Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.03.2023 18:01 - © Двойният подход на БНТ към историята
Автор: kvg55 Категория: История   
Прочетен: 4791 Коментари: 24 Гласове:
7

Последна промяна: 12.03.2023 22:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
11.03.2023г.

     10 март е обявен за "Ден на Холокоста и на пострадалите от престъпления срещу човечеството” с решение на Министерски съвет от 13 февруари 2003 година, четем в сайта на Народното събрание.
На този ден през 1943 година пловдивският митрополит Кирил, по–късно български патриарх,   и софийският екзарх Стефан предотвратяват депортирането към нацистките концлагери на стотици евреи от Пловдив. На 17 март 1943 година заместник–председателят на 25–то Народно събрание Димитър Пешев пише писмо против депортирането на българските евреи, подкрепено от 42 депутати.
Отбелязването на събитието по Българската национална телевизия започна две седмица преди датата 10–ти март с предаването "Спасяването на българските евреи" по История.БГ от 27–ми февруари с участието на доцент д-р Албена Танева, доцент д-р Светослав Живков, Максим Делчев – председател на ЦИДС (Централен израилтянски духовен съвет) и Георги Боздуганов – писател. Водещ : Георги Ангелов, четем в сайта на БНТ–то.
На 8–ми март – Международен ден на жената – след централната емисия "По света и у нас", БНТ сметна за уместно и подходящо от 21:00 часа да ни предложи документалния филм "Животопис на Димитър Пешев" – филм, посветен на 80 години от спасяването на българските евреи" 
image

"Историята на политика Димитър Пешев не може да се сравнява с тази на хора като Оскар Шиндлер или с тази на много праведници в цяла Европа, които се ангажират със своя алтруизъм да спасят стотици евреи, обречени на смърт. Историята на Пешев има друго измерение, тя е по–голяма. Историята на Пешев е по–дълбока. Пешев не е бил просто добър човек, който е действал вътре в обществото, опитвайки се да се противопостави на злото, а е човек от високите етажи на държавата, който използва докрай цялата своя власт, за да направи онова, което никой друг политик от Оста никога не е пожелавал да направи". С тези думи на италианския историк и журналист Габриеле Нисим започва филмът "Животопис на Димитър Пешев", който проследява кариерата на българския юрист и политик, изиграл ключова роля за спасяването на почти 50 хиляди български евреи по време на Втората световна война", четем в анонса на филма.
Прекрасно – една достойна постъпка на един смел, достоен и доблестен българин.
Но 8–ми март е Международен ден на жената.
На същата дата от 22:00 часа БНТ ни запозна с възможностите "Да надживееш Ескобар" – Кой е Х. Х. – невидимото лице на смъртта в картела на властта и дрогата … ?" 
image

Моята жена много се надяваше на празничен концерт по някоя от основните телевизии. Дори твърдеше, че е чула анонс за такъв концерт. Е, не го получи. По нито една от трите телевизии – БНТ, bTV и телевизия NOVA. Да съм я завел на ресторант с музика, ще кажете. Между другото направих опит, но в кварталната пицария още от сутринта ме уведомиха, че няма свободни места. Какво да правя – старост – не се сещам навреме. За по авантюристично ресторантско преживяване нямаме физически сили. А и финансови.
Българската национална телевизия сметна за излишно да уважи българските жени, които не принадлежат към хайлайфа. А те са най–преданите и редовните ѝ зрители.
Но имат един недостатък – тези жени са утайки от времето на реалния социализъм.
А и не издържат финансово телевизията чрез данъци, защото са пенсионери.
Прегледах програмата на БНТ за 8–ми март – не открих специално предаване за празника.
Нищо не пречеше филмът за Димитър Пешев да се излъчи на 10–ти или още по–добре на 17–ти март, когато инициира писмото против депортирането на българските евреи до министър-председателя Богдан Филов и осигурява подкрепата на други 42–ма народни представители.
Ама и на двете дати ще се наложи да бъде съкратена от ефир важнейшата "Порнорама" на телевизионната и журналистическа бонза Бойко Василев и политическите тупани, защо ли обиждам музикалния инструмент (?), няма да могат да тупат в тъпанчетата на зрителите.
То, по ирония на съдбата, във вчерашната "Порнорама" наистина участваха "тупаните" Боян Расате от "Български национален съюз – НД" и Венцислав Ангелов от Народна партия "Истината и само истината", които във вторник също бяха в ефира на БНТ в "Референдум".
Но виж, непонятно защо, на 10–ти БНТ–то ни предложи филма "Третият куршум" за "20 години от убийството на премиера реформатор Зоран Джинджич". Впрочем Джинджич е застрелян от снайперист на 12 март 2003 година. Джинджич не е българин, не е и евреин?! 
image

