Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.07.2021 11:01 - © За това ...
Автор: kvg55 Категория: Политика   
Прочетен: 2188 Коментари: 18 Гласове:
12

Последна промяна: 04.07.2021 11:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
04.07.2021г.

     "Как Америка се счупи на четири части" ни разказва Джордж Пакър в The Atlantic :
image

Гражданите на Съединените щати вече не са съгласни за целта, ценностите, историята или значението на нацията. Възможно ли е помирение в нацията, пита се авторът?
Нациите, както индивидите, разказват истории, митове и легенди, за да разберат какви са, откъде идват и какви искат да бъдат. Националните разкази, като личните, са склонни към сантименталност, обида, гордост, срам, самозаслепяване. Проследяването на еволюцията на тези разкази може да ви каже нещо за възможностите на нацията за промяна.
Наречете първия разказ "Свободна Америка" :
image
, която се опира на либертарианските идеи, които инсталира в мощния двигател на потребителския капитализъм. Либертарианството поддържа американския мит за самоизработения човек и самотния пионер в равнините.

"Свободна Америка" се превърна в догмата на Републиканската партия и определи условията на американската политика в продължение на години. Рейгън накара "Свободна Америка" да звучи като обещаната земя, място, където всички бяха добре дошли да търсят щастие. Но този разказ разглеждаше us -американците като предприемачи, данъкоплатци, инвеститори, служители и най-вече потребители – всичко друго, но не и граждани.
Новата икономика на знанието и интелекта създаде нов клас американци : мъже и жени с висше образование, квалифицирани със символи и цифри – наети професионалисти в областта на информационните технологии, компютърното инженерство, научните изследвания, дизайна, управленските консултации, висшата държавна служба, финансовия анализ, правото , журналистика, изкуства, висше образование. Наречете го "Умна Америка" :
image

Космополитната перспектива на "Смарт Америка" се припокрива в някои области с либертарианските възгледи на "Свободна Америка". Всеки приема капитализма и принципа на меритокрацията : вярата, че вашият талант и усилия трябва да определят вашата награда. Но за меритократите на "Умна Америка" са необходими някои правителствени намеси, за да имат всички равни шансове да се издигнат. Дългата история на расовата несправедливост изисква средства за защита. Работниците, изместени от търговски споразумения, автоматизация и други удари на световната икономика, трябва да бъдат преквалифицирани за нови видове работни места. Що се отнася до синдикатите, те едва ли съществуват в "Интелигентна Америка". Те са инструменти на класовата солидарност, а не на индивидуалния напредък и индивидуалността е единицата на стойност в "Умната Америка".
Съвременните общества ще се научат как да измерват интелигентността при децата, така че те да бъдат стратифицирани в училищата и на работните места според естествените им възможности. Тази йерархия бавно се втвърдяваше през десетилетията, без да привлича особено внимание. Победителите в "Smart America" са загубили обаче капацитета и нуждата от национална идентичност, поради което не могат да разберат нейното значение за другите.
Политически интелигентна Америка се свързва с Демократическата партия.
Колкото повече партията се идентифицираше с победителите в новата икономика, толкова по-лесно ставаше за Републиканската партия да придръпва белите работници.
Разказът за "Свободна Америка" оформи параметрите на приемливото мислене за "Смарт Америка". Свободната търговия, дерегулацията, икономическата концентрация и балансираните бюджети станаха политика на Демократическата партия. Стана космополитна, възприемайки мултикултурализма у дома и приветствайки глобализирания свят. Нейният донорски клас на Уолстрийт и в Силициевата долина финансира демократичните кампании и беше награден с влияние във Вашингтон. Нищо от това не беше в полза на старата социална база на партията – работническата класа и дребната и средна буржоазия.
Победителите в "Smart America" се оттеглиха от националния живот. Те прекарват прекомерно много време в работа (дори в леглото и на яхтата), проучване на училищата на децата си и планиране на дейностите им, пазаруване на подходящия вид храна, учене да прави суши или свирене на мандолина, поддържайки форма и следвайки новините. Нищо от това не ги свързва със съграждани извън техния начин на живот. Училището, някога най-универсалната и влиятелна от нашите демократични институции, сега ги прегражда. За тях работническата класа е terra incognita. Сега us-американците са меритократи по рождение. Ние знаем това, но тъй като това нарушава нашите основни вярвания, ние си правим много проблеми, за да не го вярваме. Приносът на програмиста към обществото не е толкова видим, както този на електротехника и продавача на кафе и сандвичи.
Така че тези две класи, изгряващи професионалисти и потъващи работници, които преди няколко поколения са били близки по доходи и не толкова отдалечени по нрави, вече не вярват, че принадлежат към една и съща държава. Но те не могат да избягат един от друг и тяхното съжителство поражда снизхождение, негодувание и срам. В даден момент и до бунт.
Като национален разказ, "Smart America" има слабо усещане за нацията. Патриотизмът е неприятна реликва от по-примитивно време, като цигарен дим или кучешки надбягвания.
Друга US-Америка е "Реалната Америка" :
image
, която има силен националистически характер. Отношението му към останалия свят е изолационистично, враждебно към хуманитаризма и международния ангажимент, но е готово да реагира агресивно на всяко нахлуване срещу националните интереси. Разказът за "Реална Америка" е бял християнски национализъм :

