Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.07.2022 19:01 - © Отново талантът срещу посредствеността
Автор: kvg55 Категория: История   
Прочетен: 3221 Коментари: 24 Гласове:
10

Последна промяна: 24.07.2022 19:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
24.07.2022г.

     На вчерашната дата 23– юли 1942 година в гарнизонното стрелбище на София в името на негово величество Борис III цар на българите са разстреляни антифашистите поетът Никола Йонков Вапцаров, Антон Иванов, Антон Попов, Петър Богданов, Георги Минчев, Атанас Романов. Поет е и Антон Попов.
image

Присъдата 

При поклонението си на мемориала "Гарнизонно стрелбище" в София вчера президентът Радев казал силни думи, изненадващи за мен, които искам да популяризирам.
image

Президентът Румен Радев на поклонение в мемориала "Гарнизонно стрелбище

"Днес, когато демократичните ценности са обект на всекидневни посегателства, когато навсякъде по света се надигат старите демони, е важно да почетем онези, които не пожалиха сили в борбата срещу фашизма, които умираха за свободата и мечтаеха за справедливост.
"В битката на терора срещу идеала, на посредствеността срещу таланта неизменно побеждава духът, който надживява насилието и мракобесието", отбеляза в словото си държавният глава. Той подчерта, че Никола Вапцаров е най-яркият символ на българската трагедия талантът да бъде убиван и да се преследва дори и паметта за него. Президентът допълни, че поетът е надживял всички опити на посредствеността да хвърли сянка върху неговия талант. "Затова и стиховете му не остаряват, а думите му се гравират в паметта,  докато тези на неговите хулители обременяват само собствената им съвест".
Румен Радев отбеляза, че Вапцаров е "мъченик на праведна кауза, която в последните години новите ревизионисти се опитват да изтрият от нашата история". "Затова са и вандалските посегателства върху антифашистките паметници и насаждането на историческо невежество в обществото", допълни още президентът. По думите на държавния глава антифашизмът е важна част от миналото на България и всеки, който го отрича, отваря пътя към нови исторически разделения и трагедии. Президентът заяви и че е въпрос на граждански и човешки дълг да пазим паметта за саможертвата на хилядите хора с достойнство и идеали, паднали жертва в името на свята кауза", се казва в публикуваното на сайта на президента съобщение.
След реставрацията българската буржоазия разстреля отново поета чрез книгата на Марин Георгиев "Третият разстрел", роман–разследване (1993 година). Мнението на автора изказано в едно интервю е, че "по иде Вапцаров да е герой на СССР, а не на НРБ, още по–малко на Република България. Употребен за цели на СССР, вместо там да си го честват, теслимиха ни го, за да поемем масрафа", търси веднага сметката бакалинът–интелигент.
"Вапцаров е единственият български поет, за когото чуждата земя – Испания – е своя ("участ, съдба"), а своята – чужда – стихотворението "Земя". В "Земя" дори е очертал географските граници на македонските претенции. Цензурата по негово време е разбирала от поезия толкова, колкото днешният ни президент [Румен Радев] и стихотворението не само е минало през нея, но и е включено в "Моторни песни". Който познава максимите на големите ни възрожденци и политици по темата България – Русия, България – СССР и Вапцаровото "Съюз със СССР!" ще види, че неговото място не е в този пантеон. В представителното си стихотворение "История" той се заиграва с историята. Заиграването с нея обикновено свършва зле за заиграващите", вещае злокобно посредствеността.
Хе, Вапцаров се бил заигравал с историята. Вапцаров е правел история, като поет, като участник в антифашистката Съпротива. Застанал е на прогресивната страна на Историята в
разделното време и с това завинаги е останал в съзнанието на народа ни като негов син.
"Вапцаров обича груби, наричани народни, думи; употребява ги неведнъж; една от тях е "мутра" : "на историята кървавата мутра". В негов стил ще завърша : Историята понякога се изплюва на сурата ни : дори и националният предател става национален герой".
Вапцаров не е буржоазен националистически поет, Маринчо! Вапцаров е социален поет, Вапцаров е общочовешки поет. И затова се вълнува от събитията в Испания по време на Гражданската война. Чужда му е не България, а буржоазна България. Той надхвърляше буржоазният партиен национализъм. Затова българската буржоазия го и уби. Тя не обича да я превъзхождат духовно, тя мрази да ѝ се присмиват. Затова уби и Алеко.
А ти като дребнобуржоазен интелигент, Маринчо, не можеш разбра Вапцаров. И не се пъни.
В статията за Никола Вапцаров в Уикипедията пише следното позорно за нас нещо :
"Гробът на Никола Вапцаров на Софийските централни гробища е практически унищожен. Гранитната плоча върху гроба на Вапцаров е разбита на малки парчета. С киселина е заличено и името на поета от надписа на мраморната плоча. На мястото, според един от гробарите, са останали само костици от черепа и крайниците. Формалният повод е, че през ноември 2008 година в гроба на поета е погребана негова племенница, без за това да са уведомени останалите наследници. Няма яснота кой и защо е дал разрешение. Съществува теория, че костите на поета са били откраднати и продадени в Северна Македония".

