Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.09.2022 07:01 - © Защо Петър I екзекутира сина си, който се опитва да избяга на Запад?
Автор: kvg55 Категория: История   
Прочетен: 2503 Коментари: 6 Гласове:
10

Последна промяна: 22.09.2022 07:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
22.09.2022г.

     В статията си "Главен американски историк преследван за защита на историческата наука" публикувана в «Радонеж.ру» Дмитрий Косырев пише : "Защо Петър I екзекутира сина си, който се опитва да избяга на Запад? " (Зачем Петр I казнил своего сына, пытавшегося сбежать на Запад?). Не знаех този исторически факт и ме заинтересува, защото е актуален.
И днес либерастката сволочь напуска еднопосочно Руската федерация.
image

Баща и син 

Синът на Петър I се казва Алексей.
Неморалният живот на царя станал основа за бъдещия конфликт между баща и син. Очевидно е, че раздялата с майка му и студенината на баща му не са преминали без следа за царевича Алексей. Петър постоянно е сред чужденци, пътува и търгува, а принцът е откъснат от баща си. В резултат на това конфронтацията между баща и син е заложена от детството. От тези години той намразва немското общество и чужденците, които според него са отнели майка му и баща му от него. Бащата разменя сина си и законната си съпруга с чужденци и германската любовница Анна Монс. В същото време възниква опозиционната на царя и прозападната му политика партия, която, страхувайки се от прекомерното влияние на чужденците в царския двор, започва да възлага определени надежди на царевича Алексей за промяна на положението. В бъдеще Алексей започва да симпатизира на хора като княз Я. Ф. Долгоруки, Б. П. Шереметев, Б. А. Голицин, С. Яворски, Д. М. и М. М. Голицин.
Така Алексей израства в атмосфера враждебна към Петър и всичките му реформи, попада под пагубното влияние на реакционното духовенство и изостаналото московско благородство.
И когато бащата осъзнава, че е изпуснал сина, вече е твърде късно и всички усилия за превъзпитаването на царевича довеждат само до факта, че той бяга в чужбина.
Какво означава това отстраняване на най–важния човек в живота на княза през най–важният период от 15 до 20 години? Липсва предишната загриженост на царя за заниманията на сина му. Вътрешният кръг на княза в Преображенско по това време включва : Наришкини, Н. Вяземски, Количеви, икономът Еварлаков и редица духовници. Най–близките нему хора са неговите лели – дъщерите на цар Алексей Михайлович. И в техния вътрешен кръг преобладават изповедници, които Алексей обичал да слуша. В тази среда много се говорело за недоволството, което назрява сред хората от реформите на бащата.
За да се обясни противостоенето между сина и бащата, както и да се докаже правотата на Петър, по–късно бива създаден митът за инертния, глупав княз, когото представителите на консервативната партия се опитват да използват, за да спрат реформирането на Русия, да върнат страната в миналото. Това обаче е измама. Князът е бил умен. Четял много, с желание научавал нови неща. Бил е умен и образован, любознателен, начетен. В което прилича повече на дядо си цар Алексей Михайлович, отколкото на баща си. Подобно на дядо си, той бил уседнал характер, не обича суетенето, постоянното движение, което отличавало Петър. Той бил склонен към съзерцание и наблюдателност човек. Алексей много обичал книгите.
В същото време принцът има собствен поглед и мнение за нещата. Има силна воля и знае как да защити мнението си. Князът не обича войната.
Други пък пишат : Без да има голямо желание да живее живота, който живееше баща му, по това време князът просто не успява да преодолее бездната, която се задълбочава между тях. Той бива притиснат от настоящата ситуация и като всеки човек с не особено силен характер, той бива отнесен от мислите си в друга реалност, където баща му Петър не съществува.
Алексей се страхува от подчинение на Русия на папството или протестантите, мисли за изгонването на чужденците от Русия. Затворен и предпазлив, в тесен кръг, приел чашата (като баща си, той имал слабост към виното), царевичът бива опасно откровен : «Когато стана суверен, ще изхвърля всички стари и ще избера нови [хора] за себе си, ще живея в Москва по собствена воля и ще напусна Санкт Петербург като прост град; Няма да държа кораби, ще държа армията само за отбрана и не искам да имам война с никого …».
Така царевич Алексей Петрович се озовава на пътя на няколко мощни сили наведнъж. Царят–реформатор се страхува, че с такъв наследник всичките му усилия ще отидат на вятъра. Той бива студен със сина си, което още повече отблъсва Алексей от Петър. Чужденците се страхуват за съдбата си. Алексей Петрович е могъл драматично да промени хода на развитието на Русия, което ще е опасно за Запада. Алексей познава добре богословието, можел е да възстанови връзката между държавата, църквата и народа. Идването на власт на Алексей можело да стане изключително опасно за Меншиков и Марта–Екатерина, те могли да загубят мястото си във властта. Това предопределило трагичната съдба на Алексей.
На 22 октомври 1715 година, царят изисква писмено от царевича той или да се промени, или да стане монах, а в писмо от 19 януари 1716 добавя, че в противен случай ще се отнася с него като със "злодей".
image

