Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.11.2017 07:06 - Коментари - Как се стигна до десети ноември 1989-та?
Автор: kvg55 Категория: История   
Прочетен: 11289 Коментари: 22 Гласове:
18

Последна промяна: 06.11.2017 07:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
06.11.2017г.
     Нашите самозвани леберали възхваляват us-американския президент Роналд Рейгън, че съсипал комунизма. Част от тази слава носи и премиер-министърът на Обединеното кралство Маргарет Тачър. На Рейгън даже паметник му откриха в Южния парк в София. Двамата политици от края на съществуването на социализма се изучават и в училище.
Не може да се разруши нещо, което не съществува. И с комунизма така, комунизъм нямаше, имаше реален социализъм. Но фанатичното невежество е обективна материална сила, когато владее българските леберали, което се доказва от развитието ни от 1990-година насам, когато започнаха да се месят в управлението на страната – разтуриха ТКЗС-та и ДЗС-та, изклаха елитни и стелни животни, върнаха земята на гражданите в реални граници, реституираха (думата реституция много е сходна с думата проституция) отчуждени и заплатени един път на собствениците им имоти, разградиха границата, разкриха разузнавачите зад граница и прочие леберални икономически и политически благини. С три думи – разрушиха комунистическите структури, каквато задача постави Жельо Желев от една трибуна.
Генералният секретар на Комунистическата партия на Съветския съюз Михаил Горбачов предаде интересите на Съветския съюз и на целия социалистически лагер. Но това беше последната фатална стъпка. Социализмът във всички социалистически страни, повече или по-малко беше в криза. Понеже не съм посещавал друга социалистическа страна, не мога да пиша за процесите там. Но за у нас съм що-годе наясно, тъй като съм живял тридесет и четири години при социализма.
Социализмът се нуждаеше от политически реформи, главно. И от икономически също. Ръководството на БКП виждаше проблемите и вземаше мерки – през 1979-а година бяха увеличени цените на потребителските стоки с цел повишаване жизненото равнище на народа, измисляха се нови и нови Икономически механизми, заговори се за държавата-собственик и работническите колективи-стопани; появиха се Постановление № 35 и Указ № 56, които даваха известна свобода на частната инициатива. Появи се мултипликационния подход и баланса на междуотрасловите връзки. Това в икономиката. За политически промени ЦК, Политбюро и лично другарят Тодор Живков мълчаха. Е, Живков въртеше министър-председателите и министрите, ама без значителен успех. Провинилите се бяха премествани на друга отговорна работа. Един път влязъл в номенклатурния списък, нямаше излизане от него, ако не направиш много грубо нарушение. Партията се беше напълнила с кариеристи. БЗНС-то още повече. Социализмът вървеше вече в друга посока. Обективното развитие на разпад беше набрало ход. Сторените в миналото глупости и грешки даваха негативните си резултати.
За да запазят властта си партийната върхушка и лично другарят Тодор Живков, който имаше болезнена любов към властта, десетилетия разлагаха обществото и икономическите отношения. По тази причина не смееха да въведат дисциплината в икономиката, за която говори Ленин, и която въведе Сталин. Производителността беше ниска, качеството, макар и не навсякъде, също; в края на годината производствените планове се коригираха към занижение за да се получи изпълнение и преизпълнени на плана с цел раздаване на премиални. Роди се конгресният лозунг - "Качество и ефективност, ефективност и качество – навсякъде и във всичко". Лозунгите отекваха кухо и вече не вълнуваха хората. Битуваше афоризмът – "Те ни лъжат, че ни плащат, ние ги лъжем, че работим". Ентусиазмът от първите години след 9-ти септември беше се изпарил, икономическият интерес на работника беше подтиснат. Властваше бюрократично отношение към проблемите и интересите на хората. Стигна се до величайшата глупост родители, на който са починали децата, да бъдат облагани с ергенски данък. Същото се отнасяше и за семействата, които не могат да имат деца. Друга глупост беше поставянето на план за продажбата на лекарства от аптеките. Така, колкото повече изпълняваха и преизпълняваха аптеките плановете си, толкова по-болни се оказваха гражданите, защото здрав човек естествено няма да си купува лекарства.
Това, разбира се, не бяха единствените глупости на реалния социализъм. Ще добавим манифестациите, преследването за дълги коси и къси поли, работата в събота до обед от администрацията, защото планът не се изпълнява, закрепостяването, забраната за свободно излизане в чужбина, политическата учебна година и прочие глупости на централно и местно ниво. Глупостите и простотиите не са присъщи само на социализма, но за това на края.
И всичко това, защото обективният обществен закон за зависимостта на надстройката (главно политическата надстройка) от базата на обществото (производствените отношение) не беше станал субективен юридически закон – приоритет на икономическите резултати, а не на политическата пукотевица и хвалебствия на другаря Живков; ограничения в мандатите на депутатите, на партийните вождове и секретари. Примерът за развитие на социализма беше даден от "ТЕКСИМ", но не беше разбран от ръководителите на Съветския съюз.
Надстройката задушаваше развитието на  производствените отношения и производителните сили. Хората очакваха политически промени, които несъмнено щяха да се отразят оздравително и на икономиката. Политбюро и Живков бяха омръзнали на всички. Появиха се критични предавания по радиото и телевизията, които критикуваха всичко само не и партийните велможи. Политическата промяна беше безвъзвратно закъсняла, защото нямаше достойни кадри годни да заместят старците от Политбюро. Умишлено не бяха подготвяни такива. Имаше порочна практика да се назначават кадърни инженери и стопански ръководители на партийна и комсомолска работа, за която те не винаги бяха подходящи и така ги унищожаваха професионално. А и в организационната работа не бяха полезни. Интересите на Живков и компания стояха над интересите на обществото. Обществото се задушаваше от десетилетната власт на един и същ човек с изчерпани вече творчески възможности, доколкото ги е имал, с изключение на една – да не изпуска властта при всичките промени в СССР.
В крайна сметка това, което не направиха "дисидентите", го сториха другарите на другаря Тодор Живков – свалиха го от власт, което се оказа по-лошо, от колкото, ако си беше останал начело на Държавния съвет. Тогава предателят Луканов можеше да не осъществи пъкленото си дело да покани палачите Ран и Ът да обезглавят България.
И все пак си мисля, че всички действия на държавните ни мъже, кога правилни, кога не, са подвластни на простотията и глупостта, които ни владеят от началото на Третата българска държава. Затова сме регистрирали и рекорден брой национални катастрофи.

