Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.07.2022 07:01 - © Изпсувай, плювни и залепи здраво с тиксо!
Автор: kvg55 Категория: Бизнес   
Прочетен: 2308 Коментари: 4 Гласове:
6

Последна промяна: 21.07.2022 07:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
21.07.2022г.

     Понеже и ние се заиграваме по детски с атомната ни енергетика ви предлагам част от статията на Сергей Монастирев "Евросъюза : От прагматизъм към идиотизъм" публикувана в «Альтернатива». Останалата част от интересната и точна публикация в постинга в събота.
"Вътре в Евроколхоза те [еврократите] не само приеха доктринерски закони, извивайки ръцете на всички участници в спазването им, но и формираха собствена атмосфера със свои модни тенденции, стилове на поведение и самия начин на мислене и инерцията на това мислене. Това беше неизбежно, когато политиката надделяваше над икономиката и индустрията.
През 2004 година Чешката република, сред множеството други страни, се присъедини към Европейския съюз. През годините, предшестващи това, чешките елити възприеха отчасти начина на мислене на "обикновените европейци" и затова някак неусетно спряха да мислят от гледна точка на националната полза. Авторът няма да посочи как това се отрази на икономиката и индустрията, а само ще даде един важен и ярък пример за подобно мислене.
Още през 1985 година започва изграждането на АЕЦ "Темелин" със съветски ядрени реактори ВВЭР–1000. Но "кадифената революция" от 1989 година и разпадането на СССР превърнаха станцията в дългосрочен строеж. Въпреки това до 2003 година и двата енергийни блока бяха пуснати, след което чехите вече се втурнаха стремглаво към светлото европейско бъдеще.
image

АЭС «Темелин» 

И в същите тези години в резултат на "новото европейско мислене" възникна един на пръв поглед напълно абсурден въпрос – "от кого да се купува ядрено гориво". С атомните електроцентрали шега не бива и в реактора се зарежда само горивото, за което е проектирана. В случая горивото на руската компания «ТВЭЛ». Но, както вече посочи авторът, чехите активно се европеизираха и затова насочиха вниманието си към компанията "Westinghouse", която в този момент принадлежеше на "расово коректния" офис на Европейския съюз British Nuclear Fuels Ltd.
Като начало се оказа, че горивото на "Westinghouse" е обогатено по–ниско по един от показателите. В допълнение, цената на това гориво беше значително по–висока от оригиналния руски аналог. Но пътят към Европа е трънлив – горивните касети бяха заредени в реактора.
В резултат на това всъщност беше направен експеримент за зареждане на гориво, неподходящо за този тип реактор. След известно време станцията спря подаването на ток и тестът показа такива факти, че беше страшно да се чете. Работниците в завода установиха, че закупените горивни касети са имали едновременно деформация на усукване и огъване. При отстраняването на деформираните възли, в които се намира ядреното гориво, е регистрирано повишаване на нивото на радиация.
Колкото и да е странно, европейските съседи принудиха чехите да се откажат от опасния експеримент. Вълна от протести премина през Австрия, а официална Виена дори намекна на Прага да затвори напълно атомната електроцентрала – така и руснаците няма да продават гориво и опасност няма да има за нас, посочиха австрийците. Но Прага неохотно се върна обратно в Русия – защото тя наистина имаше нужда от електричество.
Но чехите не се обезсърчиха в европейската си компания от неуспеха. На фона на нарастващата русофобия, в началото на юни тази година чешкото издание "Časopis argument" съобщи, че акционерното дружество ČEZ, собственик на АЕЦ "Темелин", е решило не само да се откаже от руското гориво, но и да се обърне отново към … "Westinghouse", която вече беше успяла да смени няколко собственика. И го правят под предлог, че подобряват безопасността на европейската ядрена енергетика. Остава да се надяваме, че специалистите на "Westinghouse" са успели да създадат горивни касети, адаптирани към руските реактори …
Това е само една от най–ярките илюстрации на фона на блокирането на жизненоважния газ, което буквално убива индустрията на Европа, на фона на въвеждането на правилото "andbangling" – дрънкане, което раздроби цялата европейска газова индустрия на много малки спекулативни фирми на фона на спад в конкурентоспособността и качеството на европейските продукти".

https://alternatio.org/articles/articles/item/106171-evrosoyuz-ot-pragmatizma-k-idiotizmu

Българските еврольольовци са същите. Драгомир Стойнев, министър на промишлеността и енергетиката в правителството на Пламен Орешарски :
"Няма по-модерна защитна технология от тази на "Westinghouse". Друга такава система няма. Аз не правя спекулации с българските граждани и искам най-доброто за тях", дрънка министърът по повод темата за изграждането на 7–ми блок на АЕЦ "Козлодуй" на среща с представители на US–Американската търговска камара в България, според Investor.BG.
След три години :
"US–Американската ядрена компания "Westinghouse Electric" започна процедура по несъстоятелност чрез прилагане на член 11 от Закона за фалитите в САЩ. По-рано бордът на директорите на японската "Toshiba" одобри решението на дъщерното си дружество да подаде съответната молба в съда. Това ще му позволи да получи защита от кредиторите и да се направи реорганизация.
Японската корпорация пък ще се опита да ограничи огромните загуби, причинени от забавянето на строежа на две ядрени централи в САЩ.
Aмериканският ядрен гигант водеше преговори за строителството на 7–ми блок на АЕЦ "Козлодуй" в България", съобщава Economy.bg.
image

Изберете us–американското

https://www.investor.bg/na-fokus/441/a/stoinev-niama-po-moderna-zashtitna-tehnologiia-ot-tazi-na-westinghouse-163348/
https://www.economy.bg/topnews/view/27733/Westinghouse-obyavi-falit




Гласувай:
6


Вълнообразно


1. morskipesni - Подобно на САЩ и наглото им "либерално-пазарно"
21.07.2022 11:34
а в действителност терористично, мафиотско, подло корупционно и рекетьорско настъпление по всички фронтове- така и Русия трябва да "овладее" пазара с газ+петрол+атомна енергия+ доставка на сарми (сармати-армати). Вова Вович накрая налучка посоката.
цитирай
2. kvg55 - До 1. morskipesni
21.07.2022 15:36
Да.
цитирай
3. missana - България отдавна трябваше да има АЕЦ Белене.
21.07.2022 19:54
Положението на страната щеше да е съвсем друго. Но национални предатели попречиха това да се случи. Не се поучихме от Турция.
цитирай
4. kvg55 - До 3. missana
21.07.2022 22:58
Изоставянето на АЕЦ "Белене" е непростимо престъпление.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5755932
Постинги: 2808
Коментари: 25799
Гласове: 34179
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031