Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.06.2022 14:01 - © В началото на войната
Автор: kvg55 Категория: История   
Прочетен: 569 Коментари: 2 Гласове:
5

Последна промяна: 22.06.2022 14:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
22.06.2022г.

     За това съвещание на командването на Приморската армия на 27 октомври 1941 година в степното село Екибаш, което се намира на 40 километра северно от Симферопол, във военните архиви няма никакви следи.
За срещата се знае само от мемоарите на маршала на Съветския съюз Н. И. Крилов, в онези дни полковник, началник на щаба на армията. Войските на армията, само няколко дни по-рано евакуирани от Одеса и хвърлени срещу войските на 11-та германска армия на Ерих фон Манщайн, настъпващи от север на Кримския полуостров, не се оттеглят от битките. Възползвайки се от кратката пауза, командващият армията генерал-майор И. Е. Петров свиква командирите и комисарите на всички формирования на армията и им съобщава, че на няколко километра южно от Симферопол са се появили германски танкове. Пътят, минаващ през Бахчисарай за Севастопол, бива прерязан. Комуникация с командира на Кримските войски вицеадмирал Г. И. Левченко и неговия щаб, който се изтегля заедно с 51-ва армия към Керч, също е прекъсната.
"Пред нас практически имаше два пътя : към Керч и към Севастопол", казва генерал Петров. "Пътят за Керч все още не е затворен … Свободният път до Севастопол вече не съществува, поне за цялата армия. Да отидеш там, значи да влезеш в бой. Но Севастопол е основната база на Черноморския флот. Важно е да го запазим, за да съхраним възможностите си в Черно море. Градът обаче не е покрит от сушата : там няма полеви войски. Ако Приморската армия не пробие към нея и значителни вражески сили я изпреварят, Севастопол може да падне …" 
image
Без излишни думи, И. Е. Петров се обърна към присъстващите с предложение да изразят мнението си накъде трябва да отиде армията. Преобладаващото мнозинство бяха за това да си проправят път към Севастопол. Това беше решението, което военният съвет на армията по принцип вече беше взел снощи. Гласът на командира прозвуча в заповед : "И така, отиваме да прикриваме Севастопол". От тази кратка среща в село, изгубено сред степта, по същество започва епопеята на героичната отбрана на Севастопол. Въпреки че непосредствената дата на нейното начало се счита 30 октомври.
Бившият народен комисар на ВМС, адмирал на флота на Съветския съюз Н. Г. Кузнецов си припомня : "С приближаването на врага към града работата се ускорява. Военният съвет на флота всеки ден привличаше към тях все повече войници и местни жители. Основната отбранителна линия се изграждаше на десет до дванадесет километра от града, задната линия се изграждаше по-близо до града, на три до шест километра от него. По времето, когато германците пробият до Крим, беше направено много … Войските на Приморската армия нямаше да бъдат толкова боеспособни без подходяща военно-инженерна подготовка на всички отбранителни линии … Стотици пилотни гнезда, бункери и окопите бяха готови да приемат войските" 
image
Освен това основната база на флота разполагаше с мощна брегова отбрана – 11 батареи само с голям и среден калибър, готови за стрелба по крайбрежни и морски цели. Общо севастополският гарнизон наброяваше около 23 хиляди души и имаше до 150 полеви и брегови оръдия. Битката на една от бреговите батареи на Черноморския флот постави началото на отбраната на Севастопол 
image
От войските на Приморската армия, кораби и авиация на Черноморския флот, както и части от военноморската база в Севастопол е създаден Севастополският отбранителен район (СОР). Той включва десетки укрепени артилерийски позиции. Бреговата отбрана бива попълнена с осем стационарни батареи, въоръжени с морски оръдия, които бяха извадени от повредените кораби. Отбранителната система включваше и 30-та и 35-та бронирани батерии за купола, чийто калибър – 305 мм – говори сам по себе си. Те се превърнаха в основата на артилерийската мощ на защитниците на Севастопол и изиграха значителна роля в неговата 250-дневна отбрана.
До първата половина на ноември Севастополският отбранителен район се състоеше от до 50 хиляди военнослужещи, 170 оръдия, около 100 самолета. Силите за противовъздушна отбрана се състояха от повече от 60 зенитни оръдия и 30 картечници. Вицеадмирал Октябрски е назначен за командир на Севастополският отбранителен район, генерал-майор Петров е негов заместник по наземната отбрана, а полковник Крилов е началник-щаб.
На 7 ноември Щабът на Върховното командване изпраща директива с категорична заповед до командващия Кримските войски вицеадмирал Левченко и командира на Черноморския флот вицеадмирал Октябрски, в която се казва :
«1. Основната задача на Черноморския флот е да осигури активната отбрана на Севастопол …
  2. В никакъв случай не предавайте Севастопол и го защитавайте с всички сили … ».
image

Отбраната на Севастопол. Художник Александър Дейнека 

https://www.fondsk.ru/news/2021/10/31/sevastopola-ne-sdavat-ni-v-koem-sluchae-54797.html




Гласувай:
5


Вълнообразно


1. missana - Тази война е била епопея.
22.06.2022 21:09
За разлика от сегашната.
цитирай
2. kvg55 - До 1. missana
22.06.2022 21:20
В края на краищата всичко се изражда.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5752000
Постинги: 2808
Коментари: 25791
Гласове: 34176
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031