Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.10.2015 19:05 - Коментари(и) : На разни теми
Автор: kvg55 Категория: Политика   
Прочетен: 2386 Коментари: 6 Гласове:
23

Последна промяна: 04.11.2015 23:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
29.10.2015г.
     В постинга си от 08.12.2012 г., предвид бъдещото изостряне на класовата борба, препоръчах на здравите сили в Българската социалистическа партия "да се вземат в ръце, незабавно и безответно, без каквито и да било сантименти да изоставят вредните и разлагащи масата членове и симпатизанти социалдемократически глезеници и смело и безкомпромисно да въведат марксизма-ленинизма като идеология на партията и демократическия централизъм като основен принцип в организационния партиен живот" за да станат "боеспособна политическа сила, годна да спечели доверието на повечето избиратели и получи еднолично политическата власт, която да използва единствено за благото на мнозинството от народа". И ето че деветнадесет месеца след моите препоръки, група социалисти се усетиха, че под ръководството на Станишев стогодишната партия не върви на добре и се събрали на 30 юни 2014 г. в къщата на дядо Благоев. Дали тази група са здравите сили в БСП и доколко са здрави не мога да кажа, но се събрали, дискутирали и анализирали състоянието на партията и направили констатации и изводи, формулирани в следните точки :

БСП се свива като членска маса и актив;

БСП губи избиратели във всички социални групи, в които доскоро бе водеща сила – сред работещите хора, сред служещите, сред интелигенцията, в селата, сред българското офицерство, и даже сред българските пенсионери;

БСП има незавидно нисък процент избиратели сред младите, партията застарява, а в нея не се вливат нови сили;

Нашата идейност също е в криза. В БСП отдавна не се води идеологически дебат, а политическото съдържание е заменено от пиара;

БСП използва лявата фразеология, но в своите действия не съумя да докаже, че води лява политика. Разминаването на думи и дела отчая стотици хиляди избиратели и отблъсна от урните значима част даже и от твърдото ядро.

Партията не успя да спечели битката за историческото минало, не успя да защити светлите страници на антифашистката борба и положителното и градивното в периода на бърза индустриализация, културно и социално развитие от 1944-1989 година;

Партията се оказа слаба и в защитата на своето настояще: спрямо БСП трайно бе наложена тезата, че завършва всяко свое участие във властта с криза и с тежка загуба на доверие;

Партията загуби моралния си облик. Тя не изпълни свои ключови предизборни обещания като тези за отмяна на плоския данък, за създаване на нови работни места, строежа на АЕЦ "Белене" и "Южен поток",

Налице е широко обществено подозрение за обвързаност и зависимост на партийното ръководство и лично на лидера с корпоративни и олигархични интереси;

Фундаментален за БСП става въпросът от чие име и в чия полза прави политика и управлява, както и въпросът за това дали действията й носят принос за обществото и държавата или за един овластен кръг на нейния елит, все по-отдалечен от проблемите и тревогите на хората;

Всяко мнение, различно от това на ръководството, е запушвано и даже наказвано. Нарушена е атмосферата на другарство и откровеност и критичност.

Проявява се субективизъм и изкривени критерии в кадровата политика, в която водещ принцип е личната преданост, а не професионализмът и деловите качества. На високи постове се оказаха не само хора, напускали и предавали БСП в миналото, но и личности с дясна идентичност, с ярки и запомнящи се анти-социалистически изяви;

