Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06 11:01 - © Та такива ми ти едни работи с петродолара
Автор: kvg55 Категория: Бизнес   
Прочетен: 689 Коментари: 16 Гласове:
8

Последна промяна: 29.06 11:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
29.06.2024г.

     "Саудитска Арабия отказа да поднови споразумението със САЩ за задължителна търговия с петрол само в долари … Саудитска Арабия отказа да поднови споразумението със САЩ за задължителна търговия с петрол само в американски долари, съобщава Bloomberg … Това споразумение е сключено на 9–ти юни 1974–та година като гаранция за получаване на военна и друга помощ от САЩ. Тези споразумения са приети след премахването на златния стандарт в САЩ през 1971–ва година и петролната криза от 1973 – 1974–та година … Саудитска Арабия отдавна проучва възможността да търгува петрола си в алтернативни валути. Преди година кралството сключи суап споразумение с Китай за продажба на своя петрол за юани, което беше възприето от САЩ като вид демарш … Отказът да се удължи споразумението не означава, че кралството незабавно ще премине към търгуване на своя петрол в други валути, но сигнализира за постепенно, но системно намаляване на използването на щатския долар от големите производители и потребители на петрол и следователно отслабване на щатския долар като световна резервна валута", пише "Энергетическая политика" на 11–ти юни.
"Финансовият свят очаква значителни промени след решението на Саудитска Арабия да не поднови 50–годишния петродоларов пакт със Съединените щати, съобщава порталът Bizcommunity. Споразумението за сигурност подписано от САЩ и Саудитска Арабия на 8–ми юни 1974–та година предвижда създаването на две смесени комисии – за икономическо сътрудничество и за военните нужди на Саудитска Арабия – и се разглежда като предвестник на ера на все по–тясно сътрудничество между двете страни", пише "Национальная Ассоциация нефтегазового сервиса" на същата дата 11–ти.
"Отказът на Саудитска Арабия да удължи споразумението със САЩ изобщо не слага край на ерата на петродолара. Има още дълъг път. Но процесът на бягство от американската валута започна и ние сме свидетели на следващия му етап. Как завършва всичко, четете в материала на "Прайм" : Саудитска Арабия отказа да поднови 50–годишното петродоларово споразумение със Съединените щати. То изтече на 9–ти юни 2024–та година. Така споразумението за сигурност, подписано от двете страни на 8–ми юни 1974–та година, което предвиждаше създаването на две съвместни комисии, едната за икономическо сътрудничество, а другата за военно сътрудничество, стана невалидно.
Този документ имаше за цел да стабилизира петролния пазар след сътресенията, причинени от премахването на златния стандарт в Съединените щати през 1971–ва година и петролната криза от 1973–1974 година. Това отбеляза най–тясното сътрудничество между двете страни. Същността му е, че саудитците продават петрол само за долари, а САЩ ги подкрепят за това, включително с оръжия, и осигуряват гаранции за сигурност", пише "Прайм" на 14–ти юни.
"Саудитците ритнаха петродолара, какво следва? … Защо все повече страни в света използват алтернативна вместо американската валута при взаимни разплащания за петрол? … На 9–ти юни 2024–та година, 50 години след сключването на подобно споразумение (устно, тъй като никой не е виждал самия документ), Рияд реши, както пишат западните медии, че вече не му е необходим … Саудитска Арабия вече може свободно да продава петрол за юани, евро, рубли и йени. Има дори предпоставки за търговия с криптовалути. Ръководството на кралството наскоро обяви, че иска да участва в проекта mBridge, където се проучва възможността за цифрова валута (CBDC) в партньорство с няколко централни банки (Израел, Франция, ЕЦБ, МВФ, Египет)", пише "Бурение & Нефть" на 19–ти. И четирите източника са рускоезични.
"Фалшиви новини : Сделката за саудитски петродолар със САЩ приключи този месец" … Има фалшива петродоларарова новина, която обикаля, че Саудитска Арабия и САЩ са имали 50–годишен договор, в който Саудитска Арабия се е съгласила да уреди всичките си продажби на петрол в щатски долари. Предполага се, че това има за цел да предвещава края на господството на долара и е добро за цените на криптовалутите. Само дето нямаше такава сделка … Трудно е да се провери нещо, което не съществува. Въпреки това Дейвид Уайт, академик, който написа книга за петродолара, ни каза, че сделката не съществува. Той претърси разсекретени записи, за да напише книгата си", пише на 17–ти "Ledger Insights".
"Не! Саудитска Арабия няма да прекрати нито един "нефтодоларов пакт" … Сигнал за фалшиви новини : Саудитска Арабия няма да спре да продава петрол в щатски долари (USD) и те няма да прекратят петродоларов пакт. Всъщност няма петродоларов пакт, таен или друг. Така че няма нищо за подновяване (или неподновяване). Нито има промяна на "промяна на парадигмата" в глобалните финанси … Иронията зад слуховете е, че САЩ и Саудитска Арабия са на път да подпишат историческо споразумение за сигурност, което сближава двете страни още повече от гледна точка на отбраната (Ще следим и видим). Освен това всичко, свързано с глобалните системи за търговия с петрол – финансиране, транспортиране, застраховане и така нататък – се извършва в щатски долари. Това е малко вероятно да се промени скоро, тъй като мрежовите ефекти са твърде силни … И накрая, сега САЩ са най–големият производител на петрол в света. Което означава, че най–големият източник на "нефтодолари" в момента са САЩ … Най–важното е, че това споразумение не беше официална сделка или договор. САЩ изградиха по–тесни връзки със страна, която можеше да предотврати нов петролен шок. Очевидно работи и за саудитците, тъй като те получиха две неща : 1) Помощ за развитие от САЩ и 2) Активи във валута (USD), която е ликвидна и свободно конвертируема (за да могат да я движат, както си искат)", пише "Carson Group" на 18–ти юни и прилага като доказателство статия в The Wall Street Journal.
image

