Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.09.2022 08:01 - © Путин налага социализъм в Евроколхоза
Автор: kvg55 Категория: Бизнес   
Прочетен: 2791 Коментари: 8 Гласове:
9

Последна промяна: 23.09.2022 08:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
23.09.2022г.

     Споменавал съм, че Евроколхозът, принуден от форсмажорните обстоятелства предизвикани от СВО на РФ в Украйна, каквито обстоятелства упорито не признава за самата Русия, изоставя капиталистическата пазарна икономика и съответно капиталистическите икономически отношения и се насочва към командно–административни мерки в икономиката.
"Изпълнителната власт на ЕС се оттегля от налагането на таван на цените на руския газ, но продължава с внезапните данъци върху "излишните" печалби на енергийните компании, според изтекъл документ", съобщава британският The Guardian.
"Проект на регламент относно "инструмента за спешни случаи на електроенергия", видян от The Guardian, не съдържа нито таван на цените на руския газ, нито на вносния газ, след като държавите–членки не успяха да постигнат съгласие относно ограниченията миналата седмица. Очаква се ЕС да наложи данъци върху "неочакваните" печалби на компаниите за изкопаеми горива, с отделен таван върху приходите на производителите на електроенергия с ниски въглеродни емисии, обяснява газетата.
Държавите–членки на ЕС, които внасят големи количества газ от Русия, включително Унгария, Словакия и Австрия, се обявиха против ограничаване вноса на руския газ, защото се опасяват, че Кремъл ще спре всички газови потоци, потапяйки страните им в рецесия.
Около дузина страни, включително Франция и Полша, искат да наложат таван на цените на целия вносен газ, което те виждат като по–добър начин за ограничаване на скока на цените.
Холандия и Дания обаче са предпазливи по отношение на всякакъв таван на цените, докато Германия се опасява, че таванът на цените на руския газ би предизвикал разногласия.
Тъй като страните членки са разделени, Еврокомисията, която отговаря за изготвянето на законодателни предложения на ЕС, преследва мерки, които да обединяват 27–членния клуб.
Обединението явно изисква петролните и газовите компании да бъдат обложени с нов отделен данък върху "неочакваните печалби" (каквото и да означава това), описан като "вноска за солидарност". В изтеклия документ комисията изчислява, че ще има петкратно увеличение на печалбите на петролните, газовите и въглищните компании през 2022 година. Тези "излишъци" и "неочаквани" печалби не са резултат от икономически или инвестиционни избори, заявява комисията , а на "непредвидими развития на енергийните пазари след продължаващата незаконна война в Украйна". В текста не се предлага ставка за данъка върху неочакваните печалби 
image

Държавите–членки също са призовани да договорят обвързваща цел за намаляване на потреблението на електроенергия по време на пиковите часове (както в социалистическа България през зимата на 1985–1986 година)", разяснява икономическата политика на Евроколхоза британската газета.
И какво излиза? Евроколхозната комисия на Урсула фон дер Лайнен подлага принудително на "подстригване" печалбите на собствените си енергийни компании, които правели супер печалби от рязко покачващите се цени на енергията. Решението ще засегне петролните, газовите, въгледобивните и нефтопреработвателните компании. И тази експроприация на част от печалбата, прикрита перфидно като "вноска за солидарност" си е чист социализъм.
"Financial Times" нарича мярката временна, която предвид несигурните перспективи за световната енергийна криза, Bloomberg прогнозира високите цени на газа да се поддържат минимум две години, може да стане постоянна.
Всеизвестно е, че с течение на времето възникналото като временно става най–постоянно.
"Подстригването", експроприацията на 33% от "излишните" печалби на енергийните компании поставят проблеми, чието разрешаване може да стане само по социалистически, тоест чрез планови административни мерки :
Първо, с евродиректива се определя размерът на "неочакваната печалба" и процентът от нея (33%) подлежащ на конфискация.
Но, възниква голямо "Но", пред което дори социализмът е безсилен – Страната, която е най–облагодетелствана от намаляващия дял на Русия на европейския енергиен пазар, е Норвегия. Още през май полският премиер Матеуш Моравецки призова правителството в Осло да сподели свръхпечалбите с Европа и Украйна, тъй като Норвегия "косвено напълнява", възползвайки се от енергийните проблеми на Евроколхоза предизвикани от СВО на РФ в Украйна. Но, както знаете, Норвегия не е член на Европейския съюз и на тамошни директиви не се подчинява. По време на дискусията за тавана на цените, като наблюдател Осло скромно предложи да започне преговори по този въпрос, но по никакъв начин да не следва строгите насоки на Европейската комисия за конфискация на свръхпечалби. Изключването на Норвегия от влиянието на европейските директиви за "неочаквани" печалби веднага поставя под въпрос ефективността на тези мерки като цяло.
image

