Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.12.2022 07:01 - © Държава в полза на мнозинството
Автор: kvg55 Категория: История   
Прочетен: 3339 Коментари: 16 Гласове:
8

Последна промяна: 30.12.2022 07:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
30.12.2022г.

image
     Историята на Съюза на съветските социалистически републики започва в последните зимни дни на годината. Споразумението за създаване на Съюза е подписано от представители на четирите републики на 29 декември 1922 година, а още на 30 декември 1922 година е одобрено от Първия всесъюзен конгрес на Съветите. Да, първоначално е имало само четири републики : Руската федерация, Украинската ССР (УССР), Белоруската ССР (БССР) и Закавказката социалистическа федеративна съветска република (ЗСФСР). Такова е било  началото на първата държава на трудещите се.
image

Създателят на Съюза на съветските социалистически републики 

Тогава е имало повече републики и народи, които са получили най–широки права. Многонационалността, издигната до културен принцип, е съветска идея. Какво сплотява това крехко единство? И руският език, и, разбира се, партията, и общите големи икономически проекти, и армията. Интернационализмът се оказа могъща сила, към която никой не се беше обръщал на това ниво преди Съюза на свободните нации.
Преди сто години възниква най–свободната, демократична и прогресивна държава на планетата. Наборът от права и възможности за редовия гражданин на СССР е бил просто немислим за хората от онова време.
Милиони хора, както мъже, така и жени, над 18–годишна възраст, са получили възможността да избират и да бъдат избирани на власт. В буржоазните страни през онези години това право е било строго ограничено с всякакви имуществени, възрастови и образователни цензове.
Жените в новата държава са получили право на висше образование и равно заплащане с мъжете. В Британия, крепостта на, така да се каже, буржоазната демокрация, на жените беше разрешено да учат в Оксфорд и Кеймбридж едва половин век по–късно 
image

Това беше необичайна държава, която претендираше да създаде ново общество, общество на строители на по–справедлив живот. строители на комунизма. И първо трябваше да бъдат образовани. Съветската система се основаваше на възхищението от прогреса и просветата. Следователно е невъзможно да си представим СССР без такива проекти като премахване на неграмотността, въвеждане на всеобщо начално, а след това и средно образование. Безплатно и задължително. Конституцията от 1977 година вече гарантира за всеки гражданин на СССР правото на безплатно образование "на всички нива". По това време нито един документ в света не третира подобни права.
Гражданите на СССР получиха право на труд и достойно заплащане – и това не бяха просто думи : в продължение на седемдесет години съветските хора не знаеха какво е безработица.
Да не забравяме, че един нереално щедър социален пакет увеличаваше заплатата : купони, платен отпуск, безплатни лекарства, безплатно жилище, минимизирани за сметка на държавата транспортни и комунални разходи, почивка. Плюс всякакви ваучери, билети за театър и концерти, подаръци от профсъюзния комитет и други приятни малки неща.
Социалната политика на СССР за десетилетия се превърна в златен стандарт за целия цивилизован свят. Постепенно, но не по-рано от 70–те години, Европа не във всичко, но се издигна до съветското ниво на социална сигурност и спазване на правата на гражданите.
Образованието стана абсолютно безплатно и всичко за децата беше подредено със специален шик. Луксозни дворци, предоставяни за дом на пионерите, бяха символ на съветската власт.
Освен това никъде не е имало толкова мощна масова демокрация, каквато съществуваше в СССР. Съветите на работническите и селските депутати осигуриха възможно най–широко представителство във властта не на представители на елитите и бизнес клановете, а на истински трудещите се хора.
Сухата статистика ни казва, че икономиката на СССР е растяла с над десет процента годишно в продължение на тридесет години подред. Няма нито една страна в съвременния свят, която дори да се доближава до това постижение. Нещо повече, Съветският съюз направи всичко това, като беше подложен на най–тежки санкции, оцелял в повече от една война, губейки много сили и ресурси, за да спечели Втората световна война.
За първи път изчисления, показващи, че планирането на икономическите процеси в национален мащаб повишава ефективността на икономиката с порядък, представят германски учени. Но в края на 19–ти век обаче няма кой да реализира тази идея. Ръждясалите механизми на европейските монархии не можеха да бъдат възстановени по нов начин. И в страните на дивия капитализъм като Англия или САЩ, не само икономиката – целият живот беше затворен във вечната война на всички срещу всички. Те не разбираха самата идея как е възможно да се опитаме да изградим държава на основата на справедливостта.
Болшевиките се опитаха. И им се получи. Стотици градове бяха построени на съветската земя, и не просто жилищни райони, но така че със сигурност да има Дом на културата, и библиотека, и драматичен театър, и клиника, и детски градини, и училища, и развит обществен транспорт – с една дума, пълен набор от прогресивен мегаполис.
image