Царевичът Алексей Петрович 

Смутен и уплашен Алексей Петрович, подкрепен от съчувствието на А. Кикин, Ф. Дубровски и камериера Иван Големия, бяга през Данциг във Виена … .
Под покровителството на император Карл VI (който бил негов шурей) Алексей Петрович пътува до Тирол, където отсяда в замъка "Еренберг" на 7 декември 1716 година, а на 6 май 1717 година пристига в неаполския замък "Свети Елмо". Тук той е заловен от Петър Толстой и Александър Румянцев, изпратени от царя. Въпреки страховете на княза, Толстой успява да го убеди да се върне в Русия (14 октомври) … .
По време на разследването, което започнало след завръщането му, се оказало, че заедно с няколко поддръжници Алексей нетърпеливо очаквал смъртта на царя и бил готов да унищожи всичко, което баща му е направил. Съдът на сенаторите и висшите сановници осъдил виновните за държавна измяна на смърт, което се превърнало в своеобразен паметник на принципността на Петър I.
Първата среща между баща и син се състояла на 3 февруари 1718 година. След това князът бива лишен от правото да наследи престола, започват мъчения и екзекуции на съмишленици (Кикина, Глебова и много други) … Князът също бива измъчван от 19 до 26 юни, когато почива в 6 часа следобед, без да дочака екзекуция или смъртна присъда" по написаното в Енциклопедията на Брокхаус и Еуфрон.
Според официалната версия князът умира в Петропавловската крепост на 26 юни 1718 година от сърдечен удар. През 19–ти век са открити документи, според които царевичът е бил измъчван малко преди смъртта си, което може да е пряката причина за смъртта му. Възможно е Алексей да е бил тайно убит в затворническата килия по заповед на Петър, но съществуващите източници силно си противоречат в детайлите.

https://radonezh.ru/2022/09/02/dmitriy-kosyrev-glavnogo-istorika-ssha-zatravili-za-zashchitu-istoricheskoy-nauki
https://topwar.ru/138524-pochemu-petr-osudil-syna-na-smert.html
https://masterok.livejournal.com/4111671.html
https://www.solovki.ca/people_18/alexey.php






Гласувай:
10


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. missana - Отношенията баща - син винаги са били трудни, но когато бащата е монарх,
22.09.2022 08:05
а синът евентуален негов наследник може всичко да се очаква. Историята е пълна с шокиращи примери. Иван Грозни - например. Българската история също изобилства на подобни примери - например княз Борис I.

А хората бягат от Русия, защото се страхуват за живота си. Действията на Путин стават все по-непредсказуеми, а човешкият живот е само един.
цитирай
2. kvg55 - До 1. missana
22.09.2022 08:43
Страхували се за живота си?!
Ако у дома нямаш сигурност, та в чужбина ли? Сволочь!
цитирай
3. rosiela - Младене,и аз така мисля. Иначе материалът е интересен.
22.09.2022 10:24
missana написа:
а синът евентуален негов наследник може всичко да се очаква. Историята е пълна с шокиращи примери. Иван Грозни - например. Българската история също изобилства на подобни примери - например княз Борис I.

А хората бягат от Русия, защото се страхуват за живота си. Действията на Путин стават все по-непредсказуеми, а човешкият живот е само един.

цитирай
4. kvg55 - До 3. rosiela
22.09.2022 10:41
Така е, когато политиката навлезе в личния живот, а такива като Петър I Велики нямат личен живот. Както и престолонаследника.
Затова Владимир Владимирович предвидливо се разведе преди години.
цитирай
5. missana - Краси, младите искат да живеят. Не им се умира на фронта
22.09.2022 20:49
заради амбициите на Путин да се прави на Петър Първи. Това са хора. Не са фанатици.
цитирай
6. missana - Сърдечно ти благодаря, Роси! Краси пише много интересни материали - няма спор.
22.09.2022 20:52
rosiela написа:
Младене,и аз така мисля. Иначе материалът е интересен.
missana написа:
а синът евентуален негов наследник може всичко да се очаква. Историята е пълна с шокиращи примери. Иван Грозни - например. Българската история също изобилства на подобни примери - например княз Борис I.

А хората бягат от Русия, защото се страхуват за живота си. Действията на Путин стават все по-непредсказуеми, а човешкият живот е само един.


цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5755354
Постинги: 2808
Коментари: 25797
Гласове: 34178
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031