Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.06.2022 08:01 - © Преди войната
Автор: kvg55 Категория: История   
Прочетен: 1491 Коментари: 8 Гласове:
8

Последна промяна: 22.06.2022 08:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
22.06.2022г.
     Победата над врага започва да се кове много преди началото на войната. Победата над врага започва да се кове много преди 22 юни 1941 година.
Това е мъдростта на другарят Сталин в управлението стопанството на държавата!
Без надежден тил подобна победа би била невъзможна. Това е преди всичко икономиката. И този тил беше подготвен навреме с индустриализацията на страната и колективизацията.
Индустриализация е периодът от 1928 до 1941 година (прекъснат от войната), през който съветското правителство изпълнява задачите от първите три петгодишни планове, което дава възможност за укрепване на индустрията на СССР, както и за осигуряване на независимост на военно-индустриалния комплекс и основните елементи на икономиката от западните страни. Началото на индустриализацията трябва да се търси през двадесетте години на миналия век, което доведе до въвеждането на НЕП. Първият разговор за курса към индустриализация (въпреки че беше подчертано, че СССР все още ще остане аграрна страна за известно време) се провежда през 1925 година.
За правилното разбиране на същността на случващото се е необходимо да се подчертаят 2 основни задачи, пред които е изправена индустриализацията :
– Да постави СССР икономически и индустриално на едно ниво с напредналите страни;
– Пълна модернизация на военно-индустриалния комплекс и независимостта му от други страни.
image

Цели и особености на индустриализацията 

Необходимостта да се преодолее икономическото изоставане на СССР през 20-те години от западните страни, които подготвяха военна агресия срещу страната в рамките на десет години  изисква спешен преход от либералния пазарен модел на икономиката от 20-те години (НЕП) към мобилизационна икономика. Такъв преход е направен в края на 20-те и началото на 30-те години на ХХ-ти век.
Устроено е вертикалното управление на икономиката : начело с Министерския съвет, Съвета по труда и отбраната, Държавния комитет по планиране и така до последното звено – десетки хиляди предприятия. Плановете са основния инструмент за управление – петгодишни, годишни, тримесечни, месечни. Те имат статут на закон и неспазването им бива строго наказвано. Плановете имат хиляди позиции и преобладаващото мнозинство от показателите биват естествени (физически) и само малка част – стойностни.
В началото на 20–30-те бива извършена реформа на кредитната и банковата система, голям брой частни търговски банки са ликвидирани или реорганизирани в държавни кредитни организации. Банковият сектор става изцяло държавна собственост, а паричното обращение е двуконтурно : едната верига бяха безкасовите плащания между предприятия и организации; втората верига е обращението на пари в брой за обслужване на гражданите (заплати, пенсии, стипендии, търговия на дребно). Няма свободен паричен поток от една верига в друга. Държавната форма на собственост е доминираща в индустрията, а в селското стопанство преобладават кооперациите (колхози), въпреки че има и държавни стопанства (совхози). В сферата на външноикономическите отношения съществува система на държавен монопол на външната търговия и държавен валутен монопол. Съветската рубла не се използва за международни плащания.
Индустриализацията се извършва на етапи : На първия етап (първият петгодишен план) се създава основата на тежката индустрия (производство на въглища и нефт, черна и цветна металургия, производство на цимент и други строителни материали и електроенергетиката). Биват предприети специални мерки за ускоряване развитието на златодобивната индустрия в Далечния изток, за получаване на благородни метали и закупуване с тях на оборудване за индустрията на световния пазар. За ролята на световния капитал в индустриализацията на Съветския съюз вижте : https://kvg55.blog.bg/biznes/2021/06/15/kak-svetovniiat-kapital-industrializira-syvetska-rusiia.1765477, когато съветските инженери, проектанти и строители все още се намират в позицията на чираци.
На втория етап (вторият петгодишен план) се набляга на машиностроенето – производството на металобработващи и други металорежещи машини, енергийно и електрическо оборудване, автомобили, парни локомотиви и вагони, кораби и трактори.
На третия етап (незавършеният поради войната трети петгодишен план) започва производството на специални машини и оборудване за създаване на най-сложните видове оръжия и военна техника, бързо нарастване на производството на военни самолети, танкове и други бронирани превозни средства, снаряди и боеприпаси, комуникационно оборудване. На втория и особено на третия етап постепенно се изоставят услугите на западни проектанти, строители и инженери. Установява се обучението на собствен персонал – в университети и техникуми. Разгръща се мрежа от производствени и технически (занаятчийски) училища за обучение на висококвалифицирани работници.
Към 1940 година са въведени в експлоатация над 9 хиляди промишлени предприятия.
Сред най-големите индустриални съоръжения, въведени в експлоатация, са : ДнепроГЭС, металургични заводи в Магнитогорск, Липецк и Челябинск; Новокузнецк, Норилск, Уралмаш, тракторните заводи в Сталинград, Челябинск, Харков, Уралвагонзавод, автомобилни заводи ГАЗ, ЗИС и по-късно ЗИЛ, други. Появи се нова железница – Турксиб. Темпът на строителство е безпрецедентен. И така, изграждането на автомобилния завод в Горки отнема 17 месеца, а строителството на тракторния завод в Сталинград – 11 месеца.
У нас при зрелия социализъм заводите се изграждаха с години.
Съветското икономическо чудо на СССР има своето обяснение : Делът на брутния обществен продукт, насочен към капиталови инвестиции, достига 50%. През всичките години на предивоенната индустриализация се наблюдава силен напредък в развитието на клоновете на група "А" (производство на средства за производство) в сравнение с клоновете на група "Б" (производство на предмети за потребление).
През годините на първия петгодишен план има купони и недостиг на много потребителски стоки. Властите на страната полагат големи усилия да обяснят на хората жизнената необходимост от индустриализация, която изискваше "затягане на коланите". През втория петгодишен период вече се наблюдава тенденция към увеличаване на доходите на населението и увеличаване на масата на потребителските стоки в търговията. Обяснителната работа и повишаването на доходите на населението си свършват своята работата, появява се трудов ентусиазъм, съревнованията, движението на стахановците.
На Първата общосъюзна среща на работниците и работничките – стахановци на 17 ноември 1935 година Генералният секретар на Централния комитет на ВКП (б) Й. В. Сталин произнася фразата, която е първата точка в списъка с причини за успехите на движението "Стаханов", изразена от Сталин, и звучи напълно така : "Основата на движението на Стаханов беше преди всичко радикално подобряване на материалните условия на работниците. Животът стана по-добър, другари. Животът стана по-забавен. И когато животът е забавен, работата е добра … Ако животът ни беше лош, непривлекателен, нещастен, тогава нямаше да имаме никакво движение на Стаханов".
В третия петгодишен план бива изпълнена друга нова задача на индустриализацията – създаването на резервни предприятия в източната част на страната. До 1941 година почти една шеста от всички съветски военни фабрики са били разположени в Урал, Поволжието, Западен и Източен Сибир. За някои видове оръжия и боеприпаси те произвеждат над 34% от продуктите на отбранителната индустрия 
image