Дворецът на културата "Нефтохимик" в Ангарск, основан през 1948 година, град от 1951 

От 1929 до 1955 година населението на СССР се е увеличило с 46 милиона, средната продължителност на живота – с 26 години.
Примерът на СССР днес изглежда особено вдъхновяващ. Въпреки пакетите от санкции (да, те му бяха разгърнати още тогава), въпреки яростната антисъветска пропаганда – тя може да спори по интензивност с днешната русофобия – страната овладяваше все повече и повече нови индустрии, модернизира селскостопанското производство, изграждаше военно–промишления комплекс, търгуваше, просперираше.
Бързият растеж на съветската икономика не протича сам. В атмосферата на социален експеримент хората се освободиха, повярваха в себе си и постигнаха невъзможното. Москва беше меката на световния авангард. Филми на Айзенщайн, Пудовкин и Довженко все още се показват във всички киношколи по света. Маяковски и Пастернак създават модерна поезия. Прокофиев и Шостакович – съвременна музика. Целият световен театър излезе от палтото на Всеволод Мейерхолд 
image

Съветските баби и дядовци не познаваха израза "социален асансьор". Те управляваха мощен социален ескалатор от десетилетия. Всеки селянин би могъл да стъпи на него от младини и по естествения ход на нещата да израсне философ, генерал, професор, главен лекар, министър. Да, какво има – и те израснаха до държавен глава. Държавата се управляваше от хора от дъното. Те знаеха от първа ръка какво е бедност, глад, война. И те с тревога мислеха за редовия съветски гражданин, за бъдещите поколения. Прочетете биографията на Брежнев.
Удивителен факт е, но днес на полетата на СВО руската армия използва оборудване и снаряди, произведени при Леонид Илич Брежнев. Те са прости, евтини, не се повреждат, не остаряват, подготвени са за години напред.
За тези, които обичат да се присмиват на "совком"–а, бих посъветвал да спрат тока – той беше пуснат от проклетите болшевики, декретите по тази тема бяха подписани лично от Ленин и – страшно е да се каже –  и от Сталин. Също така си струва да спрете водата в банята, защото именно болшевиките излязоха с идеята да построят къщи за работещи хора със съвременни удобства, които бяха ексклузивни по онова време, и да раздават апартаменти в тях безплатно.
И не забравяйте да спрете централното парно отопление : и него го е пуснал лошият "совком". И още метрото, градския транспорт, образователната система, здравеопазването, спорта. Това наследство спаси през 90–те години Руската федерация и стана мощен трамплин за растежът ѝ през последните години.
В духовен план съветската цивилизация разкри най–доброто, което беше в руския свят : неговата първична доброта, скромност, любов към хората. Съветският народ не е чувал за буржоазната толерастия, но в СССР наистина имаше приятелство между народите.
Съветският съюз осигури на Руската федерация и прословутата "мека сила" за век напред. Владимир Илич Ленин все още е геният на човечеството. Идеалите на социализма остават мечта за милиарди хора в различни страни. Днес това нематериално наследство на СССР помага на Руската федерация да се противопостави на бясната русофобия.
Преди година президентът Путин отбеляза, че капиталистическият модел на развитие се е изчерпал. Днес тази идея е още по–актуална, защото отиващият си капитализъм ни е хванал за гушите и се опитва да ни завлече в гроба си. Трябва да се подготвим за това.
Стогодишнината на СССР е добра причина да помислим за това.
Преди сто години се роди феномен, който ще се изучава още много години. Имаше твърде много необичайно и новаторско в начина на живот, идеологията, икономиката на тази страна. Тя имаше много силно влияние върху историята на човечеството.