image

image

image

image

image




Гласувай:
21



1. mt46 - Доколкото помня,
06.11.2017 19:02
щеше да се прави преустройство на социализма, а не да се разрушава всичко постигнато /особено в икономиката/...
цитирай
2. born - Така бе формулирано наистина :
06.11.2017 21:41
mt46 написа:
щеше да се прави преустройство на социализма, а не да се разрушава всичко постигнато /особено в икономиката/...

...перестройка санким.
цитирай
3. zaw12929 - Михаил Горбачов предаде интере...
07.11.2017 04:18
Михаил Горбачов предаде интересите на Съветския съюз и на целия социалистически лагер.
цитирай
4. kvg55 - До 1. mt46
07.11.2017 12:55
Така беше, но то не беше изгодно на новите господари, които сами поканихме.
цитирай
5. kvg55 - До 2. born
07.11.2017 12:56
Перестройка, да! Така говореше белязания, а вършеше друго.
цитирай
6. kvg55 - До 3. zaw12929
07.11.2017 12:57
Глупакът Горбачов.
цитирай
7. stariatb - Потрудил сте се kvg55!
07.11.2017 18:05
Този път, струва ми се, повече от обикновено, макар че ви смятам за активен блогар, което ценя.
В блога си разглеждате по-дълаг переод от време, в което сте живял и познавате по времето на социлизма. и независимо от някой високохуманни принципи, които се поставят тогава и Вие и аз, също живял тогаа, не можем да не виждаме и очевидни нарушения на елемянтарни човешки несправедливости, та дори престъпления и принципни различия.
Та нали Ленин, Сталин, Хрушчов, Брежнев, Гурбачов, Елцин. Путин и другите властници, оглавяващи и съветското и световното социалистическо движжение, с
плътно се вместват образите на единовластни и егоистични диктатори, без и елементарни демократични инициативи. А народа се споменава грубо, популистично, като създаден от тях. А и безспорните им жесокости спрямо политичеки различни от тях общественици.
Ще се въздържа от оценки и съпоставки, но не искам да пропусна да констатирам, че поведението им не се доближава до желано. И без да противопоставяме грешни политики, като погазваме истините, да извисяваме именно тях.





