Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.08 16:01 - © Водата – под контрола на Световната банка
Автор: kvg55 Категория: Бизнес   
Прочетен: 1231 Коментари: 14 Гласове:
8

Последна промяна: 10.08 16:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
10.08.2022г.

     Набедили някогашния главен изпълнителен директор на Nestle Питър Брабек–Летмат, че преди много години (през 2005–та година във видеоинтервю) бил казал :
"Достъпът до вода не е човешко право. То трябва да бъде приватизирано" 
image

Набедили, защото въпросният отрича да е казал тези думи : бил криво разбран, бил изопачен, изваден от контекста. В подкрепа се цитират негови думи от филма "Ние храним света" :
"Въпросът е дали да се приватизира водоснабдяването. По този въпрос се сблъскват две гледни точки. Първата, която определям като крайна, е на неправителствените организации, за които трябва да се национализира достъпът до вода. С други думи всяко човешко същество трябва да има достъп до вода. Това е крайно решение. А другата, което казва, че водата е храна и че, както всички хранителни продукти, тя има пазарна стойност. По–добре е според мен да ѝ се постави стойност на стока, така че всички да сме наясно, че има цена", казва той.
Нападана от възмутени интернет потребители, Nestle реагира на няколко пъти. Във видео, публикувано през август 2013 година от хранителния гигант, изпълнителният директор се защитава : "Очевидно има някои погрешни тълкувания относно моите идеи за водата (…) Винаги съм подкрепял човешкото право на вода. Всеки трябва да има питейна вода в достатъчно количество за ежедневни нужди".
Самата Nestle чрез Nestlй Waters управлява водни ресурси – оборот от €6,8 милиарда 2018–та.
Казал или не казал, няма никакво значение, защото тази и други подобни мисли се въртят в главите на световните капиталисти, които от всичко търсят да извлекат печалба.
Наистина това природно благо, чистата вода, става все по ценно предвид безогледното му замърсяване и направо отравяне от стопанската и битова дейност на хората.
През втората половина на юли кметството на Варшава стартира кампанията "Уважавайте водата", призовавайки жителите на града да намалят потреблението на вода. Съветите на Общинския съвет включват затваряне на крана, когато си миете зъбите, използване на съдомиялна машина вместо миене на съдовете на ръка, избор на душове вместо вани и поливане на градини и цветя със събрана дъждовна вода или вода, останала от измиване на плодове и зеленчуци. Стотици общини в Полша издадоха призиви за ограничаване на използването на вода през горещото лято.
Явно кметът на полската столица Рафал Тшасковски знае, че желязото се кове докато е горещо. Наред с притесненията за отоплителния сезон, високата инфлация и рязкото покачване на цените, гражданите своевременно трябва да бъдат приучени да пестят и вода.
Подобна кампания е стартирана и във Вроцлав. В допълнение към методите, наложени на жителите на Варшава, Вроцлав призовава да се намалят хранителните отпадъци и да се купуват по–малко дрехи (защото хранителната промишленост и индустрията за облекло "изискват големи количества вода").
image

Дали ще я докараме до тука? 

Подобни хидропроблеми има и в Германия. Европейската комисия посочи, че почти половината от Евроколхоза е заплашена от суша, което вероятно ще доведе до по–ниски реколти. През втората половина на юли Германският съюз на градовете и общините предупреди за недостиг на вода в няколко региона на Германия. Поради необичайно високите температури търсенето на вода в промишлеността, селското стопанство и частните домакинства се е увеличило. Поливането на градини, пълненето на плувни басейни и инсталациите за поливане на тревни площи могат да доведат до срив на инфраструктурата за доставки, казаха от Съюза
image
Властите призовават гражданите "фундаментално да преосмислят как трябва да се борави с ценния воден ресурс" и спекулират за "по–добро разпределение на водата". Мисли се за запазване на масите пречистени отпадъчни води, които се изхвърлят в реките, вливащи се в Северно и Балтийско море.

Въобще гражданите на Федералната република се приучват да се откажат от месото, да се мият по–рядко, да карат велосипед и постепенно да забравят за удобствата на цивилизацията.
image

Неизвестен холандски майстор, "Баня", 1540–50 година.
Обществените бани са бъдещето. А Софийската централна баня я ликвидираха
умниците 