https://www.fondsk.ru/news/2022/12/07/gosudarstvo-v-polzu-bolshinstva-57879.html
https://sputnik-georgia.ru/20221205/272717223.html




Гласувай:
8


Вълнообразно


1. nedovolen - Някои мразеха СССР. Мразят и Русия. ...
30.12.2022 09:44
Някои мразеха СССР. Мразят и Русия.
Всеизвестно е, че ние сме я създали. Кой нормален родител си мрази дъщерята. Само някои пастроци може.
:)))
цитирай
2. leonleonovpom2 - Краси, социализмът беше много лош! ...
30.12.2022 09:51
Краси, социализмът беше много лош! Крадливите днес милионери, трябваше да работят? И да се редят пред касата ,два пъти месечно за заплата Мизерна за мащаба им Не даваха пачки от стотачки, тя цялата заплата беше от ,имаше таван-пет стотачки, нямаше кюлчета злато и тем подобни есктри Пълна смотанящина, да не може някоя мутра да се изтипоса със златен часовник синкрустирани диаманти или с дебела златна верига, като тези дето привързват с тях корабите около врата му Тежаща сигурно поне килограм?!
Нямаше я и красотата от просещи и спящи пред мола!
Можеше ли да отидеш с частен самолет, примерно, на остров Мавриций, да се плинцукаш?
А сега пътуват като куфари по света! А някъде и станала някаква патаклама например и веднага следва, че в нея участват и българи! не минава важно събитие без тях?
Имаше ли милионни сметки в чужди банки? Сталин е рязал главите на такива предатели, като ги локализират! Да, предателство е, износ на национален продукт е! Такива трябва найстина да бъдат гилотинирани!
Много дълга стана темата,истината е ,че България е рай на една порода човешки говеда- милионерите!
цитирай
3. emelika - Малко конкретно вмъкване.
30.12.2022 12:07
Едно време и у нас по примера на Съюза с посочения от теб Дворец на културата "Нефтохимик" в Ангарск ,крупните културните домове носеха името на проспериращата дейност в селището, която ги и финансираше. В Казанлък и сега Домът на културата "Арсенал" носи името на военните заводи. В Козлодуй най-примамливото архитектурно здание бе "Домът на Енергетика". Още е с името си. Когато работих в АЕЦ-а преди години, всичките трудещи се там и децата им ползваха целия набор от услуги на културния дом безплатно - езикови, музикални, танцови, спортни и прочие школи. Следучилищното време и на децата ми бе ангажирано там. Родителите бяха доволни и спокойни. Прибираха си ги на връщане от работа. Беше добро. Как да го отречеш? Централата имаше и безплатни бази за отдих по морето и в планината. А във Варна не само нощувките и хубавата храна бяха безплатни, а и ползвахме до обяд пак безплатно всички процедури в Двореца на красотата и спорта , сега на културата и спорта... Та така де - много "лошо" беше, без да се налага да си протеже на някого.
цитирай
4. mt46 - Да,
30.12.2022 12:32
обаче трябва да се отбележат и минусите... Това беше тоталитарна система. Нямаше свобода на словото... Нямаше истинска справедливост. Работническата класа беше привилегирована за сметка на селяните. Партийците бяха привилегировани за сметка на безпартийните... Децата на партийците се надуваха, влизаха с връзки в университетите, получаваха високи постове не по заслуги, а по партийна линия... Оформи се червена буржоазия... Системата беше опорочена и се изроди, поради което се стигна до нейния крах...
цитирай
5. pompadurmissana - Бай Марин е абсолютно прав.
30.12.2022 13:23
Бай Марин е абсолютно прав.
цитирай
6. nedovolen - К4
30.12.2022 13:59
Напомни ми, като потърпевш. Лежал в пандиза срещу тази червена буржоазия , не много далечната 1974г. Дълга тема.
Едно време трябваха връзки. Сега трябват още по-дебели връзки, за да започнеш каквото и да било.
Изброй надве натри предимствата на сегашната.
При Тошо бе лошо, сега още по-лошо.
:)))
цитирай
7. kvg55 - До 1. nedovolen
30.12.2022 15:45
А защо мразят? Не знаят! Защото са безмозъчни.
цитирай
8. kvg55 - До 2. leonleonovpom2
30.12.2022 15:47
За развлечение пътуват единици. повечето пътуват в търсене на работа.
цитирай
9. kvg55 - До 3. emelika
30.12.2022 15:48
У нас може да е било и по–добре, отколкото в Съветския съюз.
цитирай
10. kvg55 - До 4. mt46
30.12.2022 15:51
Когато празнуваш стогодишнина, минуси няма. При това пиша за Съветския съюз, а не за Народна Република България.
цитирай
11. kvg55 - До 5. pompadurmissana
30.12.2022 15:55
Бае ти Марин никак не е прав, защото говори за Народна Република България, а аз съм писал за Съветския съюз, който днес има Стогодишнина. И едва ли Бае ти Марин познава живота на село, за да говори, че работническата класа била привилегирована за сметка на селяните. БЗНС участваше във властта.
Следователно и ти не си прав.
цитирай
12. kvg55 - До 6. nedovolen
30.12.2022 15:58
Особено родените след 65–70–та година, много са страдали.
цитирай
13. leonleonovpom2 - Здраве, Краси!
30.12.2022 18:22
kvg55 написа:
За развлечение пътуват единици. повечето пътуват в търсене на работа.


