Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.07 09:01 - © Какъв е цветът на електрическия ток
Автор: kvg55 Категория: Бизнес   
Прочетен: 803 Коментари: 16 Гласове:
12

Последна промяна: 01.07 09:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
01.07.2024г.
     По телевизията чух следното : "Зеленият ток става все по–голяма част от микса".
Замислих се … как можеш да определиш цвета на нещо, което се усеща, но не се вижда?
Вярно е, че когато усетиш електрическия ток можеш да видиш зелени искри пред очите си, но това не е убедително доказателство, както и че горният праг е жълто–бял, когато се блъснеш челно в него и от очите ти заизкачат жълто–бели звездички.
Виж, цената на електрическия ток хем се вижда, хем се усеща.
Чух по телевизията някакъв политическо–управленски субект да се оправдава, че видите ли, цените на електрическия ток се определяли от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), чиито председател е мазният доцент магистър–електроинженер Иван Иванов.
На сайта на КЕВР съобщават, че имало "обществено" обсъждане на проект за изменение и допълнение на Правилата за работа на организиран борсов пазар на електрическа енергия (ПРОБПЕЕ), изготвен по внесени предложения от оператора на организирания борсов пазар – БНЕБ ЕАД … За участие в общественото обсъждане Комисията отправи покани към всички заинтересовани страни, от които участваха Константин Константинов, изпълнителен директор на Българска независима енергийна борса ЕАД (БНЕБ) и представител (анонимен някакъв субект) на Асоциацията за производство, съхранение и търговия с електрическа енергия (АПСТЕЕ)". За други участници в съобщението на КЕВР не се съобщава, например от страна на потребителите на електрическа енергия – гражданите и индустрията.
"Основната цел на проекта е да се регламентира нов механизъм "Търгове в рамките на деня", като част от пазарен сегмент "В рамките на деня". Чрез механизма се постига разпределяне на преносната способност и управление на претоварването, включително чрез единно свързване на пазарите в рамките на деня и прилагане на единна методика за ценообразуване за преносната способност в рамките на деня. Единната методика за ценообразуване за преносната способност е залегнала в Решение № 1 / 2019 на Агенцията за сътрудничество между енергийните регулатори (АСРЕ)", се казва още в съобщението от 25–ти юни.
Тази АСРЕ е орган на Евроколхоза, която между другото "следи вътрешните пазари на електроенергия и природен газ и докладва за наблюденията си", пише в сайта ѝ.
На кого докладва не се посочва.
Ако нищо не сте разбрали за "основната цел на проекта", ще разберете, когато председателят Иванов съобщи за намаляване цената на електрическата енергия за бита и производството.
А бе ние задминахме Кръстьо Раковски в съкращенията и абревиатурите : Една сутрин Ленин позвънил на Раковски, казал в слушалката "ДуРак" и затворил. Раковски изпаднал в неясно недоумение, звъни на Владимир Илич и го пита : "Защо другарю Ленин ме нарекохте дурак?".
Просто ви поздравих с "Доброе утро, Раковский", отговорил му вождът съвсем невинно.
Сайтът на КЕВР ни известява още : "Комисията за енергийно и водно регулиране извършва анализ на възможните решения във връзка със създалата се ситуация с постигнатите екстремно високи цени на пазара на балансираща електроенергия.
До края на следващата седмица КЕВР ще приеме и постанови решение, с което възникналият проблем да бъде разрешен чрез по–справедлив начин на разпределение на разходите за балансираща електроенергия между всички участници на пазара".
Значи начинът не може да бъде едновременно "справедлив" за "всички участници на пазара" – ако е "справедлив" за продавача, няма да е справедлив за купувача и ако е "справедлив" за купувача, естествено няма да е справедлив за продавача. И въобще понятието "справедлив" и производните му думички е термин от етиката и морала и е несъвместимо с икономиката, търговията, пазара и конкуренцията. Ама то в главите на буржоазните апологети, идеолози, пропагандатори и икономисти в частност от десетилетия е мисловна бърканица (миш–маш).
В друго съобщение на КЕВР се казва, че се предвижда "средното увеличение на цената на електроенергията за битовите потребители да бъде в размер на 1,39 %За клиентите на "Електрохолд" е предвидено увеличение на крайната цена с 2,74 %, на ЕВН – с 1,46 %, а за клиентите на "Енерго Про" цената намалява с 0,90 %. В тези цени са включени и цените за мрежовите услуги (как е изчислено "средното увеличение на цената" не можах да установя) … "Никога досега, откакто заемам поста председател на регулатора, повишението на цената на електроенергията за битовите потребители не е било в толкова нисък размер – през миналата година то беше 4,7%, а през 2022–ра година – 4,3%. Важно е да се подчертае, че предвижданото сега увеличение е значително по–малко от индекса на годишната инфлация. По този начин нашите решения за цената на електрическата и на топлинната енергия са реални антиинфлационни фактори, които подпомагат България в нейния път за влизане в еврозоната", категорично, ама някак си инфантилно се похвалил председателят Иван Иванов.
Калоян Стайков, главен икономист в Института за енергиен мениджмънт, писал във  Facefook за вноса и износа на електрически ток от България и казва : "Основната част от вноса идва от Румъния, където около 80% от микса е ядрена, водна и вятърна енергия и природен газ. В Гърция ситуацията е много близка, но вместо ядрена енергия има повече слънчева. Накратко – две страни в ЕС, които също имат разходи за квоти (въглеродни), имат по–конкурентен електроенергиен микс, затова внасяме".
На картинката алъш–веришът на ток с Румъния е отбелязан в жълто
image