Жалкото е, че за спасяването на българските евреи се разказва надълго и нашироко, най–подробно и в не едно телевизионно предаване. Освен това то е в новините цяла седмица, то са филми, молебени, поклонения, слова и речи, венци и букети, Ден на отворените врати в Народното събрание.
Надълго и нашироко означава, че се разглеждат предхождащи и последващи събития. А подробно ще рече, че се споменават и незначителни събития имащи някакво отношение към основното събитие.
В "Спасяването на българските евреи" по История.БГ например се започва от началото на двадесети век, участието на евреите във войните, значението на еврейската общност в обществения и в частност в икономическия живот на България; международната обстановка,  възникването на антиеврейското законодателство у нас в тези условия. И това всяка година.
Жалкото е, че във всичките тези предавания се усеща едно раболепно поведение на участниците към евреите, едно прекалено "ахкане и охкане" за техните страдания през Втората световна война и въобще през вековете.
История има и Международният ден на жената. И това е история на борби за социална справедливост – здравословни и безопасни условия на труд, достойно заплащане, осемчасов работен ден, право на определен платен отпуск.
Това е борба, забележете, за правото жените да гласуват на политически избори.
"Календарната дата се свързва с първата масова проява на жени работнички, състояла се на 8 март 1857 година в Ню Йорк". В Ню Йорк, в Съединените щати! Какъв по подходящ повод за нашите либерални демократи в телевизията да изтъкнат световното значение на янките. Да изтъкнат прогресивната роля на вожда на човечеството. И въобще да се натегнат на Големия ни брат като попитат : Къде е била Руската империя по това време, как е живял руският народ в 1857–ма година и какви са били правата му в XIX–ти век въобще?
Умствена ограниченост и умствено късогледство душат творчеството на телевизионерите.
И национален нихилизъм! Защото за определянето на датата 8–ми март като Международен ден на жената заслугата е на българки и специално на Ана Маймункова (Ана Май).
"Ана Маймункова предвожда делегацията на българските жени на Втората международна конференция на жените комунистки в Москва през юни 1921 година. Там българките правят предложение да се установи един общ ден, в който да се чества денят за борбата на жените за равноправие, и това да е 8 март.
Какво пречи История.БГ да сглоби предаване за Международния ден на жената?
Пречи водещият на предаването Георги Ангелов!
Който нагло и лицемерно казва : "Изследователят на историята би трябвало да е еднакво отдалечен, както от политическата конюнктура, така и от политическата коректност".
Без той самият да е историк по образование, в предаването си с помощта на професионални историци изследва историята. И съвсем непрофесионално за водещ, ехидно и злобно се включва в разговорите с реплики уязвяващи социализма (комунизма) и Руската федерация.
Защо ли гледаш умно, българино?

https://parliament.bg/bg/news/ID/1718
https://bnt.bg/news/spasyavaneto-na-balgarskite-evrei-315331news.html



Тагове:   България,   пловдив,   Народно събрание,   москва,   бнт,   Холокост,   Ню Йорк,   Международен ден на жената,   Зоран Джинджич,   георги ангелов,   Втората световна война,   По света и у нас,   РФ,   Димитър Пешев,   Руската империя,   оскар шиндлер,   Спасяване на българските евреи,   Руската федерация,   в ню йорк,   историябг,   11 март,   в съединените щати,   Българската национална телевизия,   Порнорама,   8–ми март,   Ден на Холокоста,   пловдивският митрополит Кирил,   софийският екзарх Стефан,   заместник–председателят на 25–то Народно събрание Димитър Пешев,   ЦИДС Централен израилтянски духовен съвет,   Да надживееш Ескобар,   bTV и телевизия NOVA,   министър-председателя Богдан Филов,   Боян Расате от Български национален съюз – НД и Венцислав Ангелов от Народна партия Истината и само,   БНТ в Референдум,   Ана Маймункова Ана Май,   Втората международна конференция на жените комунистки в Москва,   социализма комунизма,


Гласувай:
7


Вълнообразно


1. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
11.03.2023 18:55
Какво очакваш от една нагаждаща се, опортюнистична телевизия!?
Тя ,утре, може да прегърне инициативата за демонтиране на паметника на царя или преименуване на храм- паметника!?
Не е нужно да рови човек Само един факт ни е достатъчен
След Сан Стефано, сърби и гърци правят път до Петербург? Да уверяват царя, че прави грешка с нас! Ние сме неблагодарно племе и утре ще се обявим срещу него!
Е, без коментар!
цитирай
2. kvg55 - До 1. leonleonovpom2
11.03.2023 20:20
Мислил съм си, че ако не се е състояла Руско–турската Освободителна война от 1877–1878 година, едва ли сме щели да се освободим до 1914–та година.
В Първата световна война Османската империа е била откъм губещата страна, а Сърбия и Гърция са сред победителите.
Сигурен съм, че е щяла да се създаде България. Но с какви размери се питам?
Още повече, че нашите покровители – руският цар и Руската империя ги няма.
цитирай
3. mileidi46 - За България. . . май всички каузи са, ...
11.03.2023 23:13
За България...май всички каузи са,,пердути"

