Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.07.2021 07:01 - © Още една "къртица" в задния двор на САЩ
Автор: kvg55 Категория: Политика   
Прочетен: 1956 Коментари: 10 Гласове:
10

Последна промяна: 27.07.2021 07:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
27.07.2021г.

     Изключителен документ дава представа за широчината и сложността на плана на правителството на Съединените щати за намеса във вътрешните работи на Република Никарагуа до и след президентските избори на 7 ноември 2021 година :
image

Документът е 14 странично извлечение от много по-дълъг документ, датиран от март-април 2020-та година и определящ условията за договор, който да бъде възложен и финансиран от Американската агенция за международно сътрудничество (USAID) :
image
Гласност на документа дава журналистът от никарагуанското радио "La Primerisima" Уилям Григсби. В него се описва задачата за създаване на това, което документът нарича "среда за прехода на Никарагуа към демокрация". Целта е да се постигне "подреден преход" от сегашното правителство на Даниел Ортега към "правителство, отдадено на върховенството на закона, гражданските свободи и свободното гражданско общество". Изпълнителят ще работи с подсекторите "Демокрация, Права на човека и Управление (DRG)", което в действителност е агломерация от неправителствени организации, мозъчни тръстове, медийни организации и така наречените органи по правата на човека, които зависят от финансирането от САЩ и които макар да твърдят, че са независими – на практика са неразделна част от опозицията срещу сандинисткото правителство на Ортега.
За да се оправдае такава явна намеса, е необходимо значително пренаписване на историята. Например в документа се твърди, че управляващата сандинистка партия е манипулирала "последователни" минали избори, за да спечели "без мнозинство от гласовете". След това –  "манипулиране на президентските избори през 2016 година", които Даниел Ортега спечели със 72% от народния вот.
Не е изненадващо, че документът пренаписва и най-новата история, като казва, че на "въстанието" през 2018 година (което е имало силна подкрепа от САЩ) е отговорено с "бруталната репресия на правителството", докато той игнорира вълната на насилие и разрушения, която самата опозиция развихри. USAID обаче трябва да нарисува картина на държава в криза, "… разрастваща се в икономически провал с потенциал да се превърне в извънредна хуманитарна ситуация, в зависимост от въздействието на заразата COVID-19 върху слабата здравна система на Никарагуа". Някой, който небрежно чете документа, без да знае за реалната ситуация, може да си създаде впечатлението, че в "кризисната среда" на Никарагуа смяната на режима е не само желателна, но и спешно необходима. Реалността – че Никарагуа е в мир, досега се е справяла разумно с пандемията на COVID-19 и не е претърпяла тежките икономически проблеми, преживявани от съседите си Салвадор и Хондурас –  разбира се е несъвместима с картината, която us-американската администрация трябва да представи, за да оправдание намесата си във вътрешните работи на страната чрез проксита : Миналата година Йорлис Габриела Луна разказа за The Council on Hemispheric Affairs :
image
(COHA) собствения си опит за това как финансирани от САЩ групи обучават по-специално млади хора и оказват влияние върху техните политически убеждения в развитието до 2018 година. Тя обясни как социалните мрежи и медии са "способни да заблудят значителна част от младежта и населението на Никарагуа". Тя обясни как групите са използвали стипендии за изучаване на английски език, дипломни програми, магистърски програми и курсове с примамливи имена като "демократични ценности, активност в социалните медии, човешки права и отчетност" в частните университети, "за привличане и примамване на млади хора". Тя продължи да обяснява как се организират вълнуващи събития в скъпи хотели или дори включвания в пътувания в чужбина, така че младите хора, които никога преди не са били привилегировани по този начин, развиват чувство за "гордост", принадлежност и "групова идентичност" и като резултат "приключиха, привеждайки се в съответствие с чуждестранните интереси" на тези, които финансираха курсовете и практиките.

