Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.03.2022 13:01 - © Оръжейната индустрия разглежда военните конфликти като възможност, а не като криза
Автор: kvg55 Категория: Бизнес   
Прочетен: 1874 Коментари: 8 Гласове:
4

Последна промяна: 10.03.2022 13:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
10.03.2022г.

image
     Президентът на Република Франция Еманюел Макрон през последната година го играе в европейската и световната политика водещият преговарящ за мир от Европейския съюз. Редовно води телефонни разговори с Владимир Путин и дори преди хуманитарната интервенция на Руската федерация за демилитаризиране и денацифициране на Украйна го посети в Москва с идеята да го разубеди да не предприема такива крути санитарни мерки.
В същото време "миротворецът" провежда амбициозна кампания за продажба на френско оръжие, използвайки напрежението за укрепване на френската оръжейна индустрия и търговия, след като загуби договора с Австралия за подводниците. Търговската преса дори съобщи, че той се надява да продаде бойни самолети "Rafale" на Украйна, прониквайки в "бившия бастион на руската индустрия". Да, ама украинците си искат съветски самолети. Защото са на зор и няма кога да се учат да управляват френската техника. Да не би това да е целта на франсето, да няма война, но да има заплаха, за да продадат самолетите си.
Макрон не е единствен. Изпълнителите на НАТО открито приемат кризата в Украйна като здрав бизнес. През януари главният изпълнителен директор на "Raytheon" Грег Хейс цитира "напрежението в Европа" като възможност, като каза : "Напълно очаквам, че ще видим някаква полза". По същия начин главният изпълнителен директор Джим Тайлет от "Lockheed Martin" подчерта ползите от "конкуренцията на големите сили" в Европа за акционерите.
След началото на санитарната операция на Руската федерация по обезпаразитяването на Украйна, стойността на акциите на оръжейните производители нарасна.
Нарастващият конфликт в Украйна засили апетитите на милитаризма и влиянието на оръжейните фирми. Безмилостният стремеж към пазари – преплетен с империализма – задвижи разширяването на НАТО през деветдесетте години, като същевременно разпалва войни от Източна Европа до Йемен.
След като отпадането на главния враг – Съветския съюз и Социалистическия лагер – сви вътрешния пазар на оръжие, военно-промишленият комплекс се втурна да търси външни пазари – той насочи вниманието си към постсоциалистическото пространство, разглеждайки Източна Европа като нова територия за натрупване на печалби.
"Локхийд" започна да гледа към Полша веднага след падането на стената", спомня си ветеранът продавач Дик Павловски. "Имаше изпълнители, които напълваха всички тези страни". Оръжейните производители се превърнаха в най-агресивните лобисти за разширяването на НАТО. Чадърът за сигурност беше не просто военен съюз, но и примамлив доходен пазар на оръжие.
"Оръжейните производители виждат златна мина в продажбите при разширяване на НАТО", съобщава "Ню Йорк Таймс" през 1997 година. По-късно вестникът отбелязва, че "Разширяване на Организацията на Северноатлантическия договор – първо към Полша, Унгария и Чешката република, а след това вероятно до повече от дузина други страни – ще предложи на производителите на оръжие нов и изключително доходоносен пазар".
Това не подмина и България, докато накрая успяха да ни пробутат хипотетичните хвърчила.
Новите членове на алианса означаваха нови клиенти. А НАТО-то буквално ще изисква от тях да купуват западно военно оборудване.
Вицепрезидентът на Lockheed Брус Джаксън стана президент на застъпническата организация "Комитет на САЩ за разширяване на НАТО". Джаксън разказва за екстравагантните обеди и вечери, на които е бил домакин в имението на републиканското светило Джули Финли, което може да се похвали с "бездънна винарска изба". "Обработването на Сената за НАТО беше нашата главна мисия", информира той журналиста Андрю Кокбърн. "Ние имаме четири или петима сенатори всяка вечер и ще пием виното на Джули".
Натискът на лобито беше безмилостен. "Най-заинтересованите корпорации са оръжейните корпорации, защото те имат пряк интерес към въпроса", отбеляза румънският посланик Мирча Джоана. "Bell Helicopter", "Lockheed Martin" и други фирми дори финансираха лобистката машина на Румъния по време на кандидатурата ѝ за членство в НАТО.
Ами нашият Сополан Паси да не би да натискаше бясно за членство само от идейни подбуди?
В крайна сметка политиците се отметнаха от обещанието на държавния секретар Джеймс Бейкър пред Михаил Горбачов през 1990 година НАТО да не се премества "нито един инч на изток", като приеха Полша, Унгария и Чехия в НАТО през 1999 година.
По време на церемонията по приемането тогавашния държавният секретар Мадлен Олбрайт, която пряко сътрудничи на кампанията на Джаксън, ги посрещна със сърдечно "Алелуя".
Следвоенната експанзия облагодетелства производителите на оръжие както чрез увеличаване на пазара им, така и чрез стимулиране на идеологически конфликти с Русия.
Бившият помощник-министър на отбраната Час Фрийман описа манталитета на политиците : "Руснаците са надолу, нека им дадем още един ритник". Наслаждавайки се на победата, Джаксън бива също толкова яростен : "Майната на Русия" е горда и дълга традиция във външната политика на САЩ", казва той. По-късно става председател на Комитета за освобождение на Ирак, който проправи пътя за инвазията през 2003 година, най-големият позор в най-новата история на Съединените щати.
продължава в следващия постинг




Гласувай:
4


Вълнообразно


1. rosiela - Имаш право!
10.03.2022 13:15
Така е.
цитирай
2. kvg55 - До 1. rosiela
10.03.2022 13:53
"Един гледа сватба, друг брадва!"
цитирай
3. mt46 - ...
10.03.2022 17:45
Войната е бизнес за някои...
цитирай
4. kvg55 - До 3. mt46
10.03.2022 18:52
И то яко печеливш.
цитирай
5. rosiela - Точно!
10.03.2022 19:57
kvg55 написа:
Един гледа сватба, друг брадва!

цитирай
6. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
10.03.2022 20:19
Военната индустрия е средство за излизане от голяма икономическа криза !!Войните "работят" за него, не за нея
Италия например не е засегната от световната иконочическа криза Италия на Мусолини Защото се въоръжава, води и няколко войни в Африка!
Индустрията разкрива работни места, не само в нея, но и за материалите свързани с нея, транспорта, инфраструктурата!.....
Германия на Хитлер излиза от кризата, когато другите страни са на върха в нея
Не искам да навлизам в политически води, но истината е такава!
цитирай
7. kvg55 - До 5. rosiela
10.03.2022 20:37
Благодаря за оценката!
цитирай
8. kvg55 - До 6. leonleonovpom2
10.03.2022 20:39
Затова ФАЩ се нуждаят неистово от война.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5756392
Постинги: 2808
Коментари: 25799
Гласове: 34181
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031