стни
цитирай
8. kvg55 - До 7. stariatb
07.11.2017 18:17
И при капитализма редовите граждани реално нямат правата, които уж имат на хартия.
цитирай
9. merlin68 - Ленин им направи революцията, С...
08.11.2017 00:15
Ленин им направи революцията, Сталин им направи държавата, а после ги дадоха и на нас, наготово. След това пък се пръкна "научния комунизъм" и разни подлизурковци заредиха невероятни теории за необратимата победа на комунизма. Нашите и руските готованци скръстиха ръце и зачакаха комунизма да дойде, а той хукна в обратна посока:)
Фидел Кастро и Кадафи май разбираха по-добре революцията като постоянна борба срещу враг който е вътре в нас - алчността.
цитирай
10. zaw12929 - СТИГНАХМЕ ТРУДНО С НАДЕЖДИ И ВМЕСТО ...
08.11.2017 05:58
СТИГНАХМЕ ТРУДНО С НАДЕЖДИ И ВМЕСТО ПОДАВАНЕ РЪКА ОТ ЗАПАДА СЕ ОТВОРИ КУТИЯТА НА ПАНДОРА У НАС... И НА ЗАПАД ЗАПОЧНА КАТАСТРОВАТА С МИГРАНТИТЕ
ТРЪМП, СЛЕДВАЩАТА НАДЕЖДА СЕ ОПИТВА ДА ХВЪРЛИ СВЕТА В ЯДРЕН УЖАС- ЗАЩОТО НЕ СЕВЕРНА КОРЕЯ А САЩ НЕ СПИРАТ ДА РУШАТ СВЕТА
ПОЗДРАВЛЕНИЕ ТОЧНА РАЗРАБОТКА ПОДКРЕПЕНА С МАТЕРИАЛИ! ЗДРАВЕ И НОВИ УСПЕХИ!
цитирай
11. kvg55 - До 9. merlin68
08.11.2017 09:59
merlin68 написа:
Ленин им направи революцията, Сталин им направи държавата, а после ги дадоха и на нас, наготово. След това пък се пръкна "научния комунизъм" и разни подлизурковци заредиха невероятни теории за необратимата победа на комунизма. Нашите и руските готованци скръстиха ръце и зачакаха комунизма да дойде, а той хукна в обратна посока:)
Фидел Кастро и Кадафи май разбираха по-добре революцията като постоянна борба срещу враг който е вътре в нас - алчността.

Изключително точно!
Ленин казва : "Марксизмът не е догма, а ръководство за действие", а Маркс : "Аз не създавам рецепти за готварницата на бъдещето".
Поздрави!
цитирай
12. kvg55 - До 10. zaw12929
08.11.2017 10:19
zaw12929 написа:
СТИГНАХМЕ ТРУДНО С НАДЕЖДИ И ВМЕСТО ПОДАВАНЕ РЪКА ОТ ЗАПАДА СЕ ОТВОРИ КУТИЯТА НА ПАНДОРА У НАС... И НА ЗАПАД ЗАПОЧНА КАТАСТРОВАТА С МИГРАНТИТЕ
ТРЪМП, СЛЕДВАЩАТА НАДЕЖДА СЕ ОПИТВА ДА ХВЪРЛИ СВЕТА В ЯДРЕН УЖАС- ЗАЩОТО НЕ СЕВЕРНА КОРЕЯ А САЩ НЕ СПИРАТ ДА РУШАТ СВЕТА
ПОЗДРАВЛЕНИЕ ТОЧНА РАЗРАБОТКА ПОДКРЕПЕНА С МАТЕРИАЛИ! ЗДРАВЕ И НОВИ УСПЕХИ!