Не е изненадващо, че документът е интерпретиран като нов план за дестабилизиране на страната. Говорейки в "La Primerнsima", Уистън Лопес твърди, че целта на плана е "да създаде условия за държавен преврат в Никарагуа". "Новото "демократично" правителство трябва незабавно да се подчини на политиките и насоките, установени от Съединените щати, включително преследване на сандинисти, разтваряне на Националната полиция и армията, наред с други институции", казва той :
image

Пожар в катедралата на Манагуа предизвикан от запалени свещи и алкохолния спрей, който се използва като дезинфектант, беше използван от опозицията така : За броени минути опозиционният вестник La Prensa съобщи, че се е случила "атака", включваща "коктейл Молотов" и че правителството или неговите поддръжници са замесени. Това се повтаря от други местни и международни медии, опозиционни партии, архиепископа на Манагуа и от една от неправителствените организации, получили финансиране от USAID. Въпреки липсата на каквито и да било доказателства в подкрепа на медийните истории, Съветът на ООН по правата на човека също осъди инцидента, очевидно намеквайки, че това е атака срещу правата на човека в Никарагуа.
Джон Пери е писател със седалище в Никарагуа
Със съкращения

https://www.coha.org/the-us-contracts-out-its-regime-change-operation-in-nicaragua/




Гласувай:
10


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. planinitenabulgaria - Американците са искали да убият Мадуро с ракета, но е станал фал.
27.07.2021 07:07
Ракетата дава дефект, повръща се в командия център и удря по гениталията операторката, която я е изстреляла. Едната й устна станала синя, она се уплащИла, но нищо. Така Мадуро оцеля.
Чък след два дни операторката отново "заработила". В началото малко я боляло, но после като по релси тръгнАло...
Борн описва този случай в блога си.
цитирай
2. kvg55 - До 1. planinitenabulgaria
27.07.2021 07:21
Бае Коста, яко те тресе деменцията.
цитирай
3. nedovolen - Бае ти Костя прави някакъв смисъл с ...
27.07.2021 10:17
Бае ти Костя прави някакъв смисъл с репортажи от планината. От полето, нямам думи. Да е жив и здрав.
Хамериката е същата, не е това, за което се представя.
:)))
цитирай
4. kvg55 - До 3. nedovolen
27.07.2021 11:46
Вълкът кожата си мени, но нравът – не. Та и САЩ така.
цитирай
5. mt46 - Поздрав!
27.07.2021 21:18
Не бях се замислял за положението в Никарагуа...
цитирай
6. kvg55 - До 5. mt46
27.07.2021 21:29
Нашите медии нищо не казват – и за Венецуела, Перу, Сирия, Мианмар, Тайван, Либия, Афганистан.
цитирай
7. born - Дедо бай Костя Гомновоз е пропуснал ...
28.07.2021 16:19
Дедо бай Костя Гомновоз е пропуснал да спомене Иван Иванов и съпругата му, която го манипулирала да предава родината си, защото е рускиня. Не го зная кой е този Иван Иванов, а още по-малко съпругата му. Но бае Костя явно е обсебен от митичния "Иван Иванов", защото непрекъснато го припознава като ония двамата /Боширов и Петров/. Станаха вече двама откачалници с Лупката1, която има същото заболяване, горката...
Бая е изперкал горкия дядка...
St Born Taratancijskij i Tawakmakanskij
цитирай
8. kvg55 - До 7. born
28.07.2021 19:11
Свети,
има богоугодни заведения за такива екземпляри.
В София има 2-3. Трябва да го въдворят.
цитирай
9. born - Не бива, Преподобни !
29.07.2021 00:10
Веднага ще писне, че това е посегателство върху личността му, а тя е бая спешъл...:)))
цитирай
10. kvg55 - До 9. born
29.07.2021 03:50
Че персоните им са специални, специални са. И затова трябва в специализирано заведение да пребивават.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5754202
Постинги: 2808
Коментари: 25797
Гласове: 34177
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031