"Изводът, който направихме е, че партията се е отдалечила от идейната си база, прекъснала е връзката с активните прослойки на нашето общество, няма съюзници, няма опора в средите на хората на наемния труд, на интелигенцията, на младите. Нужна е цялостна промяна – идейна, организационна, кадрова, връщане към корените на социалистическото движение, възраждане на силата и разнообразието на идейните течения и дискусии".
Направените констатации за състоянието на Българската социалистическа партия са точни и вярни. Пътят за излизане от това състояние също е правилен – "чрез смяна на националното ръководство и на председателя на партията". Остава само най-трудното, всичко това да се осъществи практически.
Но защо се събраха чак, когато се разбра, че председателят Станишев заминава за Брюксел. Можеше да го наритат, докато беше още председател и да поискат оставката му. Ама пусти страх. Нали е председател на партията на европейските социалисти, заема висок пост, има влияние. Явно Станишев здраво ги е наплашил. Иначе не може да се обясни мълчанието им толкова години под председателстването му.
Все пак председателят Станишев беше сменен, защото интернационалният дълг надделя и господин Станишев, въпреки любовта си към България и Българската социалистическа партия, в която любов се кълнеше преди изборите, по време на изборите и след изборите, замина евродепутат в тежката чужбина, да се бори за каузата на социализма на по-високо, по-отговорно, европейско ниво. С него замина и семейството, за да му бъде вярна опора в тежките битки с враждебните сили от ЕНП.
Председателят беше сменен, избран беше друг, подменено беше и част от ръководството, но промяна в партията не се наблюдава. Все още на този вреден за социалистическата идея елемент се позволява да посещава централата на партията, да дава съвети, да държи речи, а верните нему партийни членове го величаят и ухажват.
А партията е смъртоносно заразена от опортюнизма му, който практикуваше през всичките години на председателстването си. Но кой го вижда. Да виждаш в настоящето се искат качества, а да виждаш в бъдещето се искат още повече качества, каквито ръководителите на стогодишната не притежават. А тази партия е оцеляла в толкова много битки и винаги е намирала подходящите за момента ръководители.
И сега в мирно време е на път да се погуби безвъзвратно.
В сегашното си състояние социалистическата партия не може да води наемните работници и прогресивната интелигенция в предстоящите класови битки. А не се и готви за това. За БСП съм писал не само  в посочения по-горе постинг, но и в други такива. Ако ръководството на БСП се интересуваше от странични мнения, щеше да ме прочете и да вземе препоръките ми под внимание. Но те са като щрауси. Завряли са главите си в соствените си представи и мисли и не поглеждат встрани. И затова след всички поредни бъдещи избори ще остават все по-изненадани от резултатите, докато гласовете в тяхна полза се стопят съвсем. То гласовете на другарите от сбирката останаха нечути, та какво остана за страничен критикар като мен.
Пиша за БСП, защото няколкото комунистически партии са маргинали, някъде встрани, в ъгъла на политическите процеси, въпреки коалицията си с БСП. При евентуални класови конфликти могат да се активизират, но не могат да достигнат за кратко време влиянието на социалистическата партия. По скоро влиянието на БСП ще се свие до тяхното, защото коловозът по който върви я води натам. В края на краищата да се погубва, защото в сегашният си вид е безполезна и даже вредна за народа на България.