"САЩ ще предложат забележителен договор за отбрана на Саудитска Арабия в опит да насърчат споразумението за нормализиране на Израел"
"Ще предложат, на път да подпишат"?! – ще поживеем – ще видим.
"Каква беше петродоларовата сделка между САЩ и Саудитска Арабия, която изтече след 50 години?" … Петродоларите са щатски долари, обменяни за износ на суров петрол. Сделката, сключена между Саудитска Арабия и Съединените щати през 1974–та година след петролната криза, позволи на Вашингтон постоянен поток от суров петрол и пазар за изкупуване на дълга му, докато Кралството ще получи военна помощ и оборудване. Експерти казват, че развитието може да доведе до коренна промяна в световния финансов ред и показва, че доминирането на долара вече не е гарантирано", обяснява "Firstpost" на 14–ти юни :
image

Споразумението, подписано на 8–ми юни 1974–та година позволява обмен на щатски долари за износ на суров петрол. Reuters

"Докладите за разпадането на петродоларовата система са "фалшиви новини" – ето защо" … Това изглеждаше като голяма новина и мнозина се чудеха защо масовите медии изглежда са го игнорирали. Оказа се, че има много добра причина … Историите за пропадането на дългогодишно "нефтодоларово" споразумение между САЩ и Саудитска Арабия се разпространиха като горски пожар в социалните медии. Но споразумението никога не е съществувало Споразумението, посочено от Донован, е Съвместната комисия за икономическо сътрудничество между САЩ и Саудитска Арабия. Тя е официално създадена на 8–ми юни 1974–та година със съвместно изявление, издадено и подписано от Хенри Кисинджър, държавният секретар на САЩ по това време, и принц Фахд, вторият вицепремиер (и по–късно крал и министър–председател) на Саудитска Арабия, според доклад, открит на уебсайта на Службата за отчетност на правителството", напосоки мята фойерверки и димки пък "Morningstar" на 17–ти юни.
"Истината за Петродоларския пакт", успокоява делово топката "Nasdaq".
Четем в "Nasdaq" : "Какво се знае за петродолара … Съвместната комисия за икономическо сътрудничество между Съединените щати и Саудитска Арабия е създадена преди 50 години, на 8–ми юни 1974–та година. Комисията е сформирана малко след петролното ембарго на ОПЕК от 1973–та година с цел укрепване на икономическите връзки между двете страни. Двете страни бяха мотивирани да изградят по–официално споразумение, което да гарантира взаимни ползи от тяхното сътрудничество.
Противно на последните доклади, Саудитска Арабия продължи да приема други валути, като британския паунд (GBP), за петрола си дори след споразумението. Това показва, че не е имало изискване транзакциите да се извършват изключително в щатски долари.
По–секретно споразумение се появява по–късно през 1974–та година, при което Саудитска Арабия се съгласява да инвестира сериозно в държавните облигации на САЩ в замяна на военна подкрепа. Това обаче не беше "нефтодоларният пакт", описан в публикации в социалните медии. Тази сделка, разкрита през 2016–та година чрез искане на Закона за свобода на информацията от Bloomberg News, беше фокусирана върху стратегическото финансово сътрудничество, а не върху налагането на стриктна система за ценообразуване на петрола само в долари.
В публикация в блог Пол Донован, главен икономист в UBS Global Wealth Management (NYSE : UBS), се обърна към погрешните доклади относно споразумението от 1974–та година. Той поясни, че споразумението е за икономическо сътрудничество и не включва никаква уговорка, изискваща Саудитска Арабия да определя цените на петрола си изключително в щатски долари.
Тенденции в глобалните транзакции със стоки
Въпреки че щатският долар остава доминиращ в световната търговия, включително петрол и други стоки, има постепенно преминаване към използване на валути, различни от долара. Големите нововъзникващи икономики като Русия, Иран и Китай търгуват със стоки във валути като юан, рубли, дирхами и рупии. Този ход отчасти се дължи на санкциите на САЩ и желанието да се намали зависимостта от долара.