https://m.president.bg/bg/news6738/prezidentat-radev-v-bitkata-na-terora-sreshtu-ideala-neizmenno-pobezhdava-duhat-koyto-nadzhivyava-nasilieto-i-mrakobesieto.html





Гласувай:
10


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. iw69 - Поклон
24.07.2022 19:26
пред таланта и подвига на поета антифашист, борец за по-доброто бъдеще на всички!
Написаното от него ще остане във вечността.
Смъртта му ще ни напомня, че и ние сме имали герои, които са залагали живота си в името на общочовешки идеали.
цитирай
2. kvg55 - До 1. iw69
24.07.2022 19:57
Вапцаров е познат в целия антифашистки свят.
цитирай
3. missana - Наистина поклон пред таланта на Вапцаров!
24.07.2022 20:22
От друга страна той се е занимавал с терористична дейност.
Царят е поискал от Багряна мнение за това дали Вапцаров е талантлив като поет, за да не го наказва със смърт. Но Багряна не казала ласкави думи за поезията на Вапцаров.
цитирай
4. iw69 - Те НЕ са били терористи, те са били АНТИФАШИСТИ ! Трябва да се гордеем, че ги е имало да измият лицето на България пред света!
24.07.2022 20:56
Дядо ми е арестуван на 08.12.1941 за антифашистка дейност в пощите, следва т.нар. голям пощенски процес. На 3.3.1942 го осъждат по кървавия фашистки Закон за защита на държавата както още много други на смърт чрез обесване (без да е убил или ранил никого), но оцелява 917 дни под сянката на бесилото. 917 вечери е умирал и 917 сутрини се е прераждал наново (палачите винаги са идвали през нощта).
Една от тези 917 нощи дори той е изведен за екзекуция, но директора на затвора тогава е мъртво пиян и не е в състояние да даде заповед за изпълнение. До заранта дядо ми е стоял на бесилото с въжето на врата. Хокал е войничетата, но те не са смеели да изпълнят присъдата без началството си. До края на живота си той празнуваше 8-ми септември като втори рожден ден (тогава освобождават оцелелите).
През Отделението на смъртните в Софийския централен затвор, където е бил той за няколко часа преминават и Вапцаров и ген. Заимов и много други. Той ги е виждал за малко през шпионката на вратата преди да ги отведат за разтрел. Всички смъртни са се държали много достойно в своите последни часове. Ранно вечерта военни са ги отвеждали. Осъдените на смърт чрез разстрел са бивали екзекутирани преобладаващо още същата нощ.
Често копоите са хвърляли сутрин окървавените ризи на убитите в двора, за да се гаврят с другите смъртни когато са ги извеждали за разходка.
Има една книга за тях - оцелелите: "917 дни смъртен".
цитирай
5. kvg55 - До 3. missana
24.07.2022 21:12
Антифашистката съпротива е масова и не може да се причисли съм терористичната дейност.
А и на Багряна само любов й се е въртяла в главата.
цитирай
6. kvg55 - До 4. iw69
24.07.2022 21:13
Потресаващо!
цитирай
7. kvg55 - До 7. leonleonovpom2
24.07.2022 22:18
Дали е щял да бъде обявен за предател е спекулация. Защото осъждането на смърт е едно, а помилването от царя е друго. Той е осъден на смърт, а не е помилван, защото не се е помолил на царя по установения ред. Не е пожелал.
То се говори и пише, че предателят е Антон Иванов, интрига на полицията.
цитирай
8. morskipesni - Как веднага си проличава невежият, жабарят.
24.07.2022 22:19
Освен с бездарие, промито съзнание такъв може да се похвали и с истинско историческо невежество. По дело 585 (където сред подсъдимите е и Н. Вапцаров) сам Никола Гешев признава, че от подсъдимите нито един не е ТЕРОРИСТ. След като съветският полковник Цвятко Радойнов поема антифашисткото ръководствов България, се слага край на червения терор. Политическите убийства се подновяват едва след смъртта на Борис III поради репресиите на Дочо Христов, МВР министър.

