Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.08.2022 15:01 - © Либертариански полюции
Автор: kvg55 Категория: Бизнес   
Прочетен: 1826 Коментари: 8 Гласове:
8

Последна промяна: 07.08.2022 15:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
07.08.2022г.

     В разговор със Снежана Иванова в предаването ""12+3"" по БНР предприемачът в газовия бранш и известен либертарианец Сашо Дончев казал :
"Не е работа на политиците да се занимават с тея неща [търговията с газ]. Това че европейските политици непрекъснато напоследък говорят за газ е в резултат на факта, че те позволиха на Путин да ги накара да говорят за газ. Тази тема не е в истинския смисъл политическа … Това е търговски проблем".
Айде, бе! Западните политици и нашите също, от години говорят за газовата зависимост от Руската федерация и необходимостта от диверсификация на газовите доставки. Така че Путин не им е вкарал темата в устата. US–американците им го вкараха [газа] в устата и в политиката, защото искат да изместят "Газпром" от пазара.
"Политиката е концентриран израз на икономиката" е постулирал Владимир Илич Ленин.
Ами ето, от икономически интерес Съединените щати налагат на Евроколхоза и останалия свят политическото решение да санкционират икономически и политически Русия. Искат да я покорят за да експлоатират в свой интерес природните ѝ богатства.
"Трябва да бъдат елиминирани всички държавни фирми. Не е работа на държавата, това е само корупция, това не е в полза на обществото. Държавните фирми генерират единствено само корупция. Нямаме нужда от държавна фирма в областта на енергетиката … Не е работа на правителствата да подписват търговски договори … Ние за съжаление сме в тая ситуация  вече триесе и няколко години. Опитваме се да тръгнем по правилния път, да заприличаме на другите нормални народи, на другите нормални общества. И стоим в социализма упорито и тъпо … Газ има. Аз съм убеден, че ей сега, ако се махнат всички пречки, които създават политиците на пазара, пазарът ще бъде залят с газ", беснее либертарианецът.
Абе, Сашо, какво е виновен социализмът, че капитализмът не възприема красивите идеи на либертарианците. Капитализмът си има обективен път на развитие и този път не води към илюзорното либертарианско общество, а води към социалистическото бъдеще.
И кой ги създава тези пречки, за които говориш? Други капиталисти чрез прокситата си в правителствата на Република България. А пречката е, да не се купува газ от руския "Газпром". Ти можеш да доставиш евтин газ, знаем. Ама той ще е руски – недемократичен, агресивен, авторитарен и смрадлив. Ние такъв газ не искаме. Ти си либертарианец и с търговеца "Газпром" винаги можеш да се договориш. И с потребителите на газ в България можеш да се договориш. Само че на тези потребители, особено физическите, не им се позволява от us–американските капиталисти да се изявяват като либертарианци. И на теб не ти се позволява, затова ти се създават пречки. Затова пазарът няма да се "залива" с газ, за да се поддържа висока цена. Политиците ни играят по свирката на капитала, какво общо има тука отдавна отменения реален социализъм. И вие либертарианците сте вид обречен на изчезване и затова сайтът на Института за свободен капитализъм "Атлас" не предлага никакви конкретни идеи за просперитета на обществото. Нещо повече, той не предлага, каквато и да е актуална информация.
И в сайта на Българското либертарианско общество последните новини са от месец май 2021 годена, а последният доклад за дейността на БЛО е за 2017–2018–та година.
"Този бизнес дето хленчи непрекъснато, всички тези организации са посткомунистически формирования, това не са истинските предприемачи на България. Това са хората, които бяха набедени и назначени за бизнесмени. Ще продължат да хленчат, защото те без държавата не могат. Те могат само и единствено, скубейки държавата … . Предприемачът е длъжен да си калкулира риска; длъжен е да взема решения, съответстващи на пазара, на пазарните условия; И защо е хубав пазара? И защо е хубав частния бизнес? Защото риска е за негова сметка. Не е за сметка на всички, не е за сметка на бюджета", отговаря либертарианецът на въпроса на водещата за държавните помощи за бизнеса.
Прав е Дончев – като ще е гарга, рошава да е – като ще е пазарна икономика, пазарна да е.
"Аз много се тревожа, когато политиците започнат да решават проблеми в енергетиката".
Ще си живееш постоянно с тревогите, защото те няма да изчезнат, докато страната ни е в системата на зависимост от амбасадата на улица "Козяк" № 16, която назначава  министър–председателите, които покорно ще договарят газ от us–компании.
"Ние имаме от 14–та година, ние "Овъргаз", имаме от 14–та година регистрирано находище, геоложко откритие. Защо не произвеждаме газ? … Защо? … Еми защото това не се харесва на "Газпром", а "Газпром" има много приятели в лицето на Бойко Борисов, на Корнелия Нинова,  които участваха в протестите преди няколко години срещу нас за добива на конвенционален газ, с конвенционални методи", пуска информационни димки газовикът.
Протестите в Добруджа всъщност бяха срещу проучванията за шистов газ от "Шеврон".
Последната информация за находището на "Овъргаз" е от 6–ти юли на Clubz.bg : Върховният административен съд отмени акта на РИОСВ–Варна като незаконосъобразен и на практика отвори възможността България най–накрая да се възползва от своите "домашни" залежи на все по-ценния газ. Находището се разработва по един или друг начин още от 2002 година. Тогава това прави руска компания, но по-късно е купена от дружеството "Русгеоком", зад което стои собственикът на "Овъргаз" Сашо Дончев. Трасето има четири отделни участъка, като до момента най–добре проучено е това, наречено "Рогозина". Там има доказани 1 милиард кубически метра (1/3 от годишното ни потребление), но се предполага, че има повече.
"Опитът ми показва, че докато сме под режисурата на Кремъл, политическата система, ще е много трудно да се реализират мечтите ми в тая посока". А мечтите са "Франция, Германия, Холандия".
И на тоя Кремъл му пречи. Нали създадохме капиталистическо общество по us–американски образец, бе Дончев. И ти затова можа да станеш бизнесмен. И забогатя благодарение на газа на "Газпром". И изповядаш us–американския либертаризъм на Рон Пол. Ама айде елате на себе си! Че парите променят човека е ясно, но българина парите го правят идиот.
И какви са тия мечти за живот като в разплутите буржоазни демокрации "Франция, Германия, Холандия"? Особено във Франция и Германия няма либертарианство. Няма ли като национално–отговорен прогресивен капиталист да се бориш за налагане на либерианството, бъдещето на човечеството, у нас, в родната България.
В разговора Дончев употреби термина от социалистическата политикономия "себестойност". Всички които ми говорят за "себестойност", особено при пазарната икономика, ги отписвам от компетентните научни икономисти. Маркс говори за "производствени разходи".