В България се живееше по- добре отколкото в СССР! Защото нефтът се купуваше за три копейки литърът, а дълговете ни се опрощаваха! Плащахме разсрочено, а не предварително Имахме производство и пазари навън!
Разгеле, дойдохме си на темата
Сега защо нямаме производство? Не са единици , които пътуват за кеф, а са десетки хиляди...
По- важен е въпросът, защо другите пътуват , да търсят работа навън? Защо 33 години вече, нямат работа тук? Аман ти и приказки за добро, при положение, че си чужденец в страната си?Знам какво е да си репресиран в комунизма, но той реши важен проблем- хората имаха работа, не гладуваха и срамно за едно общество- не просеха
Аз, ако съм милионер и не съм изрод, ще се чувствам престъпник, а не герой при подобна гледка!

ХАЙДЕ, да си пожелаем всички лошотии да се оправят!

цитирай
14. kvg55 - До 13. leonleonovpom2
30.12.2022 19:56
Така е било. Не съм ходил там. Баща ми ходи на екскурзия, може би в началото на 70–те и казваше, че от влака се виждали по селата къщи покрити със слама.
цитирай
15. leonleonovpom2 - Допълнение
30.12.2022 20:37
Коригирам се!
По дългосрочна спогодба тон нефт ни се даваше по 30 валутни рубли, равни на валутен лев или долар
Следователно килограмът е бил три цента Но нефтът е с доста по- ниска плътност от водата, следователно литърът е бил два цента и половина или две и половина валутни копейки!
Е, как няма нафтата да бъде осем стотинки и половина?
цитирай
16. kvg55 - До 15. leonleonovpom2
30.12.2022 21:10
Че и препродавахме.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5859803
Постинги: 2831
Коментари: 26061
Гласове: 34374
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930