Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.03.2022 13:01 - © ВИИ "Карл Маркс" срещу Харвард или на кого не угоди Кристалина
Автор: kvg55 Категория: Бизнес   
Прочетен: 1189 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 14.03.2022 14:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
14.03.2022г.

     Фактът, че нашенката Кристалина Георгиева 
image

, която беше избрана за управляващ директор на МВФ през 2019 година, не устройва съвсем Вашингтон, беше известно почти от самото начало на дейността ѝ като директор на фонда. "Файненшъл таймс" преди 2,5 години съобщи, че САЩ и Япония са поискали Георгиева да бъде отстранена от поста управляващ директор, но Франция, Германия, Италия, Британия, Китай и Русия не са се съгласили.
Според Джоузеф Стиглиц 
image

, лауреат на Нобелова награда по икономика от Колумбийския университет, "Намеренията да се замени или поне значително да се отслаби влиянието на Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд, съществуват от 2019 година. Това е същата Георгиева, чийто отговор на пандемията бързо осигури средства за поддържане на страните и справяне със здравната криза. Тази, която успешно защити разпределението на 650 милиарда долара (СПТ), необходимо на страните с ниски и средни доходи … Георгиева трябва да бъде аплодирана за всички тези действия. Тогава каква е причината за обвинението? Защо се опитват да я дискредитират и освободят от поста управляващ директор на МВФ?".
Както пише в us-американската преса, като изпълнителен директор на Световната банка, Георгиева "жонглираше с числа в интерес на Китай, разчитайки на увеличаване на дяловия му принос към Световната банка". Това е само фонът и поводът за дискредитация, а всъщност?
През 2020 година на семинар за нови форми на солидарност, организиран от Папската академия на социалните науки във Ватикана, тя каза на събралите се банкери, икономисти и министри на финансите : "Помислете за прекомерното неравенство : от 1980 година най-богатият един процент от хората в света е удвоил печалбите си от глобалния растеж от най-бедните 50 процента от жителите на света … През последните четири десетилетия глобалните капиталови потоци са се увеличили 13 пъти, в сравнение с 11 пъти ръста на световната търговия. Помислете за факта, че много развиващи се страни вече са спрели да настигат страни с граждани с голямо богатство. Вместо да намалят разликата в стандарта на живот, те сега я разширяват … 736 милиона души живеят в крайна бедност (по-малко от 1,9 долара на ден), почти половината от световното население (3,4 милиарда) имат по-малко от 5,5 долара … Как можем да помогнем за създаването на икономика, която да обслужва хората?".
Впечатлението е, че още малко и Кристалина Георгиева 
image

ще заговори на езика на марксистите. И това е ръководителят на най-голямата финансова организация в света, която обвърза 190 страни със заеми в долари! И степента на зависимост на длъжниците е такава, че сега МВФ има право да се намесва във вътрешната политика на кредитополучателя, коригирайки неговата икономическа и държавна политика.
Много субекти на финансовия пазар не харесаха факта, че главният финансист в света изведнъж започна да се грижи за бедните и развиващите се страни и позволява само това, което страната може да си позволи да плати по дългове, а не колко изисква кредиторът. Това особено не се хареса на частните инвеститори, които са объркани от политиката на МВФ.
Колкото до Кристалина Георгиева, нейната логика може да се разбере. Израснала в "бедна" социалистическа България, получила образование в най-старото висше учебно заведение в страната, Института "Карл Маркс", където станала асистент, а по-късно и с докторска степен, тя усвоила идеите за социално равенство, които дори Лондонското училище по икономика и австралийският Национален университет с Харвардската бизнес школа не преподават. Маркс и Харвард се съчетават в нея, което не може да се каже за МВФ 
image

Според "Project Syndicate" 
image

скандалът "Правене на бизнес" "подкопава доверието към СБ и МВФ, но това не трябва да затъмнява реални проблеми : непропорционалното влияние на Съединените щати във финансовата политика на фонда и дълбоко едностранчивият подход на МВФ от това
image

, както и нежеланието на икономиките на страните от Г-7 да предоставят на други многостранни междуправителствени органи възможност да решават световни проблеми".
Кристалина Георгиева засега запазва поста си, но в Конгреса на САЩ, където се желае оставката ѝ, ще се опитат да раздухат скандала. В противен случай ще бъде трудно да се скрие в сянка факта, че Международният валутен фонд, замислен като международен клирингов съюз за взаимни сетълменти и конвертиране на валута, третиращ еднакво всички страни, се превърна във феодално владение на Съединените щати.

https://www.fondsk.ru/news/2021/10/17/karl-marks-protiv-garvarda-54692.html
https://www.project-syndicate.org/commentary/doing-business-scandal-highlights-deep-imf-problems-by-jayati-ghosh-2021-10?barrier=accesspaylog




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5858597
Постинги: 2831
Коментари: 26061
Гласове: 34374
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930