Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.11.2022 11:01 - © Шарл дьо Гол
Автор: kvg55 Категория: История   
Прочетен: 1756 Коментари: 14 Гласове:
6

Последна промяна: 22.11.2022 11:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
22.11.2022г.

image
     Роден е на днешната дата през 1890 година в град Лил, Франция.
Завършва Специалното военно училище "Сен Сир". През 1912 година завършва с отличие военния колеж. Практикува в 33–ти пехотен полк при бъдещия маршал на Франция Петен.
"Историческият фатализъм съществува за страхливците. Смелостта и щастливият случай неведнъж променят хода на събитията. Историята ни учи на това. Има моменти, когато волята на няколко души смазва всички препятствия и отваря нови пътища", пише Шарл дьо Гол, президентът, който спаси Франция, обедини френския народ, освободи Алжир и други колонии на империята.
Във Военната академия, заради сухотата и постоянния си маниер да "навира нос", началството дава на Дьо Гол ироничния прякор – "кралят в изгнание". За своята арогантност той сам по–късно пише така : "Истинският вожд държи останалите на разстояние. Няма власт без авторитет и няма авторитет без дистанциране".
За характера и високия ръст съкурсниците му го наричат ​​"дългата аспержа". През 1913 година втори лейтенант Шарл дьо Гол е изпратен да служи в пехотен полк. Веднага след началото на войната той е ранен два пъти, заловен е от германците, при което прави пет неуспешни опита за бягство и е освободен само три години по–късно, след подписването на примирието през 1918 година. След това дьо Гол участва в интервенцията в Русия като инструктор на полските войски, след това служи във войските, окупирали Рейн, и е сред войските, нахлули в Рур.
image

Аспержа 

През 1925 година маршал Петен, победител при Вердюн и безспорен авторитет сред френските военни, обръща внимание на младия дьо Гол, назначавайки го за свой адютант. И скоро бъдещият генерал бива инструктиран да направи доклад за набор от отбранителни мерки, предприети в случай на бъдеща война. Дьо Гол, разбира се, подготвя тази работа, но за Петен тя идва като пълна изненада, тъй като фундаментално противоречи на възгледите, съществуващи сред командването. Въз основа на стратегическите и тактическите уроци от ​​"позиционната​​" Първа световна война, маршалът и неговите поддръжници наблягат на линията на укрепена отбрана, прословутата ​​"линия "Мажино​​". Въпреки това, дьо Гол твърди за необходимостта от формиране на мобилни тактически единици, доказвайки безполезността на отбранителните структури с модерното развитие на технологиите и отчитайки факта, че френските граници минават главно по открити равнини. В резултат на избухналия конфликт отношенията му с Петен са нарушени. Още първите дни на Втората световна война обаче потвърждават правотата на Шарл дьо Гол.
През юни 1940–та година Пол Рейно назначава дьо Гол на висок пост в Министерството на отбраната. Шарл съсредоточава цялата си сила, за да продължи битката, но вече е твърде късно. Правителството на Рейно подава оставка, а маршал Петен подписва от френска страна акта за капитулация. Дьо Гол стига до Лондон, където за броени дни създава организацията ​​"Свободна Франция​​" и изисква от британските власти да му осигурят радиопредаване, излъчващо за земите, окупирани от нацистите, както и за територията на режима на Виши 
image
Няколко години за хиляди негови сънародници, участници в съпротивителното движение, неговият глас, гласът на свободата, който се чува за първи път на 18 юни 1940 година и изнася петминутни речи два пъти на ден, остава единствената надежда за бъдещата победа. Той започва първото си послание по маниера на френските крале : "Ние, генерал дьо Гол, се обръщаме към Франция". Но тогава е казано и това : "Тази война не се ограничава само до нещастната територия на нашата страна. Резултатът от тази война не се решава от битката за Франция. Това е световна война".
image

