Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.09.2022 16:01 - © От къде, бе, от къде?
Автор: kvg55 Категория: Бизнес   
Прочетен: 2913 Коментари: 8 Гласове:
8

Последна промяна: 15.09.2022 16:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
15.09.2022г.

     Владимир Малинов е изпълнителен директор на "Булгартрансгаз" ЕАД. Същият е привикан на отчет пред Мая Костадинова в "Говори сега" по БНТ в неделя.
"Ние в момента водиме разговори за останалата част от финансирането [за разширяване вместимостта на ПГХ "Чирен"] със сериозни финансови институции, включително и с държавни финансови фондове от Съединените американски щати", съобщава Малинов.
Неписано задължително правило е всички говорещи по телевизиите да споменат поне веднъж в речите си Съединените американски щати, за предпочитане е за оказана от тях помощ, за съвместна дейност с щатски компании или държавни институции, и въобще за яка връзка с Щатите, която подчертава важното им значение за съществуването ни.
"Не на последно място, ако искаме да постигнем в действителност диверсификация на източниците и дадем възможност на втечнения природен газ да играе съществена роля в микса, газовия микс на България, ни е необходимо и хранилище", дума директорът.
Сега! Диверсификацията е едно на ръка. Може да се диверсифицира и без втечнен природен газ, което при нас е възможно. Но дори и с него да е , все пак  не е задължително.
От думите на директора обаче излиза, че ние го правим задължително.
"… и дадем възможност на втечнения природен газ да играе съществена роля в микса, газовия микс на България", казва той.
Е, от какъв зор трябва да дадем такава възможност на ВПГ, питам и отговор не чакам?! При това на определено струващият ни по–скъпо, каквото и да ни сливосват Кирил и Асен  Харвардски, втечнен природен газ – разходи за втечняване, разходи за разтечняване, разходи за транспорт с кораби, товарене и разтоварване на специализирани терминали и прочие финансови паразити, с които обраства цената на газа след купуването му на борсата.
Причините са две : Защото газът, макар и руски, се доставя от us–американски компании; Защото от сделките с втечнен природен газ се гушкат яки комисиони за договарящите го.
Известно е, че нищо не остава скрито. Една изпусната дума и скритото става явно.
Така че от думите на директора на "Булгартрансгаз" ЕАД Владимир Малинов става ясно, че му е поръчано, му е поставена задача да даде "възможност на втечнения природен газ да играе съществена роля в микса, газовия микс на България".
При това, забележете, не каква да е роля, а съществена.
Но какво ни разправя историята?
През 1938 година в Мюнхен, на едноименната конференция, Британия и Франция дават посредством Мюнхенското съглашение на Адолф Хитлер "възможност", както ние сега на втечнения природен газ, "да играе съществена роля в микса" от Европейски държави 
image

Резултатите от тази дадена му "възможност" са следните : Аншлус на Австрия и Судетската област на Чехословакия през 1938 година; аншлус на цяла Чехословакия през 1939 година; нападение на Полша на 1–ви септември 1939 година и начало на Втората световна война.
Даването на тази "възможност" като част от "политиката на умиротворяване" на Хитлер, провеждана от Британия и Франция, е многоходова комбинация по насъскването на Хитлеристка Германия срещу СССР, провеждана от 1937 година, и постигнала целта си през 1941 година с нападението на Германия над Съветския съюз на 22 юни същата година.
Та така с целенасоченото от задкулисни сили "предоставяне на възможности".
Какво да очакваме днес от предоставената на втечнения природен газ "възможност"? – на първо място увеличение цената на природния газ за индустриални и битови потребности и произтичащото от това увеличение на всички стоки и услуги – парното отопление, хляба, други основни хранителни продукти, оранжерийните зеленчуци и така нататък.     
Относно въпроса на водещата за "таксите за пренос", директор Малинов каза следното : "В един регулиран пазар, в какъвто работи "Булгартрансгаз" ЕАД, подхода който ние използваме е, че всички разходи, които извършваме за поддръжка, модернизация, развитие на системата се прехвърлят към необходим приход през всички точки на свързване".
Тази трансформация на "разходи в приходи" ми изглежда като "Тази наша загуба автоматично се превръща в наша победа". А понятието "необходим приход" е безсмислица някаква – всички приходи са необходими, но не винаги възможни. Още по–малко задължителни.
И още много интересни и любопитни неща каза директорът, които си струва да бъдат чути.
"Откъде в момента България получава газ, кои са трасетата?, пита водещата. Интересно!
"Към настоящият момент основния източник на природен газ от гледна точка на трасетата е от газопреносната система на Република Гърция, мрънка Малинов.
"Също така продължава преноса на природен газ през територията на България, на руски природен газ, по всички направления, именно към Република Северна Македония, съответно Република Гърция, Република Сърбия, Република Румъния също и по направлението включително до Баумгартен в Австрия".
От отговора му научаваме какви трасета кръстосват България и че "в момента България получава газ" "от газопреносната система на Република Гърция", което е един източник.
И затова бърза да ни успокои : "България не следва да има притеснения за наличието на природен газ през зимните месеци". И продължава да ни будалка с понятията "физически капацитет" и "виртуален капацитет" на интерконектора с Гърция, но не отговаря на въпроса "Кажете ми какво ще се случи, ако наистина стигнем до ситуация, в която руския газ от Гърция спре?". Затова пък ни обясни : "Това което направихме, извършихме през последните дванайсе години в "Булгартрансгаз" беше, че на първо място ние подобрихме мрежата, модернизирахме, разширихме я. И дадохме възможност от всички точки свързаност на нашата система да може да внесем количества природен газ. В момента може да поемем природен газ, както от Гърция, така и от Турция, така и от Румъния, включително и от Сърбия".
Човекът отговаря за транспортирането на газа из страната, но не отговаря за доставянето му до границите ни, затова така и говори. С изключение на Румъния, Гърция, Турция и Сърбия не добиват природен газ, затова и разговорът приключва така :
"Въпроса е дали можем да го получим [газа], ако физически в тръбата няма руски газ?", пита Мая Костадинова.
"Да, възможно е! Абсолютно!", отговаря гостът.
И за този абсурд утрепаха сума ти телевизионно време.
Е, за наличието на природен газ въобще може да нямаме притеснения. Имаме притеснения конкретно за наличието на природен газ предназначен за България, защото газът не тече като река през България, наведеш се и загребеш при нужда с кофата от газопровода към Баумгартен в Австрия например. Потреблението на България у малко, няма да се забележи.
Абе тия наши отговорни за газоснабдяването на републиката държавни служители се правят на тапи по въпроса : "Кои ще заместят "Газпром"?". Всички, и кому е работа и кому не говорят, да не се купува газ от Русия – скъп, авторитарен, създавал зависимост и прочие.
А откъде да де купува, или мрънкат, или лъжат, или говорят фантасмагории.
Политикът Ивайло Мирчев дрънка за девет броя доставчика на газ без да спомене името на нито една държава или компания. То водещата не го и попита, де.
Ние гражданите пък съвсем нямаме възможност да питаме.

