Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.04.2021 07:01 - © Идейна дискусия "Социализъм ХХI век" IV
Автор: kvg55 Категория: Политика   
Прочетен: 2491 Коментари: 24 Гласове:
10

Последна промяна: 05.04.2021 07:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
05.04.2021г.
     Списание "Ново време",
брой 1-2, януари - февруари 2021 година :

image
започнало Идейна дискусия "Социализъм ХХ
I век" : НВ – Какви са вижданията за социалистически проект у нас? Общопартийната дискусия е предвидена в решенията на 50-ия конгрес на БСП от 26‒27 септември 2020 година, където са заложени основите на бъдеща проекторезолюция, представена в брой 11‒12 на списанието от ноември ‒ декември 2020 година, в която се казва : "... разговорът за социалистическата идея в съвременните условия все повече се затваря в едно тясно ядро от съмишленици в самата партияНужно е ново начало, "рестарт" на идейната дискусия за социализма, която да приобщи към себе си нови и активни поколения, да се издигне до нивото на широко обществено движение. Нужна ни е нова програма, която да даде отговор на въпроса ... каква е идеята за бъдещето, която партията подкрепя".
Списанието задава десет броя въпроси към дванадесет броя учени, които отговарят на тях.
На въпросите отговаря и моя милост :
Четвърти въпрос : Какви са днес у нас и по света отговорите на въпроса "Що е социализъм?"различни възгледи и допирни точки?
Към отговор на въпроса трябва да се пристъпи чрез историческия подход, тоест да започне с прочит на основополагащото произведение на дядо Благоев "Що е социализъм и има ли той почва у нас?", в което се доказва, че в България има условия за развитие на социализъм. Тогава. Днес това е несъмнено. Дядото е създал и партията, която да се бори за неговото въвеждане. Тя има 130 годишна история и е преминала през много превратности и изпитания.
Социализмът е обществено-икономическа формация, характеризираща се с обществена собственост върху средствата за производство. Икономиката функционира на принципа – Един собственик – обществото, различни стопани – стопанските единици. Обществото се състои от отделни индивиди, всеки от които има право да притежава определена част от собствеността на предприятието, в което работи.
При социализма има строг ред, дисциплина, отчетност и контрол в материалната сфера. Строго спазване на производствения план, а не както беше при първото издание на реалния социализъм, промяна в края на годината към занижение с цел преизпълнение и вземане на премиални. От здравата дисциплина и ред в производството следва и  финансовата дисциплина. Строго спазване и на технологичната дисциплина. Прилагане в производството на принципа на "тоягата и моркова" – материално и морално стимулиране при постижения и наказания, главно глоба, при доказани нарушения, без директорът да се прави на либерал и добряк. На българина трябва да му се бърка в джоба, за да стане дисциплиниран.
Гарантиране  правото на труд на всеки гражданин, но не според желанието и каприза му, а според способността, умението и образователния му ценз. Въвежда се задължително повсеместно конкурсното начало при заемането на държавни длъжности.
Дава се свобода на мениджърите за осъществяване на стопанската дейност относно персонала, използването на полагаемата се част от печалбата, разрастването на предприятието. Контролът върху опазването и правилното употребяване на обществената собственост от страна на стопанистващите я се осъществява по обективни критерии –печалба, рентабилност, изпълнение на плана, производителност на труда, иновации и прочие.
Мениджърите на стопанските единици се назначават по договор чрез конкурс проведен от Министерския съвет и в частност от министерството на икономиката и търговията. Работата им се проверява най-малко един път на три години от държавен контролен орган избран от Народното събрание, на което се и отчита.
Създаване на държавна търговска банка и държавна застрахователна компания. Прогресивен подоходен данък, семейно облагане.
Разрешаване на частна производствена дейност без използване на наемен труд.
Свобода на творчеството и изявите в духовната сфера. Отсъствие на цензура върху художествено-творческия процес, но възпитаване на автоцензура в творческите съюзи срещу произведения без художествена стойност.
Детските градини, образованието и здравеопазването са безплатни. На обществено обсъждане следва да се подложи въпросът за съчетаване на образованието с възпитанието на децата до осми клас. Безплатни социална помощ и социални домове. Пълна свобода на словото и сдружаванията. Специално отношение към природата и опазването ѝ – яки глоби, лишаване от свобода, прекратяване на бизнеса. Също така към минералните извори. Има ли прозрачност в материалната сфера, ще има прозрачност и в правораздаването. Отсъства ли корупция в производството, няма да има корупция и в управленските институции. Децентрализиране на властта – разширяване правомощията на местната власт и самоуправление. Без ограничения в притежаването на собствени вещи – включително жилища и автомобили. След основното, образованието се разделя на общообразователно – гимназия и професионално – техникум и СПТУ. Университетите са строго профилирани на технически, хуманитарни и медицински, а не като сегашните пенкилери, които произвеждат неграмотни специалисти, особено журналисти.
Изработване на държавни стандарти, най-напред за храните, задължителни за всички производители, без имитиращи продукти и прочие отрови.
При нарушаване на стандарта – прекратяване на бизнеса!

