Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2022 14:01 - © Рано е за въвеждане на криптовалути, казва Путин
Автор: kvg55 Категория: Бизнес   
Прочетен: 910 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 22.01.2022 14:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
22.01.2022г.

     В края на пленарната сесия на форума "Руската енергийна седмица" Владимир Путин даде интервю за Хедли Гембъл, водещ на американския телевизионен канал CNBC :
Гембъл : Преди няколко месеца господин Новак предложи скоро да видим договори за доставка на петрол не в долари, а в други валути, може би дори в криптовалути. Кога мислите, че това може да се случи?
Путин : Договори в криптовалута? Рано е да се говори за това, защото криптовалутата, разбира се, може да бъде разчетна единица, но е много нестабилна. За да се прехвърлят средства от едно място на друго, да, но за търговия, да не говорим за търговия с енергийни ресурси, според мен все още е преждевременно. Криптовалутата все още не е подкрепена от нищо. Съществува и като средство за изчисление може, разбира се, да, но търговията с петрол, да речем, или други първични материали и енергийни източници – все още, струва ми се, е твърде рано да се говори за това засега.
Но всичко се развива, всичко има право да съществува. Ще видим как ще продължи по-нататък, може би някой ден може и да е средство за натрупване. Виждаме, че този пазар се колебае. Днес е малко рано.
А за "други валути" си трае. И Китай, и Русия, и други страни постепенно насмитат зелената шума в ъгъла на световната търговия.
Гембъл : Това лято шефът на Централната банка ми каза, че се отдалечавате от долара по отношение на сетълменти, опитвайки се да разнообразите ситуацията. Прави ли се това, за да бъдат санкциите по-малко болезнени?
Путин : Струва ми се, че САЩ правят много голяма грешка, като използват долара като инструмент за санкции. И правят това, защото предотвратяват плащания в долари за санкционирани продукти. За нас е просто невъзможно да получим пари от клиенти за доставените продукти в долари. До какво води това? Просто сме принудени, нямаме друг избор, просто сме принудени да преминем към сетълменти в други валути. Това е първото нещо. И второ, когато други страни, които използват долара като резервна валута или като инструмент за сетълмент, видят какво се случва, те самите се притесняват, че доларът може да се използва във връзка с тях по същия начин. И те също започват да намаляват своите доларови наличности и да го използват по-малко като разчетна единица. Резултатът е, че дори най-близките партньори и съюзници на САЩ в техните резерви намаляват дела на долара, това е статистически факт.
Глупаци сте вие, us-американците, казва им Вовата.
Ние, разбира се, правим това : намаляваме доларите в резервите и плащанията си. Това не винаги е възможно, но се опитваме да преминем към сетълменти в национални валути. В тази връзка можем да кажем, че САЩ режат клона, на който седят, защото това е абсолютното конкурентно предимство на долара като универсална резервна световна валута, те го подкопават по този начин, в интерес на моментна политическа ситуация, накърняват стратегическите им икономически интереси.
"Режат клона, на който седят"? Важното е да покажат мускули пред васалите, за да им имат страх и заплашат противника, който гледа иронично и озадачено, както личи от думите на Путин.
Гембъл : Смятате ли, че доларът се движи към това вече да не е световната резервна валута? Смятате ли, че това е възможно?
Путин : Това подкопава позицията му на световна резервна валута. И обемът на сетълменти в долари се свива, а обемът на личните резерви на страните по света в долари също се свива. Но ние не се интересуваме от пълното избягване на плащания в долари и засега сме доволни, да речем, плащания за енергийни ресурси в долари, предимно за петрол. Но ако политиката на американските власти продължи, както вече споменах, тогава няма да се налага да правим нищо, САЩ сами ще подкопаят доверието в долара.
Наред с други неща, националният дълг на САЩ расте; за пореден път Конгресът реши да увеличи тавана на държавния дълг. И така, какво е това? Емисии. Какво е емисия? Това е покачването на инфлацията. И за първи път, вероятно в историята, инфлацията в Съединените щати расте с темпове, които не са наблюдавани от дълго време. Това вече са икономически причини, които по един или друг начин все още подкопават доверието във валутата. Защото всички все още си задават въпроса : какво следва? Какво ще направят икономическите власти на САЩ с този колосален дълг? Какво ще направят, ще извършат някои манипулации с долара, ще понижат стойността му? Какво да правим с дълга?
Това, разбира се, са основни въпроси. Това няма нищо общо с нас, има отношение към политиката на ФЕД, има отношение към икономическата политика на [американската] администрация. Съединените щати са най-голямата икономика в света, с много високи технологии. Цялата световна икономика зависи от благосъстоянието на американската икономика и ние сме обективно заинтересовани от факта, че тук няма вълнения или скокове, но това не зависи от нас.
Внимателно следим случващото се, анализираме и предприемаме необходимите стъпки, за да осигурим дългосрочните си интереси.
Quem Jupiter perdere vult, dementat prius

http://kremlin.ru/events/president/news/66920




Гласувай:
4


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5862114
Постинги: 2831
Коментари: 26063
Гласове: 34378
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930