Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.05.2022 19:01 - © Популизмът затлачи и настоящото управление
Автор: kvg55 Категория: Бизнес   
Прочетен: 1440 Коментари: 6 Гласове:
7

Последна промяна: 22.05.2022 19:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
22.05.2022г.

     При Христинка
image
професор Гарабед Минасян
image
обясни на профаните дупетати, политици, "експерти", журналисти, и министри, и на цялата уж пазарно ориентирана, при това и социално, тълпа, следните основни данъчно –финансово– икономически положения :

– ДДС–то е първото, което хваща погледа … Работата не е в това да се намалява … работата е в преоглеждането на цялата данъчна система. Говори се за ДДС и за необходимостта от намаляване тук–таме, а дума не става за така наречения наш прословут "плосък данък", който е свещена крава. За нея не се приказва.
Ако вземем нашата данъчна система, основната част от данъците се формира не от преките данъци, които са свързани с облагането на личните доходи, а от косвените данъци, където основното място е на ДДС.
И това, което е най–големия дефект на плоския данък е, че натоварва повече хората с ниски, отколкото хората с високи доходи.
Е, къде дреме КорНи, защитница на сиромашията, та не работи за въвеждането на прогресивен подоходен данък със стръмна скала, за което говореше преди да влезе във властта. Друг един социалист – Станишев – го въведе. КорНи, която с основание ненавижда Съсела, може да му го зачука, като издейства отмяна на предателството му към народа.
– Това което се случва сега, което наблюдаваме, е някаква форма на ураджийско движение … Правителствата се увлече в началото в такива популистки различни мерки – подпомагане на този, подпомагане на онзи … Изобщо правителството няма кой знае какви възможности. Защото, ако някъде отпусне, то трябва да затегне колана някъде на друга място …
– Понятие "свръхпечалба" в пазарната икономика не съществува!
В пазарната икономика всеки си гледа и върши работата така, че да съумее да реализира своята продукция на възможно най–висока цена и да намери потребители на своята собствена продукция.
Професорът употреби думата "себестойност", понятие от социалистическата икономика, с което позамръчка пред мен впечатлението от изказването си.
Другият гост в студиото – Ваня Григорова
image
още в началото на разговора каза следното относно увеличаването на пенсиите : Правителството ще направи допълнителни трансфери към бюджета на НОИ, за да може да покрие тези увеличени разходи … Но освен това трябва да се направят поредица други стъпки, така че тези средства
[за увеличение на пенсиите] да дойдат през увеличени приходи от осигурителни вноски, а не от данъци. И тъй като към момента вече голяма част от бюджета на НОИ идва от данъци, около половината от него, сега този дял ще стане още по–висок, което променя модела.
Щом като по–голямата част от бюджета на Националния осигурителен институт се финансира от държавния бюджет, тоест от приходите от данъци или от заеми на държавата, яко сме го закъсали. И се намират идиоти, които говорят и настояват за намалени или нулеви ставки по ДДС за определени стоки. С какво ще се компенсират липсващите приходи от данъка в бюджета? С печатане на нови банкноти ли?
Още повече, че самите хлебопроизводители казват според вестник СЕГА : "Хлябът няма да поевтинее – дори ако наистина ДДС бъде свален от 20% на 0 процента, както обещават управляващите.  Това твърдят производители. Причината – разходите им продължавали да растат. Всеки ден растат разходите ни за електроенергия, за брашното, което от септември досега е поскъпнало 100%, растат цените и на природния газ, горивата и всички останали консумативи, обясни пред бТВ хлебопроизводителят от Генерал Тошево Тошко Няголов. Той подчерта, че освен това изобщо не е ясно за кои видове хляб ще важи нулевият данък".
"Категорично няма да се случи намаление на крайната цена. Ефектът от 0% ДДС ще остане при производителя, той няма да начислява и внася ДДС, но и няма да свали цената за крайния потребител", коментира пред БНР доцент Виктор Йоцов от Икономическия институт на БАН, преподавател в УНСС, добавя още вестникът.
Основно приходите от данъци пълнят хазната. Когато законът за бюджета не се изпълнява страдат здравеопазването, образованието, отбраната, строителството на пътища и прочие. Един път свалиш ли ставката, после иди я вдигай. Съпротивата ще е жестока.

https://bnt.bg/news/shte-potushat-li-naprezhenieto-antikrizisnite-merki-na-pravitelstvoto-306304news.html




Гласувай:
7


Вълнообразно


1. iw69 - Тези
22.05.2022 19:53
Политически Проститутки зациклиха.
цитирай
2. merlin1968 - Аз от 20 години повтарям, че по-ку. . ...
22.05.2022 20:32
Аз от 20 години повтарям, че по-ку...ска партия от БСП няма, тя всъщност е и актуалната дясна партия в България.
Естествено, че намаляването, или нулирането на ДДС няма да доведе до по-ниски цени, а само до увеличаване печалбите на много ограничен кръг. Сега ситуацията в света е много тежка и мерките които трябва да бъдат взети са съответно доста крайни. Трябва да се осигури максимален запас зърнени храни и това трябва да стане веднага. Трябва да се въведат ценови тавани на хранителните продукти. Трябва да се сключат дългосрочни договори за доставка на газ и нефт. Трябва да се прекрати участието ни в така наречения свободен пазар на електроенергия, чрез който богата Европа, обрича бедна България на енергийна нищета. Въобще икономиката трябва да се приведе към военновремена. Всичко това обаче е невъзможно да се случи в рамките на ЕС, където страната ни се е отказала от собствена политика. Ние сме уникална страна намираща се в пълна външна зависимост, при това и от Русия и от Запада. Това е резултат от 30 години "пазарна" икономика.
цитирай
3. kvg55 - До 1. iw69
22.05.2022 23:08
Нали видиш, че все едно и също повтарят –независимост, независимост, независимост.
цитирай
4. kvg55 - До 2. merlin1968
22.05.2022 23:11
БСП си е буржоазна партия.
Да прав си. Трябва да се приведем на военновременни релси. Докато не е станало късно.
цитирай
5. mt46 - ...
22.05.2022 23:22
У нас икономиката е позорна, по-зорна...
цитирай
6. kvg55 - До 5. mt46
23.05.2022 06:19
Просто капиталистическа. И то в условията на най–лошото – пазарен фундаментализъм.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5756043
Постинги: 2808
Коментари: 25799
Гласове: 34179
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031