През 1943–та година Сталин залага на генерал дьо Гол срещу генерал Жиро и печели 

През август 1944 година Дьо Гол ще премине през Париж, освободен от янките, дивизията "Свободна Франция" и бойците на Съпротивата като победител, приветстван от десетки хиляди сънародници. Ставайки ръководител на временното правителство на Франция, той, разчитайки на Сталин, ще постигне от Вашингтон и Лондон запазването на страната си в статута на великите сили. През май 1945 година французите, за голяма изненада на победените германци, ще приемат капитулацията на Вермахта заедно с други сили–победители. Неговият твърд и безкомпромисен характер ще доведе до факта, че през 1946 година той ще подаде оставка. До 1953 година ще се опита да реализира програмата си чрез партийни структури, а след това, като се увери, че системата не го приема, ще се пенсионира.
През 50–те години Франция е разкъсвана от кризи. През 1954 година Франция претърпява тежко поражение в Индокитай от националноосвободителните движения. Размирици започват в Алжир и други страни от Северна Африка, където се намират по–голямата част от бившите или действителни френски колонии. Въпреки икономическия растеж, населението страда сериозно от девалвацията на франка, от инфлацията. Вълни от стачки заливат цялата страна. Правителствата се сменят често.
В условията на най–остра правителствена криза на 16 май 1958 година президентът Рене Коти се обръща към Дьо Гол с предложение да заеме поста министър–председател с одобрението на парламента. И след приемането на новата конституция на страната през септември През 1958 година се провеждат президентски избори, на които 75,5% от избирателите в цяла Франция дават своя глас за министър–председателя Шарл дьо Гол.
На 21 декември 1958 година Шарл дьо Гол е избран за президент на Френската република, а на 8 януари 1959 година е тържественото встъпване в длъжност на френския президент дьо Гол. Неговите правомощия за онова време са необичайно широки : в случай на спешност той можеше да разпусне парламента и да свика нови избори, лично ръководеше отбраната, външната политика и най–важните министерства относно вътрешните работи.
"Изключителността" на Франция в НАТО беше инициирана от президента дьо Гол, когато през март 1966 година той изтегли въоръжените сили на страната си от цялостното командване на НАТО и ѝ осигури правото да участва избирателно в инстанциите за вземане на решения в алианса, като същевременно запази мястото си като пълноправен член в Северноатлантическия съвет. Правейки тази стъпка, основателят на V–та република изхожда от нежеланието автоматично да въвлича страната си във военни конфликти от ерата на Студената война по нареждане на НАТО и в противоречие с националните интереси на Франция. Освен това Дьо Гол смята за важно да има независим ядрен потенциал на страната, което според него ѝ гарантира място сред великите сили.
Генералът продължава курса си за насърчаване на отношенията със Съветския съюз. В тяхното прогресивно развитие той вижда не просто гаранция за благополучието на двата народа, но и най–важния фактор за намаляване на международното напрежение и поддържане на регионална и глобална стабилност 
image

Дьо Гол изложи концепцията за Велика Европа от Атлантика до Урал – мирна, без разделителни линии и блокова конфронтация. И през 1966 година генералът направи историческо посещение в СССР, което даде мощен тласък на двустранното сътрудничество във всички области, включително в области като политика, икономика, култура и космос. По време на пътуването си генералът говори много за важността на хармонията и сътрудничеството "в цяла Европа, така че тя самата да гарантира своята сигурност". Той мечтаеше, че "нашият древен континент, след като е премахнал разделението и се обедини, ще върне ролята си в осигуряването на баланс, напредък и мир в целия свят".
image

Тодор Живков, доктор Мара Малеева и Иван Башев в Париж през 1966–та година 

За 80 години от живота си този човек успя да се превърне в най–великия герой на Франция след Жана д"Арк. Той успя да оглави страната два пъти, като и двата пъти пое лидерството в пика на национална катастрофа и остави държавата в състояние на икономически подем и растеж на международния престиж. В същото време той написва повече от дузина книги – мемоари и теоретични трудове за военното изкуство, някои от които остават бестселъри и до днес.
Тъй като самият той по всичко е напълно авторитарен човек, Дьо Гол, притежаващ всъщност суверенни правомощия, два пъти доброволно се отказва от властта си и подава оставка. Освен това този човек остави на потомството стабилна политическа система, наречена Пета република, според конституцията на която Франция живее днес.
Французите казват за него : "Шарл дьо Гол ще остане завинаги в нашата история като свещена личност. Той беше първият, който извади меча".
Петр Журавлев
Велики времена – велики хора!