Например Русия и Китай увеличиха използването на юана в петролни сделки. През 2023–та година Русия стана най–големият доставчик на суров петрол за Китай, като повечето плащания се извършват в юани. Освен това ОАЕ и Индия подписаха споразумение за търговия с петрол в техните местни валути, отбелязвайки значителна стъпка към дедоларизация в региона.
Трайното господство на долара
Въпреки тези промени, ролята на долара като основна резервна валута в света остава до голяма степен безспорна. Последните данни на Международния валутен фонд (МВФ) показват, че докато делът на долара в глобалните резерви леко е намалял, никоя друга валута не се е очертала като значителен съперник. Повечето петролни сделки, особено тези, които включват Саудитска Арабия, продължават да се извършват в долари, което отразява дълбоките икономически и военни връзки между САЩ и Саудитска Арабия.
Освен това доминирането на долара в глобалните финансови системи означава, че дори когато се използват други валути за транзакции, те често се връщат към долари за инвестиции и резерви. Тясната връзка между долара и световните петролни пазари, датираща от споразумението от 1945–та година за размяна на гаранциите за сигурност на САЩ срещу саудитските енергийни доставки, продължава да засилва централната роля на долара.
За вкъщи
Многобройните доклади за края на петродоларово споразумение между САЩ и Саудитска Арабия изглежда се основават на недоразумения, допълнително усложнени от бързането да се доставят важни финансови новини на читателите.
Въпреки че има забележими промени във валутите, използвани за някои световни транзакции със стоки, щатският долар остава доминиращата сила в световната търговия. Факторите, които са в основата на господството на долара, не се заменят лесно, което гарантира продължаващата му централна роля в световните икономики в обозримо бъдеще.
Възгледите и мненията, изразени тук, са възгледите и мненията на автора и не отразяват непременно тези на Nasdaq, Inc.", усуква го по килифаревски "Nasdaq".
Та така : сделка между Съединените щати и Кралство Саудитска Арабия нямало; имало споразумение – нямало споразумение; не било споразумение, а комисия; а бе имало нещо, ама не било официално, защото не било на книга; но все пак "двете страни бяха мотивирани да изградят по–официално споразумение, което да гарантира взаимни ползи от тяхното сътрудничество"; не продавали само в долари, а и в британски паунда (Ама естествено, няма да правят гъзобрък на метрополията, я. Но на всички останали продават само в долари).
"Саудитецът MBS (Mohammed bin Salman) относно петродоларовото споразумение със САЩ" Петдесетгодишното саудитско–американско петродоларово споразумение се предполага, че е прекратено на 9/6/2024.
Саудитският престолонаследник Мохамад Бин Салман (MBS) се въздържа да говори публично по този въпрос.
Бележката предоставя изчерпателен преглед на следните аспекти :
Позицията на MBS относно петродоларовото споразумение и използването на щатския долар;
Неговият план относно саудитския риал на световните финансови пазари.
Бележката също така споменава опитите на САЩ да разберат позицията на MBS относно бъдещето на петродоларовото споразумение", в телеграфен стил съобщава "Tactical Report"
image
"Carson Group" показва един документ на хартия "Съединението САЩ – Саудитска Арабия Комисия за икономическо сътрудничество", в което се казва : Комисията, създадена през юни 1974–та година предоставя техническата експертиза на САЩ и помощ на саудитското правителство в пълна степен на възстановима основа. От септември 1978–ма година бяха реализирани 16 споразумения за големи проекти на стойност около 800 милиона долара.
Тези проекти наблягат на саудитската инфраструктура и развитие чрез трансфер на технологии. Частните фирми в САЩ са получили около $140 милиона в договори от тези проекти и се очаква да играят все повече важна роля в тях (Аха, не забравяме и за себе си).
GAO (General Accounting Office, Government Accountability Office (2004), Служба за отчетност на правителството) препоръчва на министъра на финансите да предприеме действия за по–нататъшно информиране на бизнес общността на САЩ относно търговските възможности в проекти на Комисията; 22 март 1979–та година 
image

