизнено в средата намерих се в лес тъмен по зла чест, че правий път сбъркал бях в мрачината …". И още : "О вий, кои пристъпяте тоз праг, надежда всяка тука оставете" :
Деветте кръга на ада
image

Но Поетът вече не е необходим на Запада, не го отбелязват, на път е да престанат да го изучават в училище. Данте е символ на западната поезия, световно известна класика. Да, всичко е така. Но този италиански средновековен гений не беше пощаден от гилотината на политическата коректност вилнееща в буржоазните общества.

Когато "Божествената комедия" попадна в ръцете на демоничните защитници на правата на човека, либерали и глобалисти, те откриха, че работата на Данте е политически опорочена. И това е всичко. Няма Данте. Той стана поредната жертва на либерастката "cancel" култура – културата на отмените. Сега творбите му могат да бъдат отпечатвани само срещу сметка за предварително плащане и с указание за политически некоректно съдържание.
Формално либерастите намериха недостатък във факта, че Данте е поставил основателя на исляма в не особено приятна част от свещеното пространство. И те, които по принцип не се интересуват от исляма, както и от която и да е традиционна религия като цяло, изведнъж решиха, че четенето на Данте може да повлияе негативно на психиката на мигрантите от ислямските страни. И че те трябва да бъдат защитени от това, за да не предизвикват огнища на непредсказуема религиозна агресия.
Къде точно е позициониран пророкът в произведението, не си спомням. Предполагам в ада.
Изглежда абсурдно, но в нашия свят почти всичко изглежда абсурдно. Трябва да свикваме.
Днес в позицията на завършени идиоти се оказваме всички –
·               и самите цензори (това е на първо място – можете да си представите как дъртият Сорос, заедно с малката Грета Тунберг, разлистват заедно "Божествена комедия", подчертавайки с червен молив подозрителните пасажи);
·               и европейците, които сега са принудени да се покаят не само за колониализма и убийството на криминогена-наркоман Флойд, но и за Данте;
·               и самите мюсюлмани, които изглеждат толкова слабоумни, че не са в състояние да оценят дистанцията, която разделя християнското средновековие от съвременна Европа, и те възприемат всичко буквално и веднага реагират брутално – като неконтролируеми маниаци.
Но очевидно локализацията на Мохамед е само предлог. Данте е енциклопедия на европейското средновековие, велик паметник на теологията, философията, поезията и културата. Данте е апогей на западноевропейския християнски дух, тържествена песен на империята, религията и рицарската любов. Данте е вдъхновил поколения европейци да оформят своята личност. Според Данте героите на Европа са изградили своята съдба и живот. Fideli d"amore - лоялен към любовта. Данте изрази идеалите на това рицарско придворно общество на християнския аристократичен елит :
Именно заради това Данте днес го екзекутират . Той е носител на различна Европа – Европа на дух и идея, вяра и чест, служба и голяма любов. Съвременните управляващи в Европа мразят всичко това яростно. Затова те забраняват Данте, отстраняват го от учебната програма, обвиняват го в липса на толерантност и срам, анатемосват го.
Европа разрушава своите основи, разяжда пиедесталите си, изхвърля тленните мощи на гении от гробовете им. И още по зле – отрича нетленното им творчество.
Последните два абзаца на статията цитирам дословно, защото те не понасят преразказ :
image


"В никакъв случай не трябва да вървим по този път. Това се отнася не само за защитата на нашите руски гении, но и за големите мислители, художници и поети на Европа. Русия никога не е била европейска държава, но винаги сме били в състояние да оценим европейското величие – мисъл, изкуство, гений. Въпреки че европейците не ни разбраха, ние ги разбрахме. И оценихме в тях онова, което си заслужаваше възхищение. Днес, когато европейците хвърлят великия Данте в коша за отпадък на своята разрушена цивилизация, е време да го издигнем като знаме на цивилизоваността.

Данте е наш. Познаваме го, почитаме го, четем го, учим го и го разбираме. Неволно Русия се оказва в ролята на пазител и защитник на европейските ценности – но точно ценностите, а не резултатите от упадъка, декаданса и дегенерацията. Либерализмът и глобализацията не са цяла Европа. Нещо повече, това е Анти-Европа. Затова тя изоставя корените си. Ние не се отказваме от нашите. А европейските гении са ни близки".
Александр Дугин

https://katehon.com/ru/article/dante-aligeri-novaya-zhertva-cancel-culture




Гласувай:
6


Вълнообразно


1. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
14.09.2021 08:56
А парите , парите няма ли да изхвърлят, като Христос- търговците от храма?!
Или Христос, понеже им пречи?

Хубав ден!
цитирай
2. kvg55 - До 1. leonleonovpom2
14.09.2021 09:56
Парите май не противоречат на либерастките ценности.
цитирай
3. mt46 - Поздрав!
14.09.2021 22:46
Данте може и би трябвало да се изучава... Не е проблем да се обясни на учениците, че такива са били християнските разбирания по времето на Данте...
Политиката не бива да се меси в литературата, в изкуството...
цитирай
4. kvg55 - До 3. mt46
14.09.2021 23:10
Няма как. Политиката пропива всички сфери на обществото.
цитирай
5. born - Хак му е на Данте !
14.09.2021 23:31
Ако бе написал някъде из произведенията си за справедливо низвергнатите в Ада комунисти и антифашисти или справедливо подложените на адски мъчения в същия този Ад противни противници на педофилите, педерастите и лесбийките, сега щеше да е в челните страници на учебниците като супер изтъкнат радетел за правата на евроатлантическите башдемократични човеци.
цитирай
6. kvg55 - До 5. born
15.09.2021 07:21
Хак му е. Ще ми величае любовта между мъжът и жената.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5761741
Постинги: 2809
Коментари: 25807
Гласове: 34185
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031