Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.09.2022 15:01 - © Което е добро за US–Америка, е смърт за Евроколхоза
Автор: kvg55 Категория: Бизнес   
Прочетен: 4413 Коментари: 8 Гласове:
13

Последна промяна: 30.09.2022 15:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
30.09.2022г.

     "Високите цени на природния газ тласкат европейските производители да се пренасочат към САЩ; Войната в Украйна повишава разходите за енергия в Европа, докато относително стабилните цени и стимулите за зелена енергия примамват компаниите към САЩ 
image

Големият печеливш от енергийната криза в Европа е икономиката на САЩ. Поразени от рязко покачващите се цени на газа, компаниите в Европа, които произвеждат стомана, торове и други суровини за икономическа дейност, пренасочват дейността си към САЩ, привлечени от по–стабилните цени на енергията и силната подкрепа на правителството", пише WSJ.
Това заплашва Европа с "ера на деиндустриализация", което важи особено за тези компании, които произвеждат енергоемки продукти.
Холандската химическа компания OCI NV драстично намали производството на амоняк в Европа през септември и обяви разширяването на подобен завод в Бомонт, Тексас. Датската компания за бижута "Pandora" и германският автомобилен гигант "Volkswagen" обявиха разширение в Съединените щати. "Tesla" на Илон Мъск спря плановете си за производство на батерии в Германия и проучва данъчни облекчения съгласно Закона за намаляване на инфлацията на президента Байдън, подписан през август.
Стефан Боргас, главен изпълнителен директор на австрийската компания за огнеупорни изделия "RHI Magnesita", обяви увеличение на инвестициите в САЩ. Базираната в Люксембург "ArcelorMittal" обяви съкращения на производството в два германски завода и отчете по–високи от очакваните печалби от инвестиция в завод в Тексас, който произвежда горещо брикетирано желязо, използвано в производството на стомана.
image

Прамод Митал, най–малкият от тримата братя Митал, поизцоца каквото можа от "Кремиковци" АД и си би камшика на Запад ли, на Изток ли, не разбрах 

Свейн Торе Холсетер, главен изпълнителен директор на големия норвежки завод за торове "Yara International", казва, че на европейските производители ще бъде трудно да останат конкурентоспособни при липсата на по–ниски цени на газа и "някои индустрии безвъзвратно ще преместят производството си в други страни", предимно в Съединените щати.
Една от най–засегнатите беше европейската металургия. До средата на септември общо 15 стоманодобивни предприятия в Европа са спрели или планират да спрат производството 
image

"ArcelorMittal", вторият по големина производител на стомана в света, всъщност хвърли бялото знаме на капитулацията. Компанията обяви, че ще затвори два завода в Хамбург и Бремен поради "неустойчиво увеличение на цените на енергията". "ArcelorMittal" също ще затвори доменните пещи на "Dunkirk" във Франция и завода на компанията в Астурия в Испания. В Полша "ArcelorMittal" планира да затвори една от двете си доменни пещи в стоманодобивния завод "Dаbrowa Gоrnicza".
Според ArcelorMittal европейската металургия не може да бъде конкурентоспособна при сегашните цени на газа.
Ръководителят на най–големия производител на стомана в Германия, групата компании "Georgsmarienhьtte Unternehmensgruppe" (GMH), Александър Бекер, призна в интервю за списание Spiegel, че "дори ако цените на газа замръзнат", GMH ще фалира през следващата година.
Председателят на Асоциацията на германските профсъюзи (Bund Deutscher Gewerkschaften) Жасмин Фахими предупреждава, че заради рязкото покачване на цените на газа и електроенергията поредица от фалити ще обхванат германската индустрия.
image

Производство във Volkswagen : Купувачите на нови автомобили се въздържат 

Заради нарастващите цени на енергията 60% от британските фабрики може да спрат работа в близко бъдеще.
"Шест от 10 британски фабрики са изложени на риск от фалит поради скока на сметките", съобщава Bloomberg 
image

