Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.09.2022 21:06 - Окото на Сахара
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 6090 Коментари: 12 Гласове:
47

Последна промяна: 21.09.2022 21:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                Има много загадки и феномени по света. Някои от тях се виждат само от въздуха. Такива са житните кръгове  в Англия, космодрума в Наска и Окото на Сахара. Изглеждат като направени от извънземни или заради извънземни. 
              Структурата Ришат, или Окото на Сахара , както още се нарича това място, е геоложко образувание в мавританската част на пустинята Сахара, близо до град Уадан в Мавритания.  Надморската му височина е между 400 и 450 м. Представлява концентрични кръгове с диаметър около 50 км. Те са съставени от варовик и палеозойски кварцити, а разликата във височината на пръстените е около 40 метра, като кварцитовите са по-високи. В центъра се намира гигантски конгломерат с диаметър около 1.5 километра. Сам по себе си конгломератът е геоложка уникалност. Концентричните кръгове всъщност са образувани от варовик и палеозойски кварцити, формирали се във вид на уникален конгломерат под въздействието на ерозията. Интересно е, че възрастта на утаечните породи в центъра на структурата Ришат е около 2,5 млрд. години, а възрастта на пясъчника, от който се състои последното от тези образувания, е приблизително 480 млн. години. Диаметърът на “Окото” е почти 50 километра. То може да бъде видяно в целия му блясък единствено от Космоса. Първоначално учените решили, че това странно образувание е метеоритен кратер, който се е запазил от древни времена.

image                Стрелката посочва мястото, на което се намира Окото на Сахара. Кратерите, образувани при сблъсък с друго небесно тяло /като метеорит или астероид/, са много важни за геолозите, защото те ни разказват историята на Земята. Освен това, знаейки точния брой на космическите скали, които са се разбили на Земята, учените могат да направят статистика и да се опитат да предскажат бъдещи сблъсъци. Известно време геолозите наистина смятали, че Окото на Сахара е именно такъв кратер. Но те не открили достатъчно разтопени скали, за да докажат това твърдение. Според последните теории, възникването на тази земна структура е свързано с много по-сложни обстоятелства.
image

           Учените са отхвърлили и хипотезата за вулканичен произход на пръстените, тъй като отсъства купол от вулканични скали. Сега част от геолозите са склонни да смятат, че Окото на Сахара се е образувало в резултат на естествен процес на ерозия (физическо и химическо обветряне) след издигане на голям участък от земната кора. Двама канадски учени смятат, че формирането на Окото е започнало преди повече от 100 милиона години, когато суперконтинентът Пангея бил разцепен от тектоничните плочи и днешните Африка и Южна Америка били отделени един от друг.
               При много от загадките по Земята има много хипотези за появата им. Опити се правят да се обяснят, което е по-добре, отколкото да се каже, че е ""божия намеса"  или"" дело на извънземните"". Бог може би в миналото се е намесвал, но с това се преувеличава. Извънземни съществуват, но журналистите търсят сензации и в опита си да се наложат правят грешни преценки. Често се намесват извънземни, напоследък особено в Аляска. 
image

             Съвременните астронавти обожават Окото, защото останалата част на пустинята Сахара е доста еднообразна и представлява просто пясъци. Структурата се е превърнала в ключова земна форма, която им помага при ориентирането в пространството. Този природен феномен представлява разнообразието на голямата пустиня Сахара, само пясъци и тук-там оазиси. Някои хора вярват, че Окото на Сахара всъщност представлява останки от митичния град Атлантида, който е описан от Платон като концентрични пръстени от вода и земя. Но ако питате нас, геоложката история на тази структура е много по-интересна. В момента по-голямата част от геолозите по света са склонни да мислят, че въпреки кръговата си форма това място се е образувало в резултата на хиляди години физически и химически реакции, както и на мощната ерозия. Погледнато от Космоса, образуванието изглежда като истинско човешко око – със зеница, ирис и малки жилчици. Според хипотези на някои учени обаче този кратер с абсолютно идеална кръгла форма няма как да се е образувал без намесата на външни сили. 
image