Преместването на производството на изток през втората половина на 1941 година е наистина огромно дело. През три месеца на 1941 година (юли – септември) в източните райони на СССР (Урал, Западен Сибир, Централна Азия и Казахстан) биват евакуирани над 1360 големи, предимно военни предприятия. От декември 1941 година спадът на промишленото производство във воюващия Съветски съюз спира и от март 1942 година производството отново бързо нараства; пускането на военни продукти през март 1942 година само в източните райони на страната достигна нивото на производство от преди войната.
И в заключение, някои числа за производството на оръжия и военна техника по време на Втората световна война в СССР (в скоби за сравнение – за Германия) : танкове и самоходни артилерийски установки – 82 250 (30 000); миномети (50 mm и повече) – 347 900 (73 484); картечници – 1 477 400 (674 280); военни камиони – 265 600 (345 914); военни самолети от всички типове – 213 742 (109 320) по данни от (Harrison, Mark. The Economics of World War II: Six Great Powers in International Comparison, Cambridge University Press,1998).

https://www.fondsk.ru/news/2021/06/21/22-iuna-1941-o-sovetskom-ekonomicheskom-chude-i-gotovnosti-k-otrazheniju-vraga-53837.html



Тагове:   Германия,   война,   Урал,   нацистка Германия,   СССР,   Съветския съюз,   Челябинск,   Велика отечествена война,   ЗИЛ,   Сталинград,   индустриализация,   неп,   Харков,   Норилск,   стаханов,   Уралвагонзавод,   йосиф висарионовиЧ сталин,   22 юни,   горки,   днепрогэс,   уралмаш,   ЗИС,   22 юни 1941 година,   съюз на съветските социалистически републики,   другарят Сталин,   военно-индустриалния комплекс,   начело с Министерския съвет,   Съвета по труда и отбраната,   Държавния комитет по планиране и така до последното звенодесетки хиляди предприятия,   металургични заводи в Магнитогорск,   Липецк и Челябинск Новокузнецк,   тракторните заводи в Сталинград,   автомобилни заводи ГАЗ,   железницаТурксиб,   Поволжието,   Западен и Източен Сибир,   източните райони на СССР Урал,   Западен Сибир,   Централна Азия и Казахстан,   Втората световна война в СССР,


Гласувай:
8


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. missana - Припомняш ценни моменти от историята на СССР.
22.06.2022 09:18
За младото поколение абсолютно неизвестни.
цитирай
2. kvg55 - До 1. missana
22.06.2022 09:36
Това е за ограничен кръг читатели.
Трябва да гледаме и вървим напред, учейки се от миналото.
Което не виждам у "красивите и умните". Което пък от своя страна говори за деградация на българското племе.
цитирай
3. elenkokoschkov - Ленин создал,
22.06.2022 11:28
Сталин укрепил!

Горбачев продал ,
Елцин пропил!
цитирай
4. kvg55 - До 3. elenkokoschkov
22.06.2022 12:00
Ха-ха-ха! И рима има.
Истина!
А Владимир Владимирович восстановить.
цитирай
5. анонимен - Сталин укрепил! Горбачев п...
22.06.2022 13:00
elenkokoschkov написа:
Сталин укрепил!

Горбачев продал ,
Елцин пропил!


ТАТО,колко е часът бе?
докога ще ми дремеш в блога по-цял ден?
ало безработният тато -пацуцу,хващай се на работа.
чистач на входове на блокове.
ом-м,ом-м
цитирай
6. mt46 - ...
22.06.2022 13:05
Помъчили са се съветските другари да наваксат, да преодолеят изостаналостта на Русия от Запада...
цитирай
7. kvg55 - До 5. nedovolen3
22.06.2022 16:26
Доволна свиня, ти си. Дори и да се изкъпеш (един път на три години) ще те позная.
Марш в кочината!
цитирай
8. kvg55 - До 6. mt46
22.06.2022 16:29
Добре са се старали, видно от историческите резултати.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5753545
Постинги: 2808
Коментари: 25797
Гласове: 34176
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031