Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.03.2023 07:01 - © Днес е ден за история
Автор: kvg55 Категория: История   
Прочетен: 2219 Коментари: 10 Гласове:
9

Последна промяна: 03.03.2023 07:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
03.03.2023г.

     Поетът Никола Вапцаров е написал стихотворението "История", което започва с питането "Какво ще ни дадеш, историйо,
от пожълтелите си страници? "
и завършва с препоръката към историята :
"Но разкажи със думи прости
на тях – на бъдещите хора,
които ще поемат поста ни".
За времето, в което е живял Вапцаров, историята ни разказва, че те "храбро са се
борили".

Е, "доколкото мога", признава за себе си поетът. Но предвид битието му, добре се е борил.
А мен ме чопли въпроса, какво ще каже историята за периода от историята на Република България от 10.11.1989 година насам? Защото половината ми живот мина по това време.
И понеже започнах с Вапцаров, на първо място ще кажа, че през 1993–та година с книгата си "Третият разстрел" (Роман – разследване) Марин Георгиев за трети път разстреля Вапцаров 
image

"Вапцаров отново разстрелян или как Маринчо от Биволаре тараши историята", пише в Монт–прес ONLINE Анастас Стоянов и дава следната историческа справка :
"Странна е съдбата на българските творци : докато колегите им от цял свят се дeлят на литературни направления, школи и салони, нашего брата – на партии и партийна принадлежност. И гонене пада до дупка, че и по–нататък : Каравелов и Ботьов се дърпат по политически причини; Стамболов вади револвер Каравелову, а на Ботев се заканва дори и след гибелта му; Захари Стоянов попържа Стамболов по партийна линия; Пенчо Славейков охулва "Под Игото" и "Епопея на забравените"; Кирил Христов псува Пенчо Славейков; една партия убива Алеко, друга – Гео, трета – Райко Алексиев; поет–партизанин вирнал шмайзер да трепе Елин Пелин, че бил приятел на царя … И тъй нататък – чак до ден днешен, когато новопръкналият се литератор господин Марин Георгиев (СДС) с книгата си "Третият разстрел" отново изправя до стената Никола Вапцаров (БКП) … .
Оттук научавам и за втория разстрел на Вапцаров, за който не знаех :
"Трепнала при първия залп ръката на войничето, което е трябвало да се цели в сърцето на Никола Вапцаров, та се наложило да го доубиват втори път. Което и направили. В упор. С наган".
Научавам и подробности за третия разстрел : "Петък, 17 юли 1992 година, три часа, София, полицията. Подписали : Соколов–министър, Марко Ганчев и Атанас Свиленов – свидетели, Марин Георгиев – автор, Валентин Радев – издател …".
Но основата на обществото е стопанската дейност на хората и от създадените при нея производствени отношения произтичат всички останали обществени такива – политически, идеологически, юридически, морални, културни и прочие.
Безспорно икономическо събитие № 1 за периода е приватизацията.
Приватизацията у нас започна при правителството на Димитър Попов с министър на индустрията, търговията и услугите Иван Пушкаров и министър на финансите Иван Костов с обявяването на търг за продажбата на една бензиностанция на ДСП "Петрол".
Тоталната приватизация обаче извърши правителството на Иван Костов (1997–2001) с министър на промишлеността Александър Божков (мистър 10 %).
image

