Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2020 07:01 - © Коментари - Речта на директора
Автор: kvg55 Категория: Политика   
Прочетен: 1181 Коментари: 4 Гласове:
10

Последна промяна: 15.03.2020 09:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
13.03.2020г.


image

     Смъртоносната реч на директора на руското разузнаване : "Ще проектираме глобално бъдеще без Запада" и ред други нелицеприятни неща за същия този Запад.
Една реч от преди близо година, неизвестно защо, остана без голямо обществено внимание. Речта беше произнесена през април миналата година от директора на Службата за външно разузнаване на Руската федерация Сергей Наришкин пред VIII-та Московска международна конференция за сигурност от 23 – 25 април 2019 година (MCIS-2019). Той каза следното :
"Международната среда, в която се провежда нашата среща, е изключително сложна. Тя е качествено различна от предишните периоди на Студената война и краткия триумф на американската еднополярност. Конфронтацията между двата политически и военни блока в онези години беше интензивна, но като цяло предвидима, регулирана от ясен набор от правила. В съвременния свят степента на объркване и колебания расте бързо.
Старият баланс на силите се руши, нормите се пренаписват и унищожават незабавно във всички сфери на междудържавно взаимодействие. Основната причина за наблюдаваните процеси се крие в нежеланието на воденият от САЩ Запад да признае необратимостта на формирането на многополюсен свят. В началото на ХХ век германският философ Валтер Шубарт казва за британците, че те, "за разлика от другите нации, гледат на света като на фабрика и не жадуват нищо друго толкова, колкото производството и печалбата".
След разпадането на Съветския съюз наблюдаваме как историческите и политически наследници на британците – американците – изграждаха и разширяваха фабриката си, или по-скоро корпорацията, която сега изстисква печалби в световен мащаб. Много страни, като Югославия, Афганистан или Ирак преживяха ефектите на този бизнес модел.
Но с началото на новия век нещо се обърка за атлантиците.

Окуражени от подобни егоистични мотиви, американците и техните послушни съюзници все повече прибягват до насилствено задоволяване на своите интереси в ущърб на други страни.
Правят се откровени опити за дестабилизиране на ситуацията в повечето региони на света. Освен това главно Съединените щати  все по-често действат не само без оглед на нормите на международното право, но и противно на здравия разум. NB : Противно на здравия разум!
Подобна арогантност и самозаблуда са едно от основните предизвикателства пред международната сигурност. Освен това самият принцип за управление на политическите кризи чрез многостранни преговори е застрашен.
Самата концепция за "международно право" обаче се превърна в подигравка, след като британците въведоха в легален оборот израза "хайли лайкли", който други западни държави счетоха за достатъчен за масовото експулсиране на руски дипломати при аферата "Скрипал".
Балансираното вземане на решения се заменя с импулсивност, преобладават егоистичните подходи. Рискът от така наречените случайни конфликти, които възникват поради едностранните и спонтанни действия на отделните страни се увеличава и е трудно да се изчисли подробно. Все по-широко разпространени сегменти от населението по света се забъркват в конфликти с различна степен на интензивност. В резултат на това дори една малка провокация може да бъде достатъчна, за да започне планетарна криза.
Но съвременният свят (между другото, благодарение на усилията на самите САЩ) стана толкова взаимозависим, малък и плосък, че дори Атлантическият и Тихият океан вече не могат да се считат за надеждна защита срещу евентуален глобален конфликт.
Русия, която е преживяла три опустошителни войни през последните сто години, не се уморява да призовава други членове на международната общност да търсят заедно решения за натрупаните световни проблеми.

В настоящата напрегната ситуация е необходимо да се следва пътя не на унищожаване, а на укрепване на глобалните и регионални формати, като едновременно те се подобряват и трансформират в интерес на мира и сигурността на цялата планета.
Ако Западът, воден от САЩ, няма зрялост и смелост да се движи в тази посока, останалите центрове на сила ще трябва да проектират глобално бъдеще без него.
NB : Без него – Запада!
Остарелият "либерален универсализъм" трябва да бъде заменен с нов световен ред – справедлив и стабилен. Вместо "либерален универсализъм" бих казал капитализъм!
Контурите на идващата световна система все още са обхванати в мъгла на несигурност. Ще се осигури ли истинско единство в многообразието? Или отново ще се превърне в прикритие за властта на тесен "клуб на елита", в много отношения зависи от работата ни с вас".
Със съкращения
Цялата реч на Сергей Наришкин на руски можете да прочетете тук :
https://glav.su/blog/649/1447330/
А на български тук :
https://pogled.info/svetoven/russia/smartonosnata-rech-na-direktora-na-ruskoto-razuznavane-shte-proektirame-globalno-badeshte-bez-zapada.114120




Гласувай:
11


Вълнообразно


1. apostapostoloff - Ще проектират те на баба ти хурката.
13.03.2020 08:02
Тия въшкари са пред фалит. След като Рейгън ги фалира на времето, сега ще ги фалира "техният" Тръмп. Заффда вземе още един мандат.
цитирай
2. kvg55 - До 1. apostapostoloff
13.03.2020 08:10
Звездите напоследък много взеха да те послъгват. И то яко!
цитирай
3. mt46 - Нали беше против капитализма?...
13.03.2020 23:35
"Остарелият "либерален универсализъм" трябва да бъде заменен с нов световен ред – справедлив и стабилен. Вместо "либерален универсализъм" бих казал капитализъм!"
цитирай
4. kvg55 - До 3. mt46
14.03.2020 00:31
Не си ме разбрал. Либералният универсализъм е прикритие на капитализма и империализма.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5754540
Постинги: 2808
Коментари: 25797
Гласове: 34177
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031