image
https://energypolicy.ru/saudovskaya-araviya-otkazalas-prodlevat-dogovor-s-ssha-ob-obyazatelnoj-torgovle-neftyu-tolko-v-dollarah/novosti/2024/18/11/

https://nangs.org/news/markets/currency/finansovyj-mir-izmenitsya-saudovskaya-araviya-reshila-ujti-ot-neftedollara
https://1prime.ru/20240614/neftedollar-849150577.html
https://burneft.ru/main/news/59659
https://www.ledgerinsights.com/fake-news-saudi-petrodollar-deal-with-u-s-ended-this-month/
https://www.carsongroup.com/insights/blog/no-saudi-arabia-is-not-ending-any-petrodollar-pact/
https://www.wsj.com/world/middle-east/us-saudi-arabia-defense-treaty-israel-palestine-e2cc1821
https://www.firstpost.com/explainers/what-was-the-us-saudi-petrodollar-deal-that-lapsed-after-80-years-13782292.html
https://www.morningstar.com/news/marketwatch/2024061751/reports-of-the-petrodollar-systems-demise-are-fake-news-heres-why
https://www.nasdaq.com/articles/truth-about-petrodollar-pact
https://www.tacticalreport.com/daily/62809-saudi-mbs-on-the-petrodollar-agreement-with-us
https://www.gao.gov/assets/id-79-7.pdf

© Красимир Говедаров, Главен експертГласувай:
8


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. iw69 - Всички,
29.06 11:21
които имат поне малко мозък в главата бягат от долара и САЩ.
цитирай
2. nedovolen - Все повече хора се усещат, че дол...
29.06 11:53
Все повече хора се усещат, че доларчето е хартишка, рисунка от машинка.
:-)))
цитирай
3. samvoin - Изглежда и най-лошия монарх си е ...
29.06 13:23
Изглежда и най-лошия монарх си е повече на местото, отколкото който и да е прецедент, хеле пък дупетат и парламентарист...
цитирай
4. samvoin - Коя болшевишка държава се е отка...
29.06 13:26
Коя болшевишка държава се е отказала от долара? Или марксистка?
Коя го е забранила и изкоренила в себе си и го е обявила, че няма никаква стойност за нея?
А република?
Няма да питам за колонии, членки на ЕС и с валутни бордове, с каквито са само ЗАВЪРШЕНИТЕ КОЛОНИИ и дори там има бунтове срещу тях и прочие и прочие...
Преди 1989-а, долара беше най-висшата лелеяна "ценност", първо за номенклатурията у нас...
В Саудитска Арабия преди поколение-две на монархическата династия, долара е забраняван и изхвърлян въобще, когато не слугуваха и на "Израел" и му бяха обявили бойкот.
Така е като имаш ДЪРЖАВЕН ГЛАВА, а не лукова... И не наместник на английската "корона"...
цитирай
5. samvoin - Не е зле да стане същото и с евр(е)...
29.06 13:27
Не е зле да стане същото и с евр(е)ото, та да загине час по-скоро, заедно с пирамидата.
цитирай
6. dovolen - Все повече хора се усещат, че дол...
29.06 13:50
nedovolen написа:
Все повече хора се усещат, че доларчето е хартишка, рисунка от машинка.
:-)))

