Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.03.2022 07:01 - © За Мачу Пикчу
Автор: kvg55 Категория: История   
Прочетен: 1840 Коментари: 18 Гласове:
15

Последна промяна: 31.03.2022 13:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
31.03.2022г.

     Учените се опитват от много години да намерят отговор на въпроса къде е изчезнало населението на Мачу Пикчу в Перу. Името на селището, построено през XV век от инките, се превежда като "Старият връх". Градът се намира на надморска височина от 2450 метра в Андите, на 100 км от столицата на империята на инките Куско. Поради недостъпността си испанските колонисти не успяват да заробят жителите на тази област.
Но самото население на Мачу Пикчу изчезва безследно по неизвестни за науката причини.
Високо в планината учените успяват да открият Мачу Пикчу едва през 1911 година. Преди това никой не е могъл да стигне до града. Предполага се, че в това селище са живели около 1200 инки. В Мачу Пикчу са разположени множество сгради, от жилищни до стопански постройки 
image

Империята на инките е била най-голямата и мощна държава в Новия свят преди пристигането на испанските конквистадори, обхващаща територията, на която е днешното от Перу, големи региони на Чили и Еквадор, както и малки ъгли на Аржентина и Боливия. Тя възниква около началото на 13-ти век и само 200 години по-късно населението ѝ достига 10 милиона, а площта по това време е с рекордни размери.
Държавата на инките е интересна от историческа гледна точка, тъй като не притежава характерните черти за всички древни и съвременни империи на Стария свят. Инките не са имали обичайната писменост, кодекса от закони, валутата, металургията и системите за броене, както и "класическите" феодални или деспотични отношения между върховните владетели и техните поданици.
По отношение на териториалната си структура империята на инките прилича на федерална държава – тя се състои от 4 големи региона и около 86 провинции, на територията на които отделни народи живеят със собствена култура и характеристики на местното управление. Много от тях се присъединяват доброволно към съюза, докато други биват завладени от армиите на инките, но и в двата случая те постепенно биват асимилирани от "великата култура" на империята.
Един от първите подобни "субекти на федерацията" е така наречената Свещена долина – планински район в съседство с Куско, столицата на империята, завладян от инките през първото хилядолетие след Христа. Символът на нейното усвояване на това беше известната цитадела на Мачу Пикчу, построена от един от последните "синове на Слънцето" век преди нашествието на конквистадорите.
За археолозите особен интерес представлява "Храмът на кондора", който е получил името си от камъка, който прилича на тази птица. Кондорът за инките е бил свещено животно, точно както древните египтяни са почитали торния бръмбар. Предполага се, че камъкът с форма на кондор е служил като олтар за жертвоприношенията.
Съществуващата йерархия сред жителите на града е ясно проследена. Къщите на благородниците са отделени от малките жилища на обикновените хора с голяма площ. В южната част на Мачу Пикчу има сгради за добитък. Голям комплекс от кули обгражда жилищните сгради. Според една от версиите това са отбранителни конструкции, които са издигнати за защита от нашественици. От другата страна има светилища.
Основната цел на града се счита за образователна мисия. В Мачу Пикчу децата на благородни хора имат възможност да изучават астрономия и текстил. Но още преди това селището е служило като резиденция на Висшите инки . Има и друга версия, според която градът е съществувал като отбранително укрепление. Инките се страхуват от нападенията на съседни племена, затова създават Мачу Пикчу 
image

Инките стават известни със своите добри строители. Те нямат специално оборудване, но дори и без него успяват да обработват камъни, да ги свързват под различни ъгли, създавайки здрави и надеждни сгради. Все още е трудно да се разбере как без съвременни технологии жителите на Мачу Пикчу строят къщи без най-малки пукнатини. Стените се оказват толкова здрави, че стоя пет века и не се разпадат 
image

Не по-зле от сградите, инките градят мостове и пътища. Феноменът на пътищата е, че дори след обилни дъждове те не биват отмити. Те остават използваеми при всякакви метеорологични условия. Идеята е проста : войските трябва да се движат по мостове и пътища, ако е необходимо.
Основната загадка на Мачу Пикчу е изчезването на жителите му. Учени от цял свят са озадачени по този въпрос, изграждат версии, но не намират потвърждение за тях. Една от най-разпространените версии е, че гражданите са починали от едра шарка. Това предположение не е изложено случайно. Има предположение, че империята на инките се разпада не от ръцете на завоевателите от Европа, а от опасната болест, която те са донесли. Имунитетът на местните жители не може да се справи с едра шарка, от която половината от тях умират.
Друг от вариантите за изчезването на населението на Мачу Пикчу казва : те са страдали от нападенията на диви племена. Но никъде не е намерено потвърждение на тази хипотеза. Най-новата версия, озвучена от експерти, звучи така : инките напускат Мачу Пикчу, след като храмовете на града са осквернени от чужденци.
Като езичници, те смятат за по-добре е да напуснат мястото, където колонистите проявиха неуважение към жрицата на Слънцето. Няма доказателства. Тъй като няма предположения за това къде са отишли жителите. У човек се създава впечатлението, че те са изчезнали безследно, а заедно с тях изчезва и златото на инките.

https://pogled.info/svetoven/zashto-izchezvat-imperiyata-na-inkite-i-grad-machu-pikchu.133752
https://ria.ru/20190215/1550926332.html




