Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.04.2023 07:01 - © Парите преди всичко
Автор: kvg55 Категория: Бизнес   
Прочетен: 3101 Коментари: 2 Гласове:
10

Последна промяна: 19.04.2023 07:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
19.04.2023г.

     "Раздялата с Русия е трудна за много западни фирми, въпреки войната", пише The Washington Post и разказва за западните компании, който уж масово напуснаха Русия
image

Русия създаде големи пречки за чуждестранните компании, които искат да напуснат, но някои фирми останаха, правейки пари и грабвайки пазарен дял, въпреки обещанията да се оттеглят.
Само малък процент от стотиците компании, които обещаха да напуснат Русия след нахлуването ѝ в Украйна, са напуснали, според няколко групи, които водят таблица с резултати – а за тези, които се забавиха, напускането става само по–скъпо и сложно.
Западните компании, които останаха, често са силно зависими от руския бизнес, като загубите от напускането може би надвишават възможните щети за техните марки от оставането в страната, докато тя води брутална война срещу Украйна. Някои фирми дори грабнаха по–голям пазарен дял, след като техните конкуренти се оттеглиха.
Малко след нахлуването Coca Cola, базирана в Атланта, заяви, че "преустановява бизнеса си в Русия". Coca Cola HBC, базирана в Швейцария бутилираща компания (23,2 % собственост на Coca Cola Company) спря производството на Coca–Cola в Русия и "прехвърли" едно руско дъщерно дружество, Coca Cola HBC Eurasia, в друго – Multon Partners, през август
image

Руският клон на Coca Cola HBC все още управлява 10 фабрики, произвеждащи "Добрый cola" и други печеливши марки – "Рич" и "Моя семья". "Нашата основна цел там е съсредоточена върху защитата на нашите активи и върху нашите хора", казва главният изпълнителен директор на Coca Cola HBC Зоран Богданович в отчета за приходите тази година, пише The Washington Post.
"Само 7% от западните компании наистина са напуснали Русия, останалите или работят под прикритие, или се канят да напуснат", разказва и вестник СЕГА :  
Много други обявиха, че ще преустановят или намалят дейността си, но ще продължат да търгуват. Други заявиха, че ще продадат руските си активи, но все още търсят купувачи или се опитват да намалят разходите по напускането.
Украинците, нали ревниво следят що става в Руската федерация, изнесоха списък по държави на "Международните спонсори на войната"
image

Сайтът на Националната агенция на Украйна за предотвратяване на корупцията (Національне агентство України з питань запобігання корупції) публикува фирмите на 22 броя компании, които оперират с Руската федерация : ТМС Танкерс Лтд,  Мінерва Марін, Тенамаріс Шіпс Менеджмент Інк, Дельта Танкерс Лтд, Дайнаком Танкерс Менеджмент Лтд, Леруа Мерлен, ОупенУей Груп, Даніелі, Монді Груп, Єкассір, Ліберійський міжнародний установи і корпоративний реєстр, Бондюель, Проктер енд Гембл, Комнав Технолоджі Лтд, Aшан, Метро, Буцці Унічем, Райффайзен Банк, Ів Роше, Китайська державна будівельна інженерна корпорація, СЛБ (колишня Шлюмберже), Сяомі Корпорейшн. Шест от тях се занимават с корабоплаване, а във визитката на Дайнаком Танкерс Менеджмент Лтд пише "за управление на петролни танкери", което означава, че от Руската федерация здраво се изнасят нефт и газ
image

Конкурентът на Coca Cola PepsiCo спря производството на Pepsi–Cola, Mirinda и 7-Up, но продължи да произвежда "необходими за ежедневието храни" като млечни продукти по "хуманитарни" причини. "Тя пропусна да спомене, че все още има два завода в Русия за производство на картофен чипс", отбелязва Марк Диксън, който ръководи лондонската консултантска компания за сливания и придобивания "the1" и основава Moral Rating Agency, неправителствена организация, която се фокусира върху водещи компании, които все още правят бизнес в Русия. "Ако чипсът е от съществено значение, коя храна не е?", добавя той.
Unilever, която заяви същите като PepsiCo причини, че е останала само за да произвежда основни хранителни и хигиенни продукти, получи 2 процента от нетната си печалба за 2022 година от Русия; нейният бизнес там включваше продажба на сладоледа Magnum.
Икеа, емблематична марка за руснаците от средната класа, управлявана от Ingka Group от Швеция, спря производството и продажбите дни след инвазията. Но другата компания на Ingka Group в Русия, Mega, все още управлява 14 търговски центъра. В изявление компанията каза, че нейните търговски центрове "остават отворени, за да се гарантира, че хората имат достъп до нещата, от които се нуждаят".
За да следи дейността на предателите на интересите на "свободния свят", в Незалежната създали проекта "Спри бизнесът с Русия" към Київська школа економіки (КШЕ).
Показват се следните данни : Изходът завършен213+; ☠️ Продължаване на операциите – 1242+; Прекратили инвестициите – 171+; Прекратяващи дейността – 723+ 
image


