Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.05.2022 07:01 - © Господин Чърчил и неговите приятели
Автор: kvg55 Категория: История   
Прочетен: 1129 Коментари: 4 Гласове:
8

Последна промяна: 10.05.2022 07:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
10.05.2022г.
     Основното, за което Й. В. Сталин беше загрижен в края на 1944 година – началото на 1945 година беше, да се избегне ескалацията на една война в друга, осъзнавайки, че балансирането е на ръба и започва по време на военните действия.
Един от съюзниците – Британия – има намерение да продължи войната в Трета световна
image

Руското разузнаване придобива информация за подобни намерения на Британия и Чърчил, по чиято заповед е разработена операцията "Немислимо" (Unthinkable)
image

Операцията предвижда нанасянето на внезапна атака върху съветската армия на 1 юли 1945 година от англо-американските войски с участието на капитулирали на Западния фронт, но не и разоръжени германски дивизии.
Използването на войските на победена Германия срещу Русия не е "ноу-хау" от 1945 година. Чърчил се опитва да приложи тази идея веднага след края на Първата световна война : "Подчиняването на бившата руска империя на нашата власт не е само въпрос на военна експедиция, това е въпрос на световна Политика … Да завладеем Русия … можем само с помощта на Германия", смята той. В писмо до Лойд Джордж от 9 април 1919 година Чърчил директно предлага на министърпредседателя на Британската империя "да нахрани Германия и да я насочи да се бори срещу болшевизма".
В края на конференцията в Техеран, на която става очевидно, че Британската империя бързо губи влияние, а следвоенният световен ред ще се определя от два центъра на сила – САЩ и СССР. Чърчил, според личния му лекар лорд Моран казал, че след войната с Германия "може да избухне още покървава война". Това е изречено две години преди "Немислимо".
Британският премиер Лойд Джордж
image
, научавайки за Февруарската революция и разпадането на Руската империя (по това време съюзник на Британия в Антантата), радостно възкликва : "Една от главните цели на войната е постигната!". Сега изобщо няма значение с каква степен на точност са предадени думите на премиера. Важно е те найточно да изразяват същността на традиционното британско, а не само на Чърчил, отношение към съюзниците.
За адекватно възприемане на операцията "Немислимо" трябва да се вземат предвид няколко фактора :
1. Втората световна война не беше война на цялото прогресивно човечество срещу "кафявата чума", което автоматично би направило немислимо обединението със "силите на злото" срещу техния съюзник от лагера на "силите на доброто". Тя, подобно на Първата световна война, е породена от борбата на "великите" сили на Запада за хегемония, за власт, финанси и ресурси. Единствената разлика между Втората световна война е, че за всички нейни организатори (Англия, САЩ, Германия) една от целите на войната е унищожаването на СССР, а през Първата световна война една от целите на нейните организатори (Англия и Германия) е унищожаването на Руската империя.
2. Чърчил, инспираторът на "Немислимо", е една от найвидните политически фигури в Британия. Основната му цел през цялата война е спасяването на Британската империя ("Аз не станах първият министър на краля, за да възглавя ликвидацията на Британската империя", декларира той). Да, всъщност съдбата постанови, че именно той трябваше да ръководи разпадането на Империята. Но Чърчил прави всичко възможно и невъзможно, за да я спаси, включително опит да предизвика американосъветска война през 1945 година. Той се проваля. Както каза Портос : "Не всяка битка може да бъде спечелена. Великият Помпей загуби битката при Фарсал".
3. Последното нещо, което трябва да се има предвид при оценката на операция "Немислимо", е основният и неизменен принцип на британската външна политика от векове : "Ние нямаме вечни съюзници и нямаме постоянни врагове. Нашите интереси са вечни и постоянни, и тези интереси са наши задължения, които трябва да следваме", казва английският държавник, дълги години ръководил отбраната и външната политика на страната, а на два пъти избиран и за министър–председател на Обединеното кралство Хенри Джон Темпъл, Трети Виконт Палмерстън или още лорд Палмерстън
image
в реч в Палатата на общините, 1 март 1848 година
.
При задоволяване на вечните и постоянни британски интереси на пътя им се оказва Руската империя – най–напред при наполеоновите войни – "И скоро, със силата на нещата, ние се озовахме в Париж, а руският цар беше глава на царете" (отбелязва А. С. Пушкин). И трябва да отдадем почит на британската управляваща класа, тя отговори на това предизвикателство с упорита и стогодишна хибридна, както биха казали сега, война срещу Русия. Неговото утвърдено име – "Голямата игра", по никакъв начин не предава цялата горчивина на тази конфронтация. Конфронтацията, която два пъти доведе до пълномащабни войни – Кримската и Руско–японската.
След Първата световна война отписваната Руска империя се трансформира в Съветска Русия и се превърна от пречка за световно господство в пряка заплаха за самото съществуване на Британската империя. Лозунгът на британските консерватори "За да живее Великобритания, болшевизмът трябва да умре" не е параноя, а реализъм.
Да провокира по добре установен алгоритъм двама от новите си смъртни врагове към война помежду им (както беше направено с Руската империя и Втория райх), в случая на Съветския съюз и Америка, нито географията, нито нивото на тогавашната военна техника позволява това на Лондон. Британската империя нямаше начин да ги унищожи сама.
image

