Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.03.2022 07:01 - © Саудитско-китайска изненада за янките
Автор: kvg55 Категория: Бизнес   
Прочетен: 2132 Коментари: 8 Гласове:
5

Последна промяна: 17.03.2022 07:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
17.03.2022г.

     Саудитска Арабия е в активни преговори с Пекин
image
за цената на част от продажбите на петрол за Китай в юани, казаха запознати, ход, което ще наруши господството на щатския долар на световния петролен пазар и ще отбележи поредната промяна в политиката на най-големия в света износител на петрол към Азия. Преговорите с Китай за договори за доставка на петрол на цена в юани
image
продължават шест години, но се ускориха тази година, тъй като саудитците стават все по-недоволни от десетилетните ангажименти на САЩ за осигуряване военната защита на кралството, съобщава
The Wall Street Journal.
image

Общ изглед на град Рияд, Саудитска Арабия, 20 февруари 2022 година (Reuters) 

Саудитците са ядосани от липсата на подкрепа от страна на САЩ за тяхната намеса срещу иранските хути в гражданската война в Йемен и от опита на администрацията на Байдън да сключи сделка с Иран относно ядрената му програма. Саудитски служители заявиха, че са шокирани от рязкото изтегляне на САЩ от Афганистан миналата година.

Проблемите гноят от години, като например когато администрацията на Тръмп отказа да отговори на масивна атака срещу саудитски петролни съоръжения през 2019 година, връзките между двамата съюзници достигнаха нови дъна при президента на САЩ Джо Байдън.
По време на кампанията си Байдън обеща да направи богатото на петрол кралство "парии, какъвто са" за убийството на журналиста от "Близкоизточното око" Джамал Хашоги през 2018
Китай купува повече от 25% от петрола, който Саудитска Арабия изнася. Ако се оценяват в юани, тези продажби ще повишат състоянието на китайската валута. Саудитците също обмислят да включат фючърсни договори, деноминирани в юани, известни като петроюан, в модела на ценообразуване на Saudi Arabian Oil Co, известна като Aramco.
image

Монети и банкноти от китайски юан се виждат на тази илюстрация, направена на 24 февруари 2022 година (Reuters/Florence Lo

Преди това Китай помогна на Рияд в изграждането на балистични ракети и го консултира относно ядрената енергетика.
Би било дълбока промяна за Саудитска Арабия да оцени дори някои от своите приблизително 6,2 милиона барела на ден суров износ в нещо различно от долари. По-голямата част от световните продажби на петрол – около 80% – се извършват в долари, а саудитците търгуват изключително в долари от 1974 година след сделка с администрацията на Никсън, която включва гаранции за сигурност на кралството.
Китай въведе петролни договори на цена в юани през 2018 година като част от усилията си да направи валутата си търгуема в целия свят, но те не са направили вдлъбнатина в господството на долара на петролния пазар. За Китай използването на долари се превърна в опасност, подчертана от санкциите на САЩ срещу Иран заради ядрената му програма и срещу Русия в отговор на инвазията в Украйна.
През същия период икономическите отношения на Китай със Саудитска Арабия станаха по-близки, като кралството осигуряваше 1,76 милиона барела петрол на ден за страната през 2021 година, според вестника, цитирайки Главната митническа администрация на Китай. Докато САЩ планират да запазят долара за по-голямата част от световната търговия с петрол, промяната на саудитците може да създаде ефект на доминото за другите големи доставчици на петрол в Китай, като Русия, Ангола и Ирак.
Саудитска Арабия също е централен стълб на китайската инфраструктурна инициатива "Един пояс, един път" и се нарежда в първите три страни в световен мащаб за китайски строителни проекти, според China Global Investment Tracker, управляван от Американския институт за предприемачество.
image

Пламък от петролна инсталация на Saudi Aramco, известна като "Pump 3", се вижда в пустинята близо до богатата на петрол район Хурис, на 160 километра източно от саудитската столица Рияд, на 23 юни 2008 година (AFP

Саудитски служители, които подкрепят преминаването към юана, твърдят, че кралството може да използва част от приходите от новата валута, за да плати на китайските изпълнители, участващи в мега проекти в кралството на вътрешния пазар, което ще намали рисковете, свързани с капиталовия контрол, който Пекин налага върху неговата валута.
Китайският юан обърна по-ранните спадове след доклад на Dow Jones, че Саудитска Арабия води активни преговори с Пекин за цената на част от продажбите на петрол за Китай в юани.
Офшорният юан изтри загуба от цели 0,3% и се търгува малко по-силно при 6,39 за долар 
image