Аврамчо стига си чеша езика и стига блъска професионално чикии.Започнвай да си търсиш работа като чистач на входове на блокове.За друго не ставаш.
цитирай
7. morskipesni - Така си и мислех: бръмчат кат' мухи, току някой ги цапне.
29.06 16:30
В това се заключава "споразумението" на САЩ с Саудите. А последните са все по-нервни от мухите-и поради жегите. Ние си имаме главен експерт, а не слушаме "новините' от Брюксел с Мангилена Вряскова.
цитирай
8. mt46 - ...
29.06 19:19
Петродоларът не може да съществува вечно...
цитирай
9. kvg55 - До 1. iw69
29.06 20:19
През глава, през глава бягат.
цитирай
10. kvg55 - До 2. nedovolen
29.06 20:20
Аха, фалшификаторът от Черния кос.
цитирай
11. kvg55 - До 5. samvoin
29.06 20:22
Като влезем в Еврозоната и това ще стане.
цитирай
12. kvg55 - До 6. dovolen
29.06 20:23
Аврамчо, татов Аврамчо. Не излизай навън по жегата татовото.
цитирай
13. kvg55 - До 7. morskipesni
29.06 20:26
Ха–ха–ха, слушаш Мангилена и гледаш умно.
Между другото нашите мисирки премълчават темата.
цитирай
14. kvg55 - До 8. mt46
29.06 20:28
Е, всичко е до време.
цитирай
15. samvoin - Сега ни "граби" и &qu...
01.07 11:46
Сега ни "граби" и "стиска за шията" монетарно и валутно, "само" МВФ...
Тогава ще го прави още по-раздутата и граблива администрация на ЕЦБ с още по-широко зейнала паст за резерва ни и благата ни...
Ако и резерва вече не е ограбен.
А "евр(е)ото", така или иначе си ни натиска под чепика си, откак ФРГ мина към еврото след надянатия ни хамут-ВАЛУТЕН БОРД (И в самата уикипедия пише, този механизъм чии е и къде и от кого е прилаган векове...).
У нас първия, макар и по-закратко валутен борд се оказва, че ни е налаган от СССР при Сталин...
Явно е продължил, малко по-кратко от този, станал вечен...
Колко страни са под валутен борд в момента и то толкова години и в колко от тях не е имало бунтове срещу него и не е премахван след стачки, метежи, преврати, революции?...
Някой да ме "светне"?...
А имаше страни с много по-отдавнашна и висока хиперинфлация от нашата, стояха си години с нея (Беларус, Албания, даже Румъния..), няма и помен от валутен борд, пък не изчезнаха?
И не всички са затънали в нашите външни дългове без нищо налице...
цитирай
16. samvoin - Инфлацията всъщност е напълно И...
01.07 11:50
Инфлацията всъщност е напълно ИЗКУСТВЕНО СЪЗДАВАНО и ИЗМИСЛЕНО понятие от световните бандити, както процентите и лихвите.
Такова нещо в естествения Природен ритъм и хода на ЕСТЕСТВЕНИЯ СТОПАНСКИ И ИКОНОМИЧЕСКИ РЕД под силен - едноличен и централизиран държавен контрол и обществен, НЯМА И НЕ МОЖЕ ДА ИМА...
И в естествения монетарен поток и кръговрат на една икономика и стопанство за предпочитане днес затворена.
Не би следвало в нея да се впъва и до външен дълг, освен в случай на някакви технически нужди и немощ на производството ако е наложително.
Можем да стигнем до въпроса при едно свръхправилно организиране на нещата и взаимоотношенията, трябват ли ни изобщо пари (мъртви идоли), па и злато, скъпоценности и прочие?
Те винаги развалят нещата и са "нож с две остриета"...
цитирай
17. kvg55 - Благодарности!
11.07 20:06
Благодаря на всички коментирали!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 6363282
Постинги: 2926
Коментари: 27353
Гласове: 35397
Архив
Календар
«  Юли, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031