Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.03.2023 16:01 - © Ами електроенергия?
Автор: kvg55 Категория: Бизнес   
Прочетен: 2996 Коментари: 4 Гласове:
8

Последна промяна: 20.03.2023 16:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
20.03.2023г.

     На 16–ти сайтът на Кооперативната комисия публикува материал, който е в пъти по важен от всякакви строполили се от страх us–американски MQ–9 Reaper и просията на евроколхозния комисар  Тиери Бретон, с които телевизиите ни занимават.
"Критични суровини : осигуряване на сигурни и устойчиви вериги за доставки за зеленото и цифрово бъдеще на ЕС" е заглавието на материала 
image

Днес Комисията предлага всеобхватен набор от действия за гарантиране на достъпа на ЕС до сигурна, диверсифицирана, достъпна и устойчива доставка на критични суровини. Критичните суровини са незаменими за широк набор от стратегически сектори, включително индустрията с нулево нетно потребление, дигиталната индустрия, космическата индустрия и отбранителните сектори, пише в документа.
Брюкселският новоговор е сигурен "ясен знак и силен сигнал" за упадъка на Евроколхоза.
За мен е непонятно що означава "индустрия с нулево нетно потребление" или "нетна нулева индустрия". Така кухо ми звучаха докладите от последните 3–4 конгреса на Българската комунистическа партия, което също е показателно за бъдещето на Евроколхоза. Писах в този смисъл в постига си «28.12.2022 15:01 – © Интелигентният маниер за разделяне с миналото е незлобивата насмешка». Белким по нататък разбера мислата на еврочиновниците
Докато търсенето на критични суровини се очаква да нарасне драстично, Европа разчита в голяма степен на внос, често от квазимонополни доставчици от трети държави. ЕС трябва да смекчи рисковете за веригите за доставки, свързани с подобни стратегически зависимости, за да подобри икономическата си устойчивост, както се подчертава от недостига след Covid–19 и енергийната криза след нахлуването на Русия в Украйна. Това може да изложи на риск усилията на ЕС да постигне своите цели в областта на климата и цифровите технологии.
По нататък в текста попадам на "Нетно нулев индустриален закон" (Net Zero Industry Act), където пише : Предложение за регламент на Европейския парламент и на Съвета за създаване на рамка от мерки за укрепване на европейската екосистема за производство на технологични продукти с нулева нетност (Net Zero Industry Act). Здраве да е! И това ще преживеем.
Документът е оформен и в съответен закон – Закон за критичните суровини, за който Урсула фон дер Лайнен се е изказала така : "Този закон ще ни доближи до нашите климатични амбиции. Това значително ще подобри рафинирането, преработката и рециклирането на критични суровини тук, в Европа. Суровините са жизненоважни за производството на ключови технологии за нашия двоен преход – като генериране на вятърна енергия, съхранение на водород или батерии. И ние укрепваме нашето сътрудничество с надеждни търговски партньори в световен мащаб, за да намалим сегашната зависимост на ЕС само от една (Китай) или няколко (и Руската федерация) държави. В наш взаимен интерес е да увеличим производството по устойчив начин и в същото време да осигурим най–високо ниво на диверсификация на веригите за доставки за нашия европейски бизнес".
За "климатичните амбиции" на еврочиновниците знам, че преследват скорошно затваряне на ТЕЦ–те и АЕЦ–те. Дори затваряне и на газовите електродобивни централи.
По нататък в документа се казва : Създаване на сигурни и устойчиви вериги за доставка на критични суровини в ЕС : Законът ще намали административната тежест и ще опрости процедурите за издаване на разрешителни за проекти за критични суровини в ЕС. Освен това избраните стратегически проекти ще се възползват от подкрепа за достъп до финансиране и по–кратки времеви рамки за издаване на разрешения (24 месеца за разрешения за добив и 12 месеца за разрешения за обработка и рециклиране). Държавите–членки също ще трябва да разработят национални програми за проучване на геоложки ресурси.
Това "проучване на геоложки ресурси" ми е ясно. И то комбинирано със следната снимка
image
, публикувана в материала, ми дава представа за намерението на Кооперативната комисия. Все пак съм живял в регион с няколко минни предприятия и съм работил в минно и металургично предприятие. От което пък знам, че това са изключително енергоемки производства.

От казаното до тук изводът е : "Европа трябва отново да свикне сама да си добива суровини".
Кои суровини, е изброено в "Пети списък 2023 на критични суровини за ЕС", който включва : Алуминий/боксит, коксови въглища, литий, фосфор, антимон, фелдшпат и така нататък 
image

image
image
image
image
Някои от суровините в списъка са подчертани чрез удебеляване на буквите?!