https://bnr.bg/post/101686267/sasho-donchev
https://atlas-bg.eu/
https://libsociety.org/
https://clubz.bg/129688-otvori_li_vas_patya_kam_dobivane_na_gaz_v_dobrudzha%C2%A0




Гласувай:
8


Вълнообразно


1. missana - Сашо Дончев говори пълни глупости,
07.08.2022 20:44
при това със самочувствие...
цитирай
2. kvg55 - До 1. missana
07.08.2022 21:46
Човекът основателно има самочувствие, което капиталистическата дължава постепенно му отнема.
цитирай
3. mt46 - ...
07.08.2022 22:04
Всеки човек, бизнесмен, капиталист... ще иска да купи една и съща стока /с почти еднакво качество/ на по-ниска цена. Пазарна икономика...
цитирай
4. kvg55 - До 3. mt46
07.08.2022 22:21
И да продаде, колкото се може по–скъпо.
цитирай
5. missana - Късно е наистина.
08.08.2022 00:07
Изпуснаха джина от бутилката.
цитирай
6. kvg55 - До 5. missana
08.08.2022 06:31
Дя.
цитирай
7. morskipesni - Да не се радва, който купува евтино
08.08.2022 13:59
и да не страда, който продава на безценица.
цитирай
8. kvg55 - До 7. morskipesni
08.08.2022 15:20
Щом казваш.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5755276
Постинги: 2808
Коментари: 25797
Гласове: 34178
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031