Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.03.2022 19:01 - © Оръжейната индустрия разглежда военните конфликти като възможност, а не като криза II
Автор: kvg55 Категория: Бизнес   
Прочетен: 1311 Коментари: 4 Гласове:
9

Последна промяна: 10.03.2022 21:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
10.03.2022г.

     продължение от предходния постинг. Край!
Напрежението достигна нова фаза през 2014 година, когато Съединените щати подкрепиха отстраняването на президента Виктор Янукович в Украйна. Янукович се противопоставяше на членството в НАТО и руските власти се опасяваха, че неговото сваляне ще постави страната под стратегическия чадър на Алианса. Вместо да успокои опасенията им, администрацията на Обама маневрира, за да вкара Украйна в своята сфера на влияние.
Помощник държавният секретар Виктория Нюланд координира смяната на режима с нахална увереност. Нюланд открито раздаде бисквитки на протестиращите, а по-късно ограничи дипломатическата размяна с "Майната му на ЕС". В разгара на преврата сенатор Джон Маккейн също се присъедини към превратаджиите. Заобиколен от лидери на фашистката партия "Свобода", Маккейн подкрепи подмяната, заявявайки, че "Америка е с вас".
Дотогава новоизпечените членове на НАТО са закупили американски оръжия за близо 17 милиарда долара. Военни съоръжения, включително шест командни пункта на НАТО, се разлетяха в цяла Източна Европа. Страхувайки се от по-нататъшна експанзия, Русия прие несъгласната с преврата Кримска република в състава на Руската федерация.
Апологетите на НАТО твърдят, че кризата оправдава разширяването. В действителност разширяването на НАТО беше ключов подбудител на кризата. И пожарът беше подарък за оръжейната индустрия. За пет години основният износ на оръжия от Съединените щати се е увеличил с 23 процента, докато само френският износ регистрира скок от 72 процента, достигайки най-високите си нива от Студената война. Междувременно европейските военни разходи достигнаха рекордни висоти. За сравнение – руските разходи за отбрана през 2016 година се равняваха само на една четвърт от европейския бюджет на НАТО.
Войната в Йемен е друг неизчерпаем източник на печалби за военно-промишления комплекс.
Западните държавници усвояват продажбите на оръжие с перверзен ентусиазъм. И не само те.
По ирония на съдбата, водещ източноевропейски износител на оръжие е Украйна. Докато Западът се втурва да въоръжава Киев, управляващата му клика продава оръжия на черния пазар. Парламентарно разследване заключи, че само между 1992 и 1998 година Украйна е загубила зашеметяващите 32 милиарда долара военни активи, тъй като олигарсите ограбват собствената си армия. През последните три десетилетия те оборудваха Ирак, талибаните и екстремистките групи в Близкия изток. Дори бившият президент Леонид Кучма, който ръководи мирните преговори в региона на Донбас, е продавал незаконно оръжие, докато е бил на власт. Съвсем наскоро френските власти разследваха Дмитро Перегудов, бивш директор на държавния отбранителен конгломерат, за прибрани 24 милиона долара комисиони от  продажби на оръжие. Перегудов живее в замък с винени полета, докато управлява обширните имоти, които е придобил след годините на държавната си служба.
Кучма и Перегудов едва ли са изключение. Корупцията е ендемична в индустрия, която разчита на пословичната "въртяща се врата". "Въртящата се врата" не е просто метафора, а институция, превръщаща частната печалба в публична политика. Нейното вечно движение означава социалното възпроизвеждане на елит, който се намира на командните височини на глобалния военно-индустриален комплекс. Водещи мощни брокери, вариращи от Митеран и Ширак във Франция, до Тачър и Блеър във Великобритания, както и Гонсалези и Бурбони в Испания, са спечелили лично от търговията с оръжие. Имаше и един министър-председател, впоследствие президент, Хашим Тачи, замесен в трафик на наркотици и човешки органи.
В Съединените щати индустрията наема около 700 лобисти. Близо три четвърти преди са работили за федералното правителство – най-високият процент за всяка индустрия. Лобито похарчи 108 милиона долара само през 2020 година и неговите редици продължават да се увеличават. През последните 30 години около 530 служители на Конгреса в комисии, свързани с военните разходи, дойдоха от ВПК. Ветераните от индустрията доминират в администрацията на Байдън, включително министърът на отбраната Лойд Остин от Raytheon.
До 2005 година 80 процента от армейските генерали с три или повече звезди се пенсионират при производителите на оръжие въпреки съществуващите разпоредби (Законът за разрешение за национална отбрана забранява на висшите офицери да лобират пред правителството в продължение на две години след напускане на поста или да използват лични контакти за сключване на договори. Но спазването, както е известно, е лошо).
Организацията на обединените нации съобщава, че най-малко 14 000 души са загинали в "руско-украинският конфликт" от 2014 година насам, а над 377 000 са загинали в Йемен.
Потопени в тази корозивна култура, интелектуалците от НАТО сега открито говорят за перспективата за "безкрайната война".
В интерес на истината, доктрината за "безкрайната война" не е толкова стратегия, колкото признание – признаване на насилствения метаболизъм на система, която изисква конфликт. Тъй като самоизбиращ се "елит" предлага разширяването на НАТО, военното изграждане и империализма, ние трябва да приемем това, от което производителите на оръжие най-много се страхуват : заплахата от мира.

https://truthout.org/articles/arms-industry-sees-ukraine-conflict-as-an-opportunity-not-a-crisis/




Гласувай:
9


Вълнообразно


1. mt46 - Да,
10.03.2022 20:52
Щатите са виновни... И дори си признават някои от грешките /престъпленията/...
цитирай
2. born - Ако се запиташ: защо е така ?
10.03.2022 21:11
Несъмненият отговор ще бъде : "Нищо лично - просто бизнес !"
ПП. Абсолютно същия отговор ще получиш и от наркобароните, от частните военни компании и т.н. Иначе е много човеколюбиво начинание - дай всекиму това , което му е нужно, а го няма (в нужното количество). Т.е. библейската максима за двете ризи и ближния. А ближния за благодарност ще ти го заплати.
цитирай
3. kvg55 - До 1. mt46
10.03.2022 21:53
Те продават най-много оръжие. Инспирират към конфликти и продават.
цитирай
4. kvg55 - До 2. born
10.03.2022 21:57
Там съм публикувал и постинга – в категорията "Бизнес".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5754080
Постинги: 2808
Коментари: 25797
Гласове: 34177
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031