А най–високите стълбчета под нулата, тоест вноса, са в жълто.
Румъния имала "по–конкурентен електроенергиен микс" от нас и "затова внасяме" от нея ток.
А помните ли как преди двадесетина години Меглена Кунева – главен преговарящ по присъединяването на България към Евроколхоза, министър по европейските въпроси в правителствата на Симеон Борисов и Сергей Станишев, чиято задача беше ускоряването на въпроса по влизането на България в Евроколхоза, в интерес на румънската АЕЦ "Черна вода" (Centrala Nucleară de la Cernavodă), зад която стоеше Франция, ликвидира I–ви, II–ри, III–ти и  IV–ти блокове на АЕЦ "Козлодуй"? И за която си подлост си получи сребърниците.
А помните ли, това е съвсем скоро, "гьолът" АЕЦ "Белене"? И за къде заминаха или ако не са още заминали, за къде се канят да отпратят двата предназначени за АЕЦ "Белене" реактори? Украинците водят война с Русия, но не се гнусят от руските реактори, а ние се гнусим.
"Големият брат" дори ни похвали за това : "Съединените щати, България и Украйна се радват на дълбоко приятелство, което се корени в споделения ни ангажимент към демокрацията, просперитета и сигурността. И трите страни споделят убеждението, че ядрената енергия е важен източник на надеждна и чиста енергия, необходима за постигане на съответните им цели по отношение на климата и енергийната сигурност.
По искане на правителството на България и правителството на Украйна технически екип на САЩ пристигна на 10–ти май в София за срещи с български правителствени служители, за да подготви инспекцията на ядреното оборудване в Белене. От 13–ти до 16–ти май американски, български и украински експерти извършиха на място техническа оценка на избрано оборудване за атомни реактори от типа ВВЕР / В–466, което се съхранява в продължение на няколко години в Белене. Целта на инспекцията беше да се предостави оценка от трета страна за състоянието и мерките за консервация, използвани за поддръжка на оборудването …
Правителството на САЩ високо цени отличната подкрепа, оказана от правителството на България, Министерството на енергетиката на България, Българския енергиен холдинг и НЕК по време на това посещение", пише на сайта на [US]Амбасадата.
Ето затова румънците имат "по–конкурентен електроенергиен микс" от нас и "затова внасяме" от тях ток.
"Проблемът не е че внасяме електрическа енергия, а че загубихме последните две години в лутане от едната крайност – въглищата нямат бъдеще, до другата крайност – ще ги използваме и след 2038–ма година. Пропуснахме и годините преди това, когато заради неразвития електроенергиен пазар, както и голямото предимство на АЕЦ и ВЕЦ в България, се създава изкуствено усещане за превъзхождаща конкурентоспособност", пише още Стайков.
Ако си бяхме своевременно построили и въвели в експлоатация АЕЦ "Белене" и не бяхме съсипали ПАВЕЦ "Чаира", усещането за "превъзхождаща  конкурентоспособност" нямаше да е изкуствено, а естествено и реално, електрическата енергия щеше да е на повече от поносими за бита и икономиката цени и председателят Иванов щеше основателно да се хвали с не по–малко увеличение на цената от предходни години, а с намаление спрямо предходни години  и ако конюнктурно се подквасеше морето, можеше и да изнасяме електроенергия.
Днес е 1–ви юли. Това е датата от която (досега) Комисията за енергийно и водно регулиране обявява по–високите цени на електроенергията, водата и парното отопление за следващата една отчетна година. От 1–ви юли, защото по това време консумацията на електрически ток е по–малка, консумацията на топлинна енергия е никаква и въобще от жегите потребителите са умаламасани, настроени са ваканционно и така почти без съпротива приемат увеличението на цените. И когато започне отоплителния сезон, започнат да плащат сметки, е късно да се вика. Както поетично го е описал Джефри Чосър в своите "Кентърбърийски разкази", потребителят изпада в положението на дъщерята на мелничаря :
тя по гръб си спяла на кревата,
та докато усети хубостника,
било излишно вече да се вика.
Та така и с българския потребител на електричество, парно и вода  – години наред.
А защо обявеното по–горе "предвиждане" за "увеличение на крайната цена" не се осъществи, Комисията не казва. Туткаха се до последния момент, броени часове преди крайния срок обявиха, че "средното увеличение на цената на електроенергията от 1,77 %  (при предвидено преди 17 дни 1,39 %+38 процентни пункта) е най–ниското през последните 10 години и е значително по–ниско от годишната инфлация". Изречението от предварителното съобщение "По този начин нашите решения за цената на електрическата и на топлинната енергия са реални антиинфлационни фактори, които подпомагат България в нейния път за влизане в еврозоната" ги е досрамяло да го включат и са го икономисали. А защо, след като "През следващата година цените на топлофикационните услуги за битовите клиенти за цялата страна ще бъдат по–ниски средно с 8,47%". Ама защо е тази ненужна скромност, бе?
И така в крайна сметка за клиентите на "Електрохолд" цената нараства с 3,10 % (+0,36), на ЕВН – с 1,85 % (+0,39), а за клиентите на "Енерго Про" тя намалява с 0,49 % (–0,41). В съобщението не се посочва, едва ли от милост към потребителите, че цените са без ДДС.
Друг ресор (предмет на дейност) на Комисията за енергийно и водно регулиране е да регулира престъпната спрямо потребителите дейност на ВиК операторите за да има "социална поносимост на цената на В и К услугите".
Калта, която "Софийска вода" АД, "В и К" ЕООД или което е там дружество, ми доставя в къщи като вода годна за пиене, миене, пране и къпане, плащам така :
Доставяне 2,133 лева;
– Отвеждане 0,234 лева и
– Пречистване битови 0,969 лева за кубически метър без ДДС.
А според БНР на мен ми се готви увеличение от 22,5% по–късно през годината, след обществено обсъждане в КЕВР.
Новините на сайта на КЕВР са изпълнени със съобщения за "Покана за обществено обсъждане …" на всякакви въпроси. Канят ви хората, ама кой ви е виновен, че не ходите? А после мрънкате недоволни
image