Поклон пред прекършеното поетично бъдеще на поета-революционер и делото му!
цитирай
9. kvg55 - До 9. morskipesni
24.07.2022 22:46
И бойните групи са част от организираното антифашистко движение и не могат да се наричат терористимни.
цитирай
10. mt46 - https://bntnews.bg/bg/a/5036-oskverniha_groba_na_nikola_vapcarov
24.07.2022 23:19
Вапцаров безспорно е един от най-значимите ни поети... Чудовищно е оскверняването на гроба му!...
цитирай
11. zemja - Вечна слава!
25.07.2022 00:38
ПОКЛОН пред паметта и делото на великия поет и ревилюционер Никола Вапцатов!
Поколенията трябва да бъдат достойни за името му!
цитирай
12. missana - Доколкото ми е известно Вапцаров е бил предаден не от друг, а от свой - комуниста
25.07.2022 01:08
Христо Радевски /онзи дето пише за Партията.../. Радевски издал на полицията местонахождението на карабина скрита в дома на Вапцаров. Направен е обиск, карабината е открита и Вапцаров е арестуван.
цитирай
13. kvg55 - До 11. mt46
25.07.2022 09:58
На всякакви низости сме способни.
цитирай
14. kvg55 - До 12. zemja
25.07.2022 09:59
Поклон!
цитирай
15. kvg55 - До 13. missana
25.07.2022 10:00
Не съм чул за това.
цитирай
16. kvg55 - До 14. leonleonovpom2
25.07.2022 10:00
И аз така викам.
цитирай
17. nedovolen - И аз по стечение на обстоятелствата ...
25.07.2022 13:25
И аз по стечение на обстоятелствата съм лежал като войник арестант дузина дни в гарнизонния арест преди половин век. Гола стая, гол нар /вдигат го през деня/, точно от 08.03. По едно пардесю. Студ на кутийки. Научих се да се опаковам. Бях разчертал на стената дните и зачерквах всеки час. Цял ден правих гимнастика и бягане на място. И то бях, научих, в килията дето е била Цола Драгойчева.
Това е нищо, в сравнение с Вапцаров и другите.
Можем само да им дадем почит, която едва ли е дал пРезидента.
:)))
цитирай
18. kvg55 - До 17. nedovolen
25.07.2022 14:39
Трябва да се има предвид, че президентът гони политически дивиденти.
цитирай
19. missana - Тази гадна история я разправяше през 1986г. Михаил Неделчев.
25.07.2022 20:01
kvg55 написа:
Не съм чул за това.


По това време той ръководеше кръжока на Кремиковските поети. Аз посещавах този кръжок заедно със зетя на Владимир Свинтила - Любомир Захариев. Член на кръжока беше Наталия Андреева - Бургаска поетеса /и наша обща приятелка/, работеща в Кремиковци заради софийско жителство.
цитирай
20. leonleonovpom2 - Как веднага си проличава лудият!
25.07.2022 21:05
8. morskipesni - Как веднага си проличава невежият, жабарят.
24.07 22:19
Освен с бездарие, промито съзнание такъв може да се похвали и с истинско историческо невежество

Говорещ си сам!
цитирай
21. kvg55 - До 19. missana
26.07.2022 00:13
Ти си близък до литературните среди. А те мисля са доста интригантски. Или греша?
цитирай
22. kvg55 - До 20. leonleonovpom2
26.07.2022 00:15
Мисля че грешиш в подозрението си.
В морето има ли жаби?
цитирай
23. leonleonovpom2 - Моля ти се!
26.07.2022 00:36
Остава тогава Вапцаров да е бездарният и жабарят!?
А той- талавтливият, възмущаващ се от бездарните?
Само, че талантлив е единствено в чупките в кръста ,при поклоните си!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5897508
Постинги: 2837
Коментари: 26142
Гласове: 34437
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930