Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.08.2022 07:01 - © Необходим ли е съдебен процес за участниците в разграждането на Съветския съюз
Автор: kvg55 Категория: История   
Прочетен: 2458 Коментари: 10 Гласове:
8

Последна промяна: 19.08.2022 07:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
19.08.2022г.

image
     На тази дата през 1991 година започва опитът за преврат за отстраняване на Михаил Горбачов от поста президент на Съюза на съветските социалистически републики 
image

Водачите на преврата смятат, че реформистката политика на Горбачов е отишла твърде далеч и че новият Съюз на суверенните държави, който Горбачов започва да договаря, предоставя твърде много самостоятелност на републиките. Въпреки че превратът се проваля след два дни и Горбачов се завръща на власт, събитието трайно дестабилизира Съветския съюз и спомага за забраната на КПСС и разпадането на Съветския съюз 
image

"Доброволният" срив на една от двете свръхсили се превърна в най-голямата геополитическа катастрофа, чиито отгласи под формата на въоръжени конфликти на Балканите, в Кавказ, Централна Азия и Украйна все още се усещат. От време на време се чуват призиви да се съдят тези, които носят лична отговорност за вземане на решение за ликвидиране на СССР, но те винаги остават неподвижни. Защо се случва това и имаме ли нужда от преценка за тези хора?
Филм, посветен на тези тъжни събития, беше пуснат по Националната руска телевизия. Настоящият президент на Беларус Александър Лукашенко беше поканен като експерт, който посочи двата основни виновници, според него : "Разбира се [виновни за разпадането на СССР] са Елцин и Горбачов. Те искаха да рационализират отношенията в Съветския съюз, така че страната да бъде унищожена".
Ръководителят на Комунистическата партия на Руската федерация Генадий Зюганов веднага откликна и предложи и Михаил Сергеевич да бъде съден лично, и Борис Николаевич – посмъртно. За много хора от по-старото поколение подобна идея предизвиква само положителни емоции, но трябва да се припомни, че група депутати от Държавната дума от партиите "Единна Русия", Комунистическата партия на Руската федерация и Либерално-демократичната партия на Русия отправи подобна жалба до главния прокурор Чайка през 2014 година. Както виждате, без резултат. Известно е също, че Генералната прокуратура на СССР завежда дело срещу Горбачов на 4 ноември 1991 година, но на следващия ден производството е прекратено. Самият Михаил Сергеевич само се смее на подобни мерки, наричайки ги "безсмислени и прибързани". Естествено, първият и последен президент на СССР не смята себе си за виновен за нищо, както и за своите "съучастници", като бившия президент на Украйна Леонид Кравчук, който твърди, че "Съветският съюз сам се погребал".
За да бъдат съдени трябва да има състав на престъпление по Наказателния кодекс на страната.
Трябва да се припомни, че единственият източник на власт и носител на суверенитет, според "Конституцията на Елцин" от 1993 година, е народът. Руската федерация е правоприемник на СССР, следователно гражданите на федерацията, имат пълното право да оценяват събитията отпреди 30 години. На 17 март 1991 година се провежда всесъюзен референдум, на който 77,85% гласуват за запазването на СССР. Ето защо нито едно решение на който и да е държавен орган за ликвидиране на Съветския съюз не може да се счита за законно. И тогава имаше Държавният комитет по извънредни ситуации с неуспешния опит за преврат и "парада на суверенитетите" в съюзните републики. На 8 декември 1991 година в Беловеждката пуща президентите на Руската федерация, Беларус и Украйна подписаха споразумения за създаването на ОНД, в преамбюла, към който е казано : "СССР като субект на международното право и геополитическата реалност престава да съществува".
image

Участниците в престъпната завера скрити в Беловеждката пуща подписват престъплението спрямо прогресивното човечество 