https://www.novovreme.com/index.php?option=com_content&view=article&id=5725&Itemid=66




Гласувай:
10


Вълнообразно


1. apostapostoloff - На бесерастите честито.
05.04.2021 08:35
Боко пак ти го тури.
цитирай
2. kvg55 - До 1. apostapostoloff
05.04.2021 09:01
На Боко му омекна в нощта след изборите.
Предлага експертен кабинет, който няма да нищи далаверите му.
цитирай
3. starforlife - Дискусия ли? Каква дискусия?
05.04.2021 09:22
Единственото, което виждам тук, това са трагикомични откъслечни бележки, които в основата си, поради дори само чисто логическите си противоречия, биха довели до водевилна сапунена утопия в няколко действия, от които последното ще е поредният крах (и поредният смях - и поредният смях).

...................................................................................................... StarForLife™ ·1756182~4.3-105·
цитирай
4. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
05.04.2021 09:26
В експертния кабинет ,Пустол щял да бъде министър! Уточнявало се, дали на пропагандата-там има постижения или на книгопечатането- там също ги има!
Но с една подробност Щял да бъде без порфейл!?
Портфейлът щял да бъде в задния джоб на служебния министър- председател? За по сигурно!
И правилно! Пустол ще даде всички пари от него за печатане на нови книги! И няма да се занимава с новия си ресор, а с преливане от пусто в празно!
цитирай
5. mt46 - ...
05.04.2021 10:56
Изборите показаха, че бесепарският социализъм губи...
цитирай
6. kvg55 - До 3. starforlife
05.04.2021 11:32
Нямаш необходимите познания за да се произнасяш.
цитирай
7. kvg55 - До 4. leonleonovpom2
05.04.2021 11:34
Постоль май ще пропее чалга.
цитирай
8. kvg55 - До 5. mt46
05.04.2021 11:35
Въпреки дискусията, БСП на практика не е социалистическа партия.
цитирай
9. leonleonovpom2 - А, виж, това е добра идея!
05.04.2021 12:09
7. kvg55 - До 4. leonleonovpom2
11:34
Постоль май ще пропее чалга.
цитирай

И изпитана във времето!

Той, Нерон, истински император е свирел и пеел на простолюдието, та какво пречи и на министър, да е пеещ и свирещ! Има един инструмент, не му знам точно името-дълга няколко метра тръба е Май и труба се нарича? Слага се в уширената си долу част на земята, защото, ако вървиш и пееш с нея, може да те събори при силен вятър! Издава мощен звук. Например, ако засвири от терасата в Бояна, мокрите във Видин ще го чуят, след хиляда секунди и ще се изпокрият! Римляните са ползвали такава ,да плашат с нея гадовете отсреща!
Такава тръба ще му свърши чудесна работа!
Няма цяла нощ да праща заплашителни есемеси на разни пульовци, за да ги стресира с разни плашила!Излишен, тежък труд!
Надува в пет сутринта министерската труба и раята е известена, че нашите са на линия и идат! За разлика от башибозука , в стройни редици!


Нашият приятел Стефан, може да коригира някои неточности относно музикалния инструмент!
Гого веднъж ,не знам защо, искаше да пея с него ?Отказах, с думите ,че той пее като ангел, ако запея с него, ще помислят ,че е бог и бог пее!
Та, музикален инвалид съм отвсякъде

Хубав ден!
цитирай
10. starforlife - ~ 6. kvg55
05.04.2021 12:16
Хайде поне веднъж не бъди лицемерен, м?
Кажи си, че ти нямаш капацитета да дискутираш отвлеченото, имагинерно, нелогично и/или противоречащо си струпване на думи, а не пускай поредната си чисто тролска фраза, с която да правиш жалък опит да отклониш дискусията като написа:
"Нямаш необходимите познания за да се произнасяш."