Ремонтираното правителство с министър–председател Иван Костов полага клетва в НС

"Корупцията и кабинетът Костов", пише Corruptionbg.com, с което съм съгласен, защото аз самият съм участвал в приватизацията, за което пиша в постинга си «11.12 08:01 – © Европа взема курс към национализация».
От този период е прословутата фраза на тогавашния президент Петър Стоянов (СДС) :
"Иване, кажи си, хората ще те разберат!".
Какво трябваше да си каже Иван, разбираме от друго изказване на президента :
"Аз ще застана категорично и без всякакви уговорки зад премиера и по отношение на незабавните и енергични действия, които той трябва да започне срещу корумпираните, некомпетентните и самодоволните управници, независимо от това колко висок пост заемат те, дали са членове на правителството и колко големи са заслугите им към СДС".
Явление № 1 в културния живот на страната несъмнено е възникването на поп фолка.
"Кралицата на поп–фолка Глория навърши 49 и показа убийствени крака", пише на 28 юни миналата година Woman.bg.
Че Глория е кралицата на поп фолка потвърждава и Клюки.БГ.
"Есил Дюран откровено за Глория : Тя е кралицата на поп-фолка", изнася Glasnews.bg.
"Евгени Минчев : Глория и Азис не са Кралицата и Краля на фолка", докладва мнението на първият светски хроникьор у нас Евгени Минчев Signal.bg.
Прав е Селският ми – на фолка не са.
Но от текста на статията разбираме друго :
"Всички наричат Глория "Кралицата", а Азис "Кралят" на попфолка. Много грешно! "Кралицата на попфолка" се казва Тони Дачева, а "Кралят на попфолка" се казва Мустафа Чаушев. Това трябва да го знаят всички, които сега изпращат фалшивите си признания към фалшивите крале на попфолка. Тони Дачева направи първите попфолк песни, а Мустафа Чаушев направи платинена плоча с такива песни през 86–та", цитира изданието Минчев.
Съгласен съм с мнението на Селския, който, както винаги е точен.
image

Кралицата и кралят на поп фолка според Евгени Минчев и мен 

Корекцията на джуките с хиалурон е върхът в стайлинга при дамската част от обществото.
Що хубави жени се обезобразиха тогава, ум да ти зайде. Ама на – мода и психоза.
Телевизиите бяха обсебени от риалити шоута, като най–стойностното от тях е "Стани богат", а най долнокачественото – "Ергенът".
В политиката безспорното явление № 1 е Бойко Методиев Борисов с убитият си през 1944–та година като николапетковист прадядо. Вторият най–дълго управлявал министър–председател в българската политическа и държавна история.
От официалната му биография в Уикипедията научаваме : В гимназията Борисов е секретар на комсомолската организация на класа. През 1977–ма година кандидатства във Висшата специална школа "Георги Димитров" на МВР в Симеоново. Според него не е приет във факултет "Държавна сигурност", където кандидатства, а във факултета "Противопожарна охрана". Не е ясно как става това, след като в тези факултети се полагат различни приемни изпити. Борисов твърди, че е пренебрегнат по политически причини, с оглед миналото на прадядо му, който (уж) бил разстрелян от комунистите на 22 септември 1944–та година.
Според Бойко Борисов по силата на вътрешните правила на МВР тогава той, както и всички останали курсанти в Симеоново, е приет в БКП. Съществува теза, че Борисов всъщност е бил привилегирован по онова време, а версията му, че заради прадядо си не е приет във факултета на ДС и по задължение е станал комунист, са негова лична интерпретация, която не се покрива с действителността.
През 1991 година напуска системата на МВР със звание майор от запаса. Повод за това става така наречената "деполитизация" на силовите структури в държавата, като той формално отказва да се деполитизира и да напусне БКП, тогава трансформирана в БСП. По късно Борисов отрича комунистическото си минало и начина по който е напуснал МВР.
След напускането на системата на МВР Борисов се насочва основно към охранителния бизнес, като осигурява охраната на видни личности като Тодор Живков, според слуховете безплатно. В някои от фирмите, в които участва, Борисов е съдружник и работи в тясно сътрудничество с Румен Николов ("Пашата"), Младен Михалев ("Маджо"), Алексей Петров ("Трактора") и други личности от сенчестия бизнес.
На 1 септември 2001–ва година с указ на Президента на Република България Петър Стоянов Бойко Борисов е назначен на длъжност главен секретар на МВР и е повишен в звание "полковник" от МВР. На 8 януари 2002 година е удостоен със званието генерал–майор от МВР. На 25 юни 2004 година е удостоен със званието генерал–лейтенант от МВР.
На 1 февруари 2021–ва година въпросният написа във Фейсфук :
"Boyko Borissov
Вечна памет на жертвите на комунистическия режим! Преди 76 години така нареченият "Народен съд", който нито е народен, нито е съд – дава началото на един от най-черните процеси в нашата история. Нелегитимен, примитивен и политически контролиран, той ликвидира физически част от елита на нацията. За съжаление, все още има гласове, че този престъпен акт е "необходимо и неизбежно правосъдие". Все още има и политици, които твърде плахо говорят по темата, а претендират за демократи. Затова се радвам, че усилията ни дадоха резултат и десетокласниците вече изучават историята на комунизма в България. Само обективното познаване на миналото може да ни даде нужните поуки за бъдещето. Днес страната ни е уважаван член на ЕС, който е гарант за спазването на човешките права и демократични принципи. Безспорно – хилядите жертви са най-болезнената, но не и единствената последица от комунистическия режим. Щетите върху икономиката, които комунистите и техните наследници оставиха, поправяме и до днес! Същите тези наследници, днес пребоядисани в различни цветове, отново искат властта на всяка цена. И за целта използват добре познатите методи – унижение и унищожение на политическите противници. Ние ще продължим да бъдем алтернатива на това. Заради прекършените съдби, пред които се покланяме днес!".
image

