Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.04.2020 07:01 - © Коментари - Ленин днес
Автор: kvg55 Категория: Политика   
Прочетен: 2379 Коментари: 16 Гласове:
15

Последна промяна: 22.04.2020 07:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
22.04.2020г.


image

    
Стихчето "Ленин и сега по-жив от всички живи е!" от поемата "Владимир Илич Ленин", посветена на вожда на международния пролетариат, от поета Владимир Владимирович Маяковски, се научаваше наизуст от съветските деца в часовете по руски език и литература. Децата на "демокрацията" обаче, не знаят нищо за Владимир Илич Улянов – Ленин. Могат да преминат през учебника по история на ХХ-ти век, без да научат за Ленин и какво е делото му.
В резултат на победата в гражданската война, Ленин и неговите другари станаха основатели на нова политическа сила в световен мащаб. Преди това имаше социалдемократически партии свързани с учението на Маркс и Енгелс, но разпръснати из Европа и Америка и без влияние в политиката. В действителност комунистите се превръщат в политическа сила веднага след края на Първата световна война благодарение именно на Ленин и се утвърждават след края на Втората световна война. Въпреки заслугата на Сталин са това, трябва да се отбележи, че той скромно подчертаваше, че е само ученик на Ленин и "прост пропагандист от Баку".
Днес отново има интерес на обществото към животът и делото на Ленин. Какво е мислел той, какво е писал, какъв изход е виждал от "безизходицата на капитализма", която днес красиво и класово неутрално се нарича "криза на световната икономика". В началото на миналия век, за да станете марксист, а след това убеден болшевик, първо е трябвало да прочетете Маркс, а след това Ленин, което е отнемало години упорит умствен труд. Сега насреща е Уикипедията.
В същото време интересът към и популярността на Сталин никога не са спадали.
И се получава странна ситуация – тези, които спорят за предимствата и недостатъците на съветския социализъм никога не са чели произведенията нито на Ленин, нито на Сталин.
Ленин е труден за разбиране от необразования човек, Илич пише сложно, той е философ и мислител. Не случайно философските трактати на Хегел или Платон не са справочниците на милиони. Много малко ги четат. Значи Ленин пише такава литература. В творбите на Ленин човек ясно може да усети духа и пулса на епохата и това е една от техните трайни ценности.
Ленин е сложен, Сталин е много по-простичък. Следователно, първото за четене и разбиране от неподготвения читател е трудно, второто е лесно и просто. Това не говори за дълбочината на мислите, а за начина на представяне, начина на писане на материали и ораторски техники.
За да се разбере, трябва да се чете. Не гледайте видеоклипове, не четете преразказ! Прочетете източника! Трудно е и отнема време. Но само след като сами сте го обмислили, след като сте го разбрали, можете да се съгласите и да бъдете убедени или обратно, да не сте съгласни.
Днешните неомарксисти, които качват видеоклипове в интернет, не са чели класиците на марксизма-ленинизма. Гръмки фрази, псевдореволюционни призиви. За такива самият Ленин е написал труда "Левичарството – детската болест на комунизма". По-късно бяха именувани "троцкисти", по името на идеологът им Лев Давидович Троцки. Те също са "левичари", също са за революция с думите "за пролетариата". Но за тях всичко комунистическо е добро, а  всичко капиталистическо – лошо, което е догматизъм. Мечтата за перманентна пролетарска революция е догматично прилагане постановката на Маркс към действителността. Затова Сталин им даде смъртна битка, не само в границите на СССР, но и извън тях. Само за да спаси Съветския съюз. По-късно, след 1945 година, Сталин в тесен кръг нарича подобни теории и действия, като характерни за емоционалната младеж, "комсомолски призиви".
Затова четете Ленин! За да имате към следващата кръгла годишнина от неговото рождение формирано свое лично отношение към животът и делото на Геният на човечеството.
Николай Стариков          (Със съкращения)
https://nstarikov.ru/lenin-i-segodnya-102974
https://pogled.info/svetoven/chetete-lenin.103856