Буржоазният свят е в криза – икономическа, политическа и морална. И най-важното – буржоазният свят е в идейна криза, защото не дава адекватни решения на световните проблеми. САЩ, които претендират да са световен лидер, не зачитат други интереси, освен собствените си. С такава политика не можеш да бъдеш водач на човечеството.
Президент Обама се загрижил за здравето на световния климат, а не мисли колко отрови се изхвърлят в атмосферата при бомбардировките им тук и там, от употребата на обеднен уран в боеприпасите и от запалените петролни кладенци в Ирак.
САЩ отдавна са престанали да бъдат съзидателна сила в световната политика и икономика. Днес те са деструктивна сила с голям капацитет, те са заплаха за света.
САЩ и Израел са вдъхновители и създатели на Ислямска държава и я контролират чрез свои агенти. И понеже нямат древна история, а историята на другите държави не ги интересува и не я уважават, САЩ спокойно приемат разрушаването на древни исторически паметници в Ирак. Бомбардировките им на Ислямска държава в Ирак имаха за цел да пренасочат усилията й към Сирия и включването й в борбата срещу светското правителство на Башар Асад, което вече се осъществи.
Между другото прочетох интересно мнение относно произхода на понятието ИДИЛ на :
http://sylviastefanova.blog.bg/politika/2015/10/16/kogato-svetyt-kazva-na-isliamistkite-teroristi-dyrjava.1400090.
Появиха се информации, че us-американски организации финансират корабите, които превозват бежанци от Африка. Резонно е да се зададе въпросът, с какви пари нашествениците се придвижват към Западна Европа, защото никой няма да ги превозва безплатно. Освен това явно се плаща на митничари и гранични служители, за да стигнат по-бързо до желаната Германия. Някои колеги блогъри с логически разсъждения "кой има интерес от преселението", стигнаха до правилни заключения, които се потвърждават и от сериозни източници – 
http://kolevm38.blog.bg/politika/2015/08/28/avstriiski-medii-sasht-finansirat-bejanski-korabi-kym-evropa.1387149.
Ръката на Съединените щати в новото "преселение на народите" е факт, скрит само за членуващите в Европейския съюз.
Все повече държави, особено в Южна Америка, отхвърлят неоколониалното иго и искат да са равноправни с другите страни и да използват природните си богатства за благото на собственото си население. Само ние доброволно се впрегнахме в неоколониалното иго на Съединените щати и Западна Европа и сме доволни от това, видно от нашето безметежно съществуване и безропотно слугуване, което скоро потвърди и премиерът.
САЩ отдавна са зациклили в порочен кръг – създават конфликти и след това се включват в разрешаването и потушаването им – Близкия изток, Афганистан, Украйна, Македония. Но все повече правителства разбират двойните им игри. Както се казва в българската поговорка – Хитрата сврака, с двата крака.
А сега, когато Русия им отне играчката и дъвката – борбата срещу тероризма – ще изпаднат в още по-голяма безизходица.
Не можеш с подобно лицемерие да си водач на човечеството.
Писал съм и в други постинги, че САЩ са достигнали своето ниво на некомпетентност, тоест, те не са компетентни за мястото, което заемат в света. Достигнали са своята точка на невъзможност за развитие. Недостойно е за един водач на човечеството, какъвто претендират да са САЩ, постоянно да създава въоръжени конфликти тук и там по света, когато това човечество иска и се нуждае от мир за икономически просперитет. Да се поучат от животните, при които водачът на стадото или глутницата никога не дели подчинените му животни на добри и лоши, както правят Съединените щати със страните на планетата. В обществено-икономическата им система е заложено да си създават изкуствено врагове, ако нямат такива, за да поддържат жизнеспособна икономиката си чрез военно-промишления комплекс, който има силно лоби и влияние във вътрешната и външната политика.
Некомпетентни са и тайните им служби, които "проспаха" всички ходове на Русия от присъединяването на Крим до инвазията й в Сирия.
Ако САЩ бяха компетентни за мястото, което претендират да заемат, щяха да разпуснат Северноатлантическия политически и военен блок (НАТО) и щяха да закрият военните си бази по света, за да покажат на човечеството, че не със силата на оръжието, а със силата на научно-техническия прогрес, впрегнат в полза на народите, са негов лидер. Това е разумният ход и правилната позиция, които трябваше да заемат, но не го направиха. Не отчетоха новите условия и продължиха политиката си от времето на Студената война, не защото не искат, а защото не могат.
САЩ се крепят на изсмуканите от цял свят мозъци, които движат научно-техническият им прогрес, на латиносите черноработници и на печатането на долари. В същото време държат гражданите си в политическо невежество и медиина манипулация.
Западна Европа пък не може да се справи с нашествениците от Африка и Азия.
Жизненият стандарт в Германия е висок, но нашествието на поклонниците на пророка Мохамед може да предизвика неприязън сред германците, защото всяко прекалено нещо е вредно, а броят на нашествениците е прекалено голям. Това може да породи появата на неофашистки настроения и политически диктатор, който ще бъде някаква пародия на фюрера Адолф Хитлер.
Буржоазният свят отмира. Дали това ще стане постепенно, за продължително време или ще има война? На човечеството предстоят съдбовни събития, включително и световна война, която сега вече се води с политически и дипломатически средства, но може да премине във военен сблъсък, ако самодоволството и арогантността на САЩ се окажат по силни от страха. За разум и отговорност не става дума, защото САЩ никога не са проявявали такива в международните си дела. За тях разумното и отговорното се изчерпва с удовлетворяване с всички средства на материалните интереси на управляващата страната финансово-икономическа олигархия от Уол Стрийт. Пък и всички големи социални промени са ставали след войни – след Първата световна война се разпадат две империи – Австро-Унгарската и Руската. Създават се нови държави и Съветска Русия. След Втората световна война се разпада Британската империя, разпада се колониалната система и много страни в Африка и Азия получават независимостта си, реалният социализъм завзема нови територии. След студената война се разпадна блокът на реалния социализъм и все по остро пролича лицемерието и агресивността на империализма, особено us-американския, който доби уродливи форми на проява.
След научно-техническата революция в информационните технологии, която превърна планетата в едно голямо село посредством мобилните телефони, интернет и социалните мрежи, наред е социална революция, революция в главите на хората.
Протестите в различни страни срещу капиталистическата система го доказват. Доказва го и създаването на партията СИРИЗА в Гърция, движението ПОДЕМОС в Испания, доказват го книгите на Ориана Фалачи, както и предизборната реч на кандидата за президент на САЩ Бърни Сандърс, която може да се прочете на следния адрес :
http://mt46.blog.bg/video/2015/08/14/promianata-e-vyzmojna.1383943. Сандърс говори за политическа революция в САЩ, говори като същински болшевик, същи Ленин.
"Залезът на Запада" е в ход, в смисъл че отмира една икономическа и политическа обществена система, възникнала с първата буржоазна революция от 1565 година в Холандия и утвърдила се с буржоазните революции в Англия (1642-1651) и Франция през 1789 години.
А според Маркс социалистическата революция ще започне от най-развитата капиталистическа страна. Така че, Западът има възможността да бъде отново в челото на общественото развитие и обществения прогрес. Дали ще се възползва от тази възможност зависи от зрелостта на прогресивните слоеве от обществото на Запада. Засега не дава признаци да е обмислил трезво ситуацията.




