Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.04.2021 08:01 - © Социалистическата държава и кухарката
Автор: kvg55 Категория: Политика   
Прочетен: 1343 Коментари: 6 Гласове:
7

Последна промяна: 22.04.2021 08:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
22.04.2021г.

image     От известно време се спекулира с уж ленинова мисъл, че при социализма всяка кухарка да умее да управлява държавата. Даже това му било мечта, пишат някои, представете си!
Никой от тези спекуланти не посочва къде Ленин е написал тази мисъл. Казаното не се брои, защото всеки може да вложи свои думи в устата на друг, както и правят "демократичните" критици на социализма, които непонятно защо наричат социализма комунизъм, което говори за тотално непознаване труда на Ленин "Държавата и революцията", в който той разсъждава за управлението на социалистическата държава и разликата между двете фази на комунизма.
Дори най-претенциозният и отявлен критикар-антикомунист Григор Григоров – get, в своя постинг "Всяка готвачка – трябва да се научи да управлява ... ?", не посочва източника на тази уж ленинова мисъл. Явно дори в жълтите буржоазни книжки, които чете за Ленин не пише за местонамирането. Пък и той не го търси. Важното е да "критикарства", па макар и изопачено.
А какво пише вождът на световния пролетариат за управлението на социалистическата държава в "Държавата и революцията" : "Ако действително всички участвуват в управлението на държавата, тук вече капитализмът не ще може да се задържи. И развитието на капитализма от своя страна създава предпоставки действително "всички" да могат да участвуват в управлението на държавата" … От момента, когато всички членове на обществото, или поне тяхното грамадно мнозинство, се научат сами да управляват държавата, сами да поемат тази работа в ръцете си, да "уредят" контрол над нищожното малцинство капиталисти, над господинчовците, които желаят да запазят капиталистическите си похвати над работниците, дълбоко развратени от капитализма – от този момент започва да изчезва нуждата от всяко управление изобщо ... само със социализма ще започне бързото, истинско, действително масово, с участието на мнозинството от населението, а след това и на цялото население движение напред във всички области на обществения и личния живот" – том 33 от събраните съчинения на Ленин, "Държавата и революцията", страници 97-98-99.
Това "всички" включва и кухарката, но не като самодържец, както си представят критиците-антикомунисти, а според обществената ѝ активност в колективното управление – справка, общинските съветници и народните представители при реалния социализъм – строители, тъкачки, механизатори, металурзи, научни работници, интелигенция, въобще трудещи се.
"Ние не сме утописти. Ние знаем, че всеки черноработник и всяка готвачка не са способни на момента да поемат управлението на държавата. В това сме съгласни и с кадетите, и с Брешковска, и с Церетели. Но ние се отличаваме от тези граждани по това, че изискваме незабавно скъсване с подобен предразсъдък, според който само богатите или дошлите от богати семейства чиновници са в състояние да управляват държава, да вършат ежедневна делнична работа по управлението. Ние изискваме обучението по държавно управление да се води от съзнателни работници и войници и то да започне незабавно, тоест към това обучение да бъдат незабавно привлечени всички трудещи се и цялата бедна класа". Така че "противно на разпространения мит Ленин никога не е твърдял, че "всяка готвачка може да управлява държава" – напротив, той категорично заявява, че готвачката не може да управлява държава, преди да е преминала обучение, проведено от съзнателни работници или войници".

https://bg.wikiquote.org/wiki/%D0%92%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80_%D0%9B%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%BD

Дори самият критикар-антикомунист Григор Григоров – get го признава в заглавието на своя постинг – "Всяка готвачка – трябва да се научи да управлява ... ?". Отговорът е : Държавата!
Между впрочем да си готвач в заведение за обществено хранене не е никак проста работа – имаш поне 2-3 подчинени; организираш им работата; работи се бързо и под напрежение, защото своевременно трябва да се изпълнят поръчките на клиентите. Това се вижда от кулинарните шоута по телевизиите.
Така че на критикарите на марксизма-ленинизма като get не им стига интелектуален багаж да проумеят що са казали в трудовете си Маркс, Енгелс, Ленин и Сталин, пък не са и опитвали.
Думите на Ленин и въобще на историческите личности трябва да се тълкуват в светлината на условията, при които са живели и действали. Тълкуването им от гледна точка на днешните, съвременните обществени условия е ненаучен, метафизически подход и чиста глупост.
Прякото влиянието на историческите личности върху процесите се изчерпва със смъртта им, но процесите, ако не се намеси субективен фактор, по инерция продължават, а той рано или късно се намесва. След това влиянието е чрез посредници, които тълкуват и прилагат идеите на починалите. За събитията по време управлението на наследниците на делото на Ленин не може да се вини той, защото то следва да се пречупва през тяхното мислене.




Гласувай:
9


Вълнообразно


1. sekirata - https://www.youtube.com/watch?v=XTLEgWT6u5Y
22.04.2021 20:13
този ми стих го изтриха
а е в категория забавление

провокират ме да се махам

герберское .......натиска
цитирай
2. kvg55 - До 1. sekirata
22.04.2021 20:28
Дръж се!
цитирай
3. born - Гетю е бивш комунист член на БКП и бивш милиционер.
23.04.2021 00:13
Не му обръщай внимание - човечецът е много огорчен от факта, че са го уволнили
/изгонили/ от копанката /хранилката/ и като истински милиционер- не ставащ за нищо и преживяващ в мизерия поради тази причина, сега оплюва всичко свързано с цоциализма/комунизма.
Бъди по снизходителен към низшите духом, Преподобний !
цитирай
4. kvg55 - До 3. born
23.04.2021 07:11
Не мога да бъда снизходителен към войнстващата простотия, Свети.
цитирай
5. mt46 - ===
23.04.2021 11:37
Трябва да се цитира точно и цитатите да не се вадят извън контекста...
цитирай
6. kvg55 - До 5. mt46
23.04.2021 14:48
Цитатите се използват за поддържане тезата на автора.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5755263
Постинги: 2808
Коментари: 25797
Гласове: 34178
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031