https://www.btv.bg/shows/120-minuti/videos/da-ti-plashtat-za-da-polzvash-tok.html
https://www.dker.bg/news/1119/65/obschestveno-obszhdane-na-promeni-v-pravilata-za-rabota-na-organiziran-borsov-pazar-na-elektricheska-energiya/d,news-detail.html
https://european-union.europa.eu/institutions-law-budget/institutions-and-bodies/search-all-eu-institutions-and-bodies/agency-cooperation-energy-regulators-acer_bg
https://www.facebook.com/Kaloqn/
https://bg.usembassy.gov/bg/%d0%b5%d0%ba%d1%81%d0%bf%d0%b5%d1%80%d1%82%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d1%81%d0%b0%d1%89-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%ba%d0%bb%d1%8e%d1%87%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d1%81%d1%8a%d0%b2%d0%bc%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%bd%d0%b0/
https://chitanka.info/text/22948-kentyrbyrijski-razkazi/4#textstart
https://www.dker.bg/news/1123/65/kevr-utvrdi-okonchatelnite-tseni-na-elektricheskata-energiya-ot-1-yuli-2024-g.html
https://www.dker.bg/news/1124/65/kevr-utvrdi-okonchatelnite-tseni-na-toplinnata-energiya-ot-1-yuli-2024-g.html
https://bnr.bg/horizont/post/101925674/kevr-uvelichava-cenata-na-vodata-ot-1-anuari-2024-g

© Красимир Говедаров, Главен експертТагове:   вода,   франция,   Румъния,   Белене,   микс,   внос,   ленин,   износ,   ДДС,   Меглена Кунева,   АЕЦ Белене,   АЕЦ Козлодуй,   цени,   София,   Сергей Станишев,   Гърция,   електричество,   Съединените щати,   пазар,   експерти,   Конкурентоспособност,   ЕВН,   Иван Иванов,   топлоенергия,   България и Украйна,   калория,   ват,   електрически ток,   Софийска вода АД,   1 юли,   Енерго про,   Енергийна борса,   кръстьо раковски,   КЕВР,   ПАВЕЦ Чаира,   дурак,   Facefook,   Електрохолд,   Комисията за енергийно и водно регулиране КЕВР,   Джефри Чосър,   Министерството на енергетиката на България,   Българския енергиен холдинг и НЕК,   зелен ток,   асре,   доцент магистър–електроинженер Иван Иванов,   Правилата за работа на организиран борсов пазар на електрическа енергия ПРОБПЕЕ,   Асоциацията за производство,   съхранение и търговия с електрическа енергия АПСТЕЕ,   Агенцията за сътрудничество между енергийните регулатори АСРЕ,   АЕЦ и ВЕЦ в България,   АЕЦ Черна вода Centrala Nuclear259 de la Cernavod259,   В и К ЕООД,   парно и вода,   Кентърбърийски разкази,   Института за енергиен мениджмънт,   кубически метър,