Дори българите в Норвегия правят гуша от енергийните проблеми на Евроколхоза 

Второ, иновациите почти сигурно ще доведат до колапс на европейския фондов пазар. При социализма няма фондови пазари.
А и кой знае дали конфискацията няма да се разпростре и върху други успешни стокови компании, като регулаторите се позоват на нови кризи, войни и други проблеми.
Такава принудителна административна икономическа мярка съвсем ще довърши фондовия пазар. Отделно ще породи политически противоречия със засилващото се влияние на десните политически партии в парламентите на страните от Евроколхоза – в Швеция например.
Допълнително се въвежда присъщият на социалистическата икономика строг режим на икономии – плана на Урсула фон дер Лайнен "Пестете газ за безопасна зима".
Като цяло европейските мерки за борба с енергийната криза се свеждат до преразпределение на пари и ресурси. Това което правеше Политбюро на Българската комунистическа партия и най–вече другарят Тодор Живков – от кой отрасъл да се вземе за да се даде на друг, къде какъв завод да се построи, колко елитни крави от Холандия да се внесат, да се продаде ли Христо Стоичков на ФК "Барселона" за щатски долари, с които да се купят дамски превръзки за българските жени. Още се помнят имената на изявените строители на социалистическата икономика, другарите Огнян Дойнов (Умира във Виена), Стоян Овчаров, Стоян Марков (понастоящем живее в Лондон), Петко Данчев, Тодор Божинов, Андрей Луканов, Гриша Филипов, Кирил Зарев, Тончо Чакъров, Георги Павлов (дядо на видната от всякъде еднакво герберастка Лилето Павлова), Начо Папазов, Никола Тодориев, Васил Цанов и ред други.

https://vz.ru/opinions/2022/9/15/1177485.html
https://www.theguardian.com/business/2022/sep/13/leaked-paper-reveals-eu-is-unlikely-to-cap-price-of-russian-gas
https://www.economic.bg/bg/a/view/norvezhetsat-ot-selo-slashten-76433
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE_%D0%BD%D0%B0_%D0%93%D1%80%D0%B8%D1%88%D0%B0_%D0%A4%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BF%D0%BE%D0%B2



Тагове:   Германия,   Норвегия,   таван,   Унгария,   Осло,   Швеция,   кремъл,   социализъм,   Владимир Путин,   Financial Times,   Bloomberg,   Русия,   енергия,   Европейски съюз,   Холандия,   икономика,   Гриша Филипов,   Андрей Луканов,   Еврокомисията,   фондов пазар,   петко данчев,   Руска федерация,   Урсула фон дер Лайен,   щатски долари,   The Guardian,   23 септември,   социалистическа българия,   полският премиер Матеуш Моравецки,   Пестете газ за безопасна зима,   СВО на РФ в Украйна,   капиталистическата пазарна икономика,   капиталистическите икономически отношения,   Словакия и Австрия,   Франция и Полша,   Холандия и Дания,   Европа и Украйна,   административна икономическа мярка,   социалистическата икономика,   строг режим на икономии,   Политбюро на Българската комунистическа партия,   другарят Тодор Живков,   Христо Стоичков на ФК Барселона,   другарите Огнян Дойнов Умира във Виена,   Стоян Овчаров,   Стоян Марков понастоящем живее в Лондон,   Тодор Божинов,   Кирил Зарев,   Тончо Чакъров,   Георги Павлов дядо на видната от всякъде еднакво герберастка Лилето Павлова,   Начо Папазов,   Никола Тодориев,   Васил Цанов,


Гласувай:
9


Вълнообразно


1. nedovolen - От изнесеното разбирам, че гало...
23.09.2022 09:58
От изнесеното разбирам, че галопиращите цени са в резултат на лакомията на международни и вътрешни енергийни спекуланти.
Всеки, като се огледа наоколо, може да си направи достатъчен кратък социално икономически анализ.
:-)))
цитирай
2. iw69 - Няма
23.09.2022 12:17
никакъв социализъм в Еврокенефа.
Тия безможъчници продължават с глупостите си.
цитирай
3. kvg55 - До 1. nedovolen
23.09.2022 13:24
Правилно си разбрал.
Придобиването на максимална печалба е основният икономически закон на капиталистическото общество.
цитирай
4. kvg55 - До 2. iw69
23.09.2022 13:25
Ха-ха-ха!
Ще има, ще има! Имай търпение да постудуват и погладуват.
цитирай
5. morskipesni - А тук, у нас що за далаверка завъртяха
23.09.2022 13:52
Кире и Кокоре? 30% от НАДЦЕНКАТА при вноса на СЪЩИЯ, РУСКИ газ-в дълбокия им мафиотски джоб!
цитирай
6. kvg55 - До 5. morskipesni
23.09.2022 15:33
Това са учили в Харвард, това могат, това правят.
цитирай
7. missana - ЕС много се изложи.
23.09.2022 20:41
Да си направи такова икономическо харакири - не е за вярване, но е факт.
цитирай
8. kvg55 - До 7. missana
23.09.2022 21:21
Социализмът настъпва, драги.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5754628
Постинги: 2808
Коментари: 25797
Гласове: 34177
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031