               На снимките може да се види какво представлява Окото на Сахара. При всички случа забележтелностите в държавата Мавритания не са много и Окото на Сахара е може би най-голямата. 
           Сред по-невероятните теории обаче битуват и по-нестандартни - едни учени допускат, че "Окото на Сахара" е доказателство за съществуването на Атлантида, тъй като образуманието е на солидната възраст от 600 млн. години. Друга теория се опитва да ни подскаже, че тoвa e зeмнaтa ĸopa, ĸoятo пo нeизвecтни пpичини ce пoвдигaлa, дoĸaтo пoчвaтa нaд тoвa мяcтo пocтeпeннo ce e paзpyшaвaлa. Изглежда доста отвлечено, но не се знае дали няма да се окаже вярно?
image
              Интересно че това място не е било известно пред век. Отначало учените са смятали, че е кратер на огромен  паднал метеорит, което се оказало грешно. Има доста разногласия като стане дума за това как реално се е получило, но главната теория е, че мястото е огромен ерозиран купол. Счита се, че това се е случило преди милиони години при разместването на земните маси на Африка. Наистина в южната част на Африка( Намибия) е най-големият паднал на Земята и метеорит. Възможно ли е природно бедствие с библейски размери да е станало причината за образуването на Окото на Сахара? По-скоро според мен- не. 
              Изглежда в многото различни теории има истина, но и нещо, което не пасва.  






Гласувай:
47



1. blagovesteliseev - Като се има предвид, че няма извънземни хипотезите трябва да се стеснят
21.09.2022 21:15
Благодаря за познавателната статя.
цитирай
2. barin - Здравей, Благо. Ако се изключат ...
21.09.2022 21:22
Здравей, Благо. Ако се изключат извънземните наистина хипотезите може да намалеят, но отвсякъде дават доказателства, че ги има. Съмнявам се да сме сам във Вселената.
Поздрави!
цитирай
3. kvg55 - barin,
21.09.2022 21:56
Още от праисторически времена човешката фантазия е приписвала на природните явления и образувания несъществуващи им качества.
цитирай
4. barin - Здравей, kvg55. С напредването на ...
21.09.2022 22:08
Здравей, kvg55. С напредването на знанията и технологиите се очаква да се разрешат някои загадки, но от друга страна откриват нови.
Поздрави!
цитирай
5. notfun - Човешкото Съзнание, ''лети'', и си съчинява,
22.09.2022 12:11
какви ли нее...Хипотези, и теории..

но, Всчико , е тук, и сега...
и не познавам, по добра от Квантовата теория..

хубав материал, поздрави, иване, Благодаря..
цитирай
6. barin - Здравей, Юлия Въображението на ...
22.09.2022 12:26
Здравей, Юлия Въображението на някои е голямо и раздухват нещата. За Окото на Сахара знаех отдавна, но скоро го припомниха по едно предаване
Поздрави!
цитирай
7. rosiela - Иване,
22.09.2022 13:25
много интересен материал. Благодаря ти.
цитирай
8. barin - И аз съм доволен, Роси. Полезен т...
22.09.2022 15:04
И аз съм доволен, Роси. Полезен труд.
Поздрави!
цитирай
9. karpis - Кой ще да е толкова...
23.09.2022 00:37
Кой ще да е толкова ненормален,че да се занимава с нас земляните?
цитирай
10. barin - Здравей Кристина. Ако съществуват ...
23.09.2022 05:46
Здравей Кристина. Ако съществуват извънземни. те търсят суровини на Земята а не контакт с нас.
Поздрав1
цитирай
11. blagovesteliseev - Ако съществуват, но не съществуват
23.09.2022 17:23
Цялата вселена, извън земята е населена. Тези същества са нетленни, невидими. Включително и планетите в слънчевата система са. На земята също има неизброим брой от тях. Библията ги нарича ангели. Само на земята има живот в материя и дух, защото тя е полигон, полето на сблъсъка между добро и зла във вселената.
Те не се движат с чинии и не им трябват суровини.
barin написа:
Здравей Кристина. Ако съществуват извънземни. те търсят суровини на Земята а не контакт с нас.
Поздрав1

цитирай
12. barin - Сигурно е така, Благо. Няма как при ...
24.09.2022 11:54
Сигурно е така, Благо. Няма как при съвсем различни условия на небесните тела те да са като нас.
Поздрави!
цитирай
13. zarabotka - И аз мисля, че високо развито същество е работило тук сред кръговете
13.11.2022 15:26
Натурата е стихия прави невидими и видими творения, но само артистът или мислещо същество прави логични творения
цитирай
14. barin - Здравей, конкретно за Окото на С...
13.11.2022 16:17
Здравей, конкретно за Окото на Сахара има основание да се смята, че е дело на високоразвита отминала цивилизация или има извънземна намеса.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3644318
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67332
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031