image
Според директора на проекта Андрей Оноприенко Киевското училище по икономика (
КШЕ), което изследва 3141 чуждестранни компании чрез своя проект "Напусни Русия" (Leave Russia), съобщава, че само 211 компании са напуснали – по–малко от 7 процента – докато 468 са обявили планове за напускане. Но 1228 остават, а повече от 1200, въпреки паузата или намаляването, все още правят бизнес или запазват възможностите си отворени, според директора на проекта Андрей Оноприенко.
Оноприенко каза, че публичните компании, които неговата група проследява, са платили данъци от 24 милиарда долара на Русия през 2020–та година и са генерирали приходи в Русия в размер на над 300 милиарда долара през същата година.
"Има много компании, които не са направили нищо или все още продължават да чакат", казва Оноприенко. Двете най–популярни марки кола на руските рафтове през януари и февруари са "Добрый cola" с над 33 %, и Coca Cola (внос от съседни страни) с 14 %, потвърждава той.
image

Жена минава покрай магазин на Apple в ГУМ–а в центъра на Москва

Проучване на университета "Санкт Гален" в Швейцария установило, че по–малко от 9% от компаниите от Европейския съюз и Групата на седемте (G–7) с дъщерни дружества в Русия са напуснали страната до ноември.
Проучване на Йейлското училище по мениджмънт на близо 1600 чуждестранни компании и организации в Русия установи, че 1022 се изтеглят или преустановяват дейността си, като 234 се окопават, а други печелят време или намаляват обема си. Проучванията използват различни методологии, като КШЕ и "Санкт Гален" се фокусират върху завършените напускания.
Те наглосаксите имат опит в търговията с врага по време на война още с Нацистка Германия.
Въпреки че затруднява напускането на компаниите, Путин също се хвали, че напусканията са благодат за руския бизнес, жалва се още The Washington Post.
А някои членки на Евроколхоза си спомнили лозунга от президентската кампания на Бил Клинтън "Икономиката, глупако?" и загърбили евроатлантическите ценности, атлантическата солидарност и общите демократични интереси заради собствените си национални такива.
"Полша и Унгария забраняват вноса на зърно и храни от Украйна", съобщава Reuters
image

Полша и Унгария решиха да забранят вноса на зърно и други храни от съседна Украйна, за да защитят местния селскостопански сектор и своите производители, съобщиха двете правителства в събота, след като потокът от доставки понижи цените в региона.
Въздействието на свръхпредлагането създаде политически проблем за управляващата в Полша партия на Правото и справедливостта (PiS) в годината на избори, като икономиката е потънала в стагфлация, пише агенцията.
"Днес правителството взе решение относно регламент, който забранява вноса на зърно в Полша, но също и на десетки други видове храни (от Украйна)", каза лидерът на PiS Ярослав Качински по време на конгрес на партията.
Хе–хе–хе, и какво излезе сега? Диктаторът Путин разрешава на враговете за търгуват – демократът Качински не разрешава и не иска да търгува с приятелите. Отвсъде атлантическо.
"Ние сме и оставаме непроменени приятели и съюзници на Украйна. Ще я подкрепяме и я подкрепяме … Но задължение на всяка държава, всяка власт, добра власт във всеки случай, е да защитава интересите на своите граждани", казал Качински, цитиран от Reuters.
А другарят Леонид Брежнев пращаше на България танкери с нефт срещу ордени и целувки.
Ама онова беше социалистическа дружба, а сегашното е евроатлантическа дружба.
Пет страни от Европейския съюз, включително България (и още Унгария, Полша, Румъния и Словакия), призовават Еврокомисията да преразгледа вноса от Украйна, съобщава Novinite
image
Държавните и правителствените ръководители на България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия изпратиха писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, в което призовават за преразглеждане на мерките за противодействие на негативните ефекти от увеличения внос на земеделска продукция от Украйна в тези страни.
Най–сериозни затруднения поради значителното увеличение на предлагането на селскостопанска продукция се наблюдават именно в страните, които граничат с Украйна или са в непосредствена близост до нея. В същото време затрудненото освобождаване на излишъците от зърнени, маслодайни и други култури в складовете дестабилизира пазарите и води до налагане на допълнителни разходи на земеделските производители.
В случай, че изкривяванията на пазара, причиняващи вреди на фермерите в България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия, не могат да бъдат отстранени с други средства, петте европейски страни призовават Европейската комисия да приложи подходящите процедури за повторно въвеждане на мита и тарифни квоти върху вноса от Украйна. Ха–ха–ха!
image