Винаги сме били и сме в губещите ситуации...
явно изкупуваме стари грехове..
цитирай
4. leonleonovpom2 - Здравей , Краси!
11.03.2023 23:17
Развил бях този въпрос в постинг
И стигнах до извода, че теоретично възможно е било, в Ньой да се постави въпросът за нас! Чак тогава!
Но , от кого?
Турция е победена! Англия или Франция трябва да се застъпят за нас!
Но да не забравяме, че Гърция и Сърбия са сред победителите и , че имат апетити към земите ни!
И стигнах до извода, че в най- добрият вариант, е била възможна малка държавица около Търново?
Но, едва ли!
цитирай
5. mt46 - ...
11.03.2023 23:43
Причините са евроатлантическият вятър и нашенското нагаждачество...
цитирай
6. nedovolen - "Холокост - измамата на xx ...
12.03.2023 08:01
"Холокост - измамата на xx век". Заглавие на статия от дълбоко уважаем автор от преди десет години. Това е положението.
:)))
цитирай
7. notfun - я да те чуем, дунДев, кое, му е..''измаммното'' ?
12.03.2023 09:38
nedovolen написа:

"Холокост - измамата на xx век". Заглавие на статия от дълбоко уважаем автор от преди десет години. Това е положението.
:)))

цитирай
8. kvg55 - До 3. mileidi46
12.03.2023 10:16
Без да се оплаквам, игото ни е смазало.
цитирай
9. kvg55 - До 4. leonleonovpom2
12.03.2023 10:19
Вероятно САЩ са щели ще се застъпят, както са го и направили.
Ама доколко успешно, както казваш?
цитирай
10. kvg55 - До 5. mt46
12.03.2023 10:20
Ех, все ветропоказатели са начело.
цитирай
11. kvg55 - До 6. nedovolen
12.03.2023 10:22
И аз съм чувал такива мнения.
цитирай
12. kvg55 - До 7. notfun
12.03.2023 10:24
Фуне, я си кажи твойто мнение, стига си папагалствала.
цитирай
13. kirk - В навечерието на думба- лумба
12.03.2023 10:32
Истерията по неслучилото се основаване на бълх. държава и отбелязването на 1300- годишнината й, псевдомозъчният център - обкръжението на Т. Живков измисли "Спасяването на бълг. евреи". Първо за Спасител беше обявен самият Тошо Тиквата, после Партията, а накрая България и бълг. народ. Понеже след 1989 г. не се проведе лустрсция, нито България бе осъдена за възродит. процес сега се бие тъпана, че сте спасили евреите, убивайки само 11-12 000 от общо 50 000. Браво Спасители, спасители на евреи, арменци, гърци, анголци, виетнамци, чилийци и на... Галактиката!!!
цитирай
14. kirk - Цялата патаклама прилича на лош виц
12.03.2023 10:44
Синът се връща късно вечерта вкъщи и заявява: Тате, мамо, поздравете ме - днес спасих едно чудно хубаво момиче от изнасилване! Те го поздравяват и го заразпитвали как станало спасяването, а той им отговаря: Ами срещнах я на здрачаване, върви си сама по улицата, в тъмното... Придружих, изпратих я чак до дома й и... НЕ Я ИЗНАСИЛИХ!!!!!
Не може сами да се обявявате за спасители, "спасените" трябва да го кажат, а не вие! И от кого сте ги спасили - от самите вас??? И къде са спасените сега???
цитирай
15. nedovolen - К7. "Холокост - измамата на xx ...
12.03.2023 11:20
[quote=notfun][quote=nedovolen]
"Холокост - измамата на xx век". Заглавие на статия от дълбоко уважаем автор от преди десет години. Това е положението.
:)))

