Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.05.2019 07:01 - Коментари - Диалектика на една загуба
Автор: kvg55 Категория: Политика   
Прочетен: 2088 Коментари: 12 Гласове:
10

Последна промяна: 30.05.2019 07:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
29.05.2019г.

     След изоставането на Българската социалистическа партия от ПП ГЕРБ на изборите за европарламент с 6% се очакваше председателят Корнелия Нинова да подаде незабавна, още вечерта в деня на изборите и публична оставка. Оставката се очакваше от всички – политици, социолози, най-паче журналисти, за да имат мърша за кълване; с особен трепет от Станишев и противниците на Нинова в партията; за редовите партийни членове не знам. Обаче на пресконференцията на следващия след изборите ден понеделник, другарката Нинова излезе с неочаквано друго предложение – да се приложи новият устав на партията, приет на последния конгрес, който предвижда пряк избор от всички партийни членове на председателя, което ще се предхожда от общински и областни отчетно-изборни конференции. Не спомена кога и как ще подаде официално оставка, което е изправило на нокти опозиционерите в партията.
Персоналната вина на Нинова за загубата е, че предложи Елена Йончева за водач на листата, която Йончева така и не можа да излезе от амплоато си на разследващ журналист. През цялата предизборна кампания се занимаваше с имотните скандали в изпълнителната власт и с хипотетичната къща на Бойко Борисов в Барселона. Предали били документи на главния прокурор. Последното, което ще направи прокуратурата е да им обърне внимание. Нинова и Йончева не отчетоха, че главния прокурор е избран от министър-председателят. Не отчетоха също, че народонаселението (избирателите) не се интересуват от кражбите и злоупотребите на властта и ги смятат за нещо естествено и нормално, разрешено на началниците; също не отчетоха и безразличието на хората към Европейския съюз и органите му за управление. Между другото за госпожа Йончева ще е най-добре от всяка точка зрения, включително здравословна, да изостави политическата си кариера и се отдаде на майчински грижи.
Във вторник на закрито заседание на Националния съвет Нинова е подала оставка. Дали е успяла да предложи изнесените на пресконференцията си виждания за процеса на избор на председател не е ясно, но си представям, как е била ръфана от станишевската опозиция.
Подаването на оставка е елементарен акт. Акт на отрицание на себе си, но на метафизическо, голо отрицание, което не дава възможност за предприемане на други действия. Отрицание без утвърждаване, отрицание което не предполага развитие.
За разлика от голото отрицание диалектическото отрицание едновременно с отричане на старото, изживялото времето си, утвърждава новото. В диалектиката да отричаш не значи просто да кажеш "не", или да обявиш нещо за несъществуващо, или да го унищожиш все едно по какъв начин. Диалектически разбираното отрицание е такова "не", което съдържа в себе си и "да", тоест единство на отрицанието и утвърждението. За диалектическото отрицание е характерно отрицанието чрез утвърждаване. Отрицанието на старото е едновременно утвърждаване на новото.
Именно диалектически мъдро постъпи Корнелия Нинова в следизборната ситуация. Опита се да даде път и утвърди новото – уставът приет на последния конгрес; повече власт на местните структури за обективна оценка на резултатите. Тя не отрече метафизически себе си и изтъкна постигнатото от нея : повече гласували за БСП и повече депутати от предишните избори.
Сега ще стане изключително интересно – дали "блатото" около Сергей Станишев и Михаил Миков при избор на нов председател ще зачете новият устав или ще карат по старому.




Гласувай:
13


Вълнообразно


1. morskipesni - Въобще никоя партия не постави никаква проблематика за дебати
29.05.2019 09:37
Знаят, че булгаристанецът е проЗД и не си дават зор. Никаква "загуба" и никаква "печалба" не виждам, блатото не помръдва. Държава в деконструкция. За народа следват обичайните деградация, униние, отвращение, емиграция.
цитирай
2. mt46 - ?
29.05.2019 21:19
Загубата на БСП не е неочаквана. Нинова няма особена вина...
цитирай
3. pompadurpredator - Любопитен момент от вчерашния п...
29.05.2019 22:23
Любопитен момент от вчерашния пленум на БСП.Корнела си подава оставката и Йончева, която за пръв път от изборите си е подала носа, щом чува това, и веднага изчезва.
Жалко, че имунитетът й на евродепутат ще я предпази да не влезе у панделата за пране на пари.
цитирай
4. krumbelosvet - Ай са схоластика, диалектика,
29.05.2019 22:27
Оставката е оставка. ТОВА е поемането на политическа отговорност. Оттегляш се и оставяш ДРУГИТЕ да решат кого ще изберат. А Нинова клинчи. "Вината е обща, но тя като морален жест приема първо място по вина". Баси морала. И не можело да напусне без конгрес. Може, може, но не й отърва.
цитирай
5. pompadurpredator - Загубата на БСП не е неочаквана. ...
29.05.2019 22:29
mt46 написа:
Загубата на БСП не е неочаквана. Нинова няма особена вина...