Истинска Америка не е блестящ град на хълма с отворени врати за свободолюбиви хора навсякъде. Нито е космополитен клуб, в който правилните таланти и пълномощия ще ви осигурят прием, независимо кой сте или откъде сте. Това е провинциален град, където всички познават бизнеса на всички, никой няма много повече пари от всеки друг и само няколко неудачни хора се мотат по улиците. Ново лице на улицата ще привлече незабавно внимание и подозрение.
През първото десетилетие на новия век двупартийната управляваща класа се дискредитира – първо в чужбина, а след това у дома. Нахлуването в Ирак пропиля националното единство и международното съчувствие, последвали нападенията от 11 септември.
Финансовата криза от 2008 година и Голямата рецесия, която последва, имаха подобен ефект върху вътрешния фронт. Виновни бяха елитите – банкери, търговци, регулатори и политици. Алън Грийнспан, председател на Федералния резерв и фен на Айн Ранд, призна, че кризата подкопава вярата му в разказа за "Свободна Америка".
Тези, които пострадаха, бяха от ниската класова структура : американци от средната класа, чието богатство беше потънало в къща, която загуби половината от стойността си, и пенсионен фонд, който се стопи; американци от работническата класа, хвърлени в бедност от един розов фиш. Банките получиха спасителни средства, а банкерите запазиха работата си.
Изводът беше очевиден : Системата беше монтирана за вътрешни лица. Икономическото възстановяване отне години; възстановяването на доверието така и не дойде.
Още от епохата на Роналд Рейгън Републиканската партия е коалиция от бизнес интереси и по-малко заможни бели хора, много от които евангелски християни. Още през 2012 година Републиканският национален конвент все още беше празник на "Свободна Америка" и неограничен капитализъм.
Когато Тръмп се кандидатира за президент, партията на "Свободна Америка" се срина в собствената си кухина. Те бяха забавлявани и ужасени от Тръмп, когото отхвърлиха като расист, сексист, ксенофоб, авторитарен и вулгарна знаменитост с оранжеви коси. Той беше всички тези. Но той имаше гений на влечуго за интуиция на емоциите на Реална Америка – чужда държава за елитите отдясно и отляво. Те бяха безпомощни да разберат Тръмп и следователно да го спрат.
Целта на неговите речи не беше да засили масовата истерия, а да се отърве от срама. Той нивелира всички заедно. Тръмп наруши консервативната ортодоксалност по много въпроси, включително данъци и права. "Искам да спася средната класа", каза той. Основните ереси на Тръмп бяха за търговията, имиграцията и войната. Той беше първият американски политик, който успя да се справи с глобализацията – двупартийна политика, която от години обслужва интересите на "глобалистите", които жертват истинските американци. Той беше и първият, който успя да говори за това колко скапано е станало всичко в Америка. Националистическата мантия лежеше наоколо и Тръмп я грабна. "Аз съм твоят глас!".
Езикът на Тръмп беше ефективен, защото беше настроен към американската поп култура. Почти спонтанно породи запомнящи се фрази : "Направи Америка отново велика!", "Пресушете блатото!", "Изградете стената! – Заключете я!", "Изпрати ги обратно!".
През целия си съзнателен живот Тръмп е бил враждебен към чернокожите, презирал жените, злобен към имигрантите от бедни страни и жесток към слабите.
Повече от всичко Тръмп беше демагог – изцяло американски тип, познат ни от романи като "Цялото кралско войнство" и филми като "Гражданинът Кейн".
През 2014 година американският характер се промени.
Голямо и влиятелно поколение навърши пълнолетие в сянката на натрупващи се неуспехи от управляващата класа – особено от бизнес и външнополитически елит. Това ново поколение не вярваше много на идеите, върху които бяха повдигнати предишните : Всички хора са създадени равни. Работете здраво и можете да бъдете всичко. Знанието е сила. Демокрацията и капитализмът са най-добрите системи – единствените системи. Америка е нация от имигранти. Америка е лидерът на свободния свят. "Американската мечта" е пътеводна звезда за много авантюристи по света.
Наречете този разказ "Просто Америка" : image