image
Николай Стариков




Гласувай:
15


Вълнообразно


1. krumbelosvet - "Не зная" в чий ръце са медиите в Русия,
22.04.2020 07:45
но едва ли в руски ръце. Щото имената на Ленин и Сталин са покрити с кал. Което всъщност е кал върху Русия. Щото царят и аристокрацията ги няма.
цитирай
2. krumbelosvet - Мисля,
22.04.2020 11:58
че геният на Ленин е неоспорим.
Уви, и гениите грешат. Преди 20- ина години намерих брошурата "Държавата и революцията". Бях изумен, докъде може да стигне един велик ум БЕЗ КАПКА УПРАВЛЕНСКИ ОПИТ. Най-кратко, той задълбочава грешката на Енгелс (доколкото помня), че всеки ще може да управлява, и даже работниците ще се ИЗРЕЖДАТ да управляват. Но, НО, Н О, след революцията светкавично корегира грешката. И той, и Сталин са епохални личности, демиурзи, които за първи път в историята създадоха държава БЕЗ частна собственост и религия, и то в борба с цял свят. И тая държава издържа изпита на най-страшната война. Тук си мисля, че "простакът Сталин" изигра враговете си, да му станат съюзници. Ще кажа нещо нечувано. Мисля, че не е трудно да си представим, АКО Сталин не беше уволнил плеяда пълководци, и немците не бяха стигнали под Москва, а започнеха ОТСТЪПЛЕНИЕ още от границата, дали нямаше да има АНТИСТАЛИНСКА вместо Антихитлеристката коалиция?!?
цитирай
3. анонимен - Лично мнение
22.04.2020 12:39
Като философ ми допада оценката за империализма, че предхожда революция. Сега толкова нации се чувстват експлоатирани и мразят Империята...
Като политик ми допада как дава разбирането за "диктатурата на пролетариата". Сега тази диктатура е основно критикувана- и лагерите, и експроприацията. Но за това критикуват и Робеспиер, пък Франция се гордее с републиката. Много спорен момент, но необходим. Обаче критиците му НЕЧЕСТНО СМЕСВАТ ЕТАПА "ДИКТАТУРА НА ПРОЛЕТАРИАТА" СЪС СОЦИАЛИЗМА. Диктатурата е необходима и преходна, но социализмът е съвсем друг етап.
цитирай
4. kvg55 - До 1. krumbelosvet
22.04.2020 15:02
Сталин винаги е бил на почит и уважение от населението в Руската федерация.
цитирай
5. kvg55 - До 2. krumbelosvet
22.04.2020 15:09
Щеше да има антисъветска коалиция! Така наречените "съюзници" до последно са бавели откриването на втория фронт, чак когато всичко за изхода на войната е било ясно. Искали са Съветският съюз и Германия да се изтощят взаимно.
цитирай
6. kvg55 - До 3. анонимен
22.04.2020 15:27
Наистина диктатурата на пролетариата е преходна, до утвърждаване на социалистическите произодствени отношения.
цитирай
7. mt46 - https://bg.wikiquote.org/wiki/%D0%92%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80_%D0%9B%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%BD
22.04.2020 21:55
Ние не сме утописти. Ние знаем, че всеки черноработник и всяка готвачка не са способни на момента да поемат управлението на държавата. В това сме съгласни и с кадетите, и с Брешковска, и с Церетели. Но ние се отличаваме от тези граждани по това, че изискваме незабавно скъсване с подобен предразсъдък, според който само богатите или дошлите от богати семейства чиновници са в състояние да управляват държава, да вършат ежедневна делнична работа по управлението. Ние изискваме обучението по държавно управление да се води от съзнателни работници и войници - и то да започне незабавно, тоест към това обучение да бъдат незабавно привлечени всички трудещи се и цялата бедна класа. — противно на разпространения мит Ленин никога не е твърдял, че "всяка готвачка може да управлява държава" - напротив, той категорично заявява, че готвачката не може да управлява държава, преди да е преминала обучение, проведено от съзнателни работници или войници
Мы не утописты. Мы знаем, что любой чернорабочий и любая кухарка не способны сейчас же вступить в управление государством. В этом мы согласны и с кадетами, и с Брешковской, и с Церетели. Но мы отличаемся от этих граждан тем, что требуем немедленного разрыва с тем предрассудком, будто управлять государством, нести будничную, ежедневную работу управления в состоянии только богатые или из богатых семей взятые чиновники. Мы требуем, чтобы обучение делу государственного управления велось сознательными рабочими и солдатами и чтобы начато было оно немедленно, т. е. к обучению этому немедленно начали привлекать всех трудящихся, всю бедноту.[2]

Когато победим в световен мащаб, ние, така ми се ще, да направим от злато обществени места за отхождение (обществени тоалетни) на улиците на няколко от най-големите градове в света. Това би било "най-справедливата" и нагледно-назидателна употреба на златото за тези поколения, които не са забравили, как заради златото за загинали десет милиона човека и щое тридесет милиона са останали инвалиди във "великата освободителна" война 1914-1918 г.…
Когда мы победим в мировом масштабе, мы, думается мне, сделаем из золота общественные отхожие места на улицах нескольких самых больших городов мира. Это было бы самым "справедливым" и наглядно-назидательным употреблением золотадля тех поколений, которые не забыли, как из-за золота перебили десять миллионов человек и сделали калеками тридцать миллионов в "великой освободительной" войне1914—1918 годов…[3]
— вдъхновен от тази мисъл, която задължително се учеше в училищата на изток от Берлинската стена, ювелир от Хонконг най-после постигнал мечтата си да изработи тоалетна от чисто злато (рус.Золотой унитаз)
Докато народът е непросветен, от всички изкуства за нас най-важни са киното и цирка.
Пока народ безграмотен, из всех искусств важнейшими для нас являются кино и цирк.[4]
цитирай
8. kvg55 - До 7. mt46
23.04.2020 02:11
Много подходящи цитати си подбрал.
цитирай
9. get - До 8. kvg55 - Краваров, акламираш ПОДБОРА НА ЦИТАТИ от М. Тачков - ама дали ... ?
25.04.2020 13:47
kvg55 написа:
Много подходящи цитати си подбрал.