Още Карл Маркс в том I–ви на "Капиталът" пише за "безнравствената "конкуренция" на  "вероломните братя" капиталисти. И "възникна един лош вид конкуренция – всички да се надпреварват да продават на пазара по–евтино (undersell)", пише той. Е това практикуват украинските капиталисти днес, защото знаят, че "всевластната конкуренция убива най–слабите", а те са силни, защото имат зад гърба си "целият свободен" свят начело със САЩ.
А Маркс го обяснява научно така : "Другояче стои въпросът на световния пазар, чиито съставни части са отделните страни. Средната интензивност на труда е различна за всяка страна : в една тя е по–голяма, в друга – по-малка. Така че тези средни национални величини образуват една градация, чиято единица мярка е средната единица на световния труд. Така че в сравнение с по–малко интензивния национален труд по–интензивният произвежда за едно и също време по-голяма стойност, която се изразява в повече пари.
Но международното приложение на закона на стойността още по–силно го модифицира с това, че на световния пазар по–производителният национален труд се смята и като по–интензивен, доколкото конкуренцията не принуждава по–производителната нация да намали продажната цена на своята стока до нейната стойност".
Така че мързеливите полски фермери да се зимат у ръце, иначе ги чака фалит и безработица.

https://www.washingtonpost.com/world/2023/04/15/western-brands-russia-sanctions-war/
https://www.segabg.com/hot/category-the-war/samo-7-zapadnite-kompanii-naistina-sa-napusnali-rusiya
https://sanctions.nazk.gov.ua/boycott/
https://leave-russia.org/
https://www.unisg.ch/en/newsdetail/news/war-in-ukraine-many-firms-continue-to-operate-in-russia/
https://www.yalerussianbusinessretreat.com/
https://headtopics.com/us/breaking-up-with-russia-is-hard-for-many-western-firms-despite-war-38000879
https://www.investor.bg/a/91-analizi/346350-politikata-shte-igrae-vse-po-golyama-rolya-v-ikonomikata
https://www.reuters.com/world/europe/polish-government-bans-grain-food-imports-ukraine-2023-04-15/
https://www.novinite.com/articles/219494/Five+EU+countries+including+Bulgaria+call+on+the+EC+to+review+the+Imports+from+Ukraine
https://www.segabg.com/hot/category-economy/kabinetut-shte-zabrani-utre-vnosa-na-redica-ukrainski-hrani




Гласувай:
10


Вълнообразно


1. nedovolen - На хората не им се пише за п., както и ...
19.04.2023 11:57
На хората не им се пише за п., както и на мен. Все пак.
Полските фермери да мислят, като нашите, как да произвеждат по-евтино.
Като нямаше европийски съюз, как беше. Тировете с чушки и домати хвърчаха из Европа, отгледани и набрани от нашите поля.
Един бивш председател на местното АПК, вече покойник, казваше. Преди всеки ден изнасяхме по няколко тира дневно. След т.н. демокрация, вече наемател на земи, докато изнеса един тир за европата, се изпотявам десет пъти.
Какво да говоря.
:)))
цитирай
2. kvg55 - До 1. nedovolen
20.04.2023 14:02
Е, да. За предпочитане е да броиш пари, вместо да пишеш и четеш за тях. А днешното ни селскостопанско производство, въобще не може да се сравнява със социалистическото.
цитирай
3. kvg55 - Благодарности!
26.04.2023 18:37
Благодаря на всички коментирали!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5819159
Постинги: 2828
Коментари: 26024
Гласове: 34348
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930