Гласувай:
15


Вълнообразно


1. elenkokoschkov - Не съм съгласен, че са измрели всички до един!
31.03.2022 09:30
Няма логика!
Просто няма логика!
Нямат ли си санитарен контрол!
:)))!!
цитирай
2. kvg55 - До 1. elenkokoschkov
31.03.2022 09:41
И санитарка?
цитирай
3. анонимен - Ще ти напраскам 5 плюса за тоя пре...
31.03.2022 10:11
Ще ти напраскам 5 плюса за тоя прекрасен постинг.
Пиши ей такива неща, спирай путинската пропаганда.
Инките са били велик народ, но 200 изрода конквистадори са ги унищожили.
А преди тях е имало още по-древни култури, наскоро имаше точно за Мачу Пикчу филм по Дискавъри.
цитирай
4. born - Без сьмнение
31.03.2022 10:37
Са измрели до крак след Като сё е включил играта и санитарния контрол. А вьпросния контрол бил наложен от Путин, както компетентно релевантно отбелязва многоуважавания Ти почитател БлякДрислятор. Сьщият е хабилитиран в Аналлитичния Центьр "Gomnovoz" и работи вече от доста време вьрху усьвьршенстването на Ф-таблетките.
цитирай
5. born - Що сё отнася до конквистадорите
31.03.2022 10:45
Те не са били никакви изроди,а просто са искали да просветят диваците по отношение демократичните иновации на европейската културна общност. Но явно Путин е прекалил отново с имперските си амбиции.
цитирай
6. mt46 - ...
31.03.2022 11:21
Може би част от инките са умрели от болести. А може би част от тях са умрели в битки с нашествениците...
цитирай
7. анонимен - Хайл Путлер!
31.03.2022 12:07
born написа:
Те не са били никакви изроди,а просто са искали да просветят диваците по отношение демократичните иновации на европейската културна общност. Но явно Путин е прекалил отново с имперските си амбиции.

цитирай
8. kvg55 - До 3. blackgenderator
31.03.2022 12:18
Лъжех учителката по история в гимназията, възрастна жена, близка с баща ми, който също беше историк в друго училище, че ще следвам история, та ми писа отличен.
Обичам историята, но не ми е призвание.
Предпочитам съвремието.
Не правя пропаганда на Путин, а пиша истината.
цитирай
9. kvg55 - До 4. born
31.03.2022 12:23
Несъмнено. И то не замесен, ами основен организатор и лично изпълнител.
цитирай
10. panazea - Пуснах филм за Мачу Пикчу на внучката си , тогава 5 годишна и тя само за него приказваше
31.03.2022 12:23
и искаше да отиде там. Тогава баща й каза , ще те заведа на Мачу Пикчу и я заведе на Витоша с трамвая .
Ако се чудиш къде са изчезнали жителите на Мачу Пикчу , вече знаеш !
Те са се телепортирали на Балканите , а пък децата им искат да си видят старата родина. Но това учЕните няма как да го знаят ! То се чувства.
Когато й пуснах филм за Вселената , тя гледа и я заболя главата . После ми каза:
Разбрах кои две неща нямат край , Вселената и числата.
цитирай
11. kvg55 - До 5. born
31.03.2022 12:26
Не може западноевропейци и демократи по рождение, каквито са били конквистадорите, да са изроди.
Ноторно е, че изроди са путиноидите.
цитирай
12. kvg55 - До 6. mt46
31.03.2022 12:27
Все едно, загинала е Велика цивилизация.
цитирай
13. kvg55 - До 7. blackgenderator
31.03.2022 12:28
"Хайл" са укронацистите.
цитирай
14. kvg55 - До 10. panazea
31.03.2022 12:32
Обърни особено внимание на внучката си.
Може да се е родил втори Айнщайн.
За безкрайността на глупостта още малко знае.
цитирай
15. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
31.03.2022 13:31
Според мен, мачупикчувците не са измрели до един!
Те са дали началото на съвременните демократи, дето променят климата и го правят на вечна пролет!
Ако се вгледаш в някои от тях, ще откриеш мачупикчовски черти!
Като бях студент имаше един от Чили,на Салвадор Алиенде! Казваха му инката!?
Той се ядосваше, сигурно смяташе ,че то бъркаме с американски демократ! ? Не бил мачупикчовец! И добавяше- Алиенде!
С което се разграничаваше от истинските демократи!
цитирай
16. kvg55 - До 15. leonleonovpom2
31.03.2022 13:42
Като е така, днешните демократи да вървят на мачу си пикчу.
цитирай
17. born - Те не са били никакви изроди, а пр...
31.03.2022 16:19
blackgenderator написа:
[quote=born]Те не са били никакви изроди,а просто са искали да просветят диваците по отношение демократичните иновации на европейската културна общност. Но явно Путин е прекалил отново с имперските си амбиции./quote]


На укроруски точната транскрипция на термина ноторно се произнася и звучи релевантно като "Гайл", а не "Хайл". Аман от неграмотници !
© St. Born Taratancijskij i Ta6akmakanskij - Honorary General major Comodor of First women's body division of Taratancian armed forces.

цитирай
18. kvg55 - До 17. born
31.03.2022 16:33
Релевантна и ноторна филологическа забележка, Свети.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5889292
Постинги: 2836
Коментари: 26130
Гласове: 34430
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930