... както казваш?

kvg55 написа:
Стихчето "Ленин и сега по-жив от всички живи е!" от поемата "Владимир Илич Ленин", посветена на вожда на международния пролетариат, от поета Владимир Владимирович Маяковски, се научаваше наизуст от съветските деца в часовете по руски език и литература.


... ти си научил "на отличен" - стихотворението на Маяковски?
- Където можем да ПРОЧЕТЕМ - КАК "ЛЕНИНИЦА-МААЯКОВСКИ" - представя ПО ЛЕНИНСКИ - СИТУАЦИЯТА С "КУХАРКАТА"?

"Мы и кухарку
каждую
выучим
управлять государством!"

- Това е написано още през 1924 г. ... преди ДА СЪБЕРАТ и РЕДАКТОРИТЕ, ДА ЦЕНЗУРИРАТ ... някои СМЕШНИ ПОРАДИ АБСУРДНОСТТА СИ ФОРМУЛИРОВКИ ПРИ - ЛЕНИН?!

Краваров и ОСТАНАЛИТЕ ... На вас известно ли ви е - ЧЕ ЧАСТ ОТ ТВОРЧЕСТВОТО на Маркс и Енгелс ... в Съветска Русия е минало цензура - или просто НЕ Е ИЗДАВАНО?!
цитирай
10. kvg55 - До 9. get
25.04.2020 14:33
Завиждаш ли на mt46?
Да, ама той не спекулира като теб!
Не се образова от жълти буржоазни клипове и преразкази като теб.
Чети оригиналите!
цитирай
11. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
25.04.2020 15:02
Като се настанили в Кремъл, след като столицата е преместена в Москва, Ленин казал, че сега са министри, но утре ще ги сменят и така, през министерския пост ще преминат много хора/ както при нас сега-освен вреда, друго няма/ Но като заели тези места, така им харесали ,че и дума нямало, да ги отстъпят!
За Сталин се знае, че като се нанесъл в стаята си в Кремъл, дълго и мълчаливо оглеждал Накрая се приближил до едно огромно, скъпо огледало и с яден шут го строшил! И казал- Затова ли се борихме?

Хубав ден!
цитирай
12. kvg55 - До 11. leonleonovpom2
25.04.2020 15:17
Огледало, казваш! Скъпо!
Колко скъпо може да е едно огледало? По скоро рамката е била скъпа. И правилно го е счупил - не подобава пролетариатът да се оглежда в такива огледала.
То и златото е скъпо, ама Ленин е предвиждал от злато да се правят тоалетни чинии.
А според теб, колко години Ленин е бил председател на Съвета на народните комисари.
И какви богатства са натрупали Ленин и Сталин в края на живота си.
цитирай
13. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
25.04.2020 16:35
Знам за Сталин, че жена му, като студентка е пътувала с трамвая ,като другите студенти Тя сама пожелала това
Казали на Сталин ,да я водят с кола Той помълчал малко и попитал другите студенти с какво отиват на Лекции? С трамвай, май вече е имало и метро - Е, ще пътува като другите!
Най невероятни неща се разправят, но доколкото знам, никакви имоти и банкови сметки не са открити на негово име По един или два цивилни костюма и също така два на генералисимус
Вярно е ,че цялата страна му е била подчинена
Дори и пиянството му е силно преувеличено Да вдигал често наздравици, но под масата имало съд, в който изливал съдържанието от чашата Пиел много малко!
За огледалото- старинно огледало, наистина било скъпо Но счупването му е в знак за протест- не са се борили ,за да живеят в лукс!

Ленин е от същи тип! Но той много малко е бил водещ До атентата Оправя се наистина ,но не е същия човек Реално след атентата управлява Сталин
Сталин е компетентен, каквото и да говорят Той не е прост човек Не случайно е редактор на централния вестник! Кадърен ръководител е!
За терора? Не го оправдавам, но СССР оцелява и е втора икономика в света Въпреки Сталин и със Сталин?!

Хубав ден!
Бъди здрав!
цитирай
14. kvg55 - До 13. leonleonovpom2
25.04.2020 17:05
Какъв терор? Това е класова борба.
цитирай
15. darktales - . . . АКО Сталин не беше уволнил пл...
26.04.2020 07:08
krumbelosvet написа:
...АКО Сталин не беше уволнил плеяда пълководци, и немците не бяха стигнали под Москва, а започнеха ОТСТЪПЛЕНИЕ още от границата, дали нямаше да има АНТИСТАЛИНСКА вместо Антихитлеристката коалиция?!?

Със сигурност. Щяха да му отнемат победата и след някоя година да се окаже в същото положение, ако не и по-лошо. Затова е изчакал през 1944 Съюзниците да се ангажират сериозно с Германия, за да почне настъплението си в Европа. Те пък не са очаквали то да е толккова стремително.
цитирай
16. kvg55 - До 15. darktales
26.04.2020 12:13
Us-американският бизнес през цялата война е търгувал с райха.
цитирай
17. kvg55 - Благодарности!
29.04.2020 11:03
Благодаря на всички коментирали!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5760400
Постинги: 2809
Коментари: 25807
Гласове: 34183
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031