Това е поредният бунт отдолу. Докато "Реална Америка" разбива закостенялото либертарианство на "Свободна Америка", "Просто America" атакува самодоволната меритокрация на "Смарт Америка". Прави трудното, същественото, което другите три разказа избягват, което белите американци са избягвали през цялата история. Принуждава ни да видим линията, която минава от робството и сегрегацията до второкласния живот, което са изживяли днес чернокожите американци – предателството на равенството, което винаги е било големият морален срам на страната, сърцевината на нейните социални проблеми.
Историческото искане на потиснатите е включването като равнопоставени граждани във всички институции на американския живот. И какво е потисничество? Не несправедливи закони – най-важните бяха отменени от движението за граждански права и неговите наследници – или дори несправедливи условия на животпсихологическа травма, вреда от речта и текстовете, чувството за отчуждение, което членовете на малцинствените групи изпитват при постоянното си излагане на доминираща култура.
"Любопитно нещо е, но идеите на едно поколение се превръщат в инстинкти на следващото", пише Д. Х. Лорънс.
"Просто Америка" се появи като национален разказ през 2014 година – през това лято във Фъргюсън, Мисури беше убит от полицията чернокож 18-годишен младеж, чието тяло беше оставено да лежи на улицата часове – през шестата година на първото черно президентство.
Оптимистичната история за постепенния напредък и разширяващите се възможности в многорасовото общество рухна, привидно за една нощ. Инцидентът във Фъргюсън предизвика протестно движение в градовете и гетата в цялата страна.
Какъв е разказът за "Просто Америка"? Той вижда американското общество не като смесено и плавно, а като фиксирана йерархия, като кастова система.
Има твърде много неща, за които "Просто Америка" не може да говори, за да може разказът да се справи с най-трудните проблеми. Не може да се говори за сложните причини за бедността. Структурният расизъм – продължаващите недостатъци, които черните хора търпят в резултат на политиките и институциите през вековете – е реален.
Нещата се промениха удивително бързо след 2014 година, когато "Просто Америка" избяга от кампусите и проникна в по-широката култура. "Просто Америка" е променила драстично начина, по който американците мислят, говорят и действат, но не и условията, в които живеят : Нещо е дълбоко нередно; нашето общество е несправедливо; нашите институции са корумпирани. Има разочарование от либералния капитализъм. И не само е просто разочарование от едни идеи, то е реално обективно разложение.
Тупикът на "Просто Америка" е трагедия. В миналото тази страна е имала големи движения за справедливост и сега тя силно се нуждае от нея. Но за да работи, трябва да разпери широко ръце. Трябва да разкаже история, в която повечето от нас могат да видят себе си, и да започне по път, който повечето от нас искат да следват.
И четирите описания, които описах, възникнаха от неуспеха на Америка да поддържа и разширява демокрацията на средната класа от следвоенните години. Всички те реагират на реални проблеми. "Свободна Америка" празнува енергията на необременения човек. "Интелигентна Америка" уважава интелигентността и приветства промяната. "Истинска Америка" се обвързва с дадено място и има усещане за граници. "Просто Америка" изисква конфронтация с това, което другите искат да избегнат. Те се издигат от едно общество и дори в едно толкова поляризирано като нашето те непрекъснато се оформят, поглъщат и преобразуват едно в друго.
И четирите разказа се ръководят от съревнование за статут, което поражда ожесточена тревога и негодувание : В "Свободна Америка" победителите са създателите, а губещите са тези, които искат да изтеглят останалите надолу във вечна зависимост от задушаващото правителство; В "Смарт Америка" победители са доверените меритократи, а губещите са слабо образованите, които искат да устоят на неизбежния напредък; В "Реална Америка" победители са трудолюбивите хора от бялото християнско сърце, а губещите са коварни елити и замърсяващи други, които искат да унищожат страната. В "Просто Америка" победителите са маргинализираните групи, а губещите са доминиращите групи, които искат да продължат да доминират.
В наши дни е обичайно да чуваме как хората говорят за болна Америка, умираща Америка, края на Америка. Същите видове неща се казваха през 1861 година, 1893 година, 1933 година и 1968 година? Не мисля, че умираме. Нямаме друг избор, освен да живеем заедно – карантинирани сме като съграждани.
Нашата страст към равенството, индивидуализмът, който произвежда, шумът към парите, любовта към новостите, привързаността към демокрацията, недоверието към авторитета и интелекта – те няма да изчезнат. Път напред, който се опитва да ни направи равнопоставени американци, всички с еднакви права и възможности – единствената основа за споделено гражданство и самоуправление – е пътят, който свързва нашето минало и бъдещето ни.
И през цялото това време Корупцията, развалата – финансова, политическа, интелектуална, морална – настъпва в държавата и обществото като сухо гниене в разлагащ се труп :
image