Благодаря за поздравленията!
Западът винаги е бил лицемерен. Буржоазното общество е исторически обречено. Разумът трябва да победи страстите.
Поздрави!
цитирай
13. goro6 - Всичко започна от словото!
21.11.2017 04:00
kvg55 действително се е потрудил и не само в тази област, но вие го давате много песимистично и едностранно. Слагате съветските ръководители в един кюп, а те са толкова различни. Единовластни са, защото такава им е функцията. Егоизма е относителна величина, а що е то " демократична инициатива" за мен е пълна мъгла. Народа е съвкупност от дебили в известно отношение и за всеки един от нас важи поговорката - "И най умния си е малко прост". Всяка власт е "жестока" и въпросът е към кого. Не може да се милва индивид, който предава интересите на държавата, прикривайки се зад понятието различен. Не разбрах кое е желаното поведение и от кого е желано? Казваш, че се въздържаш от оценки, но мнението ти е преситено от обобщения. Здраве да има, дерзай.


цитирай
14. kvg55 - До 13. goro6
21.11.2017 10:02
Зад словото винаги стоят конкретни обществени отношения.
цитирай
15. get - - Прощавайте - но това са ТЪПИ ОБОБЩЕНИЯ ... АЛА-МАРКС и ЛЕНИН!
19.12.2017 09:49
kvg55 написа:
merlin68 написа:
Ленин им направи революцията, Сталин им направи държавата, а после ги дадоха и на нас, наготово. След това пък се пръкна "научния комунизъм" и разни подлизурковци заредиха невероятни теории за необратимата победа на комунизма. Нашите и руските готованци скръстиха ръце и зачакаха комунизма да дойде, а той хукна в обратна посока:)
Фидел Кастро и Кадафи май разбираха по-добре революцията като постоянна борба срещу враг който е вътре в нас - алчността.

Изключително точно!
Ленин казва : "Марксизмът не е догма, а ръководство за действие", а Маркс : "Аз не създавам рецепти за готварницата на бъдещето".
Поздрави!


- Значи Маркс е КАНОНА а ЛЕНИН ПРИЛАГАЩИЯ ГО ... са БЕЗпоГРЕШНИ а останалите са(сме) - КАКВО ... ИДИОТИТЕ?

- Е тогава УМОЗАКЛЮЧЕНИЯТА ВИ по законите на науката ЛОГИКА СА ... ГЛУПОСТ? - По две ПРИЧИНИ!
а) или ние всички СТРОИТЕЛИ НА СОЦИАЛИСТИЧЕСКО ОБЩЕСТВО СМЕ ИДИОТИТЕ ... или ...
б) сме повярвали на такива?
- Защото? - След като двамата са непогрешими ... тогава КЪДЕ Е ПЛОДА от ТЕХНИТЕ: "РАЗУМ + ТРУД = (социализъм)" - такъв е вида на формулата(при съжденията ви), която вие така упорито се опитвате "ДА ДОКАЖЕТЕ" ?
- Лошото Е ЧЕ в цялото това уравнение РЕЗУЛТАТА/=/СОЦИАЛИЗМА е със стойност "0"(нула) - Тогава?
цитирай
16. kvg55 - До 15. get
20.12.2017 08:32
Маркс, Енгелс и Ленин са успешни дейци. Но те не могат да носят отговорност за действията на тези след тях и особено на глупака Горбачов.
Адам Смит и Мейнард Кейнс са писали едно, а сега капитализмът е съвсем друго.
Социализмът не е загинал, той е жив в умовете и сърцата на хората. Бъдещето принадлежи на социализма и комунизма. Разбира се не на този, който преживяхме. Той не може да се върне.
Капитализмът вече генерира само войни и бедност по света.
цитирай
17. get - - Вижте господин Говедаров - не ме възприемайте ПЪРВО КАТО ... ?
20.12.2017 15:56
kvg55 написа:
Маркс, Енгелс и Ленин са успешни дейци. Но те не могат да носят отговорност за действията на тези след тях и особено на глупака Горбачов.
Адам Смит и Мейнард Кейнс са писали едно, а сега капитализмът е съвсем друго.
Социализмът не е загинал, той е жив в умовете и сърцата на хората. Бъдещето принадлежи на социализма и комунизма. Разбира се не на този, който преживяхме. Той не може да се върне.
Капитализмът вече генерира само войни и бедност по света.