Има и един такъв колаж на Бойко Методиев Борисов 

Но Баце освен първостепенно явление в политиката може да се квалифицира и като еманация на българския дух – обичан, мразен и подиграван, като другият феномен – Тодор Живков – здрав селски усет към обществото и политиката; съмнения за измислици в биографията, и двамата са агенти на министерството на вътрешните работи – на полицията и на милицията.
В юридическата сфера се колебая между създателите на действащата Конституция и предложената от ПП ГЕРБ конституция. Действащата конституция е написана от голям колектив, а конституцията на ПП ГЕРБ от един човек – министъра на правосъдието н правителството на Борисов Данаил Кирилов. Спирам се на него – предвид делото му с написването на конституция, го определям като истински титан на българската юрисдикция.
image

Министър Данаил Кирилов гледа иронично на менталните "пигмеи" в Народното събрание, които отхвърлиха проектът му за нова конституция, затвърждаваща властта на ПП ГЕРБ и на Бойко Борисов в частност 

https://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=17&WorkID=164&Level=1
https://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=17&WorkID=109&Level=3
https://www.mont-press.com/index.php?issue=332020&kind&article=49507&rank=4
https://corruptionbg.com/Korupciqta-i-kabinetut-Kostov
https://kvg55.blog.bg/biznes/2022/12/11/evropa-vzema-kurs-kym-nacionalizaciia.1846638
https://www.petarstoyanov.com/ivane-kazhi-si-otnosheniyata-sas-sds/
https://woman.bg/zvezden-prah/kralitsata-na-pop-folka-gloriya-navurshi-49-i-pokaza-ubijstveni-kraka.80277.html
https://kliuki.bg/tag/kralicata-na-pop-folka
https://glasnews.bg/zhivot-muzika/esil-dyuran-otkroveno-gloriia-tia-e-kralitsata-pop-folka-480927/
https://signal.bg/%D0%B5%D0%B2%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2-%D0%B3%D0%BB%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%B8-%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D1%81-%D0%BD%D0%B5-%D1%81%D0%B0-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B8/
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D0%BE_%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2
https://www.facebook.com/262047794499826/posts/712490199455581/



