Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.11.2022 08:01 - © Турция започва да извива ръцете на "Газпром"
Автор: kvg55 Категория: Бизнес   
Прочетен: 4158 Коментари: 10 Гласове:
7

Последна промяна: 21.11.2022 08:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
21.11.2022г.

     Руският президент Владимир Путин предложи на Турция да стане газов хъб за Европа – идея, която турският му колега Реджеп Тайип Ердоган изглежда прие радушно. Лидерът на Турция разпореди на ресорните министерства незабавно да започнат работа по проекта, който според информации ще бъде осъществен в района на град Люлебургаз, окръг Къркларели, където излиза разклонението на "Турски поток". Европа и САЩ обаче реагираха резервирано на предложението, отправено в момент, когато доставките на руски газ за Европа са силно засегнати от западните санкции срещу Русия заради руската офанзива в Украйна, съобщава от  Анкара на 21.10.2022 година Българската телеграфна агенция.
И като селски тарикат, който не знае мярата на нещата, Турция веднага си показа рогата.
Анкара вече започна да моли "Газпром" за отсрочки на плащанията и отстъпки. Въпреки че самият проект за газов хъб все още е в начален стадий, защо Турция вярва в успеха на исканията си?
Турция е поискала от "Газпром" забавяне на плащанията и отстъпка за руския газ, каза министърът на финансите и хазната Нуреддин Небати в интервю за Financial Times. Каква конкретна отстъпка иска Анкара, той не уточни. Въпреки това министърът каза, че Турция купува "огромни количества" газ от Русия и очаква "добри новини" и по двата въпроса.
Позициите на Турция в преговорите вече са много силни, така че тя наистина може да постигне или отсрочка на плащанията, или отстъпка за газа, казва Игор Юшков, водещ експерт на Националния фонд за енергийна сигурност (НФЕС), експерт във Финансовия университет към правителството на Руската федерация 
image

Анкара започна да иска специални условия за себе си веднага след като Русия и Турция се договориха да разработят в детайли предложението на Владимир Путин за превръщането на Турция в газов хъб. Той предполага появата на две нови линии на "Турски поток", чрез които европейските потребители биха могли да получат допълнителни 30–50 милиарда кубически метра природен газ.
"Анкара може да посочи, че Русия е предложила идеята и Анкара е продължила напред. Сега Москва трябва да тръгне насреща и да направи отстъпка. Въпреки че е ясно, че газовият хъб е изгоден и за двете страни, а отстъпката е само за Турция", казва Юшков. Освен това съгласието само на Москва и Анкара за този проект не е достатъчно, необходимо е да се привлече подкрепата на трета страна, а именно европейски купувачи. Без тях изграждането на нови тръби е рисковано и няма смисъл.
Второ, в новите реалности Турция се превръща в основен купувач на руски газ в Европа, който "Газпром" очевидно не иска да загуби.
"По–рано Германия беше основният купувач на руски газ, докато Турция се състезаваше за второто място с Италия. Но от следващата година Турция явно ще е на първо място, тоест ще стане най–големият купувач на руски газ в Европа", казва Игор Юшков.
Ако Германия рязко намали покупките на руски газ и насочи вниманието си към LNG, то Турция тази година, напротив, намали покупките на по–скъп LNG в полза на увеличаване на обемите на руски газ. Юшков не изключва, че Турция може дори да препродаде част от газа по–нататък в Европа, по–специално на България, която през пролетта не започна да преминава към плащания в рубли и спря да купува руски газ.
Руският газ за Турция вероятно е по–евтин, защото турските компании са запазили договорите си с "Газпром" обвързани с петрола, а не със спот пазара, както европейските потребители. Според Юшков Сега Турция може да купува руски газ по 600–700 долара за хиляда кубически метра, което е много, тъй като цените на петрола също са високи тази година – около 80–100 долара за барел. Въпреки това, той все още е по–евтин в сравнение с цените, на които европейците трябва да купуват LNG.
Цените на спот пазара рязко  варираха тази година – рядко падат под 1000 долара за 1000 кубически метра и скачат много силно, до 2000 долара за 1000 кубически метра и дори повече. Ако студовете покрият ЕС, това ще доведе до нов кръг от скокове на цените на спот европейските пазари.
Затова Турция тази година рязко намали покупките си на LNG в полза на руския газ. "Руският газ е на първо място по доставки не заради някакви политически споразумения с Турция, а просто защото руският газ е много изгоден за турските компании. Поради това те сведоха до минимум закупуването на по–скъп LNG", казва Игор Юшков.
Трето, Анкара може да се позове на опита на Унгария в преговорите с Русия. Все пак "Газпром" даде на Унгария разсрочено плащане за доставките на газ, въпреки че е член на ЕС. "Унгария не подкрепя антируските санкции, но в крайна сметка все пак гласува за антируските санкции. Всички санкционни пакети бяха приети единодушно, тоест всички членове на ЕС гласуваха "за", включително Унгария. Докато Турция не се присъедини към антируските санкции и по всякакъв начин помага на Русия да заобиколи тези санкции", казва Юшков.
Четвъртият аргумент на Анкара в полза на удовлетворяването на нейните искания е, че "всички конструктивни отношения между Русия и Турция се формират благодарение на лични договорки между Путин и Ердоган. А турският президент има избори догодина. Анкара иска отстъпка от газа, за да подобри икономическата ситуация в страната, и хората отново да изберат Ердоган", аргументира се експертът от НФЕС.
Като се вземат предвид доста силните аргументи на Турция, експертът смята, че Анкара ще получи най–малкото или отсрочка, или отстъпка от газа. "За "Газпром" компромисът би бил идеален. Ако турците искат отстъпка от газа, нека сключим нови договори за закупуване на допълнителни количества газ. И би било възможно да се приложи отстъпка към тези обеми, като се запази изтеглянето на газ по старите договори. Но може би няма да успеем да постигнем това", твърди събеседникът.
Работата е в това, че Турция купува повече руски газ от договореното (както е сега), когато е изгодно. Но когато LNG беше по–евтин, Анкара рязко намали покупките от "Газпром" в полза на втечнения газ (такъв беше случаят през 2020–та година). "Няма силен ръст на търсенето на газ в Турция. Засега Руската федерация отрязва дела си на турския пазар от други доставчици, главно на LNG", казва експертът.
Друг компромисен вариант за предоставяне на отстъпка е обвързването на отстъпката с цената на газа на пазара. "Условно, ако цените са достигнали 700 долара, тогава се допуска например отстъпка от 100 долара. И ако цените паднат под 500 долара, тогава не се дължи отстъпка", обяснява събеседникът.