... някакъв ДЯВОЛ-ИЗКУСИТЕЛ, опитващ да ОТНЕМЕ ВЯРАТА ви в СПРАВЕДЛИВОСТТА - Не!
- По тази причина - следва да ви упомена - НЕ СЪМ ПОДДРЪЖНИК на това, което вие вкарвате КАТО ИДЕЯ зад ДУМАТА(понятието) КАПИТАЛИЗЪМ - това първо!

- Второ - при вас ИЗВОДИТЕ не почиват на ЗАКОНИТЕ НА ДИАЛЕКТИКА и МАТЕРИАЛИЗЪМ - а на някаква стихийно-християнска ЕСХАТОЛОГИЯ?

- Трето - щом ми давате ВАШИТЕ "АРГУМЕНТИ" - под вида на ""успешните" Маркс, Енгелс и Ленин" ... плюс ... Адам Смит и Мейнард Кейнс - явно СТЕ ... слабо запознат или напълно са ви непознати ТЕЗИ НА КОИТО СЕ ПОЗОВАВАТЕ?
Защото, Смит не е автора от който преписва Маркс създавайки икономическия си труд с име "Капиталът" - той ползва над 95% - разработките на Давид Рикардо, само гдето е променил ПОНЯТИЯТА(на Рикардо) от ЛИХВА//ЛИХВАРСТВО от там ПЕЧАЛБА/рента/богатство) ... при Маркс, е наречено по-щадящо, използвайки евфемизма "принадена стойност"! А относно КЕЙНС - примера е неуместен, защото той в същността си е СОЦИАЛИСТ?

- Но връщам се КЪМ РИКАРДО-МАРКС? ... Никъде НИТО ИДЕН ОТ ДВМАТА НЕ КОМЕНТИРАТ ... ЛИХВАТА и Как и от Кой се генерира(създава) тя?
- Маркс ГО ЗНАЕ НО ... го е премълчал? И не само го е премълчал ... но е и ПИСАЛ В УГОДА НА ТЕЗИ - които създават/генерират - най-грозния ВИД НА ЛИХВАТА - Инфлацията в икономиката?
Второ: Не само ПРЕМЪЛЧАВА - но в МАНИФЕСТА СИ - е в подкрепа на тези СЪЗДАВАЩИ И ОГРАБВАЩИ ОСТАНАЛИТЕ ЧРЕЗ "ЛИХВАТА" - посредством една финансова институция ... знаете ли КАК СЕ НАРИЧА ТАЗИ ФИНАНСОВА ИНСТИТУЦИЯ - Банка?

- С уважение!

П.П.
- По отношение на Горбачов "предателя на социализма" отново бъркате - не бе Горбачов а ментора му Юрий Андропов(бившия шеф на КГБ и последващ държавен и партиен глава на СССР) - който заложи ДЕМОНТАЖА НА СОЦИАЛИЗМА ... в една, отделно взета страна ... а от там и в страните-сателити(доминиони) на метрополията СССР ... тоест така известните страни с "народна демокрация" - една от които ние живеем и се наричаше с абсурдното поради двойно-тавтологичното име: Народна+Република България :((( !

- Сега наместо първото има "дупка" по отношение на второто "рекс-публика" - съм твърде скептичен, че е такава - остава да помислим ДОКОЛКО БЪЛГАРИЯ Е "ЗА" БЪЛГАРИТЕ - майка или мащеха?
цитирай
18. kvg55 - До 17. get
20.12.2017 19:39
Лихвата е част от принадената стойност отстъпвана от производителния капитал на финансовия капитал.
Кейнс не може да бъде социалист, защото никъде не споменава за "експроприация на експроприаторите", тоест за национализация на средствата за производство.
Това е разликата между социалистите (комунистите) и социалдемократите.
цитирай
19. get - - Това от учебник по Научен комунизъм, ли сти го прочели?
20.12.2017 21:14
kvg55 написа:
Лихвата е част от принадената стойност отстъпвана от производителния капитал на финансовия капитал.
Кейнс не може да бъде социалист, защото никъде не споменава за "експроприация на експроприаторите", тоест за национализация на средствата за производство.
Това е разликата между социалистите (комунистите) и социалдемократите.