Тагове:   българия,   Бойко Борисов,   Азис,   БСП,   Тодор Живков,   Освобождението,   МВР,   уикипедия,   приватизация,   Мустафа Чаушев,   Никола Вапцаров,   СДС,   Глория,   история,   Иван Костов,   Петър Стоянов,   Стани Богат,   бойко методиев борисов,   Димитър Попов,   алексей петров трактора,   3 март,   марин георгиев,   младен михалев маджо,   Тони Дачева,   Данаил Кирилов,   ергенът,   Иван Пушкаров,   Александър Божков мистър 10,   Womanbg,   Третият разстрел Роман – разследване Марин Георгиев,   Монт–прес ONLINE Анастас Стоянов,   Марин Георгиев СДС,   Никола Вапцаров БКП,   Соколов–министър,   Марко Ганчев и Атанас Свиленов,   ДСП Петрол,   Corruptionbgcom,   Петър Стоянов СДС,   Евгени Минчев Signalbg,   Glasnewsbg,   Висшата специална школа Георги Димитров на МВР в Симеоново,   факултет Държавна сигурност,   факултета Противопожарна охрана,   Румен Николов Пашата,   ПП ГЕРБ и на Бойко Борисов,


Гласувай:
9


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. nedovolen - Добре започна с историята, но защо ...
03.03.2023 07:29
Добре започна с историята, но защо зави през чалгата и съвременните престъпни личности, не ми стана много ясно на днешна дата.
То и датата е толкова ясна.
Все пак, честит празник.
:)))
цитирай
2. kvg55 - До 1. nedovolen
03.03.2023 08:07
Е–е–е!
Историята не се състои само от велики събития и достойни дела на достойни предци.
А съм и обяснил : "А мен ме чопли въпроса, какво ще каже историята за периода от историята на Република България от 10.11.1989 година насам? Защото половината ми живот мина по това време".
цитирай
3. leonleonovpom2 - Честит празник, Краси!
03.03.2023 08:31
Не знаех, че Стамболов се е заканвал на Ботев! Той е бил негов кумир!Да, Ботев го е пратил да отстрани Каравелов, вреден е за революцията! Но сладкодумният Каравелов го е омагьосал и той не е изпълнил нареждането! Ботев разбрал, че е сгрешил!
На Козлодуйския бряг четниците пеят Стамболовото" Не щеше ний богатство не щеме ний пари..
На Б.Б. дядо му няма как да е убит през 1944 заради Н. Петков Той е в правителството на ОФ тогава Разправата е няколко години по- късно!
Хубав постинг, хареса ми!
цитирай
4. анонимен - Добре започна с историята, но защо ...
03.03.2023 08:32
nedovolen написа:
Добре започна с историята, но защо зави през чалгата и съвременните престъпни личности, не ми стана много ясно на днешна дата.
То и датата е толкова ясна.
Все пак, честит празник.
:)))