Тримата големи в Техеран
Когато в навечерието на деня "X", определен в плана "Немислимо" за начало на операцията, маршал Жуков неочаквано преразпредели съветските войски в Европа и по този начин дава на съюзниците да разберат, че няма да има изненада и че, съответно, само някои помилвани ще успеят да избягат през Ламанша, провокацията, подета от Чърчил, окончателно се проваля. Третата световна война не започва през 1945 година. Но това не е по вина на Чърчил.
Един от водещите експерти по Британия, академик В. Г. Трухановски, пише : "Планът на Чърчил, предназначен да възстанови водещата роля на Англия в световната политика, предвиждаше, колкото и странно да изглежда, да изтласка Съединените щати на второ място. Чърчил се надяваше да постигне това в резултат на американо–съветския сблъсък. Но историята в крайна сметка се изхвърля по свой собствен начин".
image
Чърчил омайва Сталин
На 5 март 1946 година в колежа Уестминстър, Фултън, Мисури Уинстън Чърчил произнася речта си "Сухожилията на мира"
image
, в която се обвинява СССР : "
От Шчечин на Балтийско море до Триест на Адриатическо море желязна завеса се е спуснала над континента".
Онзи ден един от кореспондентите на "Правда" се обърна към другаря Сталин с молба да изясни редица въпроси, свързани с речта на господин Чърчил. Другарят Сталин даде съответните обяснения, които са дадени по–долу под формата на отговори на въпросите на кореспондента, Правда. 14 марта 1946 года, Источник : Сталин И. В., Cочинения – Том 16 – Москва : Издательство "Писатель", 1997. С. 25–30. :
В : Може ли да се счита, че речта на господин Чърчил е пагубна за каузата за мир и сигурност?
О : Трябва да се отбележи, че в това отношение господин Чърчил и неговите приятели поразително напомнят на Хитлер и неговите приятели. Хитлер започва работата по започване на войната, като провъзгласява расовата теория, заявявайки, че само хората, които говорят немски, съставляват пълноценна нация. Господин Чърчил също започва работата по отприщване на война с расовата теория, като твърди, че само нациите, които говорят английски, са пълноправни нации, призвани да решават съдбата на целия свят. Германската расова теория доведе Хитлер и неговите приятели до заключението, че германците, като единствената пълноценна нация, трябва да доминират над другите нации. Английската расова теория води господин Чърчил и неговите приятели до заключението, че нациите, които говорят английски език, като единствените пълноправни, трябва да доминират над останалите нации по света.
По същество господин Чърчил и неговите приятели в Англия и Съединените щати поставят на неанглоезичните нации един вид ултиматум : приемете нашето господство доброволно и тогава всичко ще бъде наред – иначе войната е неизбежна.

https://regnum-ru.translate.goog/news/2966912.html?_x_tr_sl=ru&_x_tr_tl=bg&_x_tr_hl=bg&_x_tr_pto=sc
https://bg.wikiquote.org/wiki/%D0%A5%D0%B5%D0%BD%D1%80%D0%B8_%D0%94%D0%B6%D0%BE%D0%BD_%D0%A2%D0%B5%D0%BC%D0%BF%D1%8A%D0%BB
https://c21ch.newcastle.edu.au/stalin/t16/t16_04.htm



Тагове:   германия,   англия,   Лондон,   москва,   Сталин,   Чърчил,   Британия,   Трета световна война,   сащ,   русия,   СССР,   Европа,   фултън,   Рузвелт,   Съветската армия,   Съветски съюз,   Техеран,   Правда,   Съединени щати,   Помпей,   Първата световна война,   Руската империя,   й в сталин,   Британската империя,   портос,   10 май,   съветска русия,   тримата големи,   Източния фронт,   Западния фронт,   Сухожилията на мира,   колежа Уестминстър,   операцията Немислимо Unthinkable,   Британия и Чърчил,   битката при Фарсал,   министър–председател на Обединеното кралство Хенри Джон Темпъл,   Трети Виконт Палмерстън или още лорд Палмерстън,   реч в Палатата на общините,   А С Пушкин,   войни – Кримската и Руско–японската,   Руската империя и Втория райх,   Съветския съюз и Америка,   Мисури Уинстън Чърчил,   От Шчечин на Балтийско море,   до Триест на Адриатическо море,   ноу–хау,


Гласувай:
8


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. mt46 - https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F_%D0%9D%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%BE
10.05.2022 11:13
Планът е възприет от Британския генерален щаб като военно неприложим поради повече от две към едно превъзходство на Съветските сухопътни сили в Европа и Близкия изток, където се проектира да се състои конфликтът. Мнозиноството на каквато и да е офанзивна операция щяло да се състои от американски и британския сили, както и полски сили и до 100 000 предали се германски войници. Бърз успех би се дължал единствено на изненадата. Ако преди идването на зимата не можело да се постигне бърз успех, оценката била, че Съюзниците биха били въвлечени в тотална война, която би била продължителна. В доклада от 22 май 1945 г. офанзивна операция е преценена като „рискована“.
цитирай
2. kvg55 - До 1. mt46
10.05.2022 12:22
То затова и името на операцията е "Немислимо" (Unthinkable).
Важно е, че е имало намерение.
цитирай
3. germantiger - това е нищо още 20-те години на ...
10.05.2022 13:00
това е нищо

още 20-те години на 2-и век русия като ссср хуква да завладява европа до ла манша

обаче си чуши зъбите в СЪВЕТСКО-ПОЛСКАТА ВОЙНА

поляците бият руснаците на тухачевский и кулик и така ги спират
цитирай
4. kvg55 - До 3. germantiger
10.05.2022 13:20
Твоите исторически и всякакви знания са толкова фалшиви, че ако го осъзнаваше, щеше да се обесиш.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5891823
Постинги: 2836
Коментари: 26130
Гласове: 34432
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930