https://www.theatlantic.com/magazine/archive/2021/07/george-packer-four-americas/619012/




Гласувай:
13


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. nedovolen - Хамерика отдавна е счупена. Остава ...
04.07.2021 11:32
Хамерика отдавна е счупена.
Остава само да се оформи документално.
:)))
цитирай
2. kvg55 - До 1. nedovolen
04.07.2021 11:45
Смъртният акт ще го оформят и подпишат Руската федерация и Китайската народна република.
цитирай
3. fun1001 - забравих те, покрай..жоро..) гепи 6 отзаДе @
04.07.2021 12:22


Кратки новини: преди 2 часа..
Партньорството ни ще се задълбочава и разширява, написа Радев на Байдън

Радев поздрави Байдън за Деня на независимостта

Президентът Румен Радев изпрати поздравителен адрес до президента на САЩ Джо Байдън по случай Деня на независимостта - 4 юли. "Дългогодишното приятелство между България и САЩ има дълбоки корени в споделяните общи ценности - подкрепа на демокрацията, защита на правата на човека, съдействие за мира и сигурността", посочва Радев в своето поздравление до американския си колега.
цитирай
4. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
04.07.2021 13:36
Американците ми са много симпатични и симпатиите ми растат правопропорционално на увеличението на разстоянието между нас!
Колкото по- далече, толкова по- симпатични! Мрем за тях, както казва шопът!
Много си приличат с нашенските комуняги- бивши ! Ренегатите!
Вече не били комунисти, нямало полза!? Тях да си ги вземат , настоящите комунистически каппиталисти ,до един! Заразни са и един да остане! Лика и прилика си са Дасе целуват , прегръщат, каквото щат да правят, но да не са тук!

За предпочитане е нашенска пролет, колкото и зла да е, отколкото някоя американска, спретната с благородна цел!
Мерсим!

