Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.03.2022 13:01 - © От дедоларизация към юанизация
Автор: kvg55 Категория: Бизнес   
Прочетен: 800 Коментари: 2 Гласове:
9

Последна промяна: 21.03.2022 13:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
21.03.2022г.

     Във връзка с редовно актуализираните западни санкции срещу Русия, включително замразяването на активи в САЩ, експертната общност повдига въпроса за необходимостта Руската федерация да се отдалечи от зависимостта си от долара и да се намери ефективна алтернатива. Това, разбира се, не е само за щатския долар, тъй като еврото също не е много удобно платежно средство в настоящата ситуация. Привързването към долара обаче е по-чувствително, тъй като цените на петрола се регулират в тази валута (така нареченият нефтодолар или петродолар).
Засега се говори за два възможни варианта – преминаване към сетълменти в национални валути и избор на юана като платежно средство :
image
Първата схема вече е разработена с редица страни партньори като Китай, Индия и Иран. Причината за избора на юана е, че той е в кошницата от резервни валути на МВФ от 2016 година. Тоест признат от западната общност.
image

Отказът от щатския долар не означава задължително зависимост от китайската валута 

Също така дискусиите се водят главно около плащанията за енергийни носители – нефт и газ, печалбата от които съставлява голяма част от бюджета на Руската федерация. Самият бюджет се изчислява на базата на прогнозни цени за барел. При сегашното покачване на цените това означава нарастващ излишък и създаване на допълнителни резерви, които правят икономиката на страната по-стабилна.
Остава обаче въпросът за политическото доверие и стратегическите изчисления за бъдещето. В крайна сметка, по-нататъшното обвързване с долара ще остане уязвимо и ще подкрепя икономиката на САЩ. А при сегашната инфлация има повече рискове. Ето защо е по-добре да преминете към други активи. Най-малкото, създайте мултикошница. Най-оптималното решение би било преминаването към разплащания в злато, което ще бъде допълнителен удар върху световната западноцентрична икономика. Но има мнение, че юанът може да бъде избран, тъй като Китай е на вълна от политически и икономически растеж.
Не само в Русия гледат китайската валута. Wall Street Journal пише, че Саудитска Арабия води активни преговори с Пекин за част от доставките на петрол за Китай на цена в юани, което ще отслаби господството на щатския долар на световния петролен пазар и ще отбележи поредната промяна на най-големия износител на петрол в света към Азия.
Wall Street Journal също така отбелязва, че китайският лидер Си Дзинпин скоро ще посети Рияд. Това вероятно ще стане след края на свещения месец Рамадан, който тази година започва в началото на април.
Вярно е, че саудитците все още говорят само за плащания за петрол. Това е разбираемо, тъй като Саудитска Арабия всъщност е напълно зависима от продажбата на петрол в чужбина. А световната икономика все още е по-сложна система, която изисква внимателно предварително  изчисление на всички детайли. По отношение на същия юан трябва да се отбележи, че Русия вече е загубила огромни суми поради депозити в юан, чийто обменен курс се колебае. Това може да се случи и в бъдеще. Китай също може да се наложи да девалвира валутата си от време на време, за да регулира външната търговия, както е правил многократно преди.
Оказва се, че най-правилното решение е укрепването на рублата. Същият преход към плащания в злато или други благородни метали за енергийни ресурси може значително да укрепи националната валута на Русия.
Май след края на операцията в Украйна ще понеса загуби от моите валутни резерви в USD.

https://katehon.com/ru/article/ot-dedollarizacii-do-yuanizacii




Гласувай:
9


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
21.03.2022 16:33
Не съм вещ в борсовите операции, но много е вероятно юанът да спечели!?
На база правилото, когато двама се карат, трети печели
Даже, преди време , един приятел шеговито ме попита, кой ще спечели -Русия или САЩ? Без да се замислям, отговорих- Китай!
Да, той ще реализира икономическия план Маршал-2!
цитирай
2. kvg55 - До 1. leonleonovpom2
21.03.2022 19:14
Прав си.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5862011
Постинги: 2831
Коментари: 26063
Гласове: 34378
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930