- Ако примерно АЗ ПРЕДПРИЕМАЧА - взема от ВАС БАНКЕРА - в какво съотношение ще стане преразпределението - според ОПРЕДЕЛЯНИТЕ ОТ ВАС-БАНКЕРА лихвения начисления?
Второ: Аз вземайки от вас КАПИТАЛ - с това автоматично В КАПИТАЛИСТ ли се обръщам?
Трето: КЛАСИЧЕСКИТЕ РАЗРАБОТКИ НА МАРКС - може ли в една страна В КОЯТО СА ПРЕОБЛАДАВАЩИ стоково-парични отношения СПЕЦИФИЧНИ за ФЕОДАЛНО ОБЩЕСТВО - може ли да се направи ПРОЛЕТАРСКА РЕВОЛЮЦИЯ и УСТАНОВИ СОЦИАЛИЗЪМ?

Четвърто: Защо Кейнс, да не е социалист - та именно ТОЙ посочва РАЗРАБОТВА ролята на ДЪРЖАВА И НЕЙНАТА НАМЕСА в СТОКОВО-ПАРИЧНИТЕ ОТНОШЕНИЯ(пазарни !) ... ВОДЕЩИ ДО ИЗГРАЖДАНЕ НА ГОЛЕМИ И ОТ ТОВА СОЦИАЛНО ЗНАЧИМИ ПРОЕКТИ ... ОДЪРЖАВЯВАНЕ на ПРЕДПРИЯТИЯ ... ТОВА НЕ Е ЛИ СОЦИАЛИЗЪМ?

Пето: И социал-демократите говорят ЗА ОДЪРЖАВЯВАНЕ НА СРЕДСТВАТА ЗА ПРОИЗВОДСТВО ... но при тях пътя и методите СА СПЕЦИФИЧНИ(като при Маркс) - който ЗА РАЗЛИКА ОТ ЛЕНИН - говори за доста по-различен от ЛЕНИНОВИЯ МЕТОД - по който той тръгва да изгражда СОЦИАЛИЗЪМ?
Шесто: Ленин извършвайки ОКТОМВРИЙСКИЯ МЕТЕЖ, СРЕЩУ ЗАКОННОТО СОЦИАЛИСТИЧЕСКО ПРАВИТЕЛСТВО - прави РЕВОЛЮЦИЯ или ... ?

- Вижте, колко въпроси ИЗНИКВАТ, КОГА ЧОВЕК ЗАПОЧВА ДА СЕ ПИТА - според ЗАВЕЩАНОТО В ТВОРЧЕСТВОТО НА МАРКС - което не е едно и също, КАТО ПРИ ЛЕНИН?

- В заключение СЛЕД КАТО ЛЕНИН + СТАЛИН БЯХА НАЙ-ОРТОДОКСАЛНИТЕ(според техните твърдения) СЛЕДОВНИЦИ НА МАРКСИЗМА - Не можаха ДА ПОСТРОЯТ КОМУНИЗЪМ?

