Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03 19:53 - Как се прави епоксиден под – характеристики и видове смоли
Автор: maistorica Категория: Хоби   
Прочетен: 596 Коментари: 0 Гласове:
17


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 image

Как се прави епоксиден под – характеристики и видове смоли. Когато повечето хора чуят за епоксидна смола, те веднага се сещат за ултра готините персонализирани маси и плотове, направени от дърво и цветна епоксидна смола. Това е доказателство за многофункционалността на епоксидната смола, защото най-често се използва като финишно покритие.

Епоксидната смола обаче може да се ползва и като покритие за под. В днешно време голяма част от бетонните подове имат някакъв вид епоксидно покритие.

Какво представлява епоксидната смола? image

Епоксидните смоли са клас преполимери и полимери, които, когато реагират с втвърдители, образуват здрава и издръжлива субстанция, използвана в различни търговски и индустриални приложения. Възобновяемите енергийни източници, като вятър, слънчева енергия, природен газ и новите технологии за батерии, зависят от иновациите в епоксидната технология, за да им помогнат да станат по-ефективни, достъпни и мащабируеми.

Епоксидните смоли, използвани в строителните приложения, могат да помогнат за увеличаване на живота на сградите. Това става чрез подобряване на издръжливостта на структурните части, инженерните лепила и боите. Покритията от епоксидна смола помагат да се сведе до минимум корозията на метала. Освен това епоксидната смола осигурява най-издръжливата и устойчива опция за подова настилка.

 

Епоксидното покритие обикновено се нанася върху бетонни подове, за да осигури гладка и издръжлива повърхност и да увеличи товароносимостта на пода. Основно складове, промишлени обекти и търговски сгради разчитат на епоксидни подове, за да поддържат чисти и безопасни условия за работниците, оборудването и инвентара.

Как се прави епоксиден под? image

Стъпка 1: определете размерите на пода. Изчислете размера на вашия проект и след това вижте колко епоксидна смола ще ви трябва. За епоксидни подови системи най-често се използва съотношение на смесване 2:1.

Стъпка 2: подгответе пода. Подготовката е ключова за всеки проект за подова настилка. От шлайфане на бетона до почистване и запълване на пукнатини, вие ще трябва да направите всичко предварително.

Стъпка 3: направете тест за влага на бетонния под. Изчакайте един ден преди да излеете епоксидната смола върху бетонния под. Залепете 3-милиметрови пластмасови квадрати върху част от бетонa (от всички страни) и оставете за една нощ. На сутринта можете да видите дали има излишна влага под пластмасовия лист. Ако има, ще трябва да вземете мерки срещу влагата.

 

Стъпка 4: смесете съставките на епоксидната смола и нанесете грунд. Ще трябва да започнете с основен слой от епоксидна смола и различните добавки (пигменти, блясък, боя). Смесете достатъчно епоксидна смола, за да нанесете тънък основен слой върху цялата площ на пода. Това ще осигури силна химическа връзка. Оставете този слой да изсъхне за 18–24 часа.

…как се прави епоксиден под…

Стъпка 5: нанесете основният слой от епоксидна смола върху пода. Ако нанесете втория слой в рамките на 24 часа не е необходимо да правите нищо специално. Химическата връзка все още ще бъде силна.

Но ако изчакате повече от 24 часа, ще трябва да осигурите механична връзка между слоевете смоли. Шлайфайте леко с шкурка 220. След това избършете праха с ацетон или денатуриран алкохол. Нанесете вашия втвърдител върху епоксидната смола. Разбъркайте за 10 минути, а след това нанесете епоксидната смола върху пода. Тази стъпка е и мястото, където ще добавите акцентни цветове и ще ги смесите с основния цвят на пода.

Стъпка 6: полирайте епоксидния под. Преди да оставите епоксидния под да се втвърди, загрейте го с някаква горелка. Това ще осигури равна повърхност без мехурчета. След това оставете пода да се втвърди за 72 часа на стайна температура.