Гласувай:
12


Вълнообразно


1. icansing - Засега още вървят цитати от Чосър!
01.07 10:42
Но скоро ще почнем да си служим само с Маркиз дьо Сад!
Както би подходил Кънчо П: "И този път ми е познат!":)))
цитирай
2. enigma123 - как защо е зелен цветът на ел.ток? Просто не сте се сетили...
01.07 11:09
Цветът е "електриково зелен" :)
цитирай
3. nedovolen - Ти верваш ли им, от мен нямат такова ...
01.07 11:41
Ти верваш ли им, от мен нямат такова удостояване.
Досега не момня правителство да не е увеличило цената на електричеството. Някои го започват, други го довършват.
Може би цвета на тока е черен, щото комшията като плаща сметката, му причернява :)
Сутринта, ставайки за "здрасти" в 04 ч, включих бойлера. Жената по-късно ме подсети, от 00 ч няма нощна. Викам за 2ст няма да се караме.
:-)))
цитирай
4. kvg55 - До 1. icansing
01.07 12:58
Да, прав си, много си прав!
На път сме да заговорим официално с наратива на Маркиз дьо Сад.
цитирай
5. kvg55 - До 2. enigma123
01.07 13:03
Виж, за "електриково зелен" не се сетих.
Но "електриково зелен" е сигналът на екрана на осцилоскопа и други подобни уреди. Освен това изразът "зеленият ток" предполага наличието и на други цветове ток.
цитирай
6. kvg55 - До 3. nedovolen
01.07 13:11
За черния цвят на електрическия ток имаш основание. На мнозина им причернява при плащане на сметката.
цитирай
7. dovolen - Ти верваш ли им, от мен нямат такова ...
01.07 13:20
nedovolen написа:
Ти верваш ли им, от мен нямат такова удостояване.
Досега не момня правителство да не е увеличило цената на електричеството. Някои го започват, други го довършват.
Може би цвета на тока е черен, щото комшията като плаща сметката, му причернява :)
Сутринта, ставайки за "здрасти" в 04 ч, включих бойлера. Жената по-късно ме подсети, от 00 ч няма нощна. Викам за 2ст няма да се караме.
:-)))

Аврамчо Георгиев стига дрънка простотии и стига блъска майсторски чикии.Понеделник е и е време да започнеш да работиш.Чистач
цитирай
8. nedovolen - Ти верваш ли им, от мен нямат такова ...
01.07 15:34
dovolen написа:
nedovolen написа:
Ти верваш ли им, от мен нямат такова удостояване.
Досега не момня правителство да не е увеличило цената на електричеството. Някои го започват, други го довършват.
Може би цвета на тока е черен, щото комшията като плаща сметката, му причернява :)
Сутринта, ставайки за "здрасти" в 04 ч, включих бойлера. Жената по-късно ме подсети, от 00 ч няма нощна. Викам за 2ст няма да се караме.
:-)))

Аврамчо Георгиев стига дрънка простотии и стига блъска майсторски чикии.Понеделник е и е време да започнеш да работиш.Чистач


Права си. Ще взема да очистя такива като тебе.
:-)))
цитирай
9. enigma123 - хаха не може да бъде ...
01.07 15:59
доволен и недоволен да се разберат :)
цитирай
10. enigma123 - Да, прав сте напълно
01.07 16:04
kvg55 написа:
Виж, за "електриково зелен" не се сетих.
Но "електриково зелен" е сигналът на екрана на осцилоскопа и други подобни уреди. Освен това изразът "зеленият ток" предполага наличието и на други цветове ток.

И Правеца светеше в зелено.:)
цитирай
11. kvg55 - До 7. dovolen
01.07 17:18
Аврамчо, сине, Аврамчо, наспа ли се сине? Мама ти е опекла агнешко бутче с картофки.
цитирай
12. kvg55 - До 8. nedovolen
01.07 17:20
Ха–ха–ха!
Тоя плевел се скубе из корен.
цитирай
13. kvg55 - До 9. enigma123
01.07 17:26
Лекето ще си изрови да си наруша принципа и започна да го трия.
цитирай
14. kvg55 - До 10. enigma123
01.07 17:28
Да, целият DOS беше "електриково зелен".
цитирай
15. mt46 - Да,
01.07 20:38
помня. Но загубеното, пропиляното не може да се върне...
цитирай
16. kvg55 - До 15. mt46
01.07 22:45
Може да се започне ново.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 6363282
Постинги: 2926
Коментари: 27353
Гласове: 35397
Архив
Календар
«  Юли, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031