Гласувай:
23



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mt46 - Поздрав!...
29.10.2015 21:51
БСП не е лява партия. БСП е пълна с олигарси и бизнесмени, на които не им дреме за народа. Логично е да загуби подкрепа, защото тя не показва, че е по-различна от ГЕРБ...
цитирай
2. gosho568 - Мдааа...
31.10.2015 22:51
Определено, БСП-то не е тази партия, която е била някога и твърдо мога да кажа, че тази партия е далеч от народа и социалната политика! Поздрави!
цитирай
3. born - Определено, БСП-то не е тази пар...
01.11.2015 21:37
gosho568 написа:
Определено, БСП-то не е тази партия, която е била някога и твърдо мога да кажа, че тази партия е далеч от народа и социалната политика! Поздрави!

Ами че тя- тази партия няма ли нещо общо с онази партия, която се наричаше БКП ?
цитирай
4. zaw12929 - ляво- дясно- вече не играе има нови реалности
03.11.2015 16:33
mt46 написа:
БСП не е лява партия. БСП е пълна с олигарси и бизнесмени, на които не им дреме за народа. Логично е да загуби подкрепа, защото тя не показва, че е по-различна от ГЕРБ...


ляво- дясно- вече не играе има нови реалности БСП е партия, която защитава социалните права на работещите, на майките, на децата, на пенсионерите. От нея се създадоха другите партии и БСП заслужава само похвала, че изпълни либералната стратегия ма ЕС- за многопартийна политическа система, но и тя се оказа разрушителна, стана основа всяка партия да се бори срещу всички и никоя за България.
цитирай
5. elcho - Ако.......
28.11.2015 21:45
Ако се сблъскате с някоя Фирма в бизнеса и тя завършва на .....КОМЕРС, то вие веднага изгубвате битката./ познайте---КОМ--ЕРС / Всеки който е станал голям е бил побутнат от ПАРТИЯТА. Извадете колко Фирми завършват на КОМЕРС ?
цитирай
6. planinitenabulgaria - Вам - горячими
03.12.2015 21:33
воленсидорвскими приветами!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5752563
Постинги: 2808
Коментари: 25793
Гласове: 34176
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031