Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2022 16:01 - © Спрете покачването на цените : опитът на пазарния социализъм в Беларус
Автор: kvg55 Категория: Бизнес   
Прочетен: 3059 Коментари: 12 Гласове:
10

Последна промяна: 13.10.2022 16:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
13.10.2022г.

     Вестник СЕГА се подиграва на Александър Лукашенко със заглавието "Лукашенко забрани на цените да растат", защото на съвещание на икономическия блок на правителството относно инфлацията, Батька казал : "От 6–ти всяко увеличение на цените е забранено. За-бра-ня-ва се! От днес. Не от утре, а от днес. За да не се покачат цените за една нощ. Затова от днес увеличението на цените е забранено. И не дай си боже някой в ​​счетоводството да направи нещо със задна дата, някакви изчисления, преизчисления", цитиран от БЕЛТА.
Това прави и Пьотр Дмитриев в Аналитический портал "Фонд стратегической культуры".
image

Батька Лукашенко обяснява, с колко най–много могат да се покачат цените в Беларус

"Съюзната държава на Русия и Беларус демонстрира уникален опит в интегрирането на две различни социално–икономически системи. На 6 октомври Александър Лукашенко реши да замрази покачването на цените, потвърждавайки курса към внедряване в Беларус на такъв модел на социално–икономическо развитие като пазарния социализъм.
Поради липсата на развитие на държавната идеология понятието пазарен социализъм ("социално ориентирана пазарна икономика") е ясно засега само в общи линии. Той изхожда от коренно различна логика на изграждане на социално–икономически отношения от тази, от която се ръководи Руската федерация и други постсъветски републики. Следователно в рамките на "белоруския модел" Лукашенко е логичен и последователен. Въпреки че решението му шокира не само беларуските либерални икономисти.
Президентът обяви решението за замразяване на цените на 6–ти октомври на среща с ръководството на републиката по темата за инфлацията. Повишаването на цените, според него, нивелира усилията на правителството да подобри жизнения стандарт на населението. Реалните доходи, според "Белстат", се оказват почти 3% по–ниски от миналогодишното ниво, а потребителските цени са се повишили с 13,8% за 8 месеца.
Съветът на министрите на Беларус планира да запази инфлацията на ниво от 19% до края на годината, но ръководителят на Белстат каза, че към края на годината показателят "се оценява като по–висок".
На 9 декември 2021 година Александър Лукашенко подписа Указ № 481 "За най–важните параметри на прогнозата за социално–икономическото развитие на Република Беларус за 2022 година"
image
"По–специално, ръстът на брутния вътрешен продукт е планиран в размер на 102,9% спрямо нивото на текущата година, реалните разполагаеми парични доходи на населението – 102%, инвестициите в дълготрайни активи – 103,3%. Очаква се износът на стоки и услуги да нарасне с 6,3% спрямо 2021 година.
На Националната банка, съвместно с Министерския съвет, беше възложено да предприеме необходимите мерки за ограничаване на инфлацията от 6% през 2022 година", се казва в официалния коментар от канцеларията на президента.
Но нито Министерският съвет, нито Националната банка на републиката всъщност се ръководят от официалната прогноза, залегнала в президентския указ. Това се доказва от публикуваното число от 19% от планираната инфлация. Няколко официални прогнози и планове работят паралелно в Беларус. Всичко това сочи перспективите за нов опит за замразяване на цените.
Лукашенко обяви подобни решения още от първата година на президентството си (1994–та). Оттогава Беларус е сред световните лидери по инфлация. В продължение на десетилетия тя заема челни позиции по темпове на обезценяване на националната валута. Отслабването на беларуската рубла в интерес на износителите беше представено като нещо спонтанно и нормално явление, подобно на есенните дъждове.
Всъщност и инфлацията, и девалвацията са явления, създадени от човека. Всеки от тях има фамилия и длъжност. Най–лесно е чиновниците да компенсират грешките на държавната администрация, като разпределят финансовата отговорност върху всички, включително недържавния сектор на икономиката и населението като цяло.