 

Какви предимства има епоксидната смола при направата на епоксиден под? Епоксидните подови настилки имат много предимства в сравнение с другите традиционни подови настилки. Предимствата са следните:

  • Увеличава яркостта на вътрешните зони, тъй като епоксидната смола създава лъскава повърхност с хубав гланц.
  • Епоксидната смола осигурява издръжлива, твърда повърхност, която може да издържи на тежки и продължителни натоварвания.
  • Нанася се лесно и не изисква специални инструменти или оборудване.
  • Епоксидните подове имат отлична химическа устойчивост; те могат да устоят на много химикали, което ги прави идеални за индустриални складове.
  • Предпазва съществуващия бетонов слой от износване.
  • Подът става лесен за почистване и по-издръжлив.
  • Повишава безопасността, когато епоксидната смола съдържа противоплъзгащи добавки.
  • Подобрява естетичния вид на пространството.
  • Необходима е малка или никаква поддръжка.
Видове епоксидни подови настилки image

Различните видове епоксидни подови настилки могат да бъдат:

1. Епоксидна смола на водна основа image

Предимството на епоксидната смола на водна основа е, че в нея почти няма разтворители. В резултат на това съдържанието на летливи органични съединения (ЛОС) е много ниско. Това ниско ЛОС е идеално в жилищни сгради и чудесно решение в някои търговски условия.

Друго предимство на епоксидната смола на водна основа е, че може да се нанася върху наскоро излят бетон, който все още се втвърдява. Въпреки че този тип епоксидна смола е изминал дълъг път в своята технология, той не е толкова издръжлив или химически устойчив като други видове смоли.

  2. Епоксидна смола на основата на разтворител image

Епоксидната смола на основата на разтворител е един от основните видове за епоксидни подови настилки в много търговски и индустриални условия. Ако целта е изключително издръжливо и лъскаво покритие без никакви други специални съображения като антистатичност, тогава епоксидната смола на основата на разтворител е идеален. Идеалното покритие за гараж или паркинг!

3. Епоксидна смола с втвърдител – как се прави епоксиден под

За разлика от епоксидните смоли на водна основа или разтворители, епоксидната смола с втвърдител не съдържа вода или ЛОС. По същество твърдата епоксидна смола ще бъде двукомпонентна епоксидна смола, която се състои от смола и втвърдител. Когато се комбинират, тези две съставки създават химическа реакция. Докато протича тази реакция, смолата се втвърдява, вместо да изсъхва. Това означава, че с времето ще става все по-здрава. Този тип епоксидна смола е изключително издръжлива и устойчива на химикали и други агресивни съединения.

4. Антистатична епоксидна смола

В допълнение към осигуряването на безшевна повърхност, която е устойчива на химически разливи, антистатичната епоксидна смола все още има декоративни свойства, тъй като все още може да бъде оцветена като другите смоли. Това, което отличава тази епоксидна смола от другите, е, че обикновено съдържа специално съединение, което привлича статичното електричество и му позволява да се разсее. Ето защо този тип епоксидно покритие е често срещано в условия, където разреждането на статично електричество може да бъде вредно или дори опасно.

5. Саморазливна епоксидна смола image

Повечето епоксидни смоли се нанасят с висококачествени ролки. Най-общо казано, епоксидният под ще бъде безшевен. Но ако се прилага от неопитен човек или с некачествено оборудване, могат да се появят шевове или несъответствия. Саморазливната епоксидна смола всъщност е проектирана да се излива, така че няма шанс за шевове. Това е особено полезно, ако имате неравни зони на пода, където изливането на смолата ще компенсира неравностите.

https://kakda.org/




Гласувай:
17



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: maistorica
Категория: Хоби
Прочетен: 2792485
Постинги: 391
Коментари: 547
Гласове: 12432
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930