Не е неочаквана за нормалните хора.За Корни и бандата й, които се биеха в гърдите, че ще спечелят, това е като гръм от ясно небе.
цитирай
6. pompadurpredator - Абсолютно.
29.05.2019 22:30
krumbelosvet написа:
Оставката е оставка. ТОВА е поемането на политическа отговорност. Оттегляш се и оставяш ДРУГИТЕ да решат кого ще изберат. А Нинова клинчи. "Вината е обща, но тя като морален жест приема първо място по вина". Баси морала. И не можело да напусне без конгрес. Може, може, но не й отърва.



Върти мръсните си номера.
цитирай
7. krumbelosvet - Има вина Нинова.
29.05.2019 22:34
Кой ОБЕДИНИ И ВТВЪРДИ ГЕРБ с постоянни скандали и обиди?
Кой напусна парламента?
Кой не предвидя (!?!?!?!), че ББ ще има МОНОПОЛ в медиите?
Кой направи гнилия компромис с радетеля за Стамбул-конвенц Станишев?
цитирай
8. planinitenabulgaria - Единствено коментатор №4 има една-две гънки в мозъка.
29.05.2019 22:51
Интересно, защо не се е изкоментирал под постинга Чернопръцко или госпожата с картончето Цветанка? Това е от техният ресор, а те пазят компетентно мълчание. Трябва да има нещо.
Центърът добре си свърши работата в случая, като актуализира Програмата "Замерване с компромати" с новата, "Замерване с фекалии". Контрафекалия от милЙончева се върна върху ниновА и така целта - две баби да скапят партията на дядото, бе постигната. Брависомо на нас /б. м. Центъра/. Сега на мястото на ниновА ще турнем Стоян Мирчев, защото конкурентът му Кирил Добрев при тестването му за този пост се оказал тотално недоправен. Съобразихме се и с мнението на Товарищ борН, и той е за Мирчев. Защото е културен човек, сестра му е музикант. А Кирчо играе на бутилка...
цитирай
9. born - Товаришч Костя,
29.05.2019 23:52
Изключително се радвам, че най-сетне ви доде акъля и се съобразявате с мнението ми. Това е напълно релевантно и ноторно /да- и ноторно/, защото вие разбирате от музика и оценявате правилно Стоенчовата сестра, като виртуоз/ка на флейта .
Що се отнася до резултатите от т.н. избори ви обръщам внимание върху пропуските ви в анализирането им. Не ви ли прави впечатление несъмненото вмешателство на Путин и Гергиев ? Путин си разиграва конете /и магариците/ из РБ, а вие се занасяте с някакви дълбокопровинциални дребнички бесепартийни мишлета и мишочки ?! Засрамете се от белите си косми !
цитирай
10. apostapostoloff - Диалектиката е проста:
30.05.2019 06:36
скъсахме ви гъза! Яжте ми дедовеца сега!
цитирай
11. zaw12929 - Искрено съжалявам за пореднире раздори в БСП - идват избори...
30.05.2019 18:28
Следя с интерес, че ще стане изключително интересно – дали "блатото" около Сергей Станишев и Михаил Миков при избор на нов председател ще зачете новият устав или ще карат по старому.
Въпросът е, ако изберат друг председател.., но Нинов се е застрановала… Нов избор от всички членове… Макар да изглежда уж демократично- не е така… Това е дълго, но вече излишно обяснение…като папагали всички са разбрали как да угодят на Председателката, за да са депутати. .


цитирай
12. kvg55 - Благодарности!
31.05.2019 11:59
Благодаря на всички коментирали!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5721508
Постинги: 2798
Коментари: 25695
Гласове: 34087
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031