Нали е УЖ дискусия?
Ами хайде да те видя как ще ДИСКУТИРАШ например едната абсолютната сенсуалистична глупост от постинга, при която ти написа:
"Разрешаване на частна производствена дейност без използване на наемен труд."
Така, че, ДИСКУТИРАЙ, пък нека Читателите да преценят не само кой (от двама ни) има определен обем познания, а и кой как на базата на тях, ДИСКУТИРАЙКИ, защитава позициите си.


...................................................................................................... StarForLife™ ·1756182~4.5-107·
цитирай
11. kvg55 - До 9. leonleonovpom2
05.04.2021 16:09
Съдбата поставя Постоль на изпитание.
цитирай
12. kvg55 - До 10. starforlife
05.04.2021 16:22
Какво има да коментирам? Аз съм изказал мисълта си. Изкажи си твоето мнение. Що се отнася до цитираната мисъл. Купуваш си помещение, купуваш си оборудване и произвеждаш нещо, въобще осъществяваш някаква дейност, сам или със съдружници, със собствен труд, без наемни работници.
цитирай
13. zaw12929 - УЖАСНО , СТРАХОТНО МИ ХАРЕСВА КАЗАНОТО ОТ ПОСТОЛ зНАЕМ
05.04.2021 19:21
kvg55 написа:
На Боко му омекна в нощта след изборите.
Предлага експертен кабинет, който няма да нищи далаверите му.

цитирай
14. starforlife - ~ 12. kvg55
05.04.2021 20:02
Ти сигурен ли си не толкова в това, че имаш някакво все пак икономическо образование, а че имаш логична, та дори трезва мисъл?
Защото написаното от теб в този коментар определено поставя това на съмнение.

Като изключим това, че на базата на моите познания аз за разлика явно от теб съм наясно какво е това държавен икономически интервенционизъм и знам колко пагубен е той за една икономика...
Като изключим и това, че абсолютният или почти абсолютният такъв се явява фашизъм или другото му лице – комунизъм...
Стигаме до това да те попигам в този твой така смехотворен мисловен модел
"Купуваш си помещение, купуваш си оборудване и произвеждаш нещо, въобще осъществяваш някаква дейност, сам или със съдружници, със собствен труд, без наемни работници."
как стои въпроса по отношение на "наемането" на други, външни, икономически субекти?

...................................................................................................... StarForLife™ ·1756182~4.7-109·
цитирай
15. kvg55 - До 13. zaw12929
05.04.2021 20:21
Боботко треска го тресе.
цитирай
16. kvg55 - До 14. starforlife
05.04.2021 20:38
Доставчици и клиенти не се наемат, те се договарят.
Чуждестранните инвеститори правят необходимите им работници акционери и съдружници, ако искат. Като не искат - прав им път.
цитирай
17. zaw12929 - сЛЕД КРИТИКАТА ПРОСТО СЪКРАТИХ С 40 ...
05.04.2021 21:49
сЛЕД КРИТИКАТА ПРОСТО СЪКРАТИХ С 40 ДНИ СЪСТАВЯНЕТО НА ПРАВИТЕЛСТВОТО
ЗА БСП ПРЕКАЛИХ, НО ИМА ЛИ ДРУГ ВАРИАНТ!БЕЗ НОВИ ИЗБОЕИ.

ТРЯБВА ДА СЕ СНЕМАТ ИМУНИТЕТИ
ДА СЕ ИЗБИРА НОВ СЪДЕБЕН СЪВЕТ ЗА ДА РЕШИ ПРОБЛЕМА С ПРОКУ
цитирай
18. kvg55 - До 17. zaw12929
05.04.2021 22:07
От изказванията на Бочко стана ясно, че изборите са скъпо удоволствие и, колкото по-нарядко са, толкова по-добре за пенсионерите и безработните. Вместо за безполезни избори, парите щяли да отидат при тях. Така каза Бочко.
цитирай
19. starforlife - ~ 16. kvg55
06.04.2021 08:47
Като оставим настрана, че не четеш внимателно, стигаме до това, че ако исках да напиша "доставчици и клиенти", то щях да напиша "доставчици и клиенти", а не "други, външни, икономически субекти".
Нали така?

Но ОК (упс - ХОРОШО), понеже може да издребнееш, че наеманите (този път без кавички) други, външни, икономически субекти не влизат в трудово-ПРАВНИ отношения с имагинерната ти ПРОИЗВОДСТВЕНА (твоя дума) несъстоятелност, та да оставим ЗА МОМЕНТ този въпрос и ми обясниш методологията по която ще се получават дивиденти ("страх ме е" да напиша "трудово възнаграждение") от отделните представители В подобна икономическа структура?
След това идейно побеседвай по отношение на риска (примерно) в същата икономическа структура.