На 30 юни литовският парламент одобри въвеждането на такси за използване на обикновена речна и езерна вода в страната. Включително плащане за поливане на градини. Жителите, които използват вода от реки, езера и други повърхностни водни басейни над 10 м3 м на ден, вече трябва да бъдат регистрирани в специален регистър на Агенцията за опазване на околната среда. И да водят за своя сметка отчети за повече от 10 кубика консумирана вода на ден, като заплащат по–скъпо консумираната над нормата вода.
Собствениците на малки ВЕЦ също трябва да се регистрират. Консумацията на вода се изчислява в рамките на един месец и след това да се раздели на броя на дните.
Нововъведението влиза в сила от 1 януари 2024 година.
Промените в законите са инициирани от Министерството на опазване на околната среда, но те са свързани не толкова с екологията, колкото с политиката на "новото нормално" – "зелената сделка" и така наречения "зелен дневен ред". Затова веднага предизвикаха възмущението на хората, които смятат, че скоро ще бъдат принудени да плащат и за въздуха, който дишат.
И до там ще се стигне. Капиталистите от Давос вече са го измислили.
Според експертите на ООН през 21–ви век водата ще стане по–важен стратегически ресурс от петрола и газа. Днес в света един човек консумира средно 2 пъти повече вода, отколкото през 1900–та година. Делът на компании като Suez, Veolia, RWE и други в глобалния контрол над водните ресурси се е увеличил от 9% от потребителите през 2005–та година на 30–40% през 2015–та година. Сега най–малко една трета от населението на света получава вода от картела на Световната банка на цени, които той контролира, и този процент расте.
Така че иде време, когато ще консумираме толкова вода, колкото Световната банка отпусне.
Така водата ще се превърне в политически инструмент за репресия над населението в капиталистическите държави.

https://factuel.afp.com/lacces-leau-devrait-etre-privatise-une-interpretation-de-vieux-propos-de-lancien-pdg-de-nestle
https://www.fondsk.ru/news/2022/08/02/evropa-bez-vody-56852.html
Гласувай:
8


Вълнообразно


1. panazea - Ще се окаже вярна старата приказка , че змеят заключил всички кладенци !
10.08 20:34
По чешмите ни в София течеше Рилска вода , която беше вкусна и тръбопровода никога не се запушваше !
Във всяка градинка - чешмичка ! Хората не припадаха от горещина обезводнени !
С едната баба ходех в Централна баня с минералната вода ,
с другата баба ходех в Царската баня пак с минерална вода !
цитирай
2. missana - Проблемът с водата в световен мащаб е добре известен.
10.08 20:47
България има води, но големият й външен дълг може да стане причина водите ни да бъдат отданени на чужди компании . Тежко ни и горко тогава!
цитирай
3. mt46 - ...
10.08 21:21
Голяма суша и жега! Пчели и оси цял ден се въртят край външната ни чешма...
цитирай
4. kvg55 - До 1. panazea
10.08 22:31
Водата от фонтанчето в градинката пред банята, до джамията, хвърляше искри.
И студена.
цитирай
5. kvg55 - До 2. missana
10.08 22:33
Има.
цитирай
6. kvg55 - До 3. mt46
10.08 22:34
И на село така.
А ти в къща с двор си неуязвим за жегите.
цитирай
7. panazea - Спомням си го !
10.08 22:46
kvg55 написа:
Водата от фонтанчето в градинката пред банята, до джамията, хвърляше искри.
И студена.

:)))
цитирай
8. kvg55 - До 7. panazea
10.08 23:00
Не съм минавал оттам с години.
цитирай
9. zaw12929 - В ЕВРОПА НАЙ МНОГО ВОДА ЗА ПИЕНЕ ИМА ...
11.08 01:08
В ЕВРОПА НАЙ МНОГО ВОДА ЗА ПИЕНЕ ИМА БЪЛГАР
БЪЛГАРИН ИМА ИЗОБРЕТЕНА ТЕХНОЛОГИЯ ВОДА ЗА ПИЕНЕ ОТ ИЯ
ДА ИМ ПРОДАВАМЕ И ВОДА- ПО ЦЕНА НА ОЛИО, КОЕТО МОЖЕ ДА СЕ ЗАМЕНИ ВОДАТА -НЕ
ЯЖТЕ ПЛОДОВЕ, ДИНИ, ЗА ЗДРАВЕ


цитирай
10. kvg55 - До 9. zaw12929
11.08 08:40
Като няма вода ще пием бира.
цитирай
11. laffauche - Кредитно предложение
12.08 21:40
Здравейте, аз съм г-н Майкъл, финансово лице, което предлага помощ при заемане на пари. Имам капитал, който ще се използва за отпускане на краткосрочни и дългосрочни индивидуални заеми, вариращи от 5 000 € до 1 000 000 € на всеки сериозен и честен човек, който наистина се нуждае от бърз и надежден заем. Не се колебайте да се свържете с нас за всякакви финансови нужди или за повече информация.
Имейл: michaelfollet03@gmail
цитирай
12. kvg55 - До 11. laffauche
12.08 22:04
Благодаря!
Имам си предостатъчно пари. Заеми не давам.
цитирай
13. born - Както Е казал навремето Луи 18-ти:
13.08 17:12
Като няма вода, пийте бира !
цитирай
14. kvg55 - До 13. born
13.08 19:34
Така и ще правим.
И ще ядем пасти. Благото е добро мезе за бирата.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 2674353
Постинги: 1919
Коментари: 18300
Гласове: 28983
Архив
Календар
«  Ноември, 2022  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930