Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.05.2021 08:31 - © Порочна генеза III
Автор: kvg55 Категория: История   
Прочетен: 1814 Коментари: 4 Гласове:
9

Последна промяна: 02.05.2021 08:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
02.05.2021г.

     Отделна история е Тексас. В средата на 1830-те англоезичните колонисти в мексиканската провинция Тексас започват да искат отделни права за себе си. Тъй като в по-голямата си част те са били собственици на роби, а в Мексико робството е премахнато. Започват кървави сблъсъци между англоговорящите колонисти и мексиканските войски. Войната бива изключително ожесточена : какво представлява само екзекуцията от генерал Лопес Санта Анна на 400 пленници от Тексас и унищожаването на гарнизона на "Форт Аламо". Превесът е на страната на колонистите, тъй като Мексико преживява трудни времена и бива разкъсвано от гражданска война. В резултат на това на 14 май 1836 година представители на колонистите и генерал Санта Анна подписват договор, провъзгласяващ независимостта на Република Тексас. Мексиканският парламент никога не е ратифицирал това споразумение, поради което правният статут на Западен Тексас все още е неясен. Мексико не се примири с тази анексия. Войната продължава още десет години и се състои главно от набези на големи мексикански войски до Рио Гранде и Сан Антонио. Всичко приключва с us-американо-мексиканската война от 1846-1848 година, в резултат на което мексиканската съпротива бива сломена.
През цялото това време Република Тексас съществува като независима и международно призната държава. За разлика от описаните по-горе квазиформации, Република Тексас се превръща в единствената наистина независима държава, която става част от САЩ по силата на договора от 29 декември 1845 година, а според резултатите – внимателно! – референдум, проведен в условията на обявена война с Мексико и в присъствието на американски войски на територията на Тексас. В същото време част от населението на републиката, след провъзгласяването на независимостта от Мексико, не иска да бъде част от САЩ и прави планове за създаване на огромна независима държава до Тихия океан. В us-американската историография, съвсем спокойно и без никакви сърдечни страдания, те наричат ​​цялата тази история "анексирането на Тексас".
И последният в този списък е Хавай (ако прескочим любопитните истории с островите в Карибите и безкрайното преместване на границата с Канада).
Местните аборигени имат своя собствена псевдодържавна структура и агресивен нрав. В резултат на това те дълго се съпротивляват на разрастването на бялата цивилизация. Те биват покосени от епидемията от морбили, в резултат на което населението на Хавайските острови намалява от 300 хиляди на тридесет. То вече не може да се противопоставят ефективно и Кралство Хавай постепенно изпада в зависимост от американските колонисти : някои от тях живеят на островите като второ поколение, говорят хавайски и по рождение са поданици на хавайската кралица.
Един такъв – протестантският проповедник и плантатор на ананас Сандфорд Доул, приятел от детство на последната кралица на Хаваите Лилиуокалани – я снема от власт през 1893 година с активната подкрепа на американския флот. Кралицата е поставена под домашен арест. А на 4 юли 1894 година – внимание и аплодисменти! – провъзгласена е независимата Република Хавай. Сандфорд Доул става първият ѝ президент. Не на всички им харесало. Имало опити за конспирации за възстановяване властта на кралицата, но те биват успешно смазани. Забавянето на анексията на Република Хавай се дължи на факта, че Конгресът във Вашингтон се съмнява в необходимостта физически да се включи в Съединените щати нов щат, който е доминиран от не-бяло население. Анексирането на Хаваите обаче има много лобисти измежду плантаторите и едрия бизнес – и накрая президентът Маккинли, на фона на испано-us-американската война, анексира Хавай като стратегически важна територия :

image

Схемата на анексиите не се променя : първоначално определена въоръжена група от местните организира въоръжен преврат. След това се провъзгласява нова "република" и след известно време (от 25 дни до 10 години) тя бива включена в Съединените щати при спазване на определени формални процедури (но това не е предпоставка, можете просто да я анексирате). И така в продължение на 200 години без прекъсване. През двадесети век след Втората световна война САЩ също анексираха много неща под подобни предлози. Това са предимно тихоокеански острови. Въобще не говорим за индиански територии. Това е отделна и много, много тъжна история.
Като цяло американската история се представя като плавното разпространение на божествената демокрация. И ако това изисква анексиране на нещо, пренебрегване на международните договори, предизвикване на въоръжено въстание някъде, сваляне на законното правителство или създаване на марионетна държава – това е Божието провидение. Не ние, а протестантският Бог ни изпрати, "големият експеримент на свободата" и теорията за икономическата достатъчност. Това е в кръвта им. И вече и в гените им.
Евгений Крутиков

https://vz.ru/world/2020/4/30/1037053.html




Гласувай:
9


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. leonleonovpom2 - Христос воскресе!
02.05.2021 09:20
Краси, порочно е самото зачеване на държави на европейци в двете Америки
Тук почитателят на ДЪрвенизма д-р Пустол Хумболдски е напълно прав, да се обърне, вече към Дарвинизма!
Извършен е дългогодишен системен подбор на хора от Европа там! На некачествени!
Кои са ходили в Америка?
Преумуществуено авантюристи, бягащи от закона, откровени престъпници, алчни за лесно и бързо забогатяване и тем подобни....
Впрочем по начало 2% от хората движат прогреса, останалите са изпълнители и потребители на благата Но тези 2%, САЩ в случая, не могат да си ги получат по естествен път Те, в краен случай си ги купуват директно или те сами отиват там, подмамени от по- добри условия за работа и заплащане! Фон Браун, създателят на ракетите, защо отива там? Да не бъде съден за Фаутата, затова! Такава е сделката на този , реално палач на Англия!
Така че има изтичане и купуване на мозъци! Робството, позорът на модерния свят/ след Френската революция/ се е вихрело с темпове ,непознати и за Рим, допреди няма и два века дори!


Такъв вариант се развихри и у нас ,в първите 10- 20 години на премяната! Разработи се схема за буквално назначаване на" капиталисти" чрез грабеж и измами И когато си напълниха добре търбусите с незаслужени с нищо пари, казаха " СТОП" Дотук! Данчо ментата го каза!
БИЛО КАКВОТО БИЛО, МАРА СЕ ОЖЕНИ!
КРАЙ НА КРАЖБИТЕ, ВСИЧКО СТАВА ЗАКОННО
ТАКИВА СТАВАТ НАЙ- ГОЛЕМИТЕ БЛЮСТИТЕЛИ НА ЗАКОНА!? Като Ал Капоне
ТОЙ, ЗАКОНЪТ, ЗАЩИТАВА ПЛАДНЕШКИЯТ ИМ ГРАБЕЖ
НО, ГОСПОД ГЛЕДА!
цитирай
2. kvg55 - До 1. leonleonovpom2
02.05.2021 09:55
Гледа с премрежен поглед.
цитирай
3. mt46 - Да,
02.05.2021 23:47
"това е в кръвта им". Те така са закърмени...
цитирай
4. kvg55 - До 3. mt46
03.05.2021 01:30
И всичко това с бог на уста.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5755176
Постинги: 2808
Коментари: 25797
Гласове: 34178
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031