Тато не ми дрънкай простотии в блога ,ами поздрави българите с Трети март.
Паразит с паразит.Пратки по Еконт ще ми получава от стари чанти и стари моми с ядене пиене ,цигари и пари.
Хващай се да работиш .....чистач на входове на блокове.
Ти си в матричката.
Омм сестро ИИИ гушшш татко.
цитирай
5. kvg55 - До 3. leonleonovpom2
03.03.2023 09:33
Благодара за отзива!
Аз пък не знаех, че е имало опит за "атентат" от страна на Ботев срещу Каравелов.
А за дядото на Боко съм чел, че е пречукан от върнали се от фронта фронтоваци, защото докато са отсъствали от дома, боковият дядо е задявал невястите им.
цитирай
6. kvg55 - До 4. nedovolen3
03.03.2023 09:48
О–о–о–о!
Драги ми Разтроен,
На страница 46–та в Книгата ми съм цитирал мисълта ти : "Нещо съм разтроен. Къде ли са другите двама?".
Така че, успокой се, почини си и иди да си търсиш другите две третинки.
цитирай
7. leonleonovpom2 - Здравей отново, Краси!
03.03.2023 16:35
Боатев и Каравелов са в конфликт Каравелов смята, че народът трябва първо да се просвети.учете мили птички, четете, пишете! А революцията да е след това, да не се бърза с нея Ботев е на обратното мнение И подковава Стамболов, да се разправи с Каравелов, защото пречи на революцията Затова Стамболов размахва пред Каравелов пистолет Но Каравелов омагьосва с приказките си Стамболов и той не изнълнява поръчението Оснавя пистолета на бюрото на Ботев и казва ,че не е езпълнил задачато ,защото Каравелов е богатство за България Ботев се съгласява, че това е така Тайно се е надявал Стамболов да не изпълни заръката!
Какво да се прави, това го има във всяка революция!
цитирай
8. kvg55 - До 7. leonleonovpom2
03.03.2023 16:48
Да, благодаря за пояснението!
Спомням си за двете течения в емиграцията ни – просветителското и революционното, но съм забравил подробности.
И все пак Каравелов е казал : "... свободата не ще екзарх, иска Караджата", както и други революционни думи.
Тежко понася смъртта на Левски и се отдръпва от револйционната борба.
цитирай
9. mt46 - https://liternet.bg/publish4/bgyrdev/podir/03_01.htm
03.03.2023 20:27
1. Личното познанство и приятелство между Стамболов и Ботев продължава 18 месеца. Първите контакти между двамата са от август 1874 г., в дните около подготовката на Общото събрание на БРЦК, проведено на 20-21 август 1874 г.

Ботев приема със симпатии "новото лице" на организацията, а търновецът се опитва безуспешно да го помири с Каравелов.

На събранието въпросът за определяне заместник на Левски не се обсъжда, но явно кандидатурата на Стамболов е била приета по принцип. Доказателството е точка 3 от протокола, с която БРЦК натоварва русенския комитет (определил Стамболов за приемник на Левски) да съживи дейността на замрелите вътрешни комитети и да образува нови "до главното събрание", като за целта Централният комитет заделя 20 турски лири.

На 20 април 1875 г. двамата отново се срещат в Браила. Стамболов е тръгнал за Букурещ с отговорната и трудна задача да възстанови БРЦК след оттеглянето на Любен Каравелов. Под заплахата на револвера Стамболов получава от Каравелов архивата и печата на комитета, а с помощта на Иван Драсов и Панайот Хитов постепенно излиза от изолацията, след обиколка на комитетите в Гюргево, Галац и Болград.

След избухването на Херцеговинското въстание заедно с Ботев подготвя едно огнено възвание от името на БРЦК, подписано от "хиляди български въстаници в Балкана", носещо дата 8 септември 1875 г. (!), а след като налага Никола Обретенов за единствен легитимен представител от вътрешността на България, свиква и Общото събрание. То се председателства от Панайот Хитов и на 12 август решава "единогласно - революция". В тези напрегнати месеци Стамболов разчита на Ботевата подкрепа. Той живее при него, а времето му минава в Ботевата печатница, в кръчмата с неговите приятели-хъшове, в бордеите и под нежните грижи на племенницата на митрополит Панайот Рашев - Венета, бъдеща Ботева, която глези двамата революционери с тлъсти владишки манджи.

Започва Стамболовото сътрудничество във вестник "Знаме" ("Черкезите в Турция", 6 юни 1875 г.), а най-ценният плод на дружбата им е книжката "Песни и стихотворения от Ботева и Стамболова", излязла през септември 1875 г., в която Стамболов участва с 6 творби.
цитирай
10. kvg55 - До 9. mt46
03.03.2023 21:23
Благодаря ти за подробностите!
От казаното знам само за книжката "Песни и стихотворения от Ботева и Стамболова".
Даже май я имам забутана някъде из къщи.
Достойните са загинали – Хаджи Димитър, Стефан Караджа, Ангел Кънчев, Васил Левски, Христо Ботев.
Недостойните са оцеляли – Стефан Стамболов, Стоян Заимов.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5897403
Постинги: 2837
Коментари: 26142
Гласове: 34437
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930