На срещата Лукашенко озадачи правителството със създаването на система за държавен контрол върху вноса. Неговият логичен завършек е държавният монопол върху външната търговия, както в СССР. Оцелелите от онези времена си спомнят състоянието на потребителския пазар, въпреки факта, че възможностите на Съветския съюз бяха несравними с настоящите условия на бившата Белоруска ССР.
Цените не растат сами, тях ги покачват. Основна роля в повишаването на цените, както и при покупките от внос, има публичният сектор на икономиката. За да се изравни инфлационно–девалвационната спирала, да се постигне успех в "заместването на вноса", е необходимо да се спрат държавните индустриални гиганти – основните потребители на междинен внос и заеми.
– Имате ли представа какви сме идиоти? – възкликнал президентът Лукашенко, обръщайки се към участниците в "ценовото" съвещание.
От една страна чиновниците и "червената дирекция" вдигат цените, за да достигнат планираните показатели за рентабилност, доходност и в крайна сметка одобрените планове за растеж на номиналните заплати (начислени преди данъци) и реалните доходи ( коригирани спрямо инфлацията). От друга страна, същите тези фигури удрят по масата и изискват спиране на поскъпването, прехвърляйки отговорността на "външни фактори" и вътрешни врагове. Като такива беларуският президент традиционно нарича посредническите структури. "Не трябва да има никакво посредничество!" – нареди той по време на срещата.
Лукашенко се бори с "неразумното посредничество" от 28 години. Въпросът е какви нови решения в тази борба възнамерява да приложи той и ще има ли икономически ефект от тях?
В края на краищата "неразумно" може да се види във всичко. И дори сега, когато според Лукашенко "цените са достигнали своя максимум", те продължават да растат след неговия вик : "Невъзможно е да се повишават цените повече – никъде – няма нужда!".
Не е тайна, че много производители не продават продуктите си директно – само чрез посредници. Във веригата може да има десетина или повече такива от производителя на автомобил или козметика. Всеки добавя към продукта свои транспортни, данъчни и други разходи, както и нормата на възвръщаемост.
В съветската политическа икономия минимизирането на разходите и цената на стоките за крайния потребител се разглежда задълбочено и изчерпателно от 20–те години на миналия век. Успехите на тази политика бяха ясно представени в ценовите етикети на съветските стоки – те не се променяха в продължение на десетилетия. Все още се използват чаши, лъжици, домакински уреди с цена в съветски рубли. Все още са живи тези, които си спомнят ежегодните намаления на цените в епохата на Сталин …
За да реализира своя уникален модел, Съветският съюз трябваше радикално да преструктурира целия живот на Русия. Революционни трансформации претърпяха не само икономическите, но и изобщо всички отношения. Съветска Русия се противопостави на света и можеше да си го позволи, разчитайки на колосалните си суровини, интелектуални и трудови ресурси. Отломката от тази велика държава, Република Беларус, не може да си позволи същото и това е още един очевиден факт.
Затова «елциноидите», както ги нарече Лукашенко, прогнозират поредния провал на идеята с опита да се спре покачването на цените с командни и административни методи. Да, тези методи работят, но имат ограничение на ефективността си.
Не трябва да става въпрос за козметични промени, а за принципите и жизнеспособността на самия модел на пазарния социализъм. Това е не само теоретично незавършено, но, съдейки по примера на Република Беларус, е практически несъстоятелно. Доказателство за това са не само провалите на годишните, петгодишните и дългосрочните официални планове за социално–икономическо развитие, разкрити в официалната статистика, но и местни фрагменти от функционирането на "беларуския модел“. Изглежда хубаво, призовава към справедливост, но не работи.
Очевидно Директива № 10
image
на президента на Беларус "За недопустимостта на повишаването на цените", подписана на 6–ти октомври, ще бъде компенсирана с традиционни механизми. Това са девалвация, която ще намали покупателната способност, както и искания за външна "подкрепа". Русия дава 7–12 милиарда долара годишно такава помощ под формата на заеми, преференциални цени на суровините, достъп до обществени поръчки и така нататък.