"Много суверенни, включително страни, присъединени към САЩ, са осъзнали, че притежаването на огромни суми долари води до илюзия за стабилност", казва Виктор Син, директор в Kekselias Inc. "Във всеки момент едно политическо решение може да доведе до замразяване на този доларов резерв или дори да бъде иззет".
Като резултат, санкциите срещу Русия накараха страните, които не са в добри отношения със САЩ, ясно да осъзнаят как парите могат да бъдат оръжие и вземат мерки за своята защита.
Янките са изненадани и озадачени ("Учудването е мъдростта на глупака" е казал мъдрецът).
"Позволете ми да се консултирам с Министерството на финансите на САЩ по този въпрос. Добър въпрос. Не видях публикация за това. Ще се консултирам с тях", помоли аудиторията прессекретарят на Белия дом Джен Псаки на редовен брифинг за журналисти във вторник.
Високопоставен американски служител нарекъл саудитската идея за продажба на петрол на Китай в юани "силно нестабилна и агресивна" и "не е много вероятна". Да се надяват.

https://www.wsj.com/articles/saudi-arabia-considers-accepting-yuan-instead-of-dollars-for-chinese-oil-sales-11647351541
https://www.foxbusiness.com/markets/saudi-arabia-considers-accepting-yuan-chinese-oil-sales
https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-03-15/yuan-surges-after-report-on-saudis-accepting-currehttps://vott.ru/entry/605704ncy-for-oil
https://vott.ru/entry/605704




Гласувай:
5


Вълнообразно


1. nedovolen - От край време долара струва колкото ...
17.03.2022 07:59
От край време долара струва колкото отпечатването на билетчето за баня.
В банята поне можеш да се намокриш. Тук те къпят на сухо. Който се усети, де.
:)))
цитирай
2. kvg55 - До 1. nedovolen
17.03.2022 08:13
На сухо ни и бръснат .
цитирай
3. born - Нищо вече не е в състояние да Ме уч...
17.03.2022 08:50
Нищо вече не е в състояние да Ме учуди, защото "учудването е мъдростта на глупака". А понятията "мъдрост" и "глупак" са толкова несъвместими и далеч от всякаква релевантна смислова комбинация. Що се отнася до вековната китайска превенция в лингвистиката и символизма, искам само за пригледност да посоча , че китайско/американския туристически разговорник още в началната си встъпителна част започва със акцентирания израз : "Ни хуй бу хуй шчо чжунгухуя." Фразеологичният смислов превод е доста труден за точно дефиниране на посланието, но в крайна сметка трикратната употреба на определен Термин води до определени смислови логични заключения. Не съм визирал цитата в йероглифния му вид по същите определени съображения.
цитирай
4. nedovolen - Пресвети Борн
17.03.2022 10:35
Колектив от известни международни учени е носител на Нобелова награда за изследване то си, че най-глупавият Българин е по-умен от най-умния хамериканец.
:)))
цитирай
5. kvg55 - До 3. born
17.03.2022 13:12
Свети,
Мъдрецът нищо не може да го учуди. Той само регистрира видяното и чутото и размишлява върху него.
цитирай
6. kvg55 - До 4. nedovolen
17.03.2022 13:13
Ха-ха-ха!
цитирай
7. born - Колектив от известни международни ...
17.03.2022 19:09
nedovolen написа:
Колектив от известни международни учени е носител на Нобелова награда за изследване то си, че най-глупавият Българин е по-умен от най-умния хамериканец.:)))

Съществува достоверна (ноторно засекретена) информация , че визираният колектив нобелисти е подкупил най-безсрамно комисията по награждаванията (най-вероятно с обещания за персонални посрещания на БГ земя с богати маси, отрупани с ракиени и винени елексири, съчетани с квалитетни мезета, както и други приятни преживявания с дашни БГ моми) , тъй като изследванията им били с 30-40 годишна давност. Но все пак до голяма степен съотношението "глупав башбългарин: умен хамериканец" не се променило драстично . :)))
цитирай
8. kvg55 - До 7. born
17.03.2022 19:43
Аз мисля, че "глупав башбългарин : умен хамериканец" е нон санс.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5751812
Постинги: 2807
Коментари: 25790
Гласове: 34175
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031