https://vz.ru/economy/2022/10/26/1183790.html
https://www.bta.bg/bg/news/balkans/347747-putin-predlaga-gazov-hab-v-turtsiya-zashto-zapadat-ima-rezervi-

Лаком гъз, кръв сере, е казал мъдрият ни народ. Също така знаем, че палачинката се обръща.
А историята ни учи, че Русия е тази, която обръща палачинките, тоест хода на историята – 1812–та, 1917–та, 1945–та, 2022–ра!




Гласувай:
7


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. panazea - Хе хе , азиатската хитрост ! Тя е пословична !
21.11.2022 10:43
Сега ще започнат пазарлък ! Мижи да те лажем !
Турция се пъне , но не е толкова силна , колкото й се ще .
Имат инфлация и вътрешен враг - кюрдите.
А пък искат да заграбят и Кипър . Като една въшка ненаяла се . Като се наяде - ще се спука.
Сега ще блъфират .
Мислят , че руснаците ряпа ядат!
цитирай
2. notfun - аз, мисля, че ти е нужен..психолог, или, поне НАРЕЧЕН..с дядото, насаме )
21.11.2022 10:45
panazea написа:
Сега ще започнат пазарлък ! Мижи да те лажем !
Турция се пъне , но не е толкова силна , колкото й се ще .
Имат инфлация и вътрешен враг - кюрдите.
А пък искат да заграбят и Кипър . Като една въшка ненаяла се . Като се наяде - ще се спука.
Сега ще блъфират .
Мислят , че руснаците ряпа ядат!

цитирай
3. panazea - Тайфунката ме преследва ! Ха ха ха !
21.11.2022 11:09
Ще падна от смях !
Бесна е , че й развалям работата ! :)))
Днес цял ден ще ръси простотии , докато й излезе пяна на устата !
Давай фънке ! Още може !
цитирай
4. marana69 - ъъъ?? ама, ти, пак си намери НОВ дядо..тук ли си още...
21.11.2022 12:40
..тук ли си още,ма Гуно...нали, се сбогувахме, Официалноо...))))

8. panazea - Ето я пак ! Кой кого обижда?
10:32
Мисълта й да обсажда крепостта , докато поддаде , й е натрапчива !
Защо се нахвърля върху Радето? Нека поясни !
Само исках да смъкна маската на notfun, marana69 и още 99 аватара.
Приятен ден !
Панацея
цитирай
5. missana - Ердоган е мъдър политик. Ще се възползва от всяка една
21.11.2022 14:56
предоставена му възможност. Ние, българите, да му мислим с тази родна политическа сволоч.
цитирай
6. kvg55 - До 1. panazea
21.11.2022 16:12
Да, селски тарикатлъци.
цитирай
7. kvg55 - До 2. notfun
21.11.2022 16:16
Ооо, Фуне! Ти мислиш? Я се огледай внимателно. Да не би някоя друга физиологична дейност да извършваш?
цитирай
8. kvg55 - До 3. panazea
21.11.2022 16:18
Ама защо в моя блог се давите?
цитирай
9. kvg55 - До 4. marana69
21.11.2022 16:22
Така, така, изплюй си отровата и легни да си починеш.
цитирай
10. kvg55 - До 5. missana
21.11.2022 16:23
Нищо даром няма за му се даде. Ще си плати. И янките ще го тричат.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5756735
Постинги: 2808
Коментари: 25799
Гласове: 34181
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031