Директивата "въвежда забрана за повишаване на цените и задължения за безусловно насищане на вътрешния пазар със стоки и услуги". С него се възлага на Министерския съвет "до 20 октомври въз основа на предложенията на работната група да утвърди и въведе в действие система за регулиране на цените, която да осигури ефективен контрол върху ценовата дисциплина".
Посредничеството (търговията на едро и дребно) е елемент от общественото разделение на труда. Само че при капитализма и особено у нас посредничеството е развъдник на спекула и инфлация. Прословутите прекупвачи на земеделска продукция правят българските домати от Петрич по–скъпи от турските и македонските.

https://www.fondsk.ru/news/2022/10/11/ostanovit-rost-cen-opyt-rynochnogo-socializma-v-belorussii-57404.html
https://www.belta.by/president/view/lukashenko-rasporjadilsja-s-6-oktjabrja-vvesti-zapret-na-povyshenie-tsen-v-belarusi-527678-2022/
https://president.gov.by/bucket/assets/uploads/documents/2021/481uk.pdf
https://president.gov.by/ru/events/utverzhdeny-vazhneyshie-parametry-prognoza-socialno-ekonomicheskogo-razvitiya-belarusi-na-2022-god
https://president.gov.by/bucket/assets/uploads/documents/2022/10dir.pdf




Гласувай:
10


Вълнообразно


1. iw69 - A
13.10.2022 16:25
нашите полит.помиари нищо не правят за народа, не смеят да гъкнат пред капитала.

Само разчитат, че спастичната (невидима) ръка на пазара ще урегулира всичко - да ама не както виждаме вече 33 години.
цитирай
2. missana - Прав е Лукашенко. От проф. Дарина Григорова,
13.10.2022 18:38
която многократно е посещавала Минск, зная, че в Беларус е налице реален социализъм. Населението е подсигурено и живее добре.
цитирай
3. kvg55 - До 1. iw69
13.10.2022 18:41
Батька е държавник, а нашите са клепари.
цитирай
4. kvg55 - До 2. missana
13.10.2022 18:42
Там на алчните не им беше позволено да разграбят държавата.
цитирай
5. анонимен - Само малоумен може да хареса кон...
13.10.2022 19:44
Само малоумен може да хареса концлагера Белорус и тиранина лукашенко, както и путинската офцъ Григорова, която има вместо мозък секрет от темето на путлер.

цитирай
6. kvg55 - До 5. iw68
13.10.2022 20:23
Само подъл и непочтен тъпанар може да се прикрива зад леко променено чуждо име.
цитирай
7. mt46 - Ами
13.10.2022 20:41
това значи независимост на държавата, грижа за народа...
Добра социална политика има и в немалко западни държави...
цитирай
8. kvg55 - До 7. mt46
13.10.2022 21:46
Освен Германия, коя друга?
цитирай
9. born - mt46 е прав, Светлейший !
13.10.2022 22:06
Монако, Лихтенщайн, Люксембург, Сан Марино, Андора !
Да изброявам ли още ? Ами Ватикана ?
© St. Born Taratancijskij i Ta6akmakanskij - Honorary General major Comodor of First women's body division of Taratancian armed forces.- first SOCIAL reserve expert of TTAF.
цитирай
10. kvg55 - До 9. born
13.10.2022 23:25
Стандартът на живот в тези пичи въшки наистина е висок, Свети, но в големите страни и особено в Съединените щати има доста бедстващи.
цитирай
11. zabylgarite - нашите полит. помиари нищо не пр...
14.10.2022 10:08
iw69 написа:
нашите полит.помиари нищо не правят за народа, не смеят да гъкнат пред капитала.

Само разчитат, че спастичната (невидима) ръка на пазара ще урегулира всичко - да ама не както виждаме вече 33 години.

Tова е!
цитирай
12. zabylgarite - Само малоумен може да хареса кон...
14.10.2022 10:09
iw68 написа:
Само малоумен може да хареса концлагера Белорус и тиранина лукашенко, както и путинската офцъ Григорова, която има вместо мозък секрет от темето на путлер.


да си прост е избор да знаеш, избрал си да си прост.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5759366
Постинги: 2809
Коментари: 25804
Гласове: 34182
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031