Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.11.2020 10:01 - ©
Автор: kvg55 Категория: Политика   
Прочетен: 868 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 04.11.2020 20:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
04.11.2020г.

image

     "Venceremos, venceremos,
con Allende en septiembre a vencer.
Venceremos, venceremos,
Ўla Unidad Popular al poder!
"

(Himno "Venceremos")

С встъпването в длъжност на Салвадор Алиенде Госенс ​​за президент на Чили на 4 ноември 1970 година, в страната започва най-амбициозният процес на социални, икономически и политически промени, на който Чили е свидетел по време на своята история. Като знаменосец на "Народното единство", Алиенде не само стана първият социалистически лидер в света, избран демократично, но и първият, който се опита да премине към социализъм по мирния път, наричан още чилийски път към социализма.
Основната му правителствена програма предвижда изграждането на Народна държава и планова икономика, до голяма степен национализирана. Въпреки че законът за национализация на медта беше одобрен без опозиция в Конгреса, същото не се случи с опита за национализиране на големи компании. Тъй като нямаше парламентарно мнозинство, правителството реши да използва забравен, макар и в сила указ, издаден по време на Социалистическата република от 1932 година. Това позволи на правителството на Народното единство да отчужди всяка индустрия, която се смяташе за стратегическа за икономиката. В допълнение към отчуждаването (което обикновено беше предшествано от поглъщането на индустрията от работниците), правителството използва и други механизми като закупуването на акции, което му позволява да контролира почти 80 процента от отраслите и значителен брой на банките. В аграрния сектор процесът на аграрна реформа, иницииран от правителството на Хорхе Алесандри и ускорен от този на Едуардо Фрей Монталва, беше задълбочен, постигайки отчуждаване на повече от 4400 имоти, без да се броят над 2000 поглъщания, извършени от земеделски работници. В здравната област оборудването на болниците беше подобрено и беше създадена програма за разпределяне на половин литър мляко дневно на всяко дете. В образованието се насърчава предучилищното, основното и индустриалното образование, в допълнение към разширяването на достъпа до университета. Най-емблематичният проект в тази област беше така нареченото Национално обединено училище (ENU). От друга страна, културната политика никога не е била ясно дефинирана, което се разисква широко в La Quinta Rueda. Имаше обаче много дейности, в които участва правителството, като създаването на издателство Quimantъ и нови музикални предложения, като Nueva Canciуn Chilena. Социалните разходи предизвикаха нарастващ дефицит във фискалните ресурси, който правителството се опита да реши чрез емитиране на фискални пари. Това породи инфлационен процес, който се влоши от сериозни проблеми с доставките, трупане и корпоративни саботажи. Заедно с това правителството трябваше да се изправи срещу яростната опозиция от страна на Националната партия, към която по-късно се присъединиха християндемократите, които първоначално подкрепиха избора на Алиенде и неговата правителствена програма. Имаше и отказ на синдикати като лекари, търговци на дребно, шофьори на камиони и миньори от El Teniente. На вътрешния фронт правителството беше в капан от разделението между сектори, които искаха да ускорят и задълбочат контра- революционния процес (Movimiento de Izquierda Revolucionario, MIR; Movimiento de Acciуn Popular Unitario, MAPU; и сектор на Социалистическата партия, PS) и онези, които искаха да консолидират процеса (Комунистическа партия, ПК; Радикална партия, PR; Движение на унитарните народни действия – селски работник, MAPU-OC; и сектор на социалистическата партия, оглавяван от самия Алиенде).
Неочакваният електорален резултат, получен от Народното единство на парламентарните избори през март 1973 година, не направи нищо повече от консолидиране на възможността за преврат в някои сектори на опозицията. Въпреки че тази опция беше разочароваща на 29 юни 1973 година, при неуспешния опит за преврат, известен като tanquetazo, на Салвадор Алиенде беше ясно, че само силната народна подкрепа ще направи правителството му жизнеспособно. Идеята му за свикване на плебисцит обаче така и не се осъществи, тъй като на 11 септември същата година той беше свален от въоръжените сили, водени от главнокомандващия армията Аугусто Пиночет, факт, който бележи края на "Народното единство".

http://www.memoriachilena.gob.cl/602/w3-article-31433.html




Гласувай:
5


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5759990
Постинги: 2809
Коментари: 25806
Гласове: 34183
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031