- Поздрав! - и не мислете, че се заяждам или ви иронизирам - просто питам!
цитирай
20. kvg55 - До 19. get
30.12.2017 10:30
Марксизмът-ленинизмът е наука, а не религия. Някои се опитаха да го направят религия и се провалиха - и себе си, и реалния социализъм.
Това че сте взели кредит не ви прави капиталист. Трябва да купите средства за производство и да експлоатирате чужд труд.
Ленин каза, че социализъм може да се установи в една отделно взета страна и го доказа на практика.
Кейнс е "социалист" в разбирането, което западноевропейците имат за социализма.
Революцията не е еднократен акт. Тя продължава десетилетия. Великата октомврийска социалистическа революция започва с октомврийското въоръжено въстание. Правителството на Керенски не е социалистическо, защото продължава участието на Русия в буржоазната война и не прави поземлена реформа. Първите документи, които издава правителството на болшевиките са Декрет за мира и Декрет за земята.
Още с възникването си Социалистическа Русия е подложена на атаки от буржоазията. Руската буржоазия разпалва гражданска война. От 1918 да 1922 година четиринадесет буржоазни държави осъществяват военна интервенция в новосъздадената социалистическа държава, но са разбити от нея и изчистени от територията й. Продължават диверсиите и саботажите. Продължава насъскването и насочването на хитлерова Германия към война със Съветския съюз, който нито за момент не е оставен да се развива свободно и безпрепятствено. Последиците от Втората световна война забавят развитието на Съветския съюз с десетилетия. На територията на САЩ никога не се е водила война и не е имало разрушения, освен това те грабят ресурси от целия свят.
Ленин умира шест години след началото на революцията, като най-малко една година е бил неработоспособен поради атентата срещу него на есерката Каплан и инсулт. Ако беше живял повече, без да омаловажавам заслугите на Сталин, несъмнено развитието на Съветския съюз щеше да е още по-успешно.
цитирай
21. get - - Това ли да приема, КАТО СИНТЕЗ-ОБОБЩЕНИЕ по ... ?
20.01.2018 18:07
kvg55 написа:
merlin68 написа:
Ленин им направи революцията, Сталин им направи държавата, а после ги дадоха и на нас, наготово. След това пък се пръкна "научния комунизъм" и разни подлизурковци заредиха невероятни теории за необратимата победа на комунизма. Нашите и руските готованци скръстиха ръце и зачакаха комунизма да дойде, а той хукна в обратна посока:)
Фидел Кастро и Кадафи май разбираха по-добре революцията като постоянна борба срещу враг който е вътре в нас - алчността.

Изключително точно!
Ленин казва : "Марксизмът не е догма, а ръководство за действие", а Маркс : "Аз не създавам рецепти за готварницата на бъдещето".
Поздрави!


... по въпроса прлики и разлика МЕЖДУ - "практически" и "научен" комунизъм?
цитирай
22. get - - Мога да оборя ...
20.01.2018 20:36
kvg55 написа:
Марксизмът-ленинизмът е наука, а не религия. Някои се опитаха да го направят религия и се провалиха - и себе си, и реалния социализъм.
Това че сте взели кредит не ви прави капиталист. Трябва да купите средства за производство и да експлоатирате чужд труд.
Ленин каза, че социализъм може да се установи в една отделно взета страна и го доказа на практика.
Кейнс е "социалист" в разбирането, което западноевропейците имат за социализма.
Революцията не е еднократен акт. Тя продължава десетилетия. Великата октомврийска социалистическа революция започва с октомврийското въоръжено въстание. Правителството на Керенски не е социалистическо, защото продължава участието на Русия в буржоазната война и не прави поземлена реформа. Първите документи, които издава правителството на болшевиките са Декрет за мира и Декрет за земята.
Още с възникването си Социалистическа Русия е подложена на атаки от буржоазията. Руската буржоазия разпалва гражданска война. От 1918 да 1922 година четиринадесет буржоазни държави осъществяват военна интервенция в новосъздадената социалистическа държава, но са разбити от нея и изчистени от територията й. Продължават диверсиите и саботажите. Продължава насъскването и насочването на хитлерова Германия към война със Съветския съюз, който нито за момент не е оставен да се развива свободно и безпрепятствено. Последиците от Втората световна война забавят .... На територията на САЩ никога не се е водила война ....
Ленин умира шест години след началото на революцията, като най-малко една година е бил неработоспособен поради атентата срещу него на есерката Каплан и инсулт. Ако беше живял повече, без да омаловажавам заслугите на Сталин, несъмнено развитието на Съветския съюз щеше да е още по-успешно.


... пункт, пункт всяко едно от твърденията - които имам чувството, да са приписани или от несериозен източник, като Уикипедия ... или от ПЪЛНИТЕ С ПРОПАГАНДНИ КЛИШЕТА учебна марксистко-ленинска литература - Но НЕ ТОВА МИ Е ПРОБЛЕМА?
Поздрав!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5756527
Постинги: 2808
Коментари: 25799
Гласове: 34181
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031