Мундева, не съм никакъв дундев.
Вместо да злословиш, по-добре да бе потърсила статията да прочетеш.
Но както е известно, чукча писател, не читател.
:)))
цитирай
16. kvg55 - До 13. kirk
12.03.2023 12:57
Да. И арменците сме приютили.
цитирай
17. kvg55 - До 14. kirk
12.03.2023 12:59
Спасените го казват, глупако!
Дори съм цитирал един евреин в постинга.
Ама четете, бе, четете преди да пишете.
цитирай
18. kvg55 - До 15. nedovolen
12.03.2023 13:08
Хе–хе–хе!
Фуна ни е окото на Big sister.
цитирай
19. kirk - Нали тва казвам бе ряпо kvg55
13.03.2023 01:34
Цялата галактикажсте изпонаспасили, нещастнико, според онзи литкръжец дето изпонаписа трудовете на бай Тошо. И не си отваряй устата за арменците, защото ние сме тук много преди вас. Идиот такъв, "спасител на евреи"!!! И компютъра сте открили или беше компотът???!!! Къде приютихте арменците - в анексираната по криминален път Източна Румелия, нали?! А думата рум да не би да е синоним на бълхар! Даже името показва, че е гръцка, римска!!! Пръдльо!
цитирай
20. kvg55 - До 19. kirk
13.03.2023 11:04
Той бил казвал.
Твойто казване и шумките на дърветата не мой заклати.
цитирай
21. kirk - Баси тъпака - един евреин го казал
13.03.2023 21:34
Е, щом един евреин е казал, че сте спасили евреите, значи е така!?! Те в Израел си знаят работата, че и там при вас в Дневник публикуваха свое открито писмо в отговор на онова с призива за честването от групата бълг.интелектуалци. В него черно на бяло искат да се извините и покаете, вместо да се правите на спасители. Аз не се изненадвам на вашата наглост и подлост - от убийци да се изкарате спасители. И внимавай с тези долни лъжи нЕкой евреи да не те изклати, че и децата ти, защото по света не търпят такива дИбили!!!
цитирай
22. kvg55 - До 21. kirk
13.03.2023 21:45
Ха–ха–ха!
Хе–хе–хе!
Хи–хи–хи!
цитирай
23. kirk - Миналата година
13.03.2023 22:11
Председателят на "Цион" Джераси в писмо до нашата група арменци от Канада и България обяви, че сте депортирали и съдействали за унищоженивето не на 11-12 хиляди от вашите, български евреи, но на 13-14 000 от общия брой, който е бил 50 000 по списък. Следователно и в цифрите лъжете като цигани, с които се конвергирахте успешно и сега по света наричат циганите българи - честито!!!
цитирай
24. kvg55 - До 23. kirk
13.03.2023 22:48
Не мога да кажа. Не съм присъствал на събитието.
По и има ли значение? Един да е, все е кяр.
цитирай
25. kirk - Говедарооов, Говедаров
14.03.2023 10:10
На колко години стана вече, а акъля така и не ти дойде?! Седнал си да пишеш за БНТ, а една дума не отронваш защо е на туй дередже. Защо я управляват сульо и пульо като Кошлука. Защо е национална като е на хранилка на държ. Бюджет, който се пълни от народа, а не от циганската ви нация. Ако гледаш " Вечер" на Соловьов щеше да знаеш, че и Яков Кедми ги балтае тия лъжи за спасяването и в Израел има цяла партия, която натиска да приемат тази лъжа за истина по свои, техни си причини. Обаче всеки обективен изследовател на историята ще ти каже, че е неморално и неприемливо, вредно цели поколения да живеете в лъжи и самозаблуди! Всъщност брат ми ви определи като аграрфашисти и това е една съвсем точна оценка!
цитирай
26. kvg55 - До 25. kirk
14.03.2023 10:28
Ха–ха–ха!
Хе–хе–хе!
Хи–хи–хи!
цитирай
27. kirk - В коментара си
16.03.2023 10:02
Под публикация на leonleonpom2 си позволяваш да лъжеш, че някога си си ме бил "по канчето, докато ме умаламасаш" и аз 3 месеца не съм посещавал блога. Няма да коментирам, но ще посоча факта, че анализирах идиолекта ти и на базата на научната методика, която владея за разлика от 90% от съфорумците- съблогари устаноеих, че глаголът е създаден от едим рядък строителен термин за един архаичен стр. инструмент - маламашка! Нека колегите да се позамислят над този факт и бих казал - явление! Сега познай кой се смее последен!?!
цитирай
28. kvg55 - До 27. kirk
16.03.2023 11:19
Бия те, я.
И сега ти нашоквам репата.
цитирай
29. kirk - По закона за флуктуацията
17.03.2023 13:32
Лайното винаги изплува най-отгоре! Медицински факт!
цитирай
30. kvg55 - До 29. kirk
17.03.2023 13:45
Е така е де.
Ти затова все гледаш да си отгоре.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5755176
Постинги: 2808
Коментари: 25797
Гласове: 34178
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031