https://interaffairs.ru/news/show/33270




Гласувай:
6


Вълнообразно


1. panazea - Женерал дю Гол е единственият по рода си национално отговорен военен и политик!
22.11.2022 11:11
Той не прости на англичаните , че му потопиха флота.
Американците не можаха да му простят самостоятелната позиция в НАТО и подкупиха дрогитани студенти да подкокоросват другите наивници да свалят президента.
Още от тогава е подривната дейност на атлантиците , срещу самостоятелно действащи президенти !
Няма вече по света такива политици !
цитирай
2. kvg55 - До 1. panazea
22.11.2022 11:25
Да, Велик!
цитирай
3. born - Дьо Гол е един от малкото личности, ...
22.11.2022 12:28
Дьо Гол е един от малкото личности, оставили трайна следа в световната история, и особено във френската...
цитирай
4. mt46 - ...
22.11.2022 12:54
Да, забележителна личност! Днес на Запад няма такива политически лидери...
цитирай
5. missana - Дьо Гол е бил голям държавник. Мир на праха му!
22.11.2022 13:17
Днешните ръководители на Франция са ибрикчии на САЩ.
цитирай
6. kvg55 - До 3. born
22.11.2022 13:39
Наистина – Личност!
цитирай
7. kvg55 - До 4. mt46
22.11.2022 13:40
Няма. Падение.
цитирай
8. kvg55 - До 5. missana
22.11.2022 13:41
Всичките след него.
цитирай
9. iw69 - Той
22.11.2022 13:58
бе достоен за уважение патриот.
Спря колониалните войни на Франция в Алжир, извади страната от НАТО.
Днес почти вече няма такива.
цитирай
10. kvg55 - До 9. iw69
22.11.2022 14:28
Днешните са страхливци.
цитирай
11. zaw12929 - ВИСОКО СТЪРЧАЩ ЕВРОПЕЕЦ ПО РЪСТ, ...
22.11.2022 16:27
ВИСОКО СТЪРЧАЩ ЕВРОПЕЕЦ ПО РЪСТ, ЗНАНИЕ, МОРАЛ, РОДОЛЮБИЕ ЕВАЛЛА
Дьо Гол изложи концепцията за Велика Европа от Атлантика до Урал – мирна, без разделителни линии и блокова конфронтация

иМА ОТНОШЕНИЕ И КЪМ бЪЛГАРИЯ
цитирай
12. krumbelosvet - Май липсва главното - войната с долара
22.11.2022 18:32
Ако 1968г. е известна днес, то е с антисоциалистическата "Пражка пролет" (една от първите "цветни революции").
Но същата година националният герой Дьо Гол, трябваше да бяга във френския гарнизон във ФРГ, прогонен от студентски бунт, към който се присъединиха и профсъюзите. Пак цветна революция, не без активното участие на САЩ и Англия.
Същата година беше застрелян негърският водач Мартин Лутър Кинг.
Това беше троен шлем за долара. Пражките студенти искаха "за истински труд, истински пари", т.е. западни, значи долари. Дьо Гал не признаваше за световна валута долара без златно покритие, а негъското движение също отслабваше долара.
Да напомним, че Джон Кенеди беше внесъл законопроект, че не само частната банка ФРС има право да печати долари, а и правителството. Убийството му през 1963г. провали тоя проект - първата работа на вицето Джонсън беше да го изтегли...
цитирай
13. kvg55 - До 11. zaw12929
23.11.2022 18:39
Политик с мнение, което отстоява.
цитирай
14. kvg55 - До 12. krumbelosvet
23.11.2022 18:40
САЩ отмъкват златния резерв на Франция.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5761625
Постинги: 2809
Коментари: 25807
Гласове: 34185
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031