https://bnt.bg/news/govori-sega-11092022-309597news.html



Тагове:   България,   диверсификация,   газ,   Газпром,   директори,   Щатите,   Съединените американски щати,   15 септември,   газопреносна мрежа,   интерконектор,   Република Сърбия,   Република Северна Македония,   Булгартрансгаз ЕАД,   владимир малинов,   Кирил и Асен Харвардски,   Британия и Франция,   Мая Костадинова в Говори сега по БНТ,   ПГХ Чирен,   1938 година в Мюнхен,   Мюнхенското съглашение на Адолф Хитлер,   Аншлус на Австрия и Судетската област на Чехословакия през 1938 година аншлус на цяла Чехословакия п,   Хитлеристка Германия срещу СССР,   Германия над Съветския съюз на 22 юни същата година,   таксите за пренос,   Република Гърция,   съответно Република Гърция,   Република Румъния също и по направлението включително до Баумгартен в Австрия,   както от Гърция,   така и от Турция,   така и от Румъния,   включително и от Сърбия,


Гласувай:
8


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. nedovolen - Тази зима ще ни е топло. Ще се греем на ...
15.09.2022 17:44
Тази зима ще ни е топло. Ще се греем на евродирективи и санкции. Пот ще се лее.
:)))
цитирай
2. kvg55 - До 1. nedovolen
15.09.2022 18:52
Хе-хе-хе!
Бедата е, че евродирективите и санкциите не са на хартиен носител и не могат да се пъхат в печката.
цитирай
3. mt46 - ...
15.09.2022 19:14
Май сегашните либерасти шикалкавят и лъжат повече от комунистите...
цитирай
4. leonleonovpom2 - Да идат в Есхишехир, Краси!
15.09.2022 19:23
Да им дам една умен съвет, да потърсят духа на Настрадин ходжа!
Както неговите приятели знаят ,че лунните лъчи топлят нощно време , през зимата, така и той е наясно, че може да се направи атнешки курбан ,ползвайки свещ за гориво!?
Впрочем, един ват се равнява на една свещ!

Хубава вечер!
цитирай
5. kvg55 - До 3. mt46
15.09.2022 19:25
Комунистите които познавах, не лъжеха.
цитирай
6. kvg55 - До 4. leonleonovpom2
15.09.2022 19:28
Свещите опушват стените и тавана. Газените лампи не чак толкова. Ама де ги? И гас не продават вече.
цитирай
7. morskipesni - Както са я подкарали, заслужават САМО ЕДНО:
15.09.2022 19:32
Днес "по щандовете" имаме само руски газ! Ама не щеш!? Е, пазар голям, избирай!
цитирай
8. kvg55 - До 7. morskipesni
15.09.2022 19:57
Ха-ха-ха!
Ама той част от от us–американският ВПГ е руски.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5754977
Постинги: 2808
Коментари: 25797
Гласове: 34178
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031