................................................................................................... StarForLife™ ·1756182~4.11-113·
цитирай
20. kvg55 - До 19. starforlife
06.04.2021 10:36
Ако поискаше да напишеш, ама не си се сетил.
Дивидент и трудово възнаграждение са две различни икономически понятия. Трудовото възнаграждение се регламентира чрез КТ и ВПРЗ. Дивидентът се регламентира чрез ТЗ. Във всяка търговска дейност има риск, отговорност, за който носи главният мениджър.
цитирай
21. starforlife - ~ 20. kvg55
06.04.2021 14:29
Ето затова социализмът даде фира и никога не ще се върне - защото възпитаваше, беше пълен и най-вече, се управляваше от хора на празните приказки като теб.

Показвам ти го дори само и единствено спрямо този твой нов коментар:

kvg55 написа:
Ако поискаше да напишеш, ама не си се сетил.
Напротив - не само съм се сетил (нека използвам неточното и неуместно твое), а дори бях набелязал какви КОНКРЕТНИ (натъртвам, намеквайки, че ти балалайкаш отвлечено и нищо конкретно - точно като некадърният ти соц) примери ще използвам.
Но понеже ДИСКУСИЯТА от твоя страна е (почти) нулева, та явно едва ли ще стигнем до там.
Все пак да ти кажа, че под "други, външни, икономически субекти" ни най-малко не очаквах ти да улетиш към "доставчици и клиенти".
За мен лично това е удивително нелепо.
Аз имах предвид други... Как да се изразя, че да не се хванеш ОТНОВО буквално за дадена дума, както по отношение на дивидентите?
Имах предвид други... "специалисти"/кадри, които би наемала "задругата" (ти), за да бъде свършена дадена работа.
Или това е против ДЪРЖАВНАТА РАМКА, която реално би стопирала не дори развитието, а самото съществуване на въпросния икономически модел?

kvg55 написа:
Дивидент и трудово възнаграждение са две различни икономически понятия. Трудовото възнаграждение се регламентира чрез КТ и ВПРЗ. Дивидентът се регламентира чрез ТЗ.
Добре бре, дървени нищоговорецо...
На кого как би се определяло заплащането?
Така добре ли е или ново празнодумие ще накаканижеш?
С теб и Пръцко строим...
...
кораби.
Какво правиш ти, какво аз, какво той и съответно как разпределяме кинти-заплати?
Методология.
Конкретика.
А не сухи определения.
Това имах предвид и исках да (ми) О_пишеш.

kvg55 написа:
Във всяка търговска дейност има риск, отговорност, за който носи главният мениджър.
Значи:
Аз съм "мозъкА" (ха ха ха ха), ти МериДжейн-а, а Пръцко - баба Сийка чистачката (хааааааааа ха ха ха)...
Дялови участия?
Капиталови?
Права?
Задължения?
Отношение към политиката на "задругата"?
Работно време?
Заплати?
Повишаване на квалификацията?
Отношение към риска?
Трудови наказания - за какво, как, колко?
И прочее, и прочее, и прочее.


................................................................................................... StarForLife™ ·1756182~4.14-116·
цитирай
22. kvg55 - До 21. starforlife
06.04.2021 18:57
Не ми се коментира твоето тролене. Но все пак - "На кого как би се определяло заплащането?".
Това е технически, а не политически въпрос. Ще се определя, както се определяше при реалния социализъм, както се определя сега, и както тогава решат да се определя, най-вече.
Ограниченият буржоазен мироглед не ти позволява да погледнеш извън една компания.
Днешните няма да казват на бъдещите, как да си връзват обувките, както си мислиш. Обществото не е застинала вещ. То е жив организъм, който се променя и развива. Както историята е изхвърлила аристокрацията, така ще изхвърли и буржоазията.
цитирай
23. starforlife - ~ 22. kvg55
06.04.2021 20:02
Абе въртиш се като най-обикновена курва и не осъзнаваш, че мен ни най-малко не ме интересува заплащането, а това, че икономическата ти идиотия е просто не дори неефективен, а неработещ модел.
И в светлината на това да кажа и за историческия ти напън:

................................................................................................... StarForLife™ ·1756182~4.16-118·


(следва още, пишейки пом/у охранителските ми ангажименти)
цитирай
24. kvg55 - До 23. starforlife
06.04.2021 20:13
Ти си по-млад, може и да видиш окончателния крах на капитализма.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5756420
Постинги: 2808
Коментари: 25799
Гласове: 34181
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031