Сега, ще се обади някой от разлома в Калифорния, да обясни ,колко е сит и доволен там!
И колко прости сме ние!
Казах тук на един вредител преди време ,че най- добре се смее този, който се смее последен!Защото ми обясняваше, че умира от смях! Не, не умря от смях!
цитирай
5. kvg55 - До 3. fun1001
04.07.2021 17:18
Е па убаво! Чиста формалност. И аз викам на непознати "Добър ден".
цитирай
6. kvg55 - До 4. leonleonovpom2
04.07.2021 17:22
Оня от разлома се бави, може да се е напил за празника.
цитирай
7. leonleonovpom2 - Здравей отново, Краси!
04.07.2021 20:13
Работата може и да е и друга!
Поканени били учени от цял свят, как да го запълнят, да дават идеи!Най- сигурно е с фекалии! Затуй се ядоса, помислил е ,че му крада идеята!?
Имало даже и един Българин, но не казват името, заради шпиони

Момент! Щях да забравя, добре ,че стана дума за шпиони!
Кольо Босия, по човешки, е притеснен от русофилите,поради липсата им в блога му! Да не са гиберясали?
И изброява най - изявените при него!
Щях да падна и наш ,връщам си думата наш назад, защото е опасно, Пустол измежду тях!?
Бе, той да не е шпионин?
За Къркор знаем, той сам, гордо е казвал ,че е такъв , но за Пустол и през ума ми не е минавало!? Освен , ако дружката му, Мустафата ,не го е вербувала?!Защото се подписвал като Мустафата!

Според мен е с Б. Б. при сина на сокола - херцог!!
Разпределят процентите, да не стане фал, ДС да спечели изборите!
цитирай
8. kvg55 - До 7. leonleonovpom2
04.07.2021 20:34
Бре, не думай за Постоль!
цитирай
9. mt46 - ...
04.07.2021 22:38
Америка е сложна... И там има простаци, мошеници, злодеи, престъпници покрай малцината свестни и почтени...
цитирай
10. leonleonovpom2 - Краси, май намери цяр за вълка?
05.07.2021 07:22
След нощното дежурство, капва сутринта и спи непробудно до вечерта!
Няма сили горкия, да чака до икиндия!
цитирай
11. kvg55 - До 9. mt46
05.07.2021 09:25
Сложна като всички останали.
цитирай
12. kvg55 - До 10. leonleonovpom2
05.07.2021 09:26
Сигурно така прави.
цитирай
13. leonleonovpom2 - Успокоителна новина!
05.07.2021 09:28
Последни 20 регистрирани посетителя

09:04 - sursubul
09:03 - apostapostoloff

Пустол не е гиберясал! Бил е на избор в царския двор И е избран за сурсувул Ето ,прилатам и печатът му Ще рече болярин, от царско коляно! Прелели му и синя кръв, да отговаря на ранга му!
И най- важното, вече не е рубладжия, както го е разконспирирал Кольо!
Келепирът там не е равностоен със Сурсувул! Къркор щял да му прелее и како-за всеки случай!
За първо време Сурсувулът има важна мисия за доказване на годност- слага минуси! Минетчия е! Т.е. минусчия е, но то е всьо равно!
цитирай
14. leonleonovpom2 - Другарю Пустол Сурсувул!
05.07.2021 09:38
Търсиш нов постинг? За двоен минус?

От блога съм в полагаем годишен отпуск Платен! Няма постинг за минус!
Предупредиха ми да не ти казвам сумата, защото ще се пукнеш от завист! И от алчност! По- толяма е от тази, която булята ти праща от Германия Язък за хвалбите ти!
Скъп си ми и няма да ти я кажа, да не ти нарушавам душевното спокойствие! И душевния мир- също!
Впрочем , ти сам си ги нарушаваш, така ,че ефектът няма да е голям!
цитирай
15. elenkokoschkov - Тъпа @тко некой да те пита!!???
05.07.2021 21:07
fun1001 написа:


забравих те, покрай..жоро..) гепи 6 отзаДе @

цитирай
16. kvg55 - До 13. leonleonovpom2
06.07.2021 08:23
А мен Постоль ме прескача.
цитирай
17. leonleonovpom2 - Има само едно обяснение ,Краси!
06.07.2021 14:17
16. kvg55 - До 13. leonleonovpom2
08:23
А мен Постоль ме прескача.
цитирай

Има срив в имунната система!
цитирай
18. kvg55 - До 17. leonleonovpom2
06.07.2021 14:56
Възможно е.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5756245
Постинги: 2808
Коментари: 25799
Гласове: 34181
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031