За необходимостта от тези суровини се е изказал еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон : "Слънчеви панели, термопомпи, електрически автомобили, чипове, фармацевтични продукти, боеприпаси : суровините са от съществено значение за технологиите и продуктите от стратегическо значение. Търсенето на тези ценни и оскъдни ресурси се увеличава рязко, което доведе до глобална надпревара за новите газ и петрол в сърцето на нашата икономика. С този акт ЕС подобрява своята ефективност по отношение на добива, рафинирането, рециклирането и диверсификацията, за да гарантира сигурен и устойчив достъп до критични суровини". По правилно е да се каже "критически", ама нейсе.
А боеприпаси защо? Да не би да се канят да завладяват природните ресурси на Русия?
Чрез Украйна, а ако не се получи, по нареждане на чичо Сам и лично.
Събрали се няколко нашенци след Девети септември, недоволни от мерките на Народната власт и особено от кооперирането на земята, с намерението да хванат гората.
Планирали кое–що, като например, че с хляб ще се снабдяват от селската фурна.
По едно време един от кандидатите за "горянин" се сетил и запитал : "Ами оружие?".
Тука присъстващите се стъписали и след известно време на размишление и препирни се разотишли по домовете си. Така антиправителствената им инициатива се провалила.
Както вече посочих, рудодобивът, флотацията и металургията са енергоемки производства.
И в тази връзка и аз да запитам като нашенеца : "Ами електроенергия?".
Ще ли само вятърът и слънцето да свършат работа?
Законът за критичните суровини ще предостави на ЕС инструментите за гарантиране на достъпа на ЕС до сигурни и устойчиви доставки на критични суровини, главно чрез  определяне на ясни приоритети за действие : В допълнение към актуализиран списък с критични суровини, законът идентифицира списък със стратегически суровини, които са от решаващо значение за технологиите, важни за зелените и цифрови амбиции на Европа и за отбранителните и космическите приложения, като същевременно са предмет на потенциални рискове при доставките в бъдеще … Регламентът определя ясни показатели за вътрешния капацитет по веригата за доставка на стратегически суровини и за разнообразяване на доставките в ЕС до 2030 година :
– Най–малко 10% от годишното потребление на ЕС за добив,
– Най–малко 40% от годишното потребление на ЕС за преработка,
– Най–малко 15% от годишното потребление на ЕС за рециклиране,
Не повече от 65 % от годишното потребление на Съюза на всяка стратегическа суровина на всеки съответен етап на преработка от една–единствена трета държава.
Създаване на сигурни и устойчиви вериги за доставка на критични суровини в ЕС : Законът ще намали административната тежест и ще опрости процедурите за издаване на разрешителни за проекти за критични суровини в ЕС. Освен това избраните стратегически проекти ще се възползват от подкрепа за достъп до финансиране и по–кратки времеви рамки за издаване на разрешения (24 месеца за разрешения за добив и 12 месеца за разрешения за обработка и рециклиране). Държавите–членки също ще трябва да разработят национални програми за проучване на геоложки ресурси.
Европейският закон за критичните суровини (European Critical Raw Materials Act) не обяснява обаче, как частният капиталист ще бъде прелъган да инвестира в добива и преработката на руди. Или ще въвеждаме командно–административна планова икономика и нарядите?

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/IP_23_1661
https://single-market-economy.ec.europa.eu/publications/net-zero-industry-act_en
https://single-market-economy.ec.europa.eu/sectors/raw-materials/areas-specific-interest/critical-raw-materials_en
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B0%D1%80%D1%8F%D0%B4
https://kvg55.blog.bg/zabavlenie/2022/12/28/inteligentniiat-manier-za-razdeliane-s-minaloto-e-nezlobivat.1848822?reply=5566087




Гласувай:
8


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. nedovolen - Да вървеше кранчето, не ревяха. ...
20.03.2023 17:52
Да вървеше кранчето, не ревяха. Като секна, се разреваха. Късно е, чадо, мандалото лопна.
:)))
цитирай
2. kvg55 - До 1. nedovolen
20.03.2023 18:48
Викат : Путин иска да му плащаме.
На тъмно и на студено ще стоим, ама няма да му плащаме.
цитирай
3. born - "Боеприпасите са релевантно ...
20.03.2023 23:00
"Боеприпасите са релевантно необходими атрибути при провеждането на всякакви дипломатически преговорни мероприятия." (Si vis pacem, para bellum).
Из "Знаменити фундаментални мъдрости на Великия Мъдрец Борн" - том 3, р-л 20, гл. 202, стр. 227, ал. 67.
цитирай
4. kvg55 - До 3. born
20.03.2023 23:27
Да, Свети!
Така е, както си го постановил.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5858542
Постинги: 2831
Коментари: 26060
Гласове: 34374
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930