По този начин имаме всички основания да твърдим, че решенията на ръководителите на трите държави, насочени към разпадането на СССР, са нелегитимни и не са подкрепени от абсолютното мнозинство от населението.
Гледайки строго юридически, не е необходим дори съд, а от правна оценка на тези събития, която трябва да определи дали разграждането на Съветския съюз е умишлено престъпление. И ако е така, нека да има процес, в присъствието на подсъдимите или посмъртно. Защо е необходимо това? Да, трябва руснаците да се справят с миналото си, за да имат бъдеще :
Първо, Руската федерация се нуждае от широка обществена дискусия, за да определи какво е разпадането на СССР за съветския народ : голяма благословия, която даде частна собственост върху средствата за производство; възможност да се пътува в чужбина и право да рекламира пица, или ужасно престъпление, довело до грабежа и разделянето на този народ във враждуващи лагери, които сега са враждебни на Руската федерация в Закавказието, Приднестровието, Централна Азия и Украйна.
Второ, само след като дефинираме какво всъщност представляват и дадем правна оценка на тези събития преди 30 години, можем да продължим напред. Един от основните проблеми на съвременна Русия е липсата на ясна визия за бъдещето. Тук се гордеем с подвизите на нашите дядовци, които превзеха Берлин, а там срамно драпираме мавзолея, на който стоеше върховният главнокомандващ, а държавата разпределя бюджетни пари, за да стреля по антисъветската "боровинка". Нека направим това : ако в резултат на широко обществено обсъждане се установи, че разпадането на СССР е било голяма благословия за всички нас, нека бъде така. Но ако голяма част от населението на страната счита това за престъпление, което ще бъде потвърдено от съда, тогава призовете всички системни либерали от правителството да напуснат и оставете "културните работници", които снимат "страхотни филми" с държавни пари на самоиздръжка и това е в най-добрия случай. (Това може да е причината системата да е толкова противоположна на идеята за съдебен процес).
Трето, признаването на разграждането на СССР като престъпно отваря възможност за преразглеждане на отношението към бившите съветски републики. Да, това е "кутията на Пандора", но пътят към възможността за възстановяване на свръхсилата е в съдилищата.
И накрая, разследване, обвинителен акт и присъди ще бъдат добра превенция за тези, които искат да "повторят". Всеки "държавник", чиито ръце го сърбят, за да предаде "Курилската енория" на някого или да превърне Руската федерация в конфедерация с последващото ѝ разпадане, трябва да знае, че за такива действия той няма да получи договор за реклама на пица, а пребиваване в уранови мини. Процесът, проведен дори 30 години след извършване на деянието, трябва да покаже принципа на неизбежната отговорност и да се превърне в добър урок за всички бъдещи разрушители.
Сергей Маржецкий

https://topcor.ru/21180-nuzhen-li-nam-sud-nad-prichastnymi-k-raspadu-sssr.html




Гласувай:
8


Вълнообразно


1. iw69 - Във
19.08.2022 09:01
всяка друга държава щяха да ги съдят тези антисистемни продажници, руснаците обаче понеже са ларш ги оставиха безнаказано да зловредят.
цитирай
2. panazea - Те продадоха целия Социалистически блок за пари !
19.08.2022 09:26
Всички народи ги проклинат до девето коляно за това , което направиха с народите.
Не само руснаците , но всички , на които им съсипаха държавите и живота!
цитирай
3. morskipesni - Да, смятам че след възстановяването на СССР в границите до 1990 г.
19.08.2022 10:45
ще бъде проведен зрелищен процес за поумняването на цял свят и разобличаването на демоно-крадцията. Бонус ще бъде (спонтанното) разграждане на капитализма, внос на пролетарска революция в САЩ, колективизация, електрификация, газификация, експроприация+справедлива съветска власт с хладен ум и чисти ръце.
цитирай
4. kvg55 - До 1. iw69
19.08.2022 10:54
А глупакът Горбачов плуе невъзмутим в Германия. Всичките днешни събития около Руската федерация са резултата от неговото предателство.
цитирай
5. kvg55 - До 2. panazea
19.08.2022 10:55
Долна продажност.
цитирай
6. kvg55 - До 3. morskipesni
19.08.2022 10:57
Натам върви света.
цитирай
7. mt46 - ...
19.08.2022 13:22
Горбачов е искал да преустрои социализма, да даде повече права и свободи на хората... Най-голямата му грешка е, че се е доверил на Запада и западняците го измамиха...
цитирай
8. kvg55 - До 7. mt46
19.08.2022 14:22
Горбачов? Горбачов се оказа абсолютен номенклатурен глупак. И аз в средата на 80–те години му се радвах, имам и негова книжка. Мисля че и на оня предател Яковлев имам книга. Какво ги е измамил Запада? Някой би ли ги по главата, както и нас, да приватизираме. Батька Лукашенко как успя да запази икономиката на Беларус.
Всяко зло за добро. Сега комунизмът настъпва още по силен, преодолял илюзиите.
цитирай
9. missana - Горбачов гениално надхитри партийните бонзи от КПСС
19.08.2022 20:18
и видя сметката на тази партия. Това е най-фантастичният сценарий и никой не беше подготвен за него. Запада трябва да пали свещи на Горбачов. След него СССР се сви като шагреновата кожа на Балзак!
цитирай
10. kvg55 - До 9. missana
19.08.2022 20:35
Какво се е свил?
Руската федерация и Китайската народна република с многополюсния световен ред завладяват умовете и сърцата на човечеството.
Това е много по–ценно и несравнимо, с каквато и да е територия.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5755110
Постинги: 2808
Коментари: 25797
Гласове: 34178
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031