Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.11.2022 14:13 - Блато
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 2470 Коментари: 1 Гласове:
12

Последна промяна: 08.11.2022 14:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Блато (на латински: palus). На това оприличавам политическата ситуация в България днес. В това блато са попаднали всички парламентарно представени политически сили.

Блатото е известно с това, че веднъж попаднеш ли в него, повече няма никакво измъкване без помощ. С всяко движение затъваш все по-дълбоко и по-дълбоко в тинята.

За това блато са допринесли всички, както партии, така и електорат. 33 години на политическата сцена се появяваха какви ли не политици и политически сили. Някои от тях дори спечелиха избори, а след това изчезваха в небитието, така както се появиха от нищото.

Само две от тях се задържаха в парламента от първите избори досега. Това са БСП и ДПС и дори те управляваха заедно. Иван Костов беше казал, че ДПС е проклятието на България. Това още е валидно и сега. БСП продължава да присъства в парламента, макар с намалялата електорална подкрепа да се смъкна вече до пета политическа сила. Ако тази тенденция продължи все така, то не е далеч момента, когато тя няма да може да мине бариерата от 4%. Що се отнася до ГЕРБ, които ни доведоха до това положение, за тях просто не ми се пише.

На тези избори положителен е само факта, че формацията на учиндолеца не можа да прескочи бариерата и остана извън парламента. Вместо нея обаче се появи новата политическа креатура на бившия премиер Стефан Янев. Вече няколко парламента не могат да формират мнозинство, което да излъчи едно стабилно национално отговорно правителство.

Според мен това ще се случи и сега. Коалициите и партиите в парламента не са в състояние да се споразумеят дори по елементарни въпроси, та камо ли за кабинет. Новите избори са най-вероятния изход. Всичко това на фона на дълбока икономическа криза с растяща инфлация и война. За съжаление формацията, която подкрепям, Демократична България, не е способна да събере такава широка подкрепа, така че да може да управлява.

България продължава да затъва в блатото на бедността и корупцията. Липсва ясно дефинирана геополитическа ориентация на страната. Налице е руска пета колона и откровено пропутинска партия. Слаба надежда дава силно закъснялото решение за оказването на военна помощ на Украйна.

При това положение на нещата нямам оптимистични очаквания. Ясно назрява необходимостта от една нова и силна демократична проевропейска формация, която да може да привлече все по-намаляващия електорат, да спечели изборите и да управлява. За да се измъкнем от блатото, то първо някой трябва да хвърли камък в него.

image




Гласувай:
12


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. rosiela - Точно!Точно!
08.11.2022 18:33
До абсолютно.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4101500
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21967