"Според Европейската асоциация за търговия с метали "Eurometaux" половината от производството на алуминий и цинк в Европа е спряно", пише The New York Times, като признава, че "до известна степен кризата е резултат на европейските санкции, предназначени да накажат Москва …".
"Европейските производители не могат да се възстановят от спирането на доставките на руски газ", оплаква се The Wall Street Journal. "Тъй като европейските страни се стремят да спрат да купуват руска енергия, това вече доведе до рязък спад в техните икономики", съобщава Daily Telegraph.
"Ако разликата в разходите за енергия между САЩ и останалия свят продължи, някои производствени индустрии може да се преместят в САЩ", казва Силвия Арданя, ръководител на европейските икономически изследвания в "Barclays Bank", сигнализирайки, че ще има преместване в Америка не само на европейски производители. "Американската индустрия определено ще спечели".
Без значение колко струва газът в Европа, цените в САЩ винаги ще бъдат значително по–ниски поради значителното увеличение на производството на LNG от собствените находища. САЩ са на път да изпреварят Катар и Австралия като най–голям износител на LNG в света още през 2022 година. Износът на втечнен природен газ от САЩ беше увеличен до средата на лятото чрез добавяне на капацитет в новия терминал на "Venture Global LNG Inc Calcasieu Pass" в Камерън Париш, Луизиана, и чрез увеличаване на производството във водещия износител в САЩ "Cheniere Energy Inc".
През август цената на природния газ в САЩ е била десет пъти по–ниска от тази в Европа. Имайки такъв гигантски недъг в  Европа, американските LNG компании насочиха погледи към европейския газов пазар, опитвайки се да се възползват от ситуацията и то да се възползват максимално от нея.
А Европа, която САЩ се опитват да "отърват" от руските енергийни ресурси, се превърна в заложник на ситуацията. Страните от ЕС са принудени да плащат за LNG на Вашингтон, изпразвайки бюджетите си и пълнейки американския. "Американските бизнесмени, които продават суровини на европейците, правят добри пари от това", пише швейцарският вестник "Blick" – "Газовата криза в Европа носи тлъсти печалби на американските търговци" 
image

В резултат на инспирираната от САЩ енергийна криза, Европа ще се пристрасти към американския газ, чиято цена ще се определя отвъд океана. И тогава европейската индустрия ще бъде разстроена и закономерно пренастроена към us–американските източници на енергия.
Така Евроколхозът отпада от икономическите съперници на US–Америка.
От друга страна това би следвало да ускори "антивъглеродоводородната зелена" революция.
image

Уредена и лъскава Европа може и да потъмнее 

https://www.wsj.com/articles/high-natural-gas-prices-push-european-manufacturers-to-shift-to-the-u-s-11663707594?siteid=yhoof2
https://www.fondsk.ru/news/2022/09/25/chto-amerike-horosho-evrope-smert-57269.html
https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-09-02/six-in-10-british-factories-at-risk-of-going-under-as-bills-soar
https://www.blick.ch/wirtschaft/200-millionen-dollar-pro-schiffslieferung-gaskrise-in-europa-beschert-us-haendlern-fette-gewinne-id17804670.html




Гласувай:
13


Вълнообразно


1. nedovolen - Добро е, как няма да е добро. Сега ...
30.09.2022 16:36
Добро е, как няма да е добро.
Сега думнаха и северните потоци. Без да съм специалист, не е трудно да се досетя. Кой има интерес. И казват, имало руски кораби тъдява.
Инсценираха 11.09.-две. Само че този ще потопи цяла Европа. За акъл.
:)))
цитирай
2. kvg55 - До 1. nedovolen
30.09.2022 19:16
Ама той Пръдливия Забраванко още през февруари каза, че ще ги ликвидира.
цитирай
3. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
30.09.2022 20:16
Н щатите , освен много евреи има и гърци!
Те мислят само за себе си, как да си напълнят джоба за сметка на другите!
Сега доволно протриват ръце Не стана ясно на каква цена предлагат газа си, но след като го отказахме, явно е златна От години пълнят газовите си находища и не ползват своя нефт Знаят ,че е опасно за сигурността им и не дърпат дявола за опашката
Но сега, струва ми се, полакомени от големи печалби, че са я загърбили?
И нищо чудно да отидат на вариант "Хитрата сврака с двата крака"!
Също така мрат за вариант война извън Щатите Серсемите се бият-те им дават оръжие Сега серсемите са много-окрайненците, но нищо чудно да повлекат и Европа Оплюваният Путин ,все пак не е Сталин, който отдавна да беше ги размазал, както си знае,по време на глада!

Големият срив на запада ще дойде, като се спре износа вна платинови метали-паладий на първо място-шамар за високите технологии!
Но, това не е наша работа, да го обсъждаме!
цитирай
4. mt46 - ...
30.09.2022 20:25
Американците са майстори в прекарването...
цитирай
5. kvg55 - До 3. leonleonovpom2
30.09.2022 21:32
Това е целта. Гладните евроколхозници да атакуват Руската федерация.
цитирай
6. kvg55 - До 4. mt46
30.09.2022 21:38
Те затова имат и филм "Прецакването" (2001). Не съм го гледал.
А преди това беше "Ужилването"(1973) с Пол Нюман. Велик филм.
цитирай
7. missana - Мисля си, че в крайна сметка прецаканините ще останат САЩ.
30.09.2022 22:20
Те напълно са се самозабравили и пропускат, че Бог стои над всичко.
Чакат ги огромни и неприятни изненади. А малкият питон - чичко Путин, нагълта 15 процента от украинската територия. Нека му е зле при такава яка лапачка.
цитирай
8. kvg55 - До 7. missana
30.09.2022 22:48
Може и да се стигве до "хитрата сврака с двата крака".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5759419
